Ανάδειξη της Επτανησιακής Γαστρονομίας

Α Decrease font Enlarge font
Ανάδειξη της Επτανησιακής Γαστρονομίας

Oι γαστρονομικές εμπειρίες πλέον συνδυάζονται με εμπειρίες ανίχνευσης τοπίων, τεχνικών παραγωγής και της ζωής των ανθρώπων σε κάθε τόπο. Η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον αποκτούν oλοένα και περισσότερο μια κοινή ταυτότητα για τον επισκέπτη και οι τόποι που μπορούν να αναδείξουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους αρμονικά και ολοκληρωμένα διακρίνονται ως τουριστικοί προορισμοί αξιώσεων.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν, δια στόματος του διακεκριμένου Chef κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη, κατά τις εργασίες της 1ης διοργάνωσης της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας - Hellenic Union of Heptanisians σχετικά με την Επτανησιακή Γαστρονομία.

Παρ' ότι ο βασικός κορμός της ελληνικής γαστρονομίας είναι κοινός, κάθε περιοχή έχει τους δικούς της γαστρονομικούς θησαυρούς, άλλοτε κάποιες ιδιαίτερες γηγενείς ποικιλίες, άλλοτε κάποιο ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής της τροφής, άλλοτε το κατάλληλο αισθητηριακό περιβάλλον για να απογειώσεις τη γεύση, μπορεί και όλα αυτά μαζί.

Η Επτανησιακή Κουζίνα διακρίνεται κυρίαρχα για τον απαράμιλλο συνδυασμό συστατικών πρώτης ποιότητας και ποικιλίας, την γενικά εκλεπτυσμένη γεύση και μια απόλυτα σύγχρονη τάση μαγειρικής, μέσα στην διαχρονικότητά της: λίγα υλικά, μόνο φρέσκα, στη σωστή αναλογία, χωρίς μεγάλη παρεμβατικότητα στη προετοιμασία των πιάτων. Έτσι οι γεύσεις των κυρίαρχων υλικών προβάλλουν καθαρές, ενώ ο αρωματισμός των πιάτων παίζει κυρίαρχο ρόλο στην κουζίνα μας, συνήθως με συνδυασμό βοτάνων, φρέσκων ή ξηρών.

Ο επηρεασμός της Επτανησιακής Κουζίνας από την Ιταλική, αλλά και την Αγγλία και τα μακρινά λιμάνια, είναι ακόμα εμφανής, ιδιαίτερα στο πάντρεμα των φρούτων με το κρέας, των γλυκών και των αλμυρών γεύσεων, τη γνώση της χρήσης του κάρυ και του τζίτζερ, αλλά και την αγάπη στο αλλαντικό και το αρωματικό τυρί. Το τοπικό λάδι γηγενών ποικιλιών ελιάς είναι γλυκό και ανοιχτόχρωμο, ενώ τα κρασιά - λίγα, μα εκλεκτά – ταξιδεύουν νότια.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και διακεκριμένος Chef κ. Αναστάσιος Μπαλανίκας κατέδειξε τις δυσκολίες της συστηματοποίησης της Επτανησιακής Κουζίνας ως κυρίαρχης στα σημεία εστίασης των νησιών μας, κυρίως λόγω της μικρής παραγωγής των αγροδιατροφικών μονάδων μας, που και να θέλαμε δεν μπορούμε να αναπτύξουμε σε κλίμακα μαζικής παραγωγής, αλλά και του κόστους της Κουζίνας μας, λόγω της υψηλής ποιότητας και σε πολλές περιπτώσεις της σπανιότητας των πρώτων υλών. Μας είπε ότι στην Κέρκυρα καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια ώστε να υιοθετήσουν όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα στον τρόπο λειτουργίας τους το Επτανησιακό Πρωϊνό, το Γεύμα και το Βραδινό, ενώ πρόσθεσε ως τρόπο εύρεσης των προϊόντων το διαδίκτυο και τα e-shops που έχουν δημιουργηθεί από τους παραγωγούς των νησιών μας. Για την ώρα, φαίνεται πως το κόστος της Επτανησιακής Κουζίνας σε κλίμακα είναι συμβατό μόνον με την λειτουργία και τις τιμολογιακές δυνατότητες των πεντάστερων ξενοδοχείων, μικρών ή μεγάλων.

