Ανάδειξη της Επτανησιακής Γαστρονομίας

Α Decrease font Enlarge font
Ανάδειξη της Επτανησιακής Γαστρονομίας

Oι γαστρονομικές εμπειρίες πλέον συνδυάζονται με εμπειρίες ανίχνευσης τοπίων, τεχνικών παραγωγής και της ζωής των ανθρώπων σε κάθε τόπο. Η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον αποκτούν oλοένα και περισσότερο μια κοινή ταυτότητα για τον επισκέπτη και οι τόποι που μπορούν να αναδείξουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους αρμονικά και ολοκληρωμένα διακρίνονται ως τουριστικοί προορισμοί αξιώσεων.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν, δια στόματος του διακεκριμένου Chef κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη, κατά τις εργασίες της 1ης διοργάνωσης της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας - Hellenic Union of Heptanisians σχετικά με την Επτανησιακή Γαστρονομία.

Παρ' ότι ο βασικός κορμός της ελληνικής γαστρονομίας είναι κοινός, κάθε περιοχή έχει τους δικούς της γαστρονομικούς θησαυρούς, άλλοτε κάποιες ιδιαίτερες γηγενείς ποικιλίες, άλλοτε κάποιο ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής της τροφής, άλλοτε το κατάλληλο αισθητηριακό περιβάλλον για να απογειώσεις τη γεύση, μπορεί και όλα αυτά μαζί.

Η Επτανησιακή Κουζίνα διακρίνεται κυρίαρχα για τον απαράμιλλο συνδυασμό συστατικών πρώτης ποιότητας και ποικιλίας, την γενικά εκλεπτυσμένη γεύση και μια απόλυτα σύγχρονη τάση μαγειρικής, μέσα στην διαχρονικότητά της: λίγα υλικά, μόνο φρέσκα, στη σωστή αναλογία, χωρίς μεγάλη παρεμβατικότητα στη προετοιμασία των πιάτων. Έτσι οι γεύσεις των κυρίαρχων υλικών προβάλλουν καθαρές, ενώ ο αρωματισμός των πιάτων παίζει κυρίαρχο ρόλο στην κουζίνα μας, συνήθως με συνδυασμό βοτάνων, φρέσκων ή ξηρών.

Ο επηρεασμός της Επτανησιακής Κουζίνας από την Ιταλική, αλλά και την Αγγλία και τα μακρινά λιμάνια, είναι ακόμα εμφανής, ιδιαίτερα στο πάντρεμα των φρούτων με το κρέας, των γλυκών και των αλμυρών γεύσεων, τη γνώση της χρήσης του κάρυ και του τζίτζερ, αλλά και την αγάπη στο αλλαντικό και το αρωματικό τυρί. Το τοπικό λάδι γηγενών ποικιλιών ελιάς είναι γλυκό και ανοιχτόχρωμο, ενώ τα κρασιά - λίγα, μα εκλεκτά – ταξιδεύουν νότια.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και διακεκριμένος Chef κ. Αναστάσιος Μπαλανίκας κατέδειξε τις δυσκολίες της συστηματοποίησης της Επτανησιακής Κουζίνας ως κυρίαρχης στα σημεία εστίασης των νησιών μας, κυρίως λόγω της μικρής παραγωγής των αγροδιατροφικών μονάδων μας, που και να θέλαμε δεν μπορούμε να αναπτύξουμε σε κλίμακα μαζικής παραγωγής, αλλά και του κόστους της Κουζίνας μας, λόγω της υψηλής ποιότητας και σε πολλές περιπτώσεις της σπανιότητας των πρώτων υλών. Μας είπε ότι στην Κέρκυρα καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια ώστε να υιοθετήσουν όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα στον τρόπο λειτουργίας τους το Επτανησιακό Πρωϊνό, το Γεύμα και το Βραδινό, ενώ πρόσθεσε ως τρόπο εύρεσης των προϊόντων το διαδίκτυο και τα e-shops που έχουν δημιουργηθεί από τους παραγωγούς των νησιών μας. Για την ώρα, φαίνεται πως το κόστος της Επτανησιακής Κουζίνας σε κλίμακα είναι συμβατό μόνον με την λειτουργία και τις τιμολογιακές δυνατότητες των πεντάστερων ξενοδοχείων, μικρών ή μεγάλων.

