Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά - Τί δείχνει η πρακτική σε ευρωπαϊκά νησιά

Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά - Τί δείχνει η πρακτική σε ευρωπαϊκά νησιάΣτις Αζόρες της Πορτογαλίας ισχύει ειδικό καθεστώς ΦΠΣ

Το Tornos News, θέλοντας να συμβάλλει στην ενημέρωση των αναγνωστών του για τα ειδικά καθεστώτα που ισχύουν σε άλλους νησιωτικούς προορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ  πραγματοποίησε μεγάλη έρευνα με το εν λόγω αντικείμενο.

Το συμπέρασμα που προκύπτει με βάση τα παραδείγματα και άλλων άμεσα ανταγωνιστριών ή μη τουριστικά χωρών είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά μας.

Γεωγραφικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής του ΦΠΑ στην ΕΕ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Όσον αφορά τον ΦΠΑ, η χώρα δεν περιλαμβάνει το νησί Heligoland ή το έδαφος του Büsingen.

Η Χέλγκολαντ (γερμ.: Helgoland) και εξελληνισμένα Ελιγολάνδη, αποτελείται από δύο νησίδες στη βόρεια θάλασσα. Διοικητικά ανήκει στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν της Γερμανίας. Για ένα διάστημα ήταν Βρετανική αποικία, αλλά παραχωρήθηκε στη Γερμανία το 1890. Το νησί είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός και διαθέτει αρκετά καταστήματα αφορολογήτων ειδών (Duty Free), επειδή τα πλοία από και προς τη στεριά περνούν μέσα από διεθνή ύδατα. Κατοικείται μόνιμα από 1.500 κατοίκους.

Ιστορία

Το αρχιπέλαγος, σύμφωνα με ευρήματα, κατοικούνταν από τους προϊστορικούς χρόνους. Πέτρινα εργαλεία έχουν ανακαλυφθεί στο θαλάσσιο πυθμένα της περιοχής, ενώ στην ξηρά είχαν εντοπιστεί το 19ο αιώνα προϊστορικά ταφικά μνημεία, με οστά και αντικείμενα. Επίσης, υποθαλάσσιες έρευνες ανακάλυψαν χάλκινες πλάκες, μάλλον τοπικής κατασκευής, σε μικρά βάθη γύρω από τα νησιά.

Το 697, ο τελευταίος βασιλιάς της Φριζικής, Ράντμποντ, υποχώρησε στο τότε ένα νησί του αρχιπελάγους, μετά την ήττα του από τους Φράγκους, όπως περιγράφει η πρώτη γραπτή αναφορά στη Χέλγκολαντ, στη βιογραφία του Βίλεμπορντ από τον Άλκιν. Μέχρι το 1231, το νησί καταγράφεται ως ιδιοκτησία του βασιλιά της Δανίας, Βάλντεμαρ του Β'.

Ως παραδοσιακές τοπικές δραστηριότητες αναφέρονταν η αλιεία, η θήρα πτηνών και φώκιας, ενώ οι κάτοικοι ήταν γνωστοί για τις ναυτικές τους ικανότητες και αναφέρονται ως ικανοί ναυσιπλόοι, τουλάχιστον για την προσέγγιση των μακρινών διαδρομών στα λιμάνια της Βρέμης και του Αμβούργου, τότε πόλεις της Χανσεατικής Ένωσης. Επίσης, η Χέλγκολαντ αποτέλεσε για διαστήματα ιδανικό σημείο για την έναρξη μεγάλων αλιευτικών εκστρατειών ρέγγας στη Βόρεια θάλασσα. Συνεπεία της θέσης της και των παραπάνω, το νησί άλλαξε πολλούς ηγεμόνες, όπως την πόλη του Αμβούργου, το βασίλειο της Δανίας και το Δουκάτο του Σλέσβιχ, μέχρι το 1714, οπότε και καταλήφθηκε από τη Δανία μέχρι και το 1804.

19ος αιώνας.

Το 1807, η Χέλγκολαντ καταλήφθηκε από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων. Έγινε κέντρο λαθρεμπορίου και κατασκοπείας ενάντια στη Γαλλία, ενώ χιλιάδες Γερμανοί που κατέφευγαν στη Βρετανία πέρασαν από τα νησιά. Το 1826, το νησί απέκτησε ιαματικά λουτρά και εξελίχθηκε σε τουριστικό προορισμό για αρκετούς ηλικιωμένους, ενώ παράλληλα προσέλκυσε καλλιτέχνες και συγγραφείς, ιδιαίτερα από τη Γερμανία και την Αυστρία, λόγω της ελευθερίας της Βρετανικής κυριαρχίας του. Επίσης, αποτέλεσε καταφύγιο για τους Γερμανούς πρόσφυγες των επαναστάσεων του 1830 και του 1848.

