Ι.Δραγασάκης: Ο τουρισμός, η σύγχρονη οικοδομή για την ανασυγκρότηση της οικονομίας

Ι.Δραγασάκης: Ο τουρισμός, η σύγχρονη οικοδομή για την ανασυγκρότηση της οικονομίας

«Θέλουμε να συνδέσουμε παραγωγικά τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας μας – τον τουρισμό – με την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, τον πολιτισμό και να αναπτύξουμε συνέργειες μεταξύ τους», τόνισε σήμερα Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στον χαιρετισμό του στο Φόρουμ Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας – Τουρισμού.

«Στόχος», εξήγησε, «είναι να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα παραγωγικών δραστηριοτήτων που να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένας από τους leaders ή τις ατμομηχανές της οικονομικής ανόρθωσης. Να παίξει δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο, το ρόλο που έπαιξε η οικοδομή κατά τις προηγούμενες δεκαετίες».

Αναλυτικά η ομιλία του κ.Δραγασάκη:

Η πρωτοβουλία για το Φόρουμ Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας – Τουρισμού έχει στρατηγική σημασία διότι απαντά σε ένα κορυφαίο, διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού παραγωγικού συστήματος.

Το πρόβλημα συνίσταται στην αδύναμη και κατακερματισμένη παραγωγική βάση, αποτέλεσμα ενός άνισου και αποσπασματικού τρόπου ανάπτυξης. Ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροτική οικονομία, η μεταποίηση, αναπτύσσονται χωρίς ή αδύναμες κάθετες και οριζόντιες μεταξύ τους  διασυνδέσεις.

Το αποτέλεσμα είναι μια ανάπτυξη, άναρχη και αποσπασματική, που παράγει ανισορροπίες, ανισότητες και ελλείμματα, με αδύναμη ενδογένεια, ευάλωτη στις κρίσεις.  Με τον τρόπο αυτόν, η οικονομία δεν μπορεί να αποκτήσει το δυναμισμό που χρειαζόμαστε για να μειώσουμε δραστικά την ανεργία και να βελτιώσουμε τη θέση μας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Πίσω από την αποσπασματικότητα και τις ανισότητες της ανάπτυξης βρίσκεται η αποσπασματικότητα των συμφερόντων και της πολιτικής, η εξυπηρέτηση επιμέρους συμφερόντων, αντί της υλοποίησης ολοκληρωμένων σχεδίων,  συνεκτικών πολιτικών και επιβολής κανόνων καθολικής εφαρμογής. Αν συνεχίσουμε έτσι, οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης θα μείνουν ενεργές. Η μεγέθυνση της οικονομίας από μόνη της δεν εγγυάται ότι η κρίση δεν θα επανέλθει, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Τα μνημόνια, με τη στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης, όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα αυτό, αλλά το επιδείνωσαν. Όπως αναγνώρισε πρόσφατα και η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή δεν υποστηρίχθηκε από μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική. Το αποτέλεσμα ήταν η πρωτοφανής, σε καιρό ειρήνης, απώλεια εθνικού εισοδήματος, αύξηση της ανεργίας, διεύρυνση των ανισοτήτων, φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Η υπέρβαση των παθογενειών του παρελθόντος δεν θα γίνει αυτόματα, απαιτεί σχέδιο και συνέργεια κράτους, κοινωνίας, φορέων της οικονομίας.

Απαιτεί ένα νέο παραγωγικό Υπόδειγμα Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης. Είναι, ακριβώς, αυτό το κενό που η παρούσα κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει με ανοικτές διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς και τους παραγωγικούς φορείς, τις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση, μέσω και των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων που γίνονται με ευρεία συμμετοχή και ουσιαστικό διάλογο.