Όμως υπάρχουν λύσεις. Συνέστησε μια σειρά από δράσεις που ο ίδιος έχει δει ότι δουλεύουν στην πράξη, με την έννοια ότι το κατάλυμα μπορεί να αντέξει, η παραγωγή μπορεί να ανταποκριθεί και η ουσία των πραγμάτων να διατηρηθεί . Η κυριότερη από αυτές τις δράσεις για καταλύματα και εστίαση είναι η εκ περιτροπής “Hμέρα Επτανησιακής Κουζίνας”, οι “Θεματικές Βραδιές” πάνω σε ένα υλικό ή ένα αντέτι, “To Eπτανησιακό Καλάθι” στο πρωϊνό ή στον μπουφέ, όπου το γλυκό, το αρτοσκεύασμα και το τυρί έχει μια πιο έντονη παρουσία ενώ απαιτούνται μικρότερες ποσότητες, η προσφορά ροφημάτων από τοπικά βότανα και μυρωδικά ή μέλι ειδικά σε συνδυασμούς τύπου “ice” και ασφαλώς η αναγραφή των τοπικών προϊόντων που σερβίρονται και χρησιμοποιούνται παντού στα μενού και στους καταλόγους.

Όμως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο που μπορεί και πρέπει να γίνει, όπως παραδέχθηκαν οι ομιλητές, είναι η αναβίωση της Επτανησιακής Κουζίνας στα σπίτια, στις αυλές, στα πανηγύρια, στις γιορτές, σε κάθε είδους στιγμή μέσα στην καθημερινότητα. Να ξαναθυμηθούμε τον τρόπο μαγειρέματος, τον βασικό αρωματισμό της τροφής, τις ιδιαίτερες πρακτικές συντήρησης, ακόμα και τον τρόπο που κάθε πιάτο σερβίρεται και πλαισιώνεται με το σωστό ψωμί, το σωστό τυρί, το σωστό κρασί.

Εάν κάτι έχει διαφορετικό η Επτανησιακή Kουζίνα, είναι αυτή η τάση για τη λεπτή γεύση, ακόμα και στο πιο απλό της πιάτο. “Αλλιώς το λάχανο, αλλιώς το ψάρι”. 

  1. 29/05 17:58

    Προσεγγίσεις πλοίων της MSC στη Ρόδο από το 2019

  2. 29/05 16:24

    Η Ελλάδα στους 8 top προορισμούς συνεδρίων στην περιοχή ΕΜΕΑ το Μάιο

  3. 29/05 15:09

    Συνελήφθη 22χρονος για κλοπή σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης

  4. 29/05 14:52

    Το ελληνικό καλοκαίρι τη δεκαετία του '70

  5. 29/05 14:26

    Ρόδος: Ημερίδα για την εκπαιδευτική πολιτική στον Τουρισμό

  6. 29/05 14:21

    Ο πεζοπορικός τουρισμός σε σύσκεψη στο δήμο Λοκρών

  7. 29/05 13:39

    Προκηρύχθηκε μελέτη 53.450 ευρώ για υδροθεραπευτήριο στη Χίο

  8. 29/05 13:32

    Μέχρι τέλος του χρόνου η ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων

  9. 29/05 13:28

    Ελληνικός τουρισμός 2017: Οι δημοφιλείς προορισμοί Ελλήνων & ξένων το καλοκαίρι - Έρευνα της Trivago

  10. 29/05 13:17

    Creta Maris: Καθαρισμός του αρχαιολογικού χώρου "Καστρί"