Η Βρετανία παραχώρησε τα νησιά στη Γερμανία το 1890 με τη Συνθήκη Χέλγκολαντ-Ζανζιβάρης, ανταλλάσσοντάς την με τη γερμανική κτήση στην ανατολική Αφρική.

Το Μπύσινγκεν (γερμ. Büsingen am Hochrhein, κατά λέξη Μπύσινγκεν επί του Άνω Ρήνου) είναι κωμόπολη της Γερμανίας, η οποία αποτελεί ενκλάβιο της Ελβετίας. Κτισμένο στις όχθες του ποταμού Ρήνου έχει έκταση 7,62 χλμ2 και πληθυσμό περίπου 1.450 κατοίκους, ενώ απέχει από την κυρίως  Γερμανία περίπου 700 μ. στο κοντινότερό της σημείο.

Διοικητικά, το Μπύσινγκεν ανήκει στον Νομό της Κωνσταντίας, η οποία με τη σειρά της ανήκει στη διοικητική περιφέρεια του Φράιμπουργκ, ως μέρος του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης· οικονομικά, ωστόσο, διέπεται από ειδικές διακρατικές συμφωνίες, παρόμοιες μ' αυτές που ισχύουν για άλλες όμορες χώρες, όπως το Λίχτενσταϊν και το ιταλικό εξκλάβιο Καμπιόνε ντ' Ιτάλια. Κατά συνέπεια τούτου δεν υπάρχει συνοριακός έλεγχος μεταξύ των δύο χωρών, από τη στιγμή μάλιστα που η Ελβετία εντάχθηκε στη Ζώνη Σένγκεν το 2008-09.

Με τα ειδυλλιακά τοπία του και την πλούσια φυσική ομορφιά, το Μπύσινγκεν αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό της ευρύτερης περιοχής, ενώ φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Ναζαρηνό Κολέγιο, μια σχετικά μεγάλης εμβέλειας θεολογική σχολή με βάση την Εκκλησία του Ναζωραίου.

Ιστορικά στοιχεία

Το Μπύσινγκεν υπήρξε παλαιόθεν έδαφος της γειτονικής Αυστρίας, ωστόσο μετά την ήττα της τελευταίας μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους, η πόλη αποδίδεται ως εδαφική διευθέτηση στο γερμανικό Βασίλειο της Βυρτεμβέργης· η συμφωνία έλαβε χώρα κατ' εφαρμογήν της Συνθήκης του Πρέσμπουργκ το 1805, κατά την οποία η Αυστρία υποχρεώθηκε να αποδώσει αρκετά εδάφη της σε τρίτες χώρες.

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1918, στο Μπύσινγκεν λαμβάνει χώρα ένα δημοψήφισμα, κατά το οποίο το 96% των κατοίκων του τάσσεται υπέρ της ένταξης της κωμόπολης στην Ελβετία· εντούτοις, η παραρτηματοποίηση αυτή δεν κατέστη δυνατή, καθώς η Ελβετία δεν μπορούσε να ανταποδώσει με κάποιο έδαφος αντίστοιχης αξίας. Έκτοτε, το Μπύσινγκεν παραμένει αποσπασμένο έδαφος της Γερμανίας, ενώ κατοπινές απόπειρες ένταξης απορρίφθηκαν από τη μεριά της Ελβετίας.

Τα ακριβή σύνορα και η επίσημη καταγραφή του συναποφασίστηκαν το 1967, μεταξύ της τότε Δυτικής Γερμανίας και της Ελβετίας. Την ίδια εποχή, το Δυτικογερμανικό εξκλάβιο του Βερέναχοφ, αποτελούμενο από τρία μόνο σπίτια και κατοικούμενο από καμιά δωδεκαριά ανθρώπους, έγινε μέρος της ελβετικής επικράτειας.

Ειδικές διακρατικές συμφωνίες μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας

Σύμφωνα με το άρθρο 31 ZK, το Μπύσινγκεν δεν τελεί υπό την τελωνειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς πρόκειται για γερμανική πόλη εντός ελβετικής επικράτειας, υπάρχουν επιπλέον ρυθμίσεις και εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα η φορολόγηση του καφέ, η οποία σε «κανονικές» συνθήκες φτάνει τα 2,19€ /κιλό.