Όμως υπάρχουν λύσεις. Συνέστησε μια σειρά από δράσεις που ο ίδιος έχει δει ότι δουλεύουν στην πράξη, με την έννοια ότι το κατάλυμα μπορεί να αντέξει, η παραγωγή μπορεί να ανταποκριθεί και η ουσία των πραγμάτων να διατηρηθεί . Η κυριότερη από αυτές τις δράσεις για καταλύματα και εστίαση είναι η εκ περιτροπής “Hμέρα Επτανησιακής Κουζίνας”, οι “Θεματικές Βραδιές” πάνω σε ένα υλικό ή ένα αντέτι, “To Eπτανησιακό Καλάθι” στο πρωϊνό ή στον μπουφέ, όπου το γλυκό, το αρτοσκεύασμα και το τυρί έχει μια πιο έντονη παρουσία ενώ απαιτούνται μικρότερες ποσότητες, η προσφορά ροφημάτων από τοπικά βότανα και μυρωδικά ή μέλι ειδικά σε συνδυασμούς τύπου “ice” και ασφαλώς η αναγραφή των τοπικών προϊόντων που σερβίρονται και χρησιμοποιούνται παντού στα μενού και στους καταλόγους.

Όμως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο που μπορεί και πρέπει να γίνει, όπως παραδέχθηκαν οι ομιλητές, είναι η αναβίωση της Επτανησιακής Κουζίνας στα σπίτια, στις αυλές, στα πανηγύρια, στις γιορτές, σε κάθε είδους στιγμή μέσα στην καθημερινότητα. Να ξαναθυμηθούμε τον τρόπο μαγειρέματος, τον βασικό αρωματισμό της τροφής, τις ιδιαίτερες πρακτικές συντήρησης, ακόμα και τον τρόπο που κάθε πιάτο σερβίρεται και πλαισιώνεται με το σωστό ψωμί, το σωστό τυρί, το σωστό κρασί.

Εάν κάτι έχει διαφορετικό η Επτανησιακή Kουζίνα, είναι αυτή η τάση για τη λεπτή γεύση, ακόμα και στο πιο απλό της πιάτο. “Αλλιώς το λάχανο, αλλιώς το ψάρι”. 

  1. 17/01 20:54

    Ο ελληνικός τουρισμός προσελκύει κινεζικές επενδύσεις

  2. 17/01 19:04

    Στ. Σκρέτας: τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας εγγυώνται στην επιτυχία του συνεδρίου της ASTA (video)

  3. 17/01 17:52

    Kayak: Εκτόξευση των αναζητήσεων για Κρήτη και Αθήνα το 2018

  4. 17/01 17:13

    90 χρόνια HATTA- Βραβεία στα τουριστικά γραφεία με τις καλύτερες μπροσούρες

  5. 17/01 17:09

    Panorama World Festival:1ο Σκανδιναβικό Forum Τουρισμού με ελληνική συμμετοχή

  6. 17/01 16:59

    Ελληνικός τουρισμός 2017: Η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι εκτόξευσε τις εισπράξεις

  7. 17/01 15:12

    Δήμος Ρόδου: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της διεύθυνσης Τουρισμού

  8. 17/01 15:10

    Κάρπαθος: Αισιόδοξα μηνύματα από τις επαφές στην έκθεση της Ουτρέχτης

  9. 17/01 14:47

    Cobalt Air: Νέα υπηρεσία Business Class για Αθήνα

  10. 17/01 14:42

    Αμερικανικός τουρισμός: Οι 5 απόλυτες τάσεις στα ταξίδια το 2018

  11. 17/01 13:38

    Ρεκόρ κρατήσεων για την Κρήτη το 2018 στην Αυστρία

  12. 17/01 13:27

    Στις 8 Φεβρουαρίου το συνέδριο Hotel Tech 2018

  13. 17/01 13:22

    29 επενδυτικά έργα στον Τουρισμό μπαίνουν στον Αναπτυξιακό- Δείτε ποια

  14. 17/01 12:01

    Αεροδρόμιο Μυτιλήνης: "Πράσινο φως" από το ΥΠΕΝ για νέα έργα εκσυγχρονισμού

  15. 17/01 11:25

    Έρχεται στην Ελλάδα η πρώτη σχολή ποδοσφαίρου της Valencia σε ξενοδοχείο

  16. 17/01 10:50

    Ένα ξενοδοχείο στα Χανιά στη λίστα των Historic Hotels Worldwide

  17. 17/01 10:19

    Η Χαλκιδική στους top 3 ανερχόμενους προορισμούς στην Ολλανδική αγορά

  18. 17/01 10:06

    Ryanair: Το 79% των πτήσεων Δεκεμβρίου ήταν στην ώρα τους

  19. 17/01 09:55

    Καλώς ήρθε το δολάριο...