Το Φόρουμ Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας – Τουρισμού αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ιδέα είναι στον πυρήνα της απλή. Θέλουμε να συνδέσουμε παραγωγικά τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας μας – τον τουρισμό – με την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, τον πολιτισμό και να αναπτύξουμε συνέργειες μεταξύ τους. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα παραγωγικών δραστηριοτήτων που να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένας από τους leaders ή τις ατμομηχανές της οικονομικής ανόρθωσης. Να παίξει δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο, το ρόλο που έπαιξε η οικοδομή κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο τουρισμός μπορεί, με τον τρόπο αυτόν, να λειτουργήσει ως μοχλός ανασυγκρότησης της οικονομίας και στήριξης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής, τόσο με την αύξηση της κατανάλωσης εγχωρίως παραγόμενων αγαθών όσο και με τη διεθνή προβολή ποιοτικών ελληνικών προϊόντων.

Η διασύνδεση κυρίως του αγροδιατροφικού τομέα, που αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής, με το τουριστικό προϊόν της χώρας αλλά και με άλλους επιμέρους κλάδους της μεταποίησης μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη (έμμεσες εξαγωγές, αύξηση της παραγωγής, δημιουργία δικτύων και άλλων συνεργατικών σχημάτων, αλλαγή του τουριστικού προτύπου κ.ά.) όπως και να δημιουργήσει νέες δυναμικές και σταθερές θέσεις εργασίας. Τέλος, αυτή η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό και την εξωστρέφεια θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση και την πιστοποίηση της εγχώριας παραγωγής.

Από την άλλη πλευρά, η σύνδεση του τουρισμού με την ελληνική γαστρονομία, τον πολιτισμό, την ελληνική παραγωγή θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και την ταξιδιωτική εμπειρία, ενισχύοντας την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό και τους δεσμούς των επισκεπτών με τη χώρα μας.

Μοχλός ανασυγκρότησης της οικονομίας ο τουρισμός

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και  σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού καθώς και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή και των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων, το Φόρουμ  Αγροδιατροφής – Τουρισμού – Βιομηχανίας. Σκοπός του Φόρουμ είναι να εκπονήσει ένα Σχέδιο Δράσης για να δημιουργηθούν οριζόντιες και κάθετες αλυσίδες αξίας, που θα συνδέουν το τουριστικό προϊόν της χώρας με της της βαθμίδες της ελληνικής παραγωγής στον τομέα της Αγροδιατροφής, αλλά και σε της τομείς της μεταποίησης (ιματισμός, εξοπλισμός ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων κ.ά.), με στόχο:

  • Tη δημιουργία διεθνώς αναγνωρισμένου ονόματος/σήματος (branding) και υψηλής ποιότητας, εγχώριας προστιθέμενης αξίας τουριστικού προϊόντος (π.χ ελληνικό πρωινό),
  • Tην ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της υποκατάστασης εισαγωγών,
  • Tη δημιουργία και οργάνωση σύγχρονων συνεργατικών σχημάτων που μπορούν να συνδέσουν αποτελεσματικά την ελληνική παραγωγή με την τουριστική αγορά,
  • Tη δημιουργία νέων δυναμικών και σταθερών θέσεων εργασίας,
  • Tην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, στη λογική της «έξυπνης εξειδίκευσης»  μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων των προϊόντων κάθε περιοχής.

Είναι τα παραπάνω εφικτά; Ασφαλώς και είναι. Πρώτον, έχει γίνει και αλλού. Η Γαλλία, αρχικά, στη συνέχεια η Ιταλία αλλά και η Ισπανία και άλλες χώρες έχουν επιτύχει να συνδέσουν τον τουρισμό με την εγχώρια παραγωγή και την εθνική γαστρονομία. Σε ορισμένες από τις χώρες αυτές η τουριστική κατανάλωση στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή σε ποσοστό  που υπερβαίνει το 70%-75%.

Δεύτερον και στη χώρα μας, που έχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης σε αυτό το πεδίο, υπάρχουν αυξανόμενα θετικά παραδείγματα που πιστοποιούν ότι με την κατάλληλη πολιτική και τις αναγκαίες συνέργειες μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Σημειώνεται  ότι  δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει από διάφορους φορείς, όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το Επιμελητήριο Κρήτης, κ.ά.