Επίσημο νόμισμα

Το Μπύσινγκεν είναι η μοναδική πόλη της Γερμανίας όπου το κυρίαρχο νόμισμα σε κυκλοφορία είναι το ελβετικό φράγκο, αν και από τεχνικής πλευράς το ευρώ αποτελεί το επίσημο νόμισμα, όπως και στην υπόλοιπη Γερμανία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 το Γερμανικό Μάρκο δεν ήταν αποδεκτό στο Μπύσινγκεν, με το παράδοξο φαινόμενο της αγοράς γερμανικών γραμματοσήμων με ελβετικό νόμισμα. Η κατάσταση διευθετήθηκε με την δια νόμου επιβολή του μάρκου και αργότερα του ευρώ, αν και το φράγκο παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα σε κυκλοφορία. Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης εργάζονται σε ελβετικό έδαφος και συνεπώς πληρώνονται τον μισθό τους σε ελβετικό φράγκο.

Δικαιοδοσία

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1957 έλαβε χώρα στο Λοκάρνο ένα συνέδριο μεταξύ των δύο χωρών, με σκοπό τη διευθέτηση ζητημάτων δικαιοδοσίας όσον αφορά στο Μπύσινγκεν. Επτά χρόνια αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου 1964 η συνθήκη είχε ολοκληρωθεί και εφαρμόστηκε από τις 4 Οκτωβρίου 1967.

Σύμφωνα με την συνθήκη αυτή, η αστυνομία στο καντόνι Σάφχάουζεν δικαιούται να συλλαμβάνει υπόπτους στο Μπύσινγκεν και να τους προσάγει στην Ελβετία. Η ίδια σύμβαση προβλέπει ότι ο αριθμός των αστυνομικών εντός του ενκλαβίου δεν μπορεί να ξεπερνά τους δέκα ανά δεδομένη στιγμή, ενώ οι Γερμανοί αστυνομικοί δεν μπορούν να ξεπερνούν τους τρεις ανά 100 κατοίκους. Η δικαιοδοσία της ελβετικής αστυνομίας εφαρμόζεται στους τομείς που υπάγονται στο ελβετικό δίκαιο· σε όλες τις άλλες περιπτώσεις την ευθύνη έχει η γερμανική αστυνομία.

Τέλος, οι Γερμανοί αστυνομικοί που υπηρετούν στο Μπύσινγκεν επιτρέπεται να προσέρχονται μόνο μέσω συγκεκριμένων διαδρομών, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν χρήση της ιδιότητάς τους εντός ελβετικού εδάφους.

Εκπαίδευση

Το Μπύσινγκεν διαθέτει δημοτικό σχολείο για τα παιδιά της περιοχής· με την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την περαιτέρω παρακολούθηση σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, οι γονείς θα πρέπει να επιλέξουν είτε ελβετικό είτε γερμανικό σχολείο.

Ταχυδρομικές υπηρεσίες

Το Μπύσινγκεν εξυπηρετείται ταχυδρομικά και από τις δύο χώρες, διαθέτοντας δύο ξεχωριστούς ταχυδρομικούς κώδικες. Για να αποστείλει κανείς επιστολή στο Μπύσινγκεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει στη διεύθυνση παραλήπτη είτε τον κωδικό 8238 (Ελβετία), είτε τον 78266 (Γερμανία).

Για την αλληλογραφία χρησιμοποιούνται τόσο τα ελβετικά όσο και τα γερμανικά γραμματόσημα, με μια μέση τιμή ανά φάκελο να ορίζεται στα 55 λεπτά του ευρώ, ή 85 ράππεν (υποδιαίρεση του ελβετικού φράγκου)· παραδόξως, 55 λεπτά αντιστοιχούν σε 66 ράππεν, πράγμα που σημαίνει ότι τα γερμανικά γραμματόσημα είναι πιο φτηνά.

Όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες το σύστημα είναι παρομοίως διττό και μπορεί κανείς να τηλεφωνήσει στο Μπύσινγκεν είτε με τον γερμανικό διεθνή τηλεφωνικό κωδικό (+49 7734), είτε με τον ελβετικό αντίστοιχο (+41 52).

Αδειοδότηση οχημάτων

Για τελωνειακούς λόγους, το Μπύσινγκεν διαθέτει ξεχωριστές πινακίδες κυκλοφορίες, οι οποίες φέρουν τα γράμματα BÜS, παρά το γεγονός ότι διοικητικά ανήκει στην Κωνστάντια, της οποίας οι πινακίδες αναγράφουν ΚΝ. Η συμφωνία αυτή έχει ως στόχο την διευκόλυνση του ελβετικού τελωνειακού σώματος, το οποίο μεταχειρίζεται τα οχήματα με πινακίδες BÜS ως ελβετικά.

Τέτοια οχήματα είναι εξαιρετικά λίγα στον αριθμό, κάνοντας τις συγκεκριμένες πινακίδες τις πιο σπάνιες σε κυκλοφορία στη Γερμανία.

