Ανάδειξη της Επτανησιακής Γαστρονομίας

Α Decrease font Enlarge font
Ανάδειξη της Επτανησιακής Γαστρονομίας

Oι γαστρονομικές εμπειρίες πλέον συνδυάζονται με εμπειρίες ανίχνευσης τοπίων, τεχνικών παραγωγής και της ζωής των ανθρώπων σε κάθε τόπο. Η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον αποκτούν oλοένα και περισσότερο μια κοινή ταυτότητα για τον επισκέπτη και οι τόποι που μπορούν να αναδείξουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους αρμονικά και ολοκληρωμένα διακρίνονται ως τουριστικοί προορισμοί αξιώσεων.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν, δια στόματος του διακεκριμένου Chef κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη, κατά τις εργασίες της 1ης διοργάνωσης της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας - Hellenic Union of Heptanisians σχετικά με την Επτανησιακή Γαστρονομία.

Παρ' ότι ο βασικός κορμός της ελληνικής γαστρονομίας είναι κοινός, κάθε περιοχή έχει τους δικούς της γαστρονομικούς θησαυρούς, άλλοτε κάποιες ιδιαίτερες γηγενείς ποικιλίες, άλλοτε κάποιο ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής της τροφής, άλλοτε το κατάλληλο αισθητηριακό περιβάλλον για να απογειώσεις τη γεύση, μπορεί και όλα αυτά μαζί.

Η Επτανησιακή Κουζίνα διακρίνεται κυρίαρχα για τον απαράμιλλο συνδυασμό συστατικών πρώτης ποιότητας και ποικιλίας, την γενικά εκλεπτυσμένη γεύση και μια απόλυτα σύγχρονη τάση μαγειρικής, μέσα στην διαχρονικότητά της: λίγα υλικά, μόνο φρέσκα, στη σωστή αναλογία, χωρίς μεγάλη παρεμβατικότητα στη προετοιμασία των πιάτων. Έτσι οι γεύσεις των κυρίαρχων υλικών προβάλλουν καθαρές, ενώ ο αρωματισμός των πιάτων παίζει κυρίαρχο ρόλο στην κουζίνα μας, συνήθως με συνδυασμό βοτάνων, φρέσκων ή ξηρών.

Ο επηρεασμός της Επτανησιακής Κουζίνας από την Ιταλική, αλλά και την Αγγλία και τα μακρινά λιμάνια, είναι ακόμα εμφανής, ιδιαίτερα στο πάντρεμα των φρούτων με το κρέας, των γλυκών και των αλμυρών γεύσεων, τη γνώση της χρήσης του κάρυ και του τζίτζερ, αλλά και την αγάπη στο αλλαντικό και το αρωματικό τυρί. Το τοπικό λάδι γηγενών ποικιλιών ελιάς είναι γλυκό και ανοιχτόχρωμο, ενώ τα κρασιά - λίγα, μα εκλεκτά – ταξιδεύουν νότια.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και διακεκριμένος Chef κ. Αναστάσιος Μπαλανίκας κατέδειξε τις δυσκολίες της συστηματοποίησης της Επτανησιακής Κουζίνας ως κυρίαρχης στα σημεία εστίασης των νησιών μας, κυρίως λόγω της μικρής παραγωγής των αγροδιατροφικών μονάδων μας, που και να θέλαμε δεν μπορούμε να αναπτύξουμε σε κλίμακα μαζικής παραγωγής, αλλά και του κόστους της Κουζίνας μας, λόγω της υψηλής ποιότητας και σε πολλές περιπτώσεις της σπανιότητας των πρώτων υλών. Μας είπε ότι στην Κέρκυρα καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια ώστε να υιοθετήσουν όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα στον τρόπο λειτουργίας τους το Επτανησιακό Πρωϊνό, το Γεύμα και το Βραδινό, ενώ πρόσθεσε ως τρόπο εύρεσης των προϊόντων το διαδίκτυο και τα e-shops που έχουν δημιουργηθεί από τους παραγωγούς των νησιών μας. Για την ώρα, φαίνεται πως το κόστος της Επτανησιακής Κουζίνας σε κλίμακα είναι συμβατό μόνον με την λειτουργία και τις τιμολογιακές δυνατότητες των πεντάστερων ξενοδοχείων, μικρών ή μεγάλων.