Η εμπειρία από ανάλογα εγχειρήματα δείχνει, ότι για να επιτευχθεί ένας τόσο σημαντικός στόχος, απαιτείται η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων μερών στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και ενός συνεκτικού σχεδίου.

Με ποιες δράσεις, λοιπόν, ποια κίνητρα και μέτρα πολιτικής θα μπορέσουμε να γενικεύσουμε αυτά τα θετικά παραδείγματα, ώστε από θετικές εξαιρέσεις να γίνουν ο κανόνας;

Ζητούμενο, δηλαδή, είναι να προσδιορίσουμε εκείνα ακριβώς τα βήματα, τις δράσεις και τα μέτρα πολιτικής που θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη από τις μέχρι τώρα συζητήσεις έχουν ξεχωρίσει ορισμένα πεδία παρέμβασης όπως:

  • Τυποποίηση – πιστοποίηση
  • Agrologistics και άλλες υποδομές
  • Ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης και χρηματοδοτικών σχημάτων
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση
  • Ενίσχυση και συντονισμός ελέγχων

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες σε αυτό το Φόρουμ, να εκφράσω την αμέριστη στήριξη στο έργο τους και να διατυπώσω την προσδοκία, οι εργασίες του να καταλήξουν σύντομα σε ένα σχέδιο συγκεκριμένων δράσεων, πολυεπίπεδων συνεργειών και εφαρμόσιμων μέτρων πολιτικής  για την επίτευξη συγκεκριμένων και ει δυνατόν ποσοτικοποιημένων στόχων.

 
Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 18/03 19:31

    Γυρίσματα σε ελληνικές πόλεις για ισραηλινά ντοκιμαντέρ με θέμα τους Ρωμανιώτες Εβραίους

  2. 18/03 19:28

    Δήμος Νισύρου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  3. 18/03 19:25

    Σύνδεση της Καρύστου με τη Ραφήνα και τις Κυκλάδες

  4. 18/03 11:46

    ΕΕ | Μεταναστευτική συμφωνία με την Αίγυπτο με οικονομική ενίσχυση 7,4 δισ. ευρώ

  5. 18/03 07:29

    Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ζάκυνθο και Σύβοτα

  6. 18/03 07:26

    Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας ‘Άννας

  7. 18/03 07:13

    Ταξίδι εξοικείωσης Σουηδού δημοσιογράφου στην Αθήνα

  8. 17/03 20:43

    Τουρισμός | Όμιλος FTI: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με διεθνή χρηματοοικονομικό επενδυτή

  9. 17/03 12:17

    Περιφέρεια Κρήτης | To αντάλλαγμα για χρήση αιγιαλού και παραλιών να ξεκινά από τον Ιούνιο

  10. 17/03 12:09

    Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Οι μαθητές των Γαλλικών Σχολείων στο δρόμο για το Παρίσι

  11. 17/03 12:05

    Η Πιερία στην έκθεση «Holiday World & Region World» στην Πράγα

  12. 17/03 07:23

    Η συμβολή του ΕΟΤ στη διοργάνωση στην Αθήνα της Συνόδου Κορυφής 2024 Women Political Leaders

  13. 17/03 06:20

    Μύκονος | Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών

  14. 16/03 22:48

    Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023

  15. 16/03 15:47

    Τουρισμός | Όλο και περισσότερα Airbnb στην Ελλάδα - ΙΝΣΕΤΕ: 212.000 καταλύματα τον Ιούλιο του 2023

  16. 16/03 12:21

    Γερμανικός Τύπος | «Ανεπαρκή» τα μέτρα της Ελλάδας για τις φυσικές καταστροφές

  17. 16/03 12:16

    ΕΕ | Κρατική ενίσχυση ύψους 8,48 εκατ. ευρώ στην Sky express για τις ζημιές από τον κορωνοϊό

  18. 16/03 12:08

    Πάνω από μισό εκατ. οι Ούγγροι τουρίστες στην Ελλάδα

  19. 15/03 19:48

    Κορυφαία θέρετρα της Ευρώπης το Sani Resort και τα Ikos Resorts | Νέες σουίτες στο Sani Asterias

