O γαστρονομικός τουρισμός αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό

Α Decrease font Enlarge font
O γαστρονομικός τουρισμός αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό

Την εκτίμηση ότι ο γαστρονομικός τουρισμός στην Ελλάδα αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό την τελευταία διετία, αλλά και την πεποίθηση ότι η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει πέρα από το "καλό φαγητό" και ν’ αναπτύξει αυτό το κομμάτι με περισσότερο επαγγελματισμό και κανόνες, εκφράζει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", η Μαρία Αθανασοπούλου, ιδιοκτήτρια της εταιρείας προώθησης ξενοδοχείων και προορισμών, "Respond on Demand".

 "Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ένα κομμάτι που το πουλούσαμε έτσι κι αλλιώς, χωρίς να το ξέρουμε. Η Ελλάδα ήταν γνωστός προορισμός για το καλό φαγητό, όμως πλέον ο πήχης έχει ανέβει και πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερο επαγγελματισμό. Αυτό προσπαθούμε να δώσουμε να το καταλάβουν και οι Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού, ότι η γαστρονομία είναι πλέον ένα ιδιαίτερο κομμάτι που πρέπει να γίνεται με κάποιους κανόνες" υπογράμμισε.

Η ίδια επισημαίνει ότι η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα αναδεικνύεται ως τάση μέσα από το διήμερο "B2B Travel Event Thessaloniki 2017" στο πλαίσιο του οποίου 28 εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων του εξωτερικού είχαν συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού. Kαθόλη τη διάρκεια του event γίνεται εμφανές ότι το γενικότερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό είναι φέτος μεγάλο.

Στο B2B Travel Event Thessaloniki 2017 που πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά, ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου και συνεχίζεται σήμερα και αύριο με επίσκεψη των συμμετεχόντων στη Βέροια καταγράφηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή ταξιδιωτικών πρακτορείων από το εξωτερικό. "Φιλοξενούμε 28 εκπροσώπους τουριστικών γραφείων από την Αλβανία, Βουλγαρία Σερβία, Γερμανία, Ρουμανία, Αγγλία, Λίβανο, Ολλανδία, Νότια Αφρική και Τουρκία, οι οποίοι είχαν διερεύνησαν τη δυνατότητα συνεργασίας με επιχειρηματίες του τουρισμού από διάφορα μέρη της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αθήνα, Κρήτη, Χίο κ.ά" σημειώνει η κα Αθανασοπούλου.

Όπως λέει, τα τελευταία χρόνια ο μόνος τρόπος για να έχουν συνεργασίες οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι αυτές οι προσωπικές συναντήσεις. "Στις εκθέσεις γίνεται διαφορετική δουλειά, κάνουμε το branding του τόπου, αλλά είναι πολύ δύσκολο, επειδή δεν έχουν ένα αμιγώς επαγγελματικό κλίμα, να μπούμε σε καθαρά επαγγελματικές συναντήσεις και να επιτύχουμε συνεργασίες. Γι αυτό υπάρχει και μία στροφή τα τελευταία χρόνια και στο εξωτερικό σε αυτού του είδους τα workshops" τονίζει.

"Αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κάποια περιοχή είναι επειδή δεν τη γνωρίζουν"

Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα φέτος είναι πολύ μεγάλο κι αυτό που επιδιώκεται μέσα από τα workshops είναι οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων να μάθουν και άλλα μέρη της χώρας, εκτός από τους δύο, τρεις προορισμούς που γνωρίζουν.

"Δεν έχω δει αρνητισμό για κάποια περιοχή αυτά τα έξι χρόνια που διοργανώνουμε το B2B Event Thessaloniki. Αν δεν υπάρχει ζήτηση για κάποια περιοχή, είναι επειδή δεν τη γνωρίζουν, όχι επειδή δεν τους αρέσει. Πιο πολύ έχουν στο μυαλό τους είδη τουρισμού για παράδειγμα περιπατητικό τουρισμό ή ταξίδια για birdwatching ή για ράφτινγκ και όχι μέρη της χώρας, αυτά εμείς πρέπει να τους τα μάθουμε" σημείωσε η κ. Αθανασοπούλου.

