Γαστρονομικός Τουρισμός: η νέα τάση – Λευτέρης Λαζάρου: τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα (video)

Α Decrease font Enlarge font
Γαστρονομικός Τουρισμός: η νέα τάση – Λευτέρης Λαζάρου: τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα (video)

Η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού αλλά και ποιοτικότερου μείγματος τουριστών εντάσσεται στους στόχους της τουριστικής πολιτικής, ακολουθώντας και τις βασικές ταξιδιωτικές τάσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με έρευνα της Booking.com, η επαφή με την τοπική γαστρονομία αποτελεί όλο και περισσότερο κίνητρο για ταξίδια το 2018, με τα δύο τρίτα των ταξιδιωτών να επιθυμούν να δοκιμάσουν  τοπικές γεύσεις και με έναν στους πέντε (22%) να σκοπεύει να ταξιδέψει σε κάποιον προορισμό απλώς και μόνο για το φαγητό του. Ακόμα περισσότερο, το ένα τέταρτο (25%) των ταξιδιωτών δηλώνει ότι αποφεύγει συνειδητά προορισμούς που δεν φημίζονται για τη γαστρονομία τους!

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι γαστρονομικά tours, επισκέψεις σε οινοποιεία και εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακών τροφίμων αλλά και cooking classes έχουν αυξανόμενη ζήτηση και στην Ελλάδα.

Η ελληνική γαστρονομία είναι πλούσια τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών όσο και σε επίπεδο συνταγών, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίησή της. Ωστόσο, πριν από την προβολή της, απαιτούνται μια σειρά στρατηγικών κινήσεων προκειμένου να ενταχθεί με αποδοτικό τρόπο στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο Tornos News, ο διακεκριμένος chef Λευτέρης Λαζάρου, απαιτείται η οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας έτσι ώστε αυτή να είναι επαρκής για τις ανάγκες των τουριστών, η κοστολόγηση των ελληνικών προϊόντων να είναι χαμηλότερη, τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να μπορούν να φτάνουν πιο ευκολα στις κουζίνες εστιατορίων – ξενοδοχείων ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη και οι chef θα πρέπει να δημιουργούν περισσότερες ελληνικές συνταγές με ελληνικά προϊόντα. 


Οι μέχρι τώρα προσπάθειες

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα μια σειρά από γαστρονομικές εκδηλώσεις με στόχο την παρουσίαση και προώθηση των τοπικών προϊόντων και συνταγών. Πολλές φορές, οι ίδιες οι εκδηλωσεις αποτελούν αφορμή για συμπράξεις παραγωγών, μεταποιητών και τουριστικών επιχειρηματιών, παράγοντας νέα δυναμική στην αναβάθμιση του παρεχόμενου προϊόντος. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Tinos Food Paths, μια εκδήλωση που έγινε θεσμός μέσα σε ελάχιστα χρόνια και κατάφερε να συγκεντρώσει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα της τοπικής γαστρονομίας, από τους παραγωγούς μέχρι τους τελικούς καταναλωτές, σε εθελοντικό επίπεδο. Έτσι κάθε χρόνο το Μάιο, το νησί της Τήνου παρουσιάζει και προωθεί τις πρώτες ύλες του, τις παραδοσιακές συνταγές του αλλά και την εξέλιξη της σύγχρονης κουζίνας του, σε συνδυασμό πάντα με τις φυσικές ομορφιές του, την ιστορία του και την παράδοσή του. 

Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα και σε άλλους προορισμούς της Ελλάδας: στη Σύρο πραγματοποείται το Syros GrEATings, μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Συλλόγου Επαγγελματιών Επισιτισμού Σύρου «Τερψιχόρη», με την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine.

Πέρυσι η Αμοργός διοργάνωσε το Σεπτέμβριο την «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού» ενώ η Σίφνος εδώ και χρόνια πραγματοποιεί τον ίδιο μήνα το «Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές». Και άλλες μικρότερες διοργανώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, «τρέχει» εδώ και χρόνια το πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος «Ελληνικό Πρωινό», μέσα από τον οποίο καταγράφονται και πιστοποιούνται λίστες με τοπικά προϊόντα και συνταγές για κάθε περιοχή που μπορούν να μπουν στους μπουφέδες πρωινού των ξενοδοχείων. 

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας αναλαμβάνονται και από τον αμιγώς ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Sympossio Gourmet Touring που διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά φέτος ο Όμιλος Aldemar Resorts, συμπράττοντας με Έλληνες παραγωγούς, τουριστικούς επιχειρηματίες και θεσμικά όργανα.

Πρόκειται για μια σειρά διαδραστικών cooking events το οποία πραγματοποιούνται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με στόχο την προώθηση και την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας ως βασικό συστατικό του ελληνικού τουρισμού. Φέτος, το concept είναι το «Οδοιπορικό στην Πελοπόννησο» και θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Τσεχία, Σκανδιναβία, Σλοβακία, Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ.