  20. 15/03 19:46

    Παράδειγμα προς μίμηση η συλλογική διεκδίκηση του ζητήματος της μουσικής στα ξενοδοχεία

  21. 15/03 14:11

    Το Ελληνικό γιώτινγκ στην 20η έκθεση East Med Yacht Show 2024 στον Πόρο - Και δεύτερο Yacht Show τον Οκτώβριο

  22. 15/03 14:06

    Ελληνικό: Lamda και Brook Lane προχωρούν στην κατασκευή του δεύτερου πύργου – Θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο

  23. 15/03 12:40

    Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: «Μπίζνες πολλών δις με “Χρυσές Βίζες“»

  24. 15/03 12:37

    FedHATTA: Νέες προοπτικές στη στρατηγική αγορά της Κίνας με τη νέα απευθείας πτήση Σανγκάη – Αθήνα

  25. 15/03 12:24

    Οι Οινοποιοί της Κρήτης στην έκθεση κρασιού PROWEIN

  26. 15/03 11:56

    Ξενοδοχεία | Ανακαινισμένο και 5άστερο επαναλειτουργεί το Iberostar Selection Creta Marine

  27. 15/03 11:43

    Αθλητικές διοργανώσεις σε Αθήνα και Αρκαδία υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

  28. 15/03 10:46

    Tουρισμός όλο το χρόνο στην Ελλάδα | Στο Costa Navarino τον Οκτώβριο το συνέδριο των Βρετανών πρακτόρων (ΑΒΤΑ)

  29. 15/03 10:27

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναδειχθεί City Break προορισμός όλο το έτος

  30. 15/03 10:16

    Aegean Airlines: Πτήσεις κοινού κωδικού με την Eurowings προς Ελληνικούς προορισμούς

  31. 15/03 10:09

    TAROM: Νέα εποχική σύνδεση Βουκουρέστι – Ηράκλειο

  32. 15/03 10:04

    El Al: Περισσότερες πτήσεις Τελ Αβίβ – Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2024

  33. 15/03 06:41

    Δήμος Χερσονήσου: Παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων

  34. 15/03 06:40

    Απευθείας πτήσεις από Τίρανα για Άμστερνταμ και Κολωνία

  35. 15/03 06:38

    Ρόδος: Διαγωνισμός για την υποστήριξη λειτουργίας των Ι. Π. Καλλιθέας και Κοιλάδας των πεταλούδων

  36. 15/03 06:34

    Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

  37. 15/03 06:28

    Ταξίδι εξοικείωσης στην Ανατολική Χαλκιδική για τουριστική προβολή στην ολλανδική αγορά

  38. 14/03 19:44

    Κοινή δήλωση μελών ΠΟΞ: Θα αμφισβητήσουμε δικαστικά την ποσόστωση της μουσικής στα ξενοδοχεία

  39. 14/03 15:17

    To 4 αστέρων ξενοδοχείο “Elite” στη Ρόδο απέκτησε η Interlife

  40. 14/03 15:00

    Έρευνα: Η Αθήνα στις 5 κορυφαίες Ευρωπαϊκές πόλεις για γαστρονομικό τουρισμό

  41. 14/03 14:25

    "Επιχειρηματίας της χρονιάς" ο CEO του Ομίλου Βασιλάκη

  42. 14/03 13:55

    ΠΟΕΕΤ: Συμμετοχή των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

  43. 14/03 12:49

    H πρώτη Ελληνίδα στην ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Επαγγελματιών Διοργανωτών Συνεδρίων

  44. 14/03 12:26

    Marketing Greece: Το ταξίδι του “Travel Reimagined | Tomorrow’s Content Today” για το 2023 ολοκληρώθηκε

  45. 14/03 11:15

    Τουρισμός | American Express Travel: Οι κορυφαίες τάσεις που καθοδηγούν τα ταξίδια το 2024

  46. 14/03 10:59

    TUI: Η Ελλάδα πρώτος προορισμός για τους Αυστριακούς το καλοκαίρι

  47. 14/03 10:57

    Προσβάσιμος τουρισμός στην Πιερία

  48. 14/03 10:39

    Costa Cruises | Εαρινές εκπτώσεις σε κρουαζιέρες της στη Μεσόγειο το 2024 (και με ελληνικά λιμάνια)

