Ανάδειξη της Επτανησιακής Γαστρονομίας

Α Decrease font Enlarge font
Ανάδειξη της Επτανησιακής Γαστρονομίας

Oι γαστρονομικές εμπειρίες πλέον συνδυάζονται με εμπειρίες ανίχνευσης τοπίων, τεχνικών παραγωγής και της ζωής των ανθρώπων σε κάθε τόπο. Η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον αποκτούν oλοένα και περισσότερο μια κοινή ταυτότητα για τον επισκέπτη και οι τόποι που μπορούν να αναδείξουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους αρμονικά και ολοκληρωμένα διακρίνονται ως τουριστικοί προορισμοί αξιώσεων.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν, δια στόματος του διακεκριμένου Chef κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη, κατά τις εργασίες της 1ης διοργάνωσης της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας - Hellenic Union of Heptanisians σχετικά με την Επτανησιακή Γαστρονομία.

Παρ' ότι ο βασικός κορμός της ελληνικής γαστρονομίας είναι κοινός, κάθε περιοχή έχει τους δικούς της γαστρονομικούς θησαυρούς, άλλοτε κάποιες ιδιαίτερες γηγενείς ποικιλίες, άλλοτε κάποιο ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής της τροφής, άλλοτε το κατάλληλο αισθητηριακό περιβάλλον για να απογειώσεις τη γεύση, μπορεί και όλα αυτά μαζί.

Η Επτανησιακή Κουζίνα διακρίνεται κυρίαρχα για τον απαράμιλλο συνδυασμό συστατικών πρώτης ποιότητας και ποικιλίας, την γενικά εκλεπτυσμένη γεύση και μια απόλυτα σύγχρονη τάση μαγειρικής, μέσα στην διαχρονικότητά της: λίγα υλικά, μόνο φρέσκα, στη σωστή αναλογία, χωρίς μεγάλη παρεμβατικότητα στη προετοιμασία των πιάτων. Έτσι οι γεύσεις των κυρίαρχων υλικών προβάλλουν καθαρές, ενώ ο αρωματισμός των πιάτων παίζει κυρίαρχο ρόλο στην κουζίνα μας, συνήθως με συνδυασμό βοτάνων, φρέσκων ή ξηρών.

Ο επηρεασμός της Επτανησιακής Κουζίνας από την Ιταλική, αλλά και την Αγγλία και τα μακρινά λιμάνια, είναι ακόμα εμφανής, ιδιαίτερα στο πάντρεμα των φρούτων με το κρέας, των γλυκών και των αλμυρών γεύσεων, τη γνώση της χρήσης του κάρυ και του τζίτζερ, αλλά και την αγάπη στο αλλαντικό και το αρωματικό τυρί. Το τοπικό λάδι γηγενών ποικιλιών ελιάς είναι γλυκό και ανοιχτόχρωμο, ενώ τα κρασιά - λίγα, μα εκλεκτά – ταξιδεύουν νότια.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και διακεκριμένος Chef κ. Αναστάσιος Μπαλανίκας κατέδειξε τις δυσκολίες της συστηματοποίησης της Επτανησιακής Κουζίνας ως κυρίαρχης στα σημεία εστίασης των νησιών μας, κυρίως λόγω της μικρής παραγωγής των αγροδιατροφικών μονάδων μας, που και να θέλαμε δεν μπορούμε να αναπτύξουμε σε κλίμακα μαζικής παραγωγής, αλλά και του κόστους της Κουζίνας μας, λόγω της υψηλής ποιότητας και σε πολλές περιπτώσεις της σπανιότητας των πρώτων υλών. Μας είπε ότι στην Κέρκυρα καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια ώστε να υιοθετήσουν όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα στον τρόπο λειτουργίας τους το Επτανησιακό Πρωϊνό, το Γεύμα και το Βραδινό, ενώ πρόσθεσε ως τρόπο εύρεσης των προϊόντων το διαδίκτυο και τα e-shops που έχουν δημιουργηθεί από τους παραγωγούς των νησιών μας. Για την ώρα, φαίνεται πως το κόστος της Επτανησιακής Κουζίνας σε κλίμακα είναι συμβατό μόνον με την λειτουργία και τις τιμολογιακές δυνατότητες των πεντάστερων ξενοδοχείων, μικρών ή μεγάλων.