Όμως υπάρχουν λύσεις. Συνέστησε μια σειρά από δράσεις που ο ίδιος έχει δει ότι δουλεύουν στην πράξη, με την έννοια ότι το κατάλυμα μπορεί να αντέξει, η παραγωγή μπορεί να ανταποκριθεί και η ουσία των πραγμάτων να διατηρηθεί . Η κυριότερη από αυτές τις δράσεις για καταλύματα και εστίαση είναι η εκ περιτροπής “Hμέρα Επτανησιακής Κουζίνας”, οι “Θεματικές Βραδιές” πάνω σε ένα υλικό ή ένα αντέτι, “To Eπτανησιακό Καλάθι” στο πρωϊνό ή στον μπουφέ, όπου το γλυκό, το αρτοσκεύασμα και το τυρί έχει μια πιο έντονη παρουσία ενώ απαιτούνται μικρότερες ποσότητες, η προσφορά ροφημάτων από τοπικά βότανα και μυρωδικά ή μέλι ειδικά σε συνδυασμούς τύπου “ice” και ασφαλώς η αναγραφή των τοπικών προϊόντων που σερβίρονται και χρησιμοποιούνται παντού στα μενού και στους καταλόγους.

Όμως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο που μπορεί και πρέπει να γίνει, όπως παραδέχθηκαν οι ομιλητές, είναι η αναβίωση της Επτανησιακής Κουζίνας στα σπίτια, στις αυλές, στα πανηγύρια, στις γιορτές, σε κάθε είδους στιγμή μέσα στην καθημερινότητα. Να ξαναθυμηθούμε τον τρόπο μαγειρέματος, τον βασικό αρωματισμό της τροφής, τις ιδιαίτερες πρακτικές συντήρησης, ακόμα και τον τρόπο που κάθε πιάτο σερβίρεται και πλαισιώνεται με το σωστό ψωμί, το σωστό τυρί, το σωστό κρασί.

Εάν κάτι έχει διαφορετικό η Επτανησιακή Kουζίνα, είναι αυτή η τάση για τη λεπτή γεύση, ακόμα και στο πιο απλό της πιάτο. “Αλλιώς το λάχανο, αλλιώς το ψάρι”. 

  1. 22/09 14:28

    Συνεδριακός Τουρισμός: Fam trip για ξένα στελέχη στην Αττική

  2. 22/09 13:43

    Lufthansa: Με βαυαρικές φορεσιές το πλήρωμα για την περίοδο του Oktoberfest

  3. 22/09 12:52

    Η "Αρχαία Κινεζική Επιστήμη και Τεχνολογία" στο Μουσείο Ηρακλειδών

  4. 22/09 12:23

    Τα 8 πιο θερμά ελληνικά νησιά τον Σεπτέμβριο

  5. 22/09 12:18

    Έκθεση ΠΟΤ: Σε φάση ανάπτυξης ο γκέι τουρισμός

  6. 22/09 11:05

    Ξενοδοχεία: +7,6% τα έσοδα ανά δωμάτιο στην Ευρώπη τον Αύγουστο

  7. 22/09 10:35

    Παγκόσμιος Τουρισμός: Η τρομοκρατία δεν αποτρέπει τα ταξίδια

  8. 22/09 10:00

    H Airbnb "έδωσε" 6,5 δισ. δολάρια έσοδα στα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο

  9. 22/09 04:27

    Ο Thomas Cook εγκαινιάζει την υπηρεσία "επιλέξτε το δωμάτιό σας"

  10. 22/09 04:13

    Κανένα ίχνος ρύπανσης στο Grand Resort Lagonissi

  11. 22/09 04:00

    Δήμος Δωρίδος: Σύστημα υποστήριξης των τουριστικών και αγροτουριστικών υπηρεσιών

  12. 21/09 19:13

    Θεσσαλονίκη: O τουρισμός στη συνάντηση Τζιτζικώστα με το Γ. Πρόξενο της Γερμανίας

  13. 21/09 16:39

    Spies: +20% οι κρατήσεις των Δανών για Ελλάδα- Nέος προορισμός για το 2018 η Κέρκυρα

  14. 21/09 16:11

    Ελληνικός τουρισμός: Ποιες εθνικότητες ανέβασαν τις εισπράξεις τον Ιούλιο και το 7μηνο