  11. 29/05 13:09

    15 επενδυτικά σχέδια για νέα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα

  12. 29/05 13:07

    Το κινητό πλήττει την ερωτική ζωή των ζευγαριών στις διακοπές

  13. 29/05 12:47

    Τριήμερο αθλητικών εμπειριών στην Τήνο

  14. 29/05 12:38

    H Αθήνα «νέος» συναρπαστικός πολιτιστικός προορισμός για τους Ιταλούς

  15. 29/05 12:26

    Kέρκυρα: Συσκέψεις με τους φορείς για την τουριστική στρατηγική

  16. 29/05 12:23

    Αποζημίωση 170.000 λιρών για δυσφήμιση απαιτεί ξενοδοχείο της Κρήτης από ζευγάρι Βρετανών

  17. 29/05 11:56

    Booking.com: Διπλάσιοι ταξιδιώτες επιλέγουν φέτος πράσινα καταλύματα- τι ζητούν

  18. 29/05 11:41

    Θέσεις επιδοτούμενης μαθητείας στις ιαματικές πηγές

  19. 29/05 11:29

    ΓΕΠΟΕΤ: Μακρά και επίμονη προσπάθεια για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών

  20. 29/05 11:26

    Το Σεπτέμβριο ξεκινά το Έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας 2017-2018

  21. 29/05 11:26

    Γαστρονομικό ταξίδι Ρώσων δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη

  22. 29/05 11:07

    Γ.Τζιάλλας: Έργα αναβάθμισης των Ιαματικών Πηγών μέσω ΕΣΠΑ

  23. 29/05 11:02

    Άρχισαν οι πωλήσεις κατοικιών στη Μαρίνα Αγίας Νάπας

  24. 29/05 10:58

    Αθλητικές εκδηλώσεις στη Λάρισα

  25. 29/05 10:53

    Π. Κουρουμπλής: Ο τουρισμός υγείας όχημα για μια νέα Ιθάκη για την Ελλάδα

  26. 29/05 10:51

    Γιορτή Ψωμιού στη Λάρισα - Γιορτές Μυδιού και Σαρδέλας στο Νέστο

  27. 29/05 00:37

    Τετραώροφο κατάστημα H & M στη Λάρισα

  28. 29/05 00:24

    Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού στην Κρήτη

  29. 29/05 00:16

    Καβάλα: Θερμή υποδοχή στην πρώτη πτήση της Ellinair από Μόσχα

  30. 28/05 23:40

    Handelsblatt: Χάρη στον τουρισμό η Ελλάδα θα έχει φέτος ανάπτυξη 1,8%

  31. 28/05 16:48

    Telegraph: Η Ακρόπολη ανάμεσα στα 30 μέρη για ταξίδι ζωής στην Ευρώπη

  32. 28/05 16:24

    Οι πολιτικές καινοτομίας που συστήνουν οι G7 για τις ΜμΕ στην Ευρώπη

  33. 28/05 13:51

    Aδελφοποίηση των Κυθηραϊκών Μονοπατιών με Μονοπάτια του Καναδά

  34. 28/05 13:31

    Ενημερωτική εκδήλωση για το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa

  35. 28/05 13:29

    Αναβαθμίζεται το κάμπινγκ Βαράδες στη Σαμοθράκη

  36. 28/05 13:27

    Αθλητική Εκδήλωση στο Τυρό - Συνέδριο για τον κινηματογράφο στο Ηράκλειο

  37. 27/05 18:46

    Σενάρια ESM για χρέος και ελαφρύνσεις

  38. 27/05 18:23

    Εγκαίνια την Πέμπτη για τα 2 νέα "διαμάντια" της Wyndham στο Λουτράκι

  39. 27/05 15:43

    British Airways: Ακύρωση πτήσεων το Σάββατο, λόγω βλάβης στο σύστημα

  40. 27/05 14:49

    Ο ΕΟΤ σε εκδήλωση τιμής του Γιάννη Αντετοκούνμπο στη Ν.Υόρκη

  41. 27/05 14:08

    Aquila Rithymna Beach: Συμμετοχή στη εκστρατεία "Καθαρίστε τη Μεσόγειο"