Όμως υπάρχουν λύσεις. Συνέστησε μια σειρά από δράσεις που ο ίδιος έχει δει ότι δουλεύουν στην πράξη, με την έννοια ότι το κατάλυμα μπορεί να αντέξει, η παραγωγή μπορεί να ανταποκριθεί και η ουσία των πραγμάτων να διατηρηθεί . Η κυριότερη από αυτές τις δράσεις για καταλύματα και εστίαση είναι η εκ περιτροπής “Hμέρα Επτανησιακής Κουζίνας”, οι “Θεματικές Βραδιές” πάνω σε ένα υλικό ή ένα αντέτι, “To Eπτανησιακό Καλάθι” στο πρωϊνό ή στον μπουφέ, όπου το γλυκό, το αρτοσκεύασμα και το τυρί έχει μια πιο έντονη παρουσία ενώ απαιτούνται μικρότερες ποσότητες, η προσφορά ροφημάτων από τοπικά βότανα και μυρωδικά ή μέλι ειδικά σε συνδυασμούς τύπου “ice” και ασφαλώς η αναγραφή των τοπικών προϊόντων που σερβίρονται και χρησιμοποιούνται παντού στα μενού και στους καταλόγους.

Όμως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο που μπορεί και πρέπει να γίνει, όπως παραδέχθηκαν οι ομιλητές, είναι η αναβίωση της Επτανησιακής Κουζίνας στα σπίτια, στις αυλές, στα πανηγύρια, στις γιορτές, σε κάθε είδους στιγμή μέσα στην καθημερινότητα. Να ξαναθυμηθούμε τον τρόπο μαγειρέματος, τον βασικό αρωματισμό της τροφής, τις ιδιαίτερες πρακτικές συντήρησης, ακόμα και τον τρόπο που κάθε πιάτο σερβίρεται και πλαισιώνεται με το σωστό ψωμί, το σωστό τυρί, το σωστό κρασί.

Εάν κάτι έχει διαφορετικό η Επτανησιακή Kουζίνα, είναι αυτή η τάση για τη λεπτή γεύση, ακόμα και στο πιο απλό της πιάτο. “Αλλιώς το λάχανο, αλλιώς το ψάρι”. 

  1. 24/04 20:46

    ΤΑΙΠΕΔ: Πλειοδότης για το 67% του ΟΛΘ

  2. 24/04 17:25

    Neos: Νέες συνδέσεις με την Ελλάδα από το Μιλάνο

  3. 24/04 17:00

    Έρευνα: 4 Μαραθωνίους περπατούν στη ζωή τους οι Βρετανοί μέσα στα αεροδρόμια

  4. 24/04 16:23

    MTC GROUP: Σημαντικές επαφές στην έκθεση Arabian Travel Market

  5. 24/04 15:33

    Μ. Κόνσολας: Αδιέξοδη η λογική του αυτόματου πιλότου στον Τουρισμό

  6. 24/04 14:54

    ΕΟΤ: Θετικά μηνύματα από την έκθεση Kitf 2017 του Καζακστάν

  7. 24/04 14:23

    Πρότζεκτ "Action In Greece": Εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη

  8. 24/04 14:13

    Νέο αεροσκάφος στη Sky Express

  9. 24/04 14:05

    Νέες θέσεις εργασίας στην Αegean

  10. 24/04 13:22

    Hotels.com/ Βραβεία Loved by Guests: Όλα τα top ελληνικά ξενοδοχεία για το 2017

  11. 24/04 13:19

    Γνωριμία Γάλλων πρακτόρων και δημοσιογράφων με την Πάρο

  12. 24/04 12:35

    Τουρκικός τουρισμός: Περισσότερες ημέρες χωρίς visa για τους Ρώσους

  13. 24/04 12:11

    Aegli Hotel Volos: Νέο λογότυπο και ταυτότητα για το 2017

  14. 24/04 12:05

    STR: +4,1% οι πληρότητες των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων το Μάρτιο

  15. 24/04 12:00

    Γυμνές σέλφι των πελατών της ως έργο τέχνης προωθεί αλυσίδα ξενοδοχείων!

  16. 24/04 11:45

    Iσπανοί ξενοδόχοι: Πιο ακριβό ή καθόλου all inclusive για τους Βρετανούς

  17. 24/04 11:20

    Νέα εποχή για την έκθεση Χenia

  18. 24/04 11:16

    Ιστιοπλοϊκός φιλανθρωπικός αγώνας «Πλεύση Αγάπης»

  19. 24/04 11:09

    Η Λέσβος βραβεύεται στη Γερμανία

  20. 24/04 10:36

    ΕΟΤ: 5,3 εκατ. ευρώ για συνδιαφήμιση με τουρ οπερέιτορ το 2017

  21. 24/04 10:29

    Επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία στα Χανιά

  22. 24/04 10:23

    Συνέδριο στο Ηράκλειο για το παρόν και το μέλλον της Μεσογείου

  23. 24/04 10:16

    Δράσεις τουριστικής προβολής από τις Περιφέρειες Δ. Μακεδονίας, Β. Αιγαίου και το Δήμο Βόλβης