Το Costa Navarino στη Μεσσηνία διοργανώνει σεμινάρια μεσσηνιακής γαστρονομίας προσκαλώντας κορυφαίους σεφ να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ντόπιους σεφ και ιδιοκτήτες ταβερνών και εστιατορίων. Επίσης εντός του συγκροτήματος διοργανώνονται οινογευσίες, γευστικές δοκιμές ελαιολάδου, cooking classes τοπικής κουζίνας από ντόπιες νοικοκυρές ενώ η σειρά τοπικών προϊόντων Navarino Icons προσφέρει στους επισκέπτες προϊόντα τοπικών παραγωγών. 

Οι γαστρονομικές πρωτοβουλίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την Αθήνα. Τα Athens Walking Tours έφεραν, με μεγάλη απήχηση, και στην Ελλάδα τη δραστηριότητα Athens Food Tour, μια περιπατητική περιήγηση στα πιο αντιπροσωπευτικά γαστρονομικά σημεία του κέντρου της Αθήνας που μυεί τους επισκέπτες στις γεύσεις και τα αρώματα της ελληνικής κουζίνας, όπως τα απολαμβάνουν οι ντόπιοι. Επιπλέον, διοργανώνει καθημερινά το Athens Cooking Lesson and Dinner, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να παρασκευάζουν ένα πλήρες γεύμα με την καθοδήγηση ενός έμπειρου μάγειρα, το οποίο και απολαμβάνουν αμέσως μετά ενώ παίρνουν μαζί τους και τις σχετικές συνταγές. Τέλος, διοργανώνονται και ειδικές οινογευσίες από τον Αττικό αμπελώνα αλλά και αμπελώνες από όλη την Ελλάδα. 

 

  1. 25/04 15:02

    Σουηδοί δημοσιογράφοι στο Καρπενήσι

  2. 25/04 14:44

    Ημερίδα για την προώθηση της Θεσσαλονίκης ως προορισμού συνεδρίων

  3. 25/04 14:27

    Σήμερα το παγκόσμιο συνέδριο των αεροπορικών εταιριών της TUI στη Ρόδο

  4. 25/04 14:09

    Το Ιδανικό Κοινό για το Ξενοδοχείο μας: Ποιοί Είναι ;

  5. 25/04 13:57

    TUI: Η Ελλάδα πρώτος προορισμός των Αυστριακών από το αεροδρόμιο Linz

  6. 25/04 13:27

    Συνδέοντας σχολεία της Κρήτης με τον κόσμο του Τουρισμού

  7. 25/04 13:20

    17η Έκθεση Επαγγελματικών Πλοίων Αναψυχής «East Med Yacht Show»

  8. 25/04 13:15

    Παρουσίαση της Καρπάθου στη Γερμανία

  9. 25/04 13:13

    Παρουσίαση τροφίμων και ποτών των Δωδεκανήσων στην ΑΣΤΕΡ

  10. 25/04 13:04

    Κέρκυρα: Προβλήματα με την πρόσβαση λεωφορείων στη Μονή Παναγιάς Παλαιοκαστρίτσας

  11. 25/04 12:46

    FTI: Νέο ξενοδοχειακό brand για οικονομικές διακοπές παραλίας

  12. 25/04 12:32

    Σύμβουλος για τη στρατηγική στον τουρισμό των Ιονίων Νήσων

  13. 25/04 12:18

    Οι Κινέζοι πρώτη δύναμη στις παγκόσμιες ταξιδιωτικές δαπάνες

  14. 25/04 11:31

    Virtuoso: Η Ελλάδα "καυτός" προορισμός για τουρισμό πολυτελείας το 2018

  15. 25/04 10:45

    Γ.Καραμέρος: Επισκέψεις Κινέζων στα βόρεια προάστια

  16. 25/04 09:17

    Η Πάλμα απαγορεύει τη μίσθωση σπιτιών στους τουρίστες

  17. 25/04 08:54

    Ρουμάνοι τουριστικοί πράκτορες στην Πιερία

  18. 25/04 08:50

    Δελφοί: Πρόταση για μεγάλη επένδυση με τουριστικό χωριό και ξενοδοχεία 5 αστέρων

  19. 25/04 08:48

    Υπ. Τουρισμού: Αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών

  20. 25/04 08:43

    Ψηφιακές Υπηρεσίες στα Μνημεία της Ηπείρου

  21. 25/04 08:42

    Δήμος Καλαμάτας: Ανάπτυξη του city break και προσβάσιμος τουρισμός για όλους

  22. 25/04 08:40

    Δήμος Αιγιαλείας: Αξιοποίηση ακινήτων στο μοντέλο του «Αθήνα 2004»