Αθλητισμός

Η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, FC Büsingen, είναι η μοναδική γερμανική ομάδα, που συμμετέχει στο Ελβετικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Όσον αφορά τον ΦΠΑ, η χώρα δεν περιλαμβάνει τις Καναρίες Νήσους, Ceuta και Menilla.

ΓΑΛΛΙΑ

Ειδικές τιμές ισχύουν στην Κορσική και τα εκτός γεωγραφικής περιοχής διαμερίσματα (DOM):

Α) Κορσική

0,90%: οι πρώτες παραστάσεις ορισμένων θεαμάτων, οι πωλήσεις ζώων προς κατανάλωση και αλιευμάτων σε πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε φόρο.

2,10%: ορισμένα εμπορεύματα που παραδίδονται στην Κορσική και ορισμένες υπηρεσίες για τις οποίες ισχύουν μειωμένοι συντελεστές στην ηπειρωτική Γαλλία.

10%: ορισμένες εργασίες επί ακίνητης περιουσίας, γεωργικού εξοπλισμού, ορισμένες παραδόσεις επιπλωμένων κατοικιών, πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχονται σε χαμηλή τάση.

13%: πετρελαϊκά προϊόντα.

Ο κανονικός συντελεστής που εφαρμόζεται στην Κορσική είναι ο ίδιος με αυτόν στην υπόλοιπη χώρα: 20%.

Β) DOM

Στα εκτός γεωγραφικής περιοχής διαμερίσματα, αλλά όχι στη Γαλλική Γουιάνα και στη Μαγιότ:

Μειωμένος συντελεστής 2,10% και κατ 'αποκοπή συντελεστής 8,5% εφαρμόζονται και τα ποσοστά 1,05% και 1,75%, αντίστοιχα.

Ορισμένες παραστάσεις και ορισμένες πωλήσεις ζώων για σφαγή.

Γ) Μονακό

Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παρέχονται προς ή από το Πριγκιπάτο του Μονακό θεωρείται ότι έχουν παραδοθεί προς ή από τη Γαλλία.

ΙΤΑΛΙΑ

Από το πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ εξαιρούνται τα ακόλουθα εδάφη: Livigno,  Campione d'Italia

ΑΥΣΤΡΙΑ

Στην περιοχή Jungholz και Mittelberg ισχύει ειδικό ποσοστό 19%.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Στις Αζόρες και στη Μαδέρα ισχύουν ειδικές τιμές:

Α) Στις Αζόρες

4%: μειωμένος συντελεστής ·

9%: μειωμένος συντελεστής

18%: κανονική τιμή.

Β) Στη Μαδέρα

5%: μειωμένος συντελεστής ·

12%: μειωμένος συντελεστής

22%: κανονική τιμή.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Τα νησιά Åland εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ.

Ώλαντ

Οι νήσοι Ώλαντ (σουηδικά: Åland, φινλανδικά: Ahvenanmaa) σχηματίζουν ένα αρχιπέλαγος στη Βαλτική θάλασσα. Βρίσκονται στην είσοδο του Βοθνιακού κόλπου και αποτελούν μια αυτόνομη, αποστρατικοποιημένη, σουηδόγλωσση περιφέρεια που ανήκει στην Φινλανδία. Τα νησιά συνολικά αποτελούν τη μικρότερη περιφέρεια της Φινλανδίας. Τα Άαλαντ αποτελούν μόλις το 4,9‰ της έκτασης και το 5‰ του πληθυσμού της Φινλανδίας. Η αυτονομία αυτή αποκτήθηκε μετά την Κρίση των Ώλαντ.

Τα νησιά αποτελούνται από το βασικό νησί, «Φάστα Ώλαντ» (Fasta Åland), όπου κατοικεί το 50% του συνολικού πληθυσμού και ένα αρχιπέλαγος στα ανατολικά, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 6.500 νησιά και βραχονησίδες. Το Φάστα Ώλαντ βρίσκεται 38 χιλιόμετρα (24 μίλια) από τη Σουηδική ακτή, ενώ το αρχιπέλαγος των νησιών αποτελεί συνέχεια του Φιλανδικού αρχιπελάγους. Το μοναδικό χερσαίο σύνορο των Ώλαντ βρίσκεται στο ακατοίκητο νησί Μάερκετ (Märket), το οποίο η Φινλανδία μοιράζεται με τη Σουηδία.

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη των Ώλαντ είναι το Μάριεχαμν (Mariehamn), όπου είναι η έδρα της κυβέρνησης και της βουλής των νήσων. Στο Μάριεχαμν κατοικεί το 40% του πληθυσμού των Ώλαντ, ο οποίος ανέρχεται στους 27.000 περίπου κατοίκους.