  42. 27/05 14:05

    UTair: Νέα σύνδεση Μόσχα-Ηράκλειο

  43. 27/05 13:59

    Μ.Κόνσολας: Οι προτάσεις της Ν.Δ. για τον τουρισμό υγείας

  44. 27/05 13:49

    Αποφάσεις για ξενοδοχεία στη Λάρισα και Ναύπακτο και για κάμπινγκ στα Άβδηρα

  45. 27/05 13:47

    Πλωτή εξέδρα στο Πάνορμο Μυκόνου

  46. 27/05 13:42

    Eκδήλωση για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό

  47. 27/05 13:41

    Ε.Κουντουρά: Σχέδιο για άνοιγμα της κινεζικής αγοράς

  48. 27/05 13:37

    Navarino Challenge: Διεθνής προβολή στη Νέα Υόρκη

  49. 27/05 13:32

    Αθλητικός τουρισμός: Aγώνες Faethon Olympus Marathon στη Θεσσαλία

  50. 27/05 13:23

    Δέσμευση ΤΑΙΠΕΔ για παραίτηση από την εκδίκαση για τον Ίσσο Κέρκυρας

  51. 26/05 18:00

    Πώς θα έχουμε 1 εκατ. Κινέζους τουρίστες την επόμενη τριετία

  52. 26/05 16:15

    Η κοινοπραξία MELCO - HARD ROCK ανάδοχος για το καζίνο Κύπρου

  53. 26/05 15:58

    Τί δείχνουν οι θεωρήσεις εισόδου (visas) Σένγκεν για την Ελλάδα

  54. 26/05 15:53

    +5,7% οι οδικές αφίξεις τον Απρίλιο

  55. 26/05 15:33

    Περίπου 1 εκατ. περισσότερες αεροπορικές θέσεις την εφετινή σεζόν στην περιφέρεια

  56. 26/05 15:26

    Ποδηλατοδρομία στην Πάτμο

  57. 26/05 14:52

    Μάιλι, ο πιο κεφάτος υπάλληλος του ξενοδοχείου Hilton Milwaukee

  58. 26/05 14:44

    Μπύρα «Εύζωνας» σε ελληνικό φεστιβάλ στη Ν.Υόρκη

  59. 26/05 14:38

    Ο κ.Γ.Τζιάλλας σε ευρωπαϊκή διάσκεψη για τον τουρισμό

  60. 26/05 13:50

    CNT: 8 ελληνικές πισίνες στην αφρόκρεμα της πολυτέλειας στον κόσμο

  61. 26/05 13:42

    Τραγωδία στην Κεφαλονιά- βρετανός τουρίστας έχασε τη ζωή του σε θαλάσσιο σπορ

  62. 26/05 13:03

    Στην Wyndham εντάσσεται το ξενοδοχείο Thraki Palace

  63. 26/05 12:41

    Αθηναϊκός τουρισμός: 6 εθνικότητες "έδωσαν" το 2016 το 50% των εσόδων

  64. 26/05 12:38

    Νεκρή θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο

  65. 26/05 12:34

    Ο Γ. Αντώναρος νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιριών

  66. 26/05 12:28

    Ryanair: Σχέδιο για αύξηση 10% του ευρωπαϊκού τουρισμού το 2018

  67. 26/05 11:49

    Wines οf Greece: Προβολή 39 ελληνικών οινοποιείων στη Ν. Υόρκη

  68. 26/05 11:46

    Περιφέρεια Κρήτης: Συνάντηση για την ενεργειακή ασφάλεια

  69. 26/05 11:43

    H Ellinair επίσημος αερομεταφορέας του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος

  70. 26/05 11:38

    Airbnb: Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το καλοκαίρι (infographic)

  71. 26/05 11:35

    Παγωτό "Κασσάδρα" και τοπική γαστρονομία προωθεί ο Δήμος

  72. 26/05 11:27

    TUIfly: Έκπτωση 20% στις έγκαιρες κρατήσεις για το 2018

  73. 26/05 11:07

    Νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στα Χανιά

  74. 26/05 10:44

    ΕΟΤ: Διοργάνωση fam trip για τουρ οπερείτορ και δημοσιογράφους

  75. 26/05 10:34

    Δράσεις προβολής από το Δήμο Αγρινίου

  76. 25/05 17:09

    United: Απευθείας σύνδεση Αθήνα- Ν. Υόρκη

  77. 25/05 16:22

    Θεματική υπερ-κρουαζιέρα από τη Ρώμη στην Κίνα με στάση και στην Ελλάδα

  78. 25/05 16:20

    ΤτΕ: Σε 5 περιφέρειες το 87,5% των τουριστικών εισπράξεων το 2016! - Τί ξόδεψαν οι τουρίστες

  79. 25/05 16:00

    Ο ΕΟΤ στο πλευρό της Εθνικής Ομάδας Βόλει Ανδρών

  80. 25/05 15:24

    Διήμερα ευεξίας στα νέα πολυτελή ξενοδοχεία Wyndham και Ramada στο Λουτράκι

  81. 25/05 14:40

    Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Συνάντηση με τον πρέσβη του Βιετνάμ- ο τουρισμός στην ατζέντα

  82. 25/05 14:35

    ΕΞ Ν. Λάρισας: Συνάντηση με την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

  83. 25/05 14:31

    Κέα: Παρουσίαση της νέας Oπτικής Tαυτότητας

  84. 25/05 13:55

    Κite Parade στην παραλία Σχοινιά

  85. 25/05 13:52

    Ryanair: Εκπτώσεις στα φοιτητικά εισιτήρια

  86. 25/05 13:43

    Διοικούσα επιτροπή για το Ισλαμικό Τέμενος στην Αθήνα

  87. 25/05 13:39

    Τουρισμός υγείας: Νομοθετικό πλαίσιο σε συνεργασία υπουργείων Τουρισμού και Υγείας

  88. 25/05 13:35

    M. Kόνσολας: Υπολειτουργεί η πλοηγική υπηρεσία, ασθενεί η κρουαζιέρα

  89. 25/05 13:06

    Οι αφίξεις στην Κω ανέκαμψαν, όμως τα ταμεία είναι μείον...

  90. 25/05 13:03

    M. Kύρκος: Ενίσχυση από το πακέτο Γιουνκέρ στον τουρισμό

  91. 25/05 12:44

    Ρόδος: Γυρίσματα για ιστορικό ντοκιμαντέρ

  92. 25/05 12:39

    Οι στόχοι του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης

  93. 25/05 12:21

    Σεμινάρια Travelife στην Κρήτη για την αειφορία στα τουριστικά καταλύματα

  94. 25/05 12:19

    Air Europa: Συνεργασία με τη Ryanair- 53 νέες ευρωπαϊκές πόλεις

  95. 25/05 11:58

    Το πρώτο πολυτελές υποβρύχιο ξενοδοχείο στον κόσμο αναζητά επενδυτές...

  96. 25/05 11:23

    TUI: 20% αύξηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα

  97. 25/05 11:18

    Το 97% των παραλιών της Ελλάδας το 2016 ήταν εξαιρετικής ποιότητας

  98. 25/05 11:13

    Eυριδίκη Κουρνέτα: Αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης

  99. 25/05 09:29

    Δήμος Γρεβενών: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής

  100. 25/05 09:23

    Πλωτή εξέδρα στο Miraggio Thermal spa and resort