  23. 24/04 21:45

    Αμερικάνων εγκώμιον για Ελλάδα κι Έλληνες

  24. 24/04 17:40

    Προωθητικές ενέργειες για την τουριστική μας επιχείρηση

  25. 24/04 16:50

    Ο κ.Γ.Τζιάλλας στη Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων

  26. 24/04 15:43

    Travelzoo: Θεαματική ανάκαμψη της Τουρκίας, Αιγύπτου και Τυνησίας

  27. 24/04 14:56

    Οι Κύπριοι ανακαλύπτουν την Ήπειρο

  28. 24/04 14:54

    Η Πάρος στην Arabian Travel Market

  29. 24/04 14:49

    «Ανοιχτά μνημεία» στη Θεσσαλονίκη

  30. 24/04 14:39

    Μ.Κόνσολας: Χωρίς ηλεκτρονικό εισιτήριο οι αρχαιολογικοί χώροι Ρόδου και Κω

  31. 24/04 13:06

    Workshop για τα Ιόνια Νησιά στο Αμβούργο

  32. 24/04 12:47

    Sky Express: 4 νέα δρομολόγια από Αθήνα

  33. 24/04 12:34

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Οινικές γευστικές δοκιμές στο Wine Library

  34. 24/04 12:33

    Ισπανικός τουρισμός: Ο ανταγωνισμός στην Αν. Μεσόγειο επιβραδύνει την ανάπτυξη

  35. 24/04 12:05

    Τουρκικός τουρισμός: Έτος της Τροίας με «Δούρειο Ίππο» την Turkish Airlines

  36. 24/04 11:45

    Ο ποδηλατικός τουρισμός επιμηκύνει την τουριστική περίοδο

  37. 24/04 11:37

    O EOT στα εγκαίνια της νέας βάση της Volotea στη Μασσαλία

  38. 24/04 11:28

    Jet2.com: Νέες συνδέσεις και αύξηση πτήσεων προς Ελλάδα το 2019

  39. 24/04 11:21

    Νέα τσάρτερ προς Κέρκυρα και Αθήνα το 2018

  40. 24/04 11:07

    Apollo: 8 νέα κόνσεπτ ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2018

  41. 24/04 10:28

    Biblio-Globus: Οι δημοφιλείς μήνες και προορισμοί των Ρώσων τουριστών

  42. 24/04 10:03

    «Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει»

  43. 24/04 09:52

    Δήμος Αγράφων: Εκμίσθωση υδρόμυλου

  44. 24/04 09:50

    Υπ. Πολιτισμού: Aπόφαση για τη μεγάλη επένδυση του Amanzoe στην Ερμιονίδα

  45. 24/04 09:48

    Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο

  46. 24/04 09:41

    ΕΟΤ: Πρόγραμμα συνδιαφήμισης με t.o's της Σκανδιναβίας

  47. 24/04 09:28

    Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στο "Ελληνικό Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι"

  48. 24/04 09:15

    NEW JOB: Travel Operations Executive

  49. 23/04 16:54

    Το Ιδανικό Κοινό και η Σημασία του για το Ξενοδοχείο μας.

  50. 23/04 16:21

    Η Ελ. Κουντουρά στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη

  51. 23/04 15:52

    Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Υποχρέωση αποζημίωσης για καθυστερήσεις πτήσεων λόγω απεργίας

  52. 23/04 14:57

    Γ. Καμίνης: Η Αθήνα καθιερώνεται ως κορυφαίος city break προορισμός

  53. 23/04 14:24

    ΤτΕ: Αυξημένη η μέση δαπάνη ανά ταξίδι τον Φεβρουάριο

  54. 23/04 14:01

    Το πολύτιμο εργαλείο των κριτικών

  55. 23/04 13:58

    ΑΒΤΑ: Καμπάνια για τη μείωση του πλαστικού στους προορισμούς

  56. 23/04 13:08

    Νέος γενικός διευθυντής στο Grace Santorini

  57. 23/04 13:03

    ΤΑΙΠΕΔ: Συνάντηση στη Ρόδο για την πρόοδο αξιοποίησης Αφάντου και μαρίνας

  58. 23/04 12:46

    Thomas Cook: Η Ελλάδα δεύτερος πιο περιζήτητος προορισμός για το καλοκαίρι

  59. 23/04 12:11

    Turkish Airlines: Ιστορικό ρεκόρ επιβατών τον Φεβρουάριο

  60. 23/04 11:43

    Ελληνικός τουρισμός 2018: +18% οι αεροπορικές θέσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια στις 31 Μαρτίου