  24. 24/04 10:13

    Ρώσοι δημοσιογράφοι σε νησιά του Αιγαίου -Αθλητική εκδήλωση στους Δελφούς

  25. 23/04 13:02

    Κυπριακός τουρισμός: Ξένοι επενδυτές σε ξενοδοχεία

  26. 23/04 12:57

    Συνάντηση Ε.Κουντουρά με τον Αμερικανό πρέσβη

  27. 23/04 12:53

    Δήμος Πάρου: Ανάθεση τουριστικής προβολής

  28. 23/04 12:47

    Δήμος Παιονίου: Ανταλλαγή δασικής έκτασης με αγροτεμάχια Μονής

  29. 22/04 12:37

    Επίσημη έναρξη λειτουργίας του Creta Maris για την εφετινή σεζόν

  30. 22/04 12:32

    Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι πτήσεις στην Καβάλα φέτος

  31. 22/04 12:29

    To πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Ρεθύμνου

  32. 22/04 12:26

    O.Λ. Ηγουμενίτσας: Παραχώρηση χρήσης χώρων σε ναυτιλιακές

  33. 22/04 12:23

    Συνάντηση της Έλενας Κουντουρά με το προεδρείο των ΑΧΕΠΑΝΣ

  34. 21/04 17:28

    ΤΑΙΠΕΔ: Υπεβλήθησαν οι προσφορές για τον ΟΛΘ

  35. 21/04 16:58

    Καλαμάτα: Xώρος τουριστικής προβολής στο ιστορικό Δημαρχείο

  36. 21/04 16:37

    Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στην έκθεση ΑΤΜ στο Ντουμπάι

  37. 21/04 16:11

    Yπουργείο Ναυτιλίας: Συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας

  38. 21/04 15:55

    ΤτΕ: -9 εκατ, ευρώ οι ταξιδωτικές εισπράξεις το α' δίμηνο

  39. 21/04 15:16

    Τα Δωδεκάνησα στα μεγαλύτερα ρωσικά ΜΜΕ

  40. 21/04 14:15

    Μόσχα: 30.000 επισκέπτες στην έκθεση "Αριστουργήματα του Βυζαντίου"

  41. 21/04 13:54

    Η ελληνική κρουαζιέρα υποδέχεται τους πρώτους Κινέζους τουρίστες

  42. 21/04 13:49

    Press trips από τον ΕΟΤ για προβολή ελληνικών προορισμών

  43. 21/04 13:26

    40 Ολλανδοί σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη

  44. 21/04 13:19

    Τί θα γίνει τελικά με το τέλος διανυκτέρευσης;

  45. 21/04 13:13

    Hotels.com: Πώς θέλουν το ιδανικό ξενοδοχείο οι πελάτες

  46. 21/04 12:17

    Ε.Ξ. Λέσβου: Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού στο νησί

  47. 21/04 12:12

    Ο δήμαρχος της Μήλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  48. 21/04 11:51

    Ανασκαφές στα λιγνιτωρυχεία Κοζάνης και Φλώρινας

  49. 21/04 11:40

    Ο καναδός Πρέσβης στη Λήμνο- στο επίκεντρο ο ιστορικός τουρισμός

  50. 21/04 11:35

    Ellinair: Νέα σύνδεση Καβάλα-Μόσχα

  51. 21/04 11:22

    73.370 δωμάτια ξενοδοχείων υπό κατασκευή στην Ευρώπη το Μάρτιο

  52. 21/04 11:17

    Ο στρατηγικός επενδυτής στο Ελληνικό

  53. 21/04 11:16

    Την Κυριακή ο Αυθεντικός Ημιμαραθώνιος Μαραθώνα

  54. 21/04 10:57

    Συνεργασία Μαρίνας Κω με το Luxberths.com

  55. 21/04 10:55

    Δήμος Άνδρου: Ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής

  56. 21/04 10:54

    Δράσεις τουριστικής προβολής από Δήμους Ιστιαίας -Αιδηψού, Νέστου & Ρεθύμνης

  57. 20/04 19:59

    Δήμος Αθηναίων-Αegean: Συνεργασία για το τουριστικό προϊόν της Αθήνας

  58. 20/04 16:43

    Εργαλεία Google για επιτυχημένες διαφημίσεις επιχειρήσεων στο διαδίκτυο

  59. 20/04 15:34

    Time: Η Κρήτη στους 10 top οικονομικούς προορισμούς στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