Στις βουλευτικές εκλογές στις 21 Οκτωβρίου του 2007, κέρδισε το Κόμμα των Φιλελευθέρων των Ώλαντ, με αρχηγό την Βίβεκα Έρικσον, η οποία και ορκίστηκε πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στα νησιά. Το 2011 πρωθυπουργός ανέλαβε η Καμίλα Γκούνελ. Τον Νοέμβριο του 2015 εξελέγη νέα πρωθυπουργός η φιλελεύθερη Κατρίν Σιόγκρεν.

Η αυτονομία των Ώλαντ

Το καθεστώς αυτονομίας των νησιών έχει καθορισθεί με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών το 1921 μετά την Κρίση των Ώλαντ. Έχει ξανακαθορισθεί κατά τη συνθήκη εισόδου της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με νόμο, τα Ώλαντ είναι πολιτικά ουδέτερα και εντελώς αποστρατιωτικοποιημένα, και οι κάτοικοι εξαιρούνται σε περίπτωση επιστράτευσης από τις Φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα νησιά έχουν ευρύτατη αυτονομία από το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας με την Πράξη Αυτονομίας των Ώλαντ του 1920, που αργότερα αντικαταστάθηκε από ομώνυμες τροποποιήσεις το 1951 και το 1991. Τα Ώλαντ παραμένουν αποκλειστικά σουηδόφωνα διά νόμου.

Με την ένταξη της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα πρωτόκολλο υπογράφηκε που αφορά τα νησιά ΄Ωλαντ και επισημαίνει (μεταξύ άλλων) ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβάλλει άρση στους υπάρχοντες αποκλεισμούς σε «ξένους» (δηλαδή πρόσωπα που δεν έχουν «δικαιώματα κατοίκησης» στα ΄Ωλαντ) να αποκτήσουν και να κατέχουν ακίνητη περιουσία ή να προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες, που να οδηγούν σε αναγνώριση μιας ξεχωριστής εθνικότητας.

Η αρχική ονομασία των νησιών προερχόταν από την λεξη "ahva" που σημαινει νερο (ετυμολογια απο το λατινικο "aqua") και την λεξη "land" που σημαινει χωρα/εδαφος. Ετσι σχηματιστηκε η τοπονυμια *Ahvaland, που σημαίνει Χώρα του Νερού. Στα σουηδικά, εξελίχτηκε σε Aland κι έπειτα σε Åland, ("Å" στα σουηδικα σημαινει "ρυακι/μικρο ποταμι") και "Åland" (Ωλαντ) σημαίνει χώρα των μικρων ποταμών, αν και τα ποτάμια δεν είναι πλεον χαρακτηριστικό στοιχείο της γεωγραφίας των νησιών. Η φινλανδική ονομασία των νησιών είναι Ahvenanmaa, που σημαίνει γη των περκών.

Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν ως πρώτη γλώσσα τα σουηδικά, ενώ το 5% μόνο μιλούν φινλανδικά. Η γλώσσα διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία είναι τα σουηδικά (στην υπόλοιπη Φινλανδία, επίσημες γλώσσες είναι και η σουηδική και η φινλανδική. Το 0.3% των κατοίκων είναι αγγλόφωνοι.

Η τοπική υπηκοότητα ή το δικαίωμα κατοικίας (kotiseutuoikeus/hembygdsrätt) είναι προαπαιτούμενα για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για τη Νομοθετική Συνέλευση, για το δικαίωμα ιδιοκτησίας στα νησιά Ώλαντ και για τη δυνατότητα εξάσκησης εμπορίου ή άλλης επαγγελματικής ιδιότητας στα νησιά άνευ κάποιου περιορισμού.

H μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού (94,8%) ανήκει στην Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία.

Παραμένει ευαίσθητο και αμφισβητούμενο το ζήτημα της εθνικότητας των κατοίκων των νησιών Ώλαντ, καθώς και η ορθή γλωσσολογική κατάταξη της τοπικής τους γλώσσας. Μπορούν να θεωρηθούν είτε ως εθνική σουηδική μειονότητα είτε ως σουηδόφωνοι Φινλανδοί, ωστόσο η γλώσσα τους σχετίζεται περισσότερο με διαλέκτους στη Σουηδία παρά με τα σουηδικά που μιλούνται στη Φινλανδία.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

 Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παρέχονται προς ή από τη Νήσο Μαν θεωρούνται ότι έχουν παραδοθεί προς ή από το Ηνωμένο Βασίλειο

 ΔΑΝΙΑ

Οι Νήσοι Φερόες και η Γροιλανδία δεν αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια, ο ΦΠΑ (σύμφωνα με την Οδηγία ΦΠΑ 2006/112 / ΕΚ) δεν ισχύει σε αυτά τα εδάφη.