  61. 23/04 11:38

    Τουρισμός πολυτελείας: Πώς θα ταξιδέψουν οι Αμερικανοί το 2018

  62. 23/04 11:21

    AccorHotels: Συμφωνία με την Ctrip για περισσότερους Κινέζους στα ξενοδοχεία της

  63. 23/04 10:45

    Ανοίγει στις 3 Μαΐου το πολυτελές ξενοδοχείο Ikos Dassia

  64. 23/04 10:11

    Η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου από σήμερα

  65. 23/04 10:05

    Προσεγγίζοντας την αμερικανική αγορά – Οι τουριστικοί πράκτορες των ΗΠΑ αποκαλύπτουν (video)

  66. 23/04 09:54

    Δήμος Καλαμάτας: Νέα δημοπρασία για εκμίσθωση κτιρίου ως ξενοδοχείου

  67. 23/04 09:50

    Αστέρας Βουλιαγμένης: Αρχαιολογική έγκριση για την άδεια δόμησης

  68. 23/04 09:45

    Δήμος Προσοτσάνης: Διαγωνισμός για υπηρεσίες συμβούλου σε τουριστική δράση

  69. 23/04 09:43

    Παρουσίαση της Θεσσαλονίκης στη Ντόχα

  70. 23/04 09:38

    Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στην έκθεση «Ελλάδος Γεύση»

  71. 22/04 13:38

    Πως ο ελληνικός τουρισμός προσεγγίζει την αμερικανική αγορά (video)

  72. 22/04 10:14

    Συνάντηση Ε.Κουντουρά με τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών

  73. 22/04 10:08

    Ιατρικός τουρισμός: Κοινές δράσεις υπουργείου-ΕΛΙΤΟΥΡ

  74. 22/04 10:06

    Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα από τα Κρητικά Γκολφ

  75. 22/04 09:57

    Ο Δήμος Σαρωνικού αναδεικνύει τα τουριστικά του πλεονεκτήματα

  76. 22/04 09:56

    Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης στο Δήμο Κυθήρων

  77. 21/04 11:09

    Ο ελληνικός τουρισμός πίσω από τους αριθμούς

  78. 21/04 10:33

    Τουρκικός τουρισμός: Στόχος οι 500.000 Κινέζοι τουρίστες φέτος

  79. 21/04 09:56

    Προβολή της Χίου ως προορισμός κρουαζιέρας

  80. 21/04 09:55

    Ο Δήμος Λέρου στο πρόγραμμα για προσβάσιμες παραλίες

  81. 21/04 09:46

    Επίδειξη αερομοντέλων στη Νέα Άγχιαλο

  82. 20/04 20:40

    Ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη: Αύξηση πληροτήτων αλλά και προβληματισμός

  83. 20/04 16:48

    Πιτσιόρλας: Έως το φθινόπωρο όλες οι ΚΥΑ για την επένδυση στο Ελληνικό

  84. 20/04 15:22

    ΤτΕ: 17 εκατ. ευρώ περισσότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις το Φεβρουάριο

  85. 20/04 15:09

    H εξέλιξη της επικοινωνίας εξαιτίας του digital marketing

  86. 20/04 13:59

    Στον Πειραιά το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο MSC MUSICA

  87. 20/04 13:14

    Foursquare: Τα 15 top ξενοδοχεία και εστιατόρια της Αθήνας με συγκλονιστική θέα

  88. 20/04 13:06

    Πόσα έσοδα είχαν οι Έλληνες από την Airbnb το 2017

  89. 20/04 12:19

    Airbnb: 4,85 εκατ. καταχωρήσεις στον κόσμο το 2017- Νέος στόχος ο τουρισμός υγείας

  90. 20/04 11:19

    Στις 5 και 6 Μαΐου η πρώτη Greek Panorama στην Κύπρο

  91. 20/04 11:11

    Ρωσικός τουρισμός: Η ισοτιμία μειώνει τα ταξίδια στο εξωτερικό το 2018

  92. 20/04 10:46

    PwC: Πώς ο ελληνικός τουρισμός θα παραμείνει ανταγωνιστικός- 45.000 νέες κλίνες

  93. 20/04 10:26

    Emirates: Ειδικές προσφορές για τους Έλληνες ταξιδιώτες

  94. 20/04 10:20

    O Νίκος Μπήλιος μιλάει για τον Έξυπνο Τουρισμό στο New York College

  95. 20/04 09:57

    Δίαιτα 5 αστέρων στα πολυτελέστερα ξενοδοχεία Weight Loss & Fitness Resorts του κόσμου

  96. 20/04 09:38

    Ο Δήμος Χερσονήσου ενημερώνεται για τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας

  97. 20/04 09:29

    ΕΟΤ: Πρόγραμμα συνδιαφήμισης με τον t.o. Filip Travel της Σερβίας

  98. 20/04 09:27

    Δήμος Ιεράπετρας: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής

  99. 20/04 09:15

    Σύσταση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Δήμο Μεσολογγίου

  100. 19/04 23:37

    24ωρη απεργία την Τετάρτη από το Σωματείο εκτάκτου προσωπικού του ΥΠΠΟ