Στο δεύτερο μέρος των B2B Travel Events Thessaloniki διοργανώνεται ένα fam trip, σε διαφορετική κάθε χρόνο περιοχή της Ελλάδας διαφορετική, ώστε οι συμμετέχοντες να σχηματίσουν εικόνα.

Φέτος το ταξίδι εξοικείωσης πραγματοποιείται στη Βέροια και περιλαμβάνει την πρώτη μέρα ξενάγηση στη Βεργίνα, σε μονές και περιοχές γύρω από την πόλη. Η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στη γαστρονομία της πόλης.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον Δήμο της πόλης, αναφέρει η κ. Αθανασοπούλου.

"Προσπαθούμε να προβάλλουμε ότι η Ελλάδα είναι μία πολυπολιτισμική χώρα, ότι η κουζίνα μας, η γαστρονομία μας, η οινοπαραγωγή έχει επιρροές από διάφορους πολιτισμούς. Και η Θεσσαλονίκη έχει το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας και η Βέροια και άλλες πολλές πόλεις της Ελλάδας Στοχεύουμε να συγκινήσουμε τον καθένα με κάτι που τον συνδέει" τονίζει.

Όσον αφορά την εικόνα του τουρισμού, είπε ότι είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και ότι αυτά που συμβαίνουν σιγά σιγά αλλάζουν τον τρόπο που ο κόσμος ταξιδεύει.

"Η Ελλάδα έχει κρατηθεί στις ασφαλείς χώρες και το γεγονός ότι 28 επιχειρήσεις του τουρισμού επέλεξαν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη πληρώνοντας οι ίδιοι τα αεροπορικά τους εισιτήρια, επειδή δεν καλύπτουμε όλα τα κόστη, σημαίνει ότι σοβαρά θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας" επισήμανε.

"Είμαστε γνωστοί ως χώρα και ως τόπος προορισμού, αλλά η εικόνα μας είναι ακόμα παρωχημένη"

Σύμφωνα με την κ. Αθανασοπούλου το ενδιαφέρον για τη χώρα μας υπάρχει, ωστόσο εκείνο που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος προβολής της.

"Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ένα θέμα στο πως προβάλλει την εικόνα της στο εξωτερικό, πράγμα για το οποίοι δεν είναι υπεύθυνος ο μεμονωμένος επιχειρηματίας του τουρισμού. Βλέπω ότι έχουμε μία δυσκολία να έχουμε μία σύγχρονη εικόνα, δηλαδή να βρούμε μοντέρνους τρόπους για να προσελκύσουμε αγοραστές. Είμαστε γνωστοί σαν χώρα και σαν τόπος προορισμού, αλλά η εικόνα μας είναι ακόμα παρωχημένη" λέει και προσθέτει: "Η Ελλάδα δεν είναι πια παραλία, ήλιος, θάλασσα και μουσακάς. Έχουμε αναπτύξει πολύ περισσότερα πράγματα και πρέπει να βρούμε πιο σύγχρονους τρόπους για να τα κάνουμε γνωστά".

Πηγή:ΑΠΕ – ΜΠΕ/Κατερίνα Γιαννίκη

  1. 22/04 13:38

    Πως ο ελληνικός τουρισμός προσεγγίζει την αμερικανική αγορά (video)

  2. 22/04 10:14

    Συνάντηση Ε.Κουντουρά με τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών

  3. 22/04 10:08

    Ιατρικός τουρισμός: Κοινές δράσεις υπουργείου-ΕΛΙΤΟΥΡ

  4. 22/04 10:06

    Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα από τα Κρητικά Γκολφ

  5. 22/04 09:57

    Ο Δήμος Σαρωνικού αναδεικνύει τα τουριστικά του πλεονεκτήματα

  6. 22/04 09:56

    Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης στο Δήμο Κυθήρων

  7. 21/04 11:09

    Ο ελληνικός τουρισμός πίσω από τους αριθμούς

  8. 21/04 10:33

    Τουρκικός τουρισμός: Στόχος οι 500.000 Κινέζοι τουρίστες φέτος

  9. 21/04 09:56

    Προβολή της Χίου ως προορισμός κρουαζιέρας

  10. 21/04 09:55

    Ο Δήμος Λέρου στο πρόγραμμα για προσβάσιμες παραλίες

  11. 21/04 09:46

    Επίδειξη αερομοντέλων στη Νέα Άγχιαλο

  12. 20/04 20:40

    Ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη: Αύξηση πληροτήτων αλλά και προβληματισμός

  13. 20/04 16:48

    Πιτσιόρλας: Έως το φθινόπωρο όλες οι ΚΥΑ για την επένδυση στο Ελληνικό

  14. 20/04 15:22

    ΤτΕ: 17 εκατ. ευρώ περισσότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις το Φεβρουάριο

  15. 20/04 15:09

    H εξέλιξη της επικοινωνίας εξαιτίας του digital marketing

  16. 20/04 13:59

    Στον Πειραιά το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο MSC MUSICA

  17. 20/04 13:14

    Foursquare: Τα 15 top ξενοδοχεία και εστιατόρια της Αθήνας με συγκλονιστική θέα

  18. 20/04 13:06

    Πόσα έσοδα είχαν οι Έλληνες από την Airbnb το 2017

  19. 20/04 12:19

    Airbnb: 4,85 εκατ. καταχωρήσεις στον κόσμο το 2017- Νέος στόχος ο τουρισμός υγείας

  20. 20/04 11:19

    Στις 5 και 6 Μαΐου η πρώτη Greek Panorama στην Κύπρο

  21. 20/04 11:11

    Ρωσικός τουρισμός: Η ισοτιμία μειώνει τα ταξίδια στο εξωτερικό το 2018

  22. 20/04 10:46

    PwC: Πώς ο ελληνικός τουρισμός θα παραμείνει ανταγωνιστικός- 45.000 νέες κλίνες

  23. 20/04 10:26

    Emirates: Ειδικές προσφορές για τους Έλληνες ταξιδιώτες

  24. 20/04 10:20

    O Νίκος Μπήλιος μιλάει για τον Έξυπνο Τουρισμό στο New York College

  25. 20/04 09:57

    Δίαιτα 5 αστέρων στα πολυτελέστερα ξενοδοχεία Weight Loss & Fitness Resorts του κόσμου

  26. 20/04 09:38

    Ο Δήμος Χερσονήσου ενημερώνεται για τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας

  27. 20/04 09:29

    ΕΟΤ: Πρόγραμμα συνδιαφήμισης με τον t.o. Filip Travel της Σερβίας

  28. 20/04 09:27

    Δήμος Ιεράπετρας: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής

  29. 20/04 09:15

    Σύσταση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Δήμο Μεσολογγίου

  30. 19/04 23:37

    24ωρη απεργία την Τετάρτη από το Σωματείο εκτάκτου προσωπικού του ΥΠΠΟ

  31. 19/04 21:58

    Ήρθε το πρώτο καινοτόμο city pass για την Αθήνα

  32. 19/04 21:24

    Ημερίδα EΞΑ-ΑΑ: Εξειδικευμένες υπηρεσίες για ένα καλύτερο προϊόν στα ξενοδοχεία

  33. 19/04 17:00

    Premier Tax Free: Συμβουλές για αύξηση πωλήσεων σε διεθνείς πελάτες

  34. 19/04 16:25

    Γρ.Τάσιος: Η υψηλή ζήτηση δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό

  35. 19/04 15:47

    Στην Ελλάδα το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων το 2020

  36. 19/04 15:41

    ΗΑΤΤΑ: Τι προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τους ξεναγούς

  37. 19/04 15:00

    Προβολή των Ιονίων στο συνέδριο της ASTA

  38. 19/04 14:32

    Το Ψηφιακό Marketing είναι μέρος μιας συνολικής στρατηγικής Marketing

  39. 19/04 14:31

    Ξενοδοχεία: Πώς τα brand χάνουν πελάτες

  40. 19/04 14:02

    Παράσταση στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

  41. 19/04 13:51

    Η Περιφέρεια Αττικής για πρώτη φορά στην Arabian Travel Market 2018

  42. 19/04 13:14

    ΕΟΤ: Hμερίδα «Jazz Democracy» στη Νέα Υόρκη

  43. 19/04 12:20

    Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αποκαλύπτει ελλείψεις και παρατυπίες στον ΚΟΤ

  44. 19/04 12:13

    Γερμανικός τουρισμός: Τουρκία και Αίγυπτος κυρίαρχες στις κρατήσεις Μαρτίου- Υποχώρηση για Ελλάδα

  45. 19/04 12:07

    H Airbnb επεκτείνει το πρόγραμμα εμπειριών σε όλη τη Γαλλία

  46. 19/04 11:54

    Περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες διεκδικεί η Κρήτη

  47. 19/04 11:49

    Ο αγροτουρισμός στην Κρήτη μέσω του προγράμματος BRANDTOUR

  48. 19/04 11:44

    Γνωριμία με τις παραδόσεις της Κρήτης για Γάλλους πράκτορες

  49. 19/04 11:20

    Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί ο υπερ-τουρισμός, σύμφωνα με τους Βρετανούς

  50. 19/04 10:32

    Ενθουσιασμένος από την Τήνο ο Κινέζος πρέσβης

  51. 19/04 10:15

    Η Airbnb εκπαιδεύει τα τουριστικά καταλύματα των Κυκλάδων

  52. 19/04 10:12

    ΕΟΤ: Πρόγραμμα συνδιαφήμισης με t.o's της Βρετανίας

  53. 19/04 10:10

    Καβάλα 2023: Δημιουργική πόλη – τουριστικός προορισμός αριστείας

  54. 19/04 10:06

    Δίκτυο φορέων Λ. Συγγρού για την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη

  55. 19/04 10:04

    Γραφείο τουριστικών πληροφοριών στο αεροδρόμιο Αράξου

  56. 19/04 10:02

    Δήμος Ξάνθης: Tα μέλη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης

  57. 19/04 09:42

    Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Νέος κύκλος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στον τουρισμό

  58. 18/04 20:35

    FedHATTA: Ως πότε οι απεργίες θα θέτουν σε κίνδυνο τον ελληνικό τουρισμό;

  59. 18/04 20:13

    Τέλος οι έλεγχοι πτήσεων από Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια στις 12 Μαΐου

  60. 18/04 15:44

    Η Ψηφιακή Παρουσία Τουριστικών Επιχειρήσεων - 7 Βασικά Σημεία

  61. 18/04 13:48

    Thomas Cook: Στη Χερσόνησο το πρώτο ξενοδοχείο Cook's Club

  62. 18/04 13:32

    Επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ ζήτησαν από τον πρωθυπουργό τα νησιά Ν. Αιγαίου

  63. 18/04 13:24

    Διαδήλωση στα Χανιά κατά της Fraport μετά την αποχώρηση της Ryanair

  64. 18/04 13:22

    Ε.Κουντουρά: Tουρισμός όλο το χρόνο στο Νότιο Αιγαίο

  65. 18/04 13:15

    Marketing Greece: Ενέργειες προβολής της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο

  66. 18/04 13:00

    Hotels.com: Αυτά είναι τα 28 καλύτερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ταξιδιώτες

  67. 18/04 12:04

    Η Αλόννησος στους καλύτερους καταδυτικούς προορισμούς

  68. 18/04 11:58

    Easyjet: Νέες συνδέσεις από Βερολίνο προς Ρόδο, Πρέβεζα και Αθήνα

  69. 18/04 11:46

    Τουρισμός: Στο στόχαστρο απατεώνων οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων

  70. 18/04 11:26

    Phocuswright: Πώς κάνουν αναζήτηση διακοπών στο κινητό τους οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες

  71. 18/04 10:58

    Γερμανικός τουρισμός: Αυξημένη ζήτηση το Μάρτιο για οργανωμένες διακοπές

  72. 18/04 10:55

    Στα δίχτυα της εφορίας αδήλωτες κατοικίες της Airbnb

  73. 18/04 10:31

    Πρώτο συνέδριο τουρισμού Κυκλάδων στην Ίο

  74. 18/04 10:07

    Αναβίωση Γαστρονομικών Παραδόσεων του Πάσχα Κύπρου και Ρωσίας

  75. 18/04 10:02

    ΕΟΤ: Πρόγραμμα συνδιαφήμισης με t.o's της Ρουμανίας

  76. 18/04 09:57

    8ο Crete Trip από το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus

  77. 18/04 09:55

    Δήμος Καρπενησίου: H Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής

  78. 18/04 09:53

    Αποφάσεις για ξενοδοχεία στην Κάρπαθο και στην Πάρο

  79. 18/04 09:45

    Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

  80. 18/04 07:35

    Σε ποια Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη η είσοδος σήμερα

  81. 17/04 20:43

    Πράσινο φως από το ΣτΕ για το Atalanti Hills

  82. 17/04 18:01

    Παρουσίαση του διεθνούς ιστορικού συνεδρίου της Λήμνου

  83. 17/04 17:21

    Ryanair: Πότε σταματούν οι πτήσεις προς Χανιά μετά το κλείσιμο της βάσης

  84. 17/04 16:31

    EquiFund: Χρηματοδοτικές δυνατότητες για τις επιχειρήσεις

  85. 17/04 16:17

    Κορινθιακός: Πλωτό φράγμα για την αντιμετώπιση των μεδουσών

  86. 17/04 16:12

    Blue Air: Σημαντική διάκριση από την TripAdvisor

  87. 17/04 16:08

    Χρονιά σταθμός το 2018 για τον τουρισμό της Μήλου

  88. 17/04 15:45

    Συνέδριο "Η Μαγνησία ως τουριστικός προορισμός"

  89. 17/04 14:57

    8 διάσημες αναζητούν τον έρωτα στα ελληνικά νησιά- Νέα σειρά του βρετανικού ITV

  90. 17/04 14:26

    ΠΕΥΦΑ: Κενά λειτουργίας στα μουσεία λόγω καθυστέρησης προσλήψεων

  91. 17/04 14:13

    Booking.com: 7 στους 10 ταξιδιώτες θα επιλέξουν "πράσινο" κατάλυμα το 2018

  92. 17/04 12:51

    Κυπριακός τουρισμός: 23% περισσότερες αφίξεις τη χειμερινή περίοδο

  93. 17/04 12:49

    Forbes: Η πιο ωραία παραλία στον κόσμο βρίσκεται στην Κρήτη

  94. 17/04 12:03

    Ελληνικός τουρισμός 2017: Σε 5 περιφέρειες το 90% των ταξιδιωτικών εισπράξεων

  95. 17/04 11:59

    1 εκατ. Αμερικανοί τουρίστες ετησίως (video)

  96. 17/04 11:30

    TUI Αυστρίας: Η Ελλάδα πρώτος προορισμός από το αεροδρόμιο Σάλτσμπουργκ

  97. 17/04 11:14

    ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης Ρώσων δημοσιογράφων στα Ιόνια Νησιά

  98. 17/04 11:12

    Διευκρινίσεις για την ασφάλιση των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων

  99. 17/04 10:51

    Χανιά: Πρόταση του δήμου για τον καθορισμό της τουριστικής ζώνης

  100. 17/04 10:43

    Thomas Cook: Ανοίγει το ξενοδοχείο Sentido Mediterranean Village στην Πιερία (φωτό)