 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 19/04 10:21

    Αλιευτικός τουρισμός | Σεμινάρια από την Περιφέρεια Κρήτης

  2. 19/04 07:14

    Santo Collection | 30 εμπειρίες στα ξενοδοχεία, τις βίλες και στον προορισμό της Σαντορίνης

  3. 19/04 07:10

    Ταξίδι εξοικείωσης σε Αθήνα και Κρήτη με ρεπορτάζ για αναγνώστες με κινητικά προβλήματα

  4. 19/04 07:09

    Οι 6 φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

  5. 19/04 07:07

    Ισπανία: Έξυπνο νέο επενδυτικό ταμείο για την απορρόφηση κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης

  6. 19/04 07:04

    Γυρίσματα στην Πάρο για νέα αγγλική τηλεοπτική σειρά

  7. 18/04 16:45

    Συνάντηση Όλ. Κεφαλογιάννη με μέλη του Ελληνικού Συμβουλίου του Οργανισμού Sustainable Markets Initiative

  8. 18/04 15:55

    Χρ. Σταϊκούρας: Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε ένα ‘‘πράσινο’’ μοντέλο αεροπορικών μεταφορών

  9. 18/04 15:13

    Oι Έλληνες στρέφονται στο χώρο της Αυτοβελτίωσης και Ψυχικής Υγείας

  10. 18/04 15:09

    Η Costa Navarino συμμετέχει στους εορτασμούς της Ολυμπιακής χρονιάς

  11. 18/04 15:03

    Η ΕΞΑΑΑ προσχωρεί στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»

  12. 18/04 14:22

    Το Σχολείο Τουρισμού OnTour ξεκινά ταξίδια σε νέους προορισμούς

  13. 18/04 13:53

    Olimar Reisen | Το Πήλιο νέος προορισμός στην Ελλάδα το 2024

  14. 18/04 13:05

    Συνάντηση Αρναουτάκη με 19 πρέσβεις | Η Κρήτη συνδυάζει την αρχαιολογική και πολιτιστική ιστορία με τις νέες υποδομές

  15. 18/04 12:33

    Το σχέδιο ανάπτυξης της Marriott στην Ευρώπη: 100 νέα ξενοδοχεία μέχρι το 2026

  16. 18/04 12:19

    SKY express: Αύξηση 15% της επιβατικής κίνησης το α' τρίμηνο του 2024

  17. 18/04 12:17

    Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων για τη νέα απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα

  18. 18/04 12:03

    Handelsblatt | Η Ελλάδα ως πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους

  19. 18/04 11:57

    E.E. | Δράσεις 3,5 δισ. ευρώ για την προστασία των ωκεανών

  20. 18/04 11:45

    Lufthansa | Ακύρωση των πτήσεων προς Τεχεράνη και Βηρυτό μέχρι τις 30 Απριλίου

  21. 18/04 11:29

    Δήμος Αθηναίων | Συνεργασία με την Κίνα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού μέσω της ΕΑΤΑ

  22. 18/04 11:22

    Κρουαζιέρα | Οι θέσεις της CLIA για τη Θαλάσσια Συνδεσιμότητα στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της G7

  23. 18/04 11:18

    Travel + Leisure: 3 Ελληνικά ξενοδοχεία στα 100 καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024

  24. 18/04 11:17

    Ρόδος | Αφιέρωμα στους Times του Λονδίνου

  25. 18/04 11:06

    Apollo Hills | Οικιστική ανάπτυξη 200 εκατ. ευρώ στη Βούλα από τις Henderson Park και Hines

  26. 18/04 10:30

    Τουρισμός 2024 | 4 ελληνικά νησιά στο top10 των φτηνότερων προορισμών για τους Βρετανούς το καλοκαίρι

  27. 18/04 10:25

    Το Βρετανικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί για διακρίσεις στους ταξιδιώτες LGBTQ+ στην Ελλάδα

  28. 18/04 10:12

    SAS & Aegean: Συνεργασία κοινού κωδικού για συνδέσεις της Αθήνας με Σκανδιναβικές χώρες

  29. 17/04 19:57

    Ελληνικός τουρισμός | 4 ξενοδοχεία προστίθενται αυτό το καλοκαίρι στη συλλογή Curio Collection by Hilton

  30. 17/04 19:16

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην 9η Διεθνή Διάσκεψη "Our Ocean Conference"

  31. 17/04 16:48

    Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο | Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος

  32. 17/04 16:33

    Συναγερμός από τη Europa Nostra για τις Κυκλάδες: Απειλούνται από τον τουρισμό

  33. 17/04 15:28

    H Nikki Beach Global γίνεται Nikki Beach Hospitality Group

  34. 17/04 14:36

    Η AEGEAN επενδύει σε 4 νέα Airbus A321neo

  35. 17/04 14:22

    Γερμανία: Υποχωρεί ο πληθωρισμός, αλλά...