  20. 17/01 09:47

    Σήμα ελληνικής κουζίνας σε εστιατόρια- Δείτε σε ποια

  21. 16/01 18:06

    58 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμια της χώρας το 2017

  22. 16/01 17:35

    Συνέδριο Hotel Tech: Παράλληλη ενότητα Fu-Tourism18

  23. 16/01 17:11

    Primera Air: Νέες συνδέσεις με Χανιά και Αθήνα

  24. 16/01 17:07

    Ellinair: 3 νέες συνδέσεις με Κέρκυρα

  25. 16/01 16:07

    Σύσκεψη για τις αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων στο Αιγαίο

  26. 16/01 15:24

    Το συνέδριο των Αμερικανών πρακτόρων στην Αθήνα θα εκτοξεύσει τις αφίξεις

  27. 16/01 14:00

    Η ΠΟΞ επαναφέρει την ιδέα της Λευκής Εβδομάδας

  28. 16/01 12:20

    Ξενοδοχεία: Συνεργασία της Axia Hospitality και Nelios με το Euphoria Retreat

  29. 16/01 11:55

    Πληρωμή σε δυο δόσεις στα σπίτια της υιοθετεί η Airbnb

  30. 16/01 11:41

    Αίτηση πτώχευσης από γερμανικό ταξιδιωτικό γραφείο

  31. 16/01 11:07

    Η Qatar Airways πρώτη αεροπορική εταιρία που πετάει στην Ελλάδα με Airbus A350

  32. 16/01 10:48

    Το Four Seasons Astir Palace στα καλύτερα νέα πολυτελή ξενοδοχεία στον κόσμο

  33. 16/01 10:25

    Το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία" στην χρυσή λίστα του Condé Nast Traveler

  34. 16/01 10:16

    Ο ΣΕΤΕ στο γεύμα εργασίας της Bundesbank στη Φρανκφούρτη

  35. 16/01 09:44

    Ο θαλάσσιος τουρισμός της Α. Χαλκιδικής στο Αμβούργο

  36. 16/01 09:41

    Τουρισμός: Περισσότερα ταξίδια και αυξημένες δαπάνες των Γερμανών το 2018

  37. 16/01 09:08

    Τουρισμός: Υπερδιπλάσιες οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ισπανία σε σχέση με την Ελλάδα

  38. 16/01 09:04

    ΕΛΣΤΑΤ: Αλλαγές στα στατιστικά του τουρισμού

  39. 15/01 19:51

    Το Κρασοτύρι της Κω προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

  40. 15/01 19:31

    Στον όμιλο Λασκαρίδη, με συμμετοχή Κόκκαλη, η πλειοψηφία του Καζίνο Πάρνηθας

  41. 15/01 16:57

    To ελληνικό μπλε χαλαρώνει τη μελαγχολία της Blue Monday

  42. 15/01 16:02

    Παγκόσμιος τουρισμός: Ρεκόρ 7ετίας το 2017- Απογειώθηκαν οι αφίξεις στη Μεσόγειο

  43. 15/01 14:33

    Δωρεά του Ομίλου Inner Wheel στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Ρόδου

  44. 15/01 14:29

    Άδεια για σταθμό καυσίμων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων

  45. 15/01 13:29

    H Eurowings ανοίγει φτερά για τη Νέα Υόρκη

  46. 15/01 12:58

    Πώς θα είναι το καζίνο της Κύπρου (video)

  47. 15/01 12:55

    +18% οι επισκέπτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το 9μηνο του 2017

  48. 15/01 12:55

    Προτάσεις ΞΕΕ για την είσπραξη του φόρου διαμονής

  49. 15/01 12:38

    Ταξιδεύεις το Χειμώνα; Προετοιμάσου!

  50. 15/01 12:34

    Δράσεις για προσβάσιμο τουρισμό σε θαλάσσιους προορισμούς

  51. 15/01 12:30

    Αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΞΕΕ σήμερα

  52. 15/01 11:59

    CNT: Ένα ελληνικό νησί στα καλύτερα ιδιωτικά στον κόσμο για διακοπές απομόνωσης

  53. 15/01 11:35

    Ξενοδοχεία Lakitira: Οι εργαζόμενοι ανέβαλαν τον πλειστηριασμό

  54. 15/01 11:32

    Ελληνικός τουρισμός: Ισχυρή αύξηση των κρατήσεων από Ολλανδία το 2018

  55. 15/01 11:05

    Γερμανία: Τα 10 δημοφιλή ελληνικά ξενοδοχεία για κράτηση την περίοδο των εορτών

  56. 15/01 10:46

    Βρετανικός τουρισμός: Η Κέρκυρα στους προσιτούς δημοφιλείς προορισμούς το 2018

  57. 15/01 10:13

    Οι γερμανοί τουρίστες επιστρέφουν στην Τουρκία

  58. 15/01 10:12

    Forbes: H Kάρπαθος στους 33 πιο οικονομικούς προορισμούς για διακοπές το 2018

  59. 15/01 10:05

    Νέα πολυτελή ξενοδοχεία σε Ρόδο, Κω και Χανιά

  60. 15/01 10:01

    ΕΟΤ: Oμάδα εργασίας για νέες θέσεις εργασίας

  61. 15/01 09:29

    Fraport: 27,6 εκατ. η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια το 2017