  60. 20/04 15:06

    Airbnb: Οι ξενοδόχοι επιτίθενται γιατί χάνουν το προνόμιο των ανεξέλεγκτων τιμών

  61. 20/04 14:28

    All Inclusive επιλέγουν φέτος οι Ρώσοι

  62. 20/04 14:23

    Βραβείο Social Media Champion στο Wyndham Grand Athens

  63. 20/04 13:57

    Τα 10 δημοφιλή ξενοδοχεία των Γερμανών σε Ελλάδα και Κύπρο

  64. 20/04 13:25

    Μείωση ταξιδιωτικών εισπράξεων και τον Φεβρουάριο

  65. 20/04 12:56

    Concept 5 αστέρων από το Sani Resort και την Volvo

  66. 20/04 12:48

    Βιώσιμος τουρισμός: Διπλάσιοι ταξιδιώτες επιλέγουν φέτος πράσινα καταλύματα

  67. 20/04 12:45

    Βλέψεις για την δημαρχία της Νέας Υόρκης από την ομογενή Νικόλ Μαλλιωτάκη

  68. 20/04 12:35

    Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων στη Θεσσαλονίκη

  69. 20/04 12:29

    Thomson: Νέα ξενοδοχεία σε Ρόδο και Χαλκιδική το 2018- κρουαζιέρα σε Κέρκυρα και Σκιάθο

  70. 20/04 11:57

    Rent a car στην Ελλάδα: Πιο φτηνή η ενοικίαση στο αεροδρόμιο παρά στο ξενοδοχείο

  71. 20/04 11:16

    Συμφωνία για πιστοποίηση αειφόρων παραλιών από τη Costa Nostrum

  72. 20/04 11:12

    Διαγωνισμός για Καρδιτσιώτες επιστήμονες και καλλιτέχνες

  73. 20/04 11:09

    Στις 30 Ιουνίου ξεκινά το Kavala Air Sea Show - Pageo Flying Day

  74. 20/04 11:07

    Δήμος Χαλανδρίου: Διακοπές για τα ΚΑΠΗ σε ξενοδοχεία

  75. 20/04 11:05

    Συνάντηση για τα έργα πολιτισμού στο Ηράκλειο

  76. 20/04 11:02

    Γερμανικός τουρισμός: Ισχυρή αύξηση κρατήσεων και το Μάρτιο προς Κω, Ρόδο και Ηράκλειο

  77. 20/04 10:54

    Ξενοδοχεία και καταλύματα: Υποχρέωση απόκτησης POS εντός 3 μηνών

  78. 20/04 10:45

    Προβολή της Χίου στη Β.Ελλάδα και Τουρκία

  79. 20/04 10:40

    ΤΕΙ Ηπείρου: Ημερίδα για τις νέες τεχνολογίες στον τουρισμό

  80. 19/04 17:52

    Ξεκλειδώστε όλες τις αισθήσεις στις Κυκλάδες- το νέο σποτ της VisitGreece

  81. 19/04 17:33

    Mistral Air: Νέες συνδέσεις της Ιταλίας με τα ελληνικά νησιά το 2017

  82. 19/04 17:13

    Διεθνές βραβείο σε βιβλίο για το δίκτυο Aegean Cuisine Cyclades

  83. 19/04 17:04

    Aegean: +17% οι επιβάτες εξωτερικού το α' 3μηνο- Ιστορικό ρεκόρ στις πληρότητες

  84. 19/04 16:45

    Γρεβενά: Συνελήφθη 58χρονος για κατοχή αρχαίων αντικειμένων

  85. 19/04 16:41

    Βραβείο μηχανικής Airbus Diversity Award

  86. 19/04 16:02

    Κυπριακός τουρισμός: Ιστορικό ρεκόρ αφίξεων το Μάρτιο

  87. 19/04 15:55

    Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Έργα & δράσεις πολιτισμού στο ΕΣΠΑ

  88. 19/04 15:40

    Διεθνής διαστημικός διαγωνισμός της ΝΑSA στη Λάρισα

  89. 19/04 15:33

    Ποια είναι η γνώμη των Αθηναίων για τους πρόσφυγες

  90. 19/04 15:22

    Πρέσβειρα των Bike Friendly Hotels η Τίτη Βελοπούλου

  91. 19/04 15:17

    Προτάσεις λιμενικών έργων για ένταξη στο ΠΔΕ 2017

  92. 19/04 15:10

    Λήμνος: Εκδηλώσεις Μνήμης των Πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης

  93. 19/04 15:05

    Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας

  94. 19/04 14:22

    Τουρκικός τουρισμός: Επιδότηση 30 δολ. για κάθε επιβάτη κρουζιέρας

  95. 19/04 14:20

    Παρουσίαση στην αραβική αγορά του πρότζεκτ Promo Aegean Islands

  96. 19/04 14:08

    Στις 4 Μαϊου ανοίγει η έκθεση East Med Yacht Show

  97. 19/04 13:55

    Ο χλιδάτος ινδικός γάμος που έγινε στην Αθήνα

  98. 19/04 13:51

    Κέρκυρα: Λυόμενα στην κατασκήνωση Γουβιά για τη φιλοξενία μαθητών

  99. 19/04 13:47

    Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στην Αθήνα

  100. 19/04 13:42

    Κρήτη: Δωρεάν μουσικές συναυλίες