  49. 14/03 06:51

    Ταξίδι εξοικείωσης στη Μακεδονία για τουριστική προβολή στην ισπανική αγορά

  50. 14/03 06:47

    Βαλκανικά Χοροχρώματα στους Σοφάδες Καρδίτσας

  51. 14/03 06:09

    ΤΕΕ | Διαγωνισμός για πλατφόρμα και ιστότοπο Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης

  52. 14/03 06:07

    Μη έγκριση προσθήκης πισίνας σε ξενοδοχείο στην Ανατολική Μάνη

  53. 14/03 06:03

    Κύπρος | Η αγορά ακινήτων το 2023- οι μεταβιβάσεις και τα πωλητήρια

  54. 13/03 18:06

    Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης | Νέος πρόεδρος ο Δήμαρχος Στ. Αγγελούδης, που απευθύνει κάλεσμα ενότητας

  55. 13/03 16:34

    Το Κύπελλο Μαραθωνίου της Μεσολυμπιάδας “Αθήνα 1906” στο Μουσείο του Λούβρου

  56. 13/03 15:56

    Υπουργείο Τουρισμού | Τα ΔΙΕΚ μετατρέπονται σε ΣΑΕΚ - Οι έξι ειδικότητες σπουδών

  57. 13/03 15:35

    Έρχεται το πρώτο ξενοδοχείο JW Marriott στην Ελλάδα | Ανοίγει το 2025 το JW Marriott Crete Resort & Spa

  58. 13/03 15:13

    Κρουαζιέρα | Οι παγκόσμιοι ηγέτες του κλάδου καλούν για παραγωγή βιώσιμων καυσίμων

  59. 13/03 15:08

    Norse Atlantic: Στις 30 Μαΐου η πρώτη πτήση Αθήνα – Νέα Υόρκη

  60. 13/03 14:19

    Νέο ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Αριστοτέλειο

  61. 13/03 14:01

    Τεχνητή νοημοσύνη | Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο κανονισμό-ορόσημο

  62. 13/03 13:27

    Συνεργασία ΕΤΑΔ με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» για την ισότιμη προσβασιμότητα στο Χ. Κ. Παρνασσού

  63. 13/03 12:55

    Τουρισμός | GetYourGuide: Συνεργασία με την Primer για καινοτόμες πληρωμές στην αγορά εμπειριών

  64. 13/03 12:51

    Dertour | Βραβείο Red Star Quality Award στο ξενοδοχείο Sentido Pearl Beach Kos

  65. 13/03 12:31

    Συνάντηση Ε.Ξ. Σαντορίνης με τον Δήμαρχο Ν. Ζώρζο | Κοινές θέσεις για τη διαχείριση του προορισμού και τις υποδομές

  66. 13/03 11:46

    Η Αθήνα στις 100 καλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις για το 2024

  67. 13/03 11:35

    Η Κρήτη στην ΙΤΒ | Θετικά μηνύματα, όμως θα χρειαστεί δουλειά για νέο ρεκόρ το 2024

  68. 13/03 11:31

    Στην Αθήνα το μεγάλο Διεθνές Συνέδριο IAPCO 2026

  69. 13/03 11:17

    Λιγότερα εμπόδια στα ταξίδια | Μειώνονται παγκοσμίως οι απαιτήσεις για visa

  70. 13/03 11:07

    UN Tourism | Αστικός τουρισμός: Προωθείται η παγκόσμια βάση δεδομένων στον τουρισμό πόλεων

  71. 13/03 10:55

    Τουρισμός | Κορυφώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για Αθήνα - Άνοδος-ρεκόρ της αξίας των ξενοδοχείων της το 2023

  72. 13/03 10:37

    Κ. Μητσοτάκης | Νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb

  73. 13/03 10:30

    Επιθεώρηση Εργασίας: Σε εμπόριο, ξενοδοχεία και εστίαση τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης

  74. 13/03 10:24

    Fred. Olsen Cruise Lines: Δύο νέα δρομολόγια κρουαζιέρας με Ελληνικά λιμάνια το 2025

  75. 13/03 10:12

    AEGEAN | Ισχυρές επιδόσεις το 2023 - 19,5 εκατ. θέσεις το 2024

  76. 13/03 10:01

    Τουρισμός | Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση: Ψηφιακή η υποβολή της δήλωσης απόδοσης

  77. 13/03 06:57

    Προβολή της Σκιάθου στο μετρό του Λονδίνου, του Παρισιού και στο τραμ στο Βερολίνο

  78. 13/03 06:56

    Προβολή της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής στην ολλανδική αγορά

  79. 13/03 06:54

    Δήμος Σουφλίου: Ψήφισμα κατά της εξόρυξης χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων σε χωριό της Βουλγαρίας

  80. 13/03 06:51

    Φιλοξενία μελών 10 ομίλων φουσκωτών σκαφών στη Χίο

  81. 13/03 06:45

    Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Δασοχώρι Καρδίτσας

  82. 12/03 17:03

    Βρετανικός τουρισμός | ΤUI UK: 1.000 επιπλέον ξενοδοχεία προς κράτηση για το 2025 - και στην Ελλάδα

  83. 12/03 16:45

    123 άδειες στα Δωδεκάνησα για ταξί έξι έως εννέα θέσεων

  84. 12/03 15:13

    «Pierra Creta 2024» | Aθλητές από όλο τον κόσμο στον κρητικό αγώνα ορειβατικού σκι

  85. 12/03 14:57

    Η Γερμανία επιστρατεύει influencer τεχνητής νοημοσύνης για να προσελκύσει ταξιδιώτες

  86. 12/03 14:38

    Από τις 14 Μαρτίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα "Τουρισμός για Όλους 2024"- οι δικαιούχοι

  87. 12/03 11:53

    Τα θεαματικά φεστιβάλ λουλουδιών και οι πολιτιστικοί θησαυροί της Κορέας προσκαλούν τους Έλληνες ταξιδιώτες

  88. 12/03 11:23

    Τουρκικός τουρισμός | 60 εκατ. τουρίστες, 60 δισ. δολ. έσοδα ο στόχος για το 2024

  89. 12/03 11:10

    Ο ΠΟΤ έρχεται στη Θάσο | Πρότζεκτ με συμμετοχή των κατοίκων για την τουριστική ανάκαμψη

  90. 12/03 11:10

    ΤΑΙΠΕΔ | Διαγωνισμός για την «Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας» στη Θεσσαλονίκη

  91. 12/03 10:39

    Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής σταθερός αρωγός στην εξωστρέφεια του οινοτουρισμού»

  92. 12/03 10:32

    Airbnb: Τέλος οι κάμερες ασφαλείας στους εσωτερικούς χώρους

  93. 12/03 10:27

    Αντώνης Παγώνης - ΙΤΒ | Αυξημένη ζήτηση 7-10% για Ελλάδα φέτος- η Σαντορίνη χρειάζεται βοήθεια

  94. 12/03 10:02

    Amadeus: Αναβαθμισμένη εμπειρία πληρωμών με την εξαγορά της Voxel

  95. 12/03 07:14

    Αρνητική γνωμοδότηση για ΜΠΕ επένδυσης σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Χαλκιδική

  96. 12/03 07:12

    Συνέδριο | Στρατηγικές μετάβασης σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο στην Πάρο και στις Κυκλάδες

  97. 12/03 07:10

    Στην Αίγινα τα γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ με παρουσιάστρια την Χαρούλα Αλεξίου

  98. 12/03 07:07

    Προβολή της Ρόδου ως γαστρονομικού προορισμού στην ολλανδική αγορά

  99. 12/03 07:04

    Εθνική Λυρική Σκηνή: Διαγωνισμός για υπηρεσίες μεταφοράς και φιλοξενίας

  100. 11/03 22:18

    Απεργίες στη Γερμανία μέχρι το Πάσχα;