  36. 17/04 13:35

    Η Αρχαία Ολυμπία άναψε τη φλόγα της Ειρήνης και της Εκεχειρίας

  37. 17/04 13:20

    Γερμανικό ενδιαφέρον για την Κρήτη και τα εκλεκτά προϊόντα της

  38. 17/04 11:52

    Τουρισμός | ForwardKeys: Προς ολική ανάκαμψη τα εξερχόμενα ταξίδια των Κινέζων - Ευρώπη θέλει το 27%

  39. 17/04 11:43

    Συνεργασία ΕΟΤ - Αμερικανικού Κολλεγίου για την ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού τουρισμού

  40. 17/04 11:35

    Η EasyJet ακύρωσε τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου

  41. 17/04 11:19

    airBaltic: Η Κέρκυρα κορυφαίος προορισμός από τη Ρίγα αυτό το καλοκαίρι

  42. 17/04 11:18

    Η Aida ακυρώνει τις φθινοπωρινές κρουαζιέρες μέσω της Ερυθράς Θάλασσας - Η Κέρκυρα κερδίζει δύο κρουαζιέρες

  43. 17/04 10:42

    Anandes Hotel: Νέο πολυτελές μπουτίκ ξενοδοχείο στη Μύκονο – Ανοίγει τον Ιούνιο

  44. 17/04 10:40

    Χωρίς τουρίστες και αυτό το καλοκαίρι η Νήσος Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) στην Κρήτη

  45. 17/04 10:22

    Τουρισμός: Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στα 10 ελληνικά νησιά

  46. 17/04 09:49

    Wyndham Hotels | Σημαντική ανάπτυξη το 2023 - Η παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο

  47. 16/04 19:56

    Ομοσπονδία Καταλυμάτων "ΚΥΚΛΟΣ" | Tι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό κατάταξης

  48. 16/04 16:00

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

  49. 16/04 15:41

    Υπεγράφη η Ολυμπιακή Εκεχειρία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας

  50. 16/04 13:00

    Το 52% των Βρετανών επιλέγουν ξενοδοχείο βάσει κριτικών

  51. 16/04 12:41

    Μελέτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Ευρώπη

  52. 16/04 11:42

    Τουρισμός | Ο Όμιλος FTI περνά στην εταιρεία Certares - Έναντι 1 ευρώ η συμφωνία, επενδύσεις 125 εκατ. ευρώ

  53. 16/04 11:39

    Αερομεταφορές: 19 νέες συνδέσεις με Ελλάδα από το Ην. Βασίλειο το καλοκαίρι του 2024

  54. 16/04 11:22

    Οι Βρετανοί τουρίστες μένουν περισσότερο και ξοδεύουν περισσότερα στην Ισπανία

  55. 16/04 10:49

    Οι «Ανθισμένες Κερασιές» της Πιερίας πρόσφεραν μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες

  56. 16/04 10:41

    Ιράν εναντίον Ισραήλ: Οι επιπτώσεις στην οικονομία

  57. 16/04 10:30

    Workshop για την προβολή ελληνικών τουριστικών περιοχών στη Σερβία

  58. 16/04 06:00

    Forbes: Ο Ελληνικός προορισμός-έκπληξη που ανήκει στις 5 απόλυτες επιλογές διακοπών χωρίς μαζικό τουρισμό

  59. 15/04 19:50

    Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

  60. 15/04 19:44

    ΠΟΕΕΤ: Συμμετοχή στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη

  61. 15/04 17:25

    H ΕΤΑΔ θα εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο φορέα Real Estate - 6.000 ακίνητα σε αποτίμηση

  62. 15/04 14:59

    Planet Holidays: Διακοπές στην Ελλάδα όλο το χρόνο – «Στηρίζουμε το όραμα Μητσοτάκη»

  63. 15/04 14:27

    Γυρίσματα για νέα βρετανική τηλεοπτική σειρά στην Πάρο

  64. 15/04 13:34

    Ελληνικής καταγωγής ο νέος Γενικός Διευθυντής του 1 Hotel Toronto

  65. 15/04 13:03

    Στο 80% του 2019 οι εξερχόμενος τουρισμός από την Κίνα το 2024 | Οι νεαρές Κινέζες καθοδηγούν την αγορά

  66. 15/04 12:45

    Ποιες αεροπορικές εταιρίες ακύρωσαν πτήσεις λόγω της έντασης στη Μ. Ανατολή

  67. 15/04 11:37

    «Ο υπερτουρισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον βιώσιμο τουρισμό»