  62. 14/01 23:43

    Στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας τη Δευτέρα

  63. 14/01 15:23

    Ξεκινά το έργο εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της λίμνης Καϊάφα

  64. 14/01 12:39

    Τουριστική «έκρηξη» στην Ελλάδα βλέπει η Suddeutsche Zietung

  65. 14/01 09:30

    Αεροπορική σύνδεση Καβάλας-Βελγίου

  66. 14/01 09:28

    Διαγωνισμός για την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών

  67. 14/01 09:25

    ΕΟΤ: Δράσεις τουριστικής προώθησης στη Γαλλία

  68. 13/01 09:43

    Μη δασικές 5 εκτάσεις σε ξενοδοχεία

  69. 13/01 09:39

    Δωρεές σε νοσοκομεία από ξενοδοχεία και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

  70. 12/01 18:26

    NEW JOB: Art Director

  71. 12/01 18:24

    NEW JOB: Travel Operations Executive

  72. 12/01 18:21

    NEW JOB: Digital Manager (Full time)

  73. 12/01 15:15

    Aegean: Τροποποιήσεις πτήσεων λόγω στάσης εργασίας των Ελεγκτών

  74. 12/01 15:13

    Πώς τα ξενοδοχεία προσπαθούν να κερδίσουν πελάτες της Airbnb

  75. 12/01 14:41

    Η Ρόδος κορυφαίος προορισμός για τους Αυστριακούς

  76. 12/01 14:40

    H Πάρος στο γαλλικό ντοκιμαντέρ «Θησαυροί της Ευρώπης»

  77. 12/01 13:16

    Γερμανία: Υποχρεωτικές σχολικές εκδρομές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης;

  78. 12/01 12:43

    Expedia/ Έρευνα: Πώς ταξιδεύουν οι αμερικανοί τουρίστες

  79. 12/01 12:26

    Το μνημείο του Ιπποκράτη στην Κω υποψήφιο για τον κατάλογο της UNESCO

  80. 12/01 11:42

    Τουρισμός: Ελκυστικές οι τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία και εστιατόρια για τους Γερμανούς

  81. 12/01 11:12

    Η Σαντορίνη ανάμεσα στα 8 ονειρικά ταξίδια διαγωνισμού Expedia & Estée Lauder

  82. 12/01 11:05

    Επιπτώσεις στον τουρισμό από τις ταξιδιωτικές συστάσεις ΗΠΑ και Τουρκίας

  83. 12/01 09:44

    Ξενοδοχεία: Η Grecotel στην κορυφή των Βραβείων TUI 2018 με 20 διακρίσεις

  84. 12/01 09:27

    Καλπάζει ο ισπανικός τουρισμός: +9% οι αφίξεις το 2017, +12% τα έσοδα

  85. 12/01 09:03

    Αποφάσεις για ξενοδοχεία από Εφορείες Αρχαιοτήτων

  86. 12/01 09:00

    Δράσεις για την τουριστική προβολή της Κρήτης

  87. 11/01 21:51

    Έρευνα για εντοπισμό Μινωικού οικισμού στο Οροπέδιο Λασιθίου

  88. 11/01 19:48

    Αυστριακός τουρισμός: +32% οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα

  89. 11/01 15:38

    O τουρισμός έριξε τα επίπεδα ανεργίας τον Οκτώβριο- Πρωταθλήτρια η Κρήτη

  90. 11/01 14:38

    Προβολή ελληνικών προορισμών μέσω της Volotea στην Ιταλία

  91. 11/01 14:33

    Το Άμστερνταμ κόβει στο μισό το όριο διανυκτερεύσεων στα σπίτια της Airbnb

  92. 11/01 12:58

    TUI: Τα Σάββατα του Ιανουαρίου οι περισσότερες κρατήσεις

  93. 11/01 12:44

    Έλληνας ο νέος Sales & Marketing Manager της Ryanair για την Α. Μεσόγειο

  94. 11/01 12:41

    Η Ελλάδα στις χώρες με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο για το 2018

  95. 11/01 12:04

    ECTAA προς ΕΕ: Προστασία των καταναλωτών από αφερέγγυες αεροπορικές εταιρείες

  96. 11/01 11:51

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα στις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο

  97. 11/01 11:49

    25,4 εκατ. Γερμανοί χρησιμοποίησαν λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων το 2017

  98. 11/01 11:30

    GIC-Sunvil: Περισσότερες βίλες σε Κέρκυρα και Παξούς

  99. 11/01 11:15

    Ryanair: Νέο δρομολόγιο Κέρκυρα - Ρώμη

  100. 11/01 11:09

    Wizz Air: Νέα σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη από τη Βιέννη