  68. 15/04 11:21

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο

  69. 15/04 11:13

    TUI: Παλαιά πόλη της Ρόδου και Ακρόπολη στα πιο δημοφιλή μνημεία για το 2024

  70. 15/04 10:47

    Βρετανικός τουρισμός: Το 54% των οικογενειών σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές παρά την ακρίβεια

  71. 15/04 09:34

    Ryanair: Νέα σύνδεση Λίβερπουλ – Κέρκυρα

  72. 14/04 13:10

    meteo | Ξεπέρασε τους 31 °C η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα το Σάββατο

  73. 14/04 12:57

    Είναι η Ελλάδα σε βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο; - Ο τουρισμός το συγκριτικό πλεονέκτημα

  74. 14/04 12:46

    Γιάννης Κεφαλογιάννης: Οι νέοι πόλεμοι θα αλλάξουν τον τρόπο που οι χώρες προετοιμάζουν την άμυνά τους

  75. 14/04 12:38

    Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας | Ο Γ. Πατούλης πρόεδρος για τρίτη θητεία

  76. 13/04 21:34

    Υπ. Εξωτερικών | Σύσταση για την αποφυγή ταξιδιών σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Λίβανο και Ιράν

  77. 13/04 20:55

    Ποιες αλλαγές φέρνουν για την ελληνική οικονομία οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

  78. 13/04 14:09

    Δημοσιογραφική αποστολή στην Κρήτη από τη Γερμανία και την Ελβετία

  79. 13/04 13:34

    Πώς θα βελτιωθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

  80. 13/04 12:53

    Φόρουμ Δελφών | To Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά στο Ισραήλ αλλά δεν θα ρισκάρει ανοιχτή σύγκρουση

  81. 13/04 12:39

    Ελληνικός τουρισμός | Πρέπει να υπολογίζονται οι δείκτες βιωσιμότητας στις αποφάσεις μας

  82. 12/04 21:52

    Taizoon Khorakiwala | Η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για Ινδούς επιχειρηματίες

  83. 12/04 21:43

    Το προσδόκιμο ζωής είναι 2,3 χρόνια μικρότερο στα κατώτερα μορφωτικά στρώματα σε σχέση με τα ανώτερα

  84. 12/04 21:37

    Επιτακτική η ανάγκη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

  85. 12/04 19:40

    Συνάντηση εργασίας Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα

  86. 12/04 19:34

    Δεν θα πληρώσει ξανά ο ξενοδοχειακός κλάδος την ανεξέλεγκτη λειτουργία των Airbnb

  87. 12/04 16:00

    Google: Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ελλάδα για την τεχνητή νοημοσύνη

  88. 12/04 15:33

    «Από το χωράφι στο πιάτο» | Η TUI στηρίζει 500 αγρότες σε Κρήτη και Ρόδο για πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές

  89. 12/04 15:12

    N. Σταθόπουλος (BC Partners) | Ποιοι κλάδοι προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα

  90. 12/04 14:37

    Oι συμπράξεις ανάμεσα στην Τέχνη και το επιχειρείν

  91. 12/04 14:23

    "Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε…"- Η απάντηση της Ένωσης Ξενοδόχων στον κ.Δούκα περί δημοτικού φόρου στα αθηναϊκά ξενοδοχεία

  92. 12/04 13:56

    Αερομεταφορές: Έρχονται καύσιμα από ανθρώπινα περιττώματα – 92% λιγότερες εκπομπές άνθρακα

  93. 12/04 11:52

    CLIA: Στο 107% των επιπέδων 2019 οι επιβάτες κρουαζιέρας το 2023, 35,7 εκατ. οι επιβάτες το 2024

  94. 12/04 11:30

    Έρευνα CLIA: Τι κάνει την κρουαζιέρα ελκυστική στους Αμερικανούς ταξιδιώτες

  95. 12/04 11:16

    Η Ευρώπη χάνει ανταγωνιστικότητα εδώ και 25 χρόνια

  96. 12/04 11:03

    ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ | Η οικονομική ανασφάλεια τρομάζει τον Έλληνα - Βενιζέλος: Αναζητά λύσεις αρχαϊκές και μεταφυσικές (!)

  97. 12/04 10:59

    Ace Hotel & Swim Club Athens: Έρχεται το νέο ξενοδοχείο τύπου resort στη Γλυφάδα

  98. 12/04 10:56

    Eurowings: Ρεκόρ πτήσεων το καλοκαίρι από Γερμανία στην Ισπανία - 600 πτήσεις την εβδομάδα

  99. 12/04 10:51

    Αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αργεντινή

  100. 12/04 10:40

    Εκδηλώσεις για την ‘Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στη Λάρισα