  15. 21/09 15:16

    Δωρεάν είσοδος στα μουσεία αυτό το Σαββατοκύριακο

  16. 21/09 15:10

    H Ρόδος βραβεύει επαναλαμβανόμενους ξένους επισκέπτες της

  17. 21/09 15:01

    M. Κόνσολας: "Η κυβέρνηση πάγωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υδροπλάνα"

  18. 21/09 14:43

    Πρώτο και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ζάγκρεμπ το βίντεο του ΕΟΤ

  19. 21/09 14:37

    7 ημέρες για την εκκίνηση του Ιστορικού Σπάρταθλον 2017

  20. 21/09 14:31

    Kuoni: Νέος προορισμός η Κως το 2018- Νέο ξενοδοχείο στη Χαλκιδική

  21. 21/09 14:09

    Μια πλωτή Βενετία στο Ντουμπάι!

  22. 21/09 13:29

    Πάρος: Aξιοποίηση του πρώην κοινοτικού ξενώνα Νάουσας

  23. 21/09 12:54

    Expedia: Οι νέες τεχνολογίες στα επαγγελματικά ταξίδια- Τι πιστεύουν οι ταξιδιώτες

  24. 21/09 12:31

    Στρατηγική συνεργασία FedHATTA – Safe Water Sports – North Events

  25. 21/09 12:24

    Τουρκικός τουρισμός: 7 εκατ. τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη το 8μηνο

  26. 21/09 12:13

    Ο θεματικός τουρισμός αναπτύσσεται στην Ήπειρο

  27. 21/09 11:53

    Γερμανικός τουρισμός: Tα δημοφιλέστερα ξενοδοχεία της Κύπρου αυτή την εποχή

  28. 21/09 11:33

    Δήμος Πλατανιά: Φεστιβάλ "Γη- Πολιτισμός- Τουρισμός"

  29. 21/09 11:20

    Τουρισμός: Το YouGoCulture όχημα προβολής του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό

  30. 21/09 11:18

    Ξενοδοχεία: Στα δικαστήρια Παπακαλιάτης – Βαμιεδάκης για την πώληση του Zorbas Village

  31. 21/09 10:56

    Airbnb: Νέα υπηρεσία για κρατήσεις σε εστιατόρια

  32. 21/09 10:30

    Ryanair: Επιπλέον προσωπικό για τις ακυρώσεις- Επιπτώσεις στα τουριστικά γραφεία

  33. 21/09 10:10

    Κινεζικός τουρισμός: Στόχος της Thomas Cook να δεκαπλασιάσει τους επιβάτες το 2018

  34. 21/09 04:34

    Πεζοπορικός τουρισμός στην Κάρυστο - Δράσεις διαδικτυακής προβολής

  35. 21/09 04:30

    Υπουργείο Τουρισμού: Πρόσκληση σε προμηθευτές -παρόχους υπηρεσιών

  36. 20/09 17:15

    Περιφέρεια Ι. Νήσων: Επενδύσεις και τουρισμός στη συνάντηση με την βρετανή Πρέσβη

  37. 20/09 17:04

    Το ναό της Αρτέμιδος ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Εύβοια (video)

  38. 20/09 16:40

    H έρευνα της Amadeus για το μέλλον της ταξιδιωτικής βιομηχανίας

  39. 20/09 16:22

    Κέρκυρα: O τουρισμός στο επίκεντρο συνάντησης της βρετανίδας Πρέσβη με το δήμαρχο

  40. 20/09 16:17

    Νέα ευρήματα στην ανασκαφή Πετρά Σητείας

  41. 20/09 16:07

    Το Εθνικό Θέατρο στο αεροδρόμιο Αθηνών

  42. 20/09 14:01

    Ι. Ρέτσος: Ο τουρισμός δίπλα στις τοπικές κοινωνίες ο νέος στρατηγικός στόχος

  43. 20/09 14:00

    Bαρκελώνη: Περιορίζονται τα γκρουπ τουριστών στο κέντρο της πόλης

  44. 20/09 13:44

    Sky Express: Νέο δρομολόγιο Αθήνα-Κάλυμνος έως το Νοέμβριο

  45. 20/09 13:42

    ΣΕΤΕ: Πρόταση για αύξηση του συντελεστή δόμησης για ανακαινίσεις στα ξενοδοχεία

  46. 20/09 13:25

    Ryanair: Μπόνους στους πιλότους για μειωθούν οι ακυρώσεις πτήσεων

  47. 20/09 13:07

    TUI: Ανακαίνιση του Robinson Club Daidalos στην Κω- αγορά οικοπέδου στην Κρήτη

  48. 20/09 12:31

    Γερμανικός τουρισμός: Aνάγκη για πιο προσωποποιημένες υπηρεσίες στους ταξιδιώτες

  49. 20/09 12:01

    Ελληνικός τουρισμός: +5,3% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούλιο

  50. 20/09 11:38

    Επίσημη έναρξη για το έτος Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018

  51. 20/09 11:32

    Έλεγχος της ΕΕ για τις ακυρώσεις πτήσεων της Ryanair

  52. 20/09 11:10

    Mouzenidis Group: 2 νέα ξενοδοχεία Bomo Club στην Ελλάδα το 2018

  53. 20/09 10:39

    Ιαματικός τουρισμός στην Ήπειρο: Συνεργασία Περιφέρειας-τοπικής αυτοδιοίκησης

  54. 20/09 10:33

    Το 100% Hotel Show στην έκθεση The Hotel Show Dubai για ξενοδοχεία

  55. 20/09 10:31

    Aλλάζει η επωνυμία της Thomson σε TUI

  56. 20/09 10:10

    Δυτική Ελλάδα, μια συλλογή εμπειριών και εμπνεύσεων

  57. 20/09 09:58

    Πολιτιστικός τουρισμός: Προβολή της Κ. Μακεδονίας στην Ιταλία

  58. 20/09 09:00

    Τουρισμός: Αναγκαίος ο χωροταξικός αναπτυξιακός σχεδιασμός σε Ελλάδα και Κύπρο

  59. 20/09 04:35

    Μαρίνα στη θέση Πηδάλι στη Σύρο

  60. 20/09 04:33

    Σύμβαση για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ιθάκης

  61. 19/09 15:53

    Τουρισμός για Όλους: Εσπερίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

  62. 19/09 15:48

    Ηπειρώτες επιχειρηματίες προωθούν την Ελλάδα στην Κίνα- Στόχος ο εναλλακτικός τουρισμός

  63. 19/09 15:24

    Ελληνικός τουρισμός: Eνεργοποιούνται οι Δορυφόροι Λογαριασμοί Τουρισμού

  64. 19/09 14:54

    Οι Βαλεαρίδες βάζουν φρένο στα παράνομα καταλύματα

  65. 19/09 13:58

    Ελληνικός τουρισμός: 1,7 δισ.ευρώ ο τζίρος της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών - Σύντομα η ΚΥΑ για την εφαρμογή του νόμου

  66. 19/09 13:53

    Μ. Βορίδης: Διαφορετική σχέση των δήμων με την ΕΤΑΔ για τις ιαματικές πηγές

  67. 19/09 13:48

    ΕΟΤ: Ταξίδια εξοικείωσης στο Α. Αιγαίο- Γυρίσματα για τηλεοπτική σειρά στη Σκύρο

  68. 19/09 13:28

    Lufthansa: Δωρεάν αλλαγή εισιτηρίου την ημέρα του ταξιδιού

  69. 19/09 13:24

    Πόσο μπορούν να στοιχίσουν στη Ryanair οι ακυρώσεις πτήσεων

  70. 19/09 13:10

    Ο σύμβουλος της κινεζικής Πρεσβείας στην Περιφέρεια Κρήτης- Ο τουρισμός στο επίκεντρο

  71. 19/09 12:17

    TripAdvisor: Αυτά είναι τα καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα για το 2017

  72. 19/09 11:35

    TripAdvisor: Στα 8 καλύτερα μουσεία στον κόσμο το Μουσείο Ακρόπολης το 2017

  73. 19/09 11:17

    Ryanair: Σε ποια αεροδρόμια θα ακυρωθούν πτήσεις

  74. 19/09 11:04

    Διεθνές τριήμερο «Democracy & Film» στην Costa Navarino

  75. 19/09 10:59

    Νέο ξενοδοχειακό brand ανακοίνωσε η InterContinental Hotels

  76. 19/09 10:41

    Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

  77. 19/09 10:33

    Τουρισμός: Προβολή της Ελληνικής κουζίνας στο κτίριο του ΟΗΕ στην Αυστρία

  78. 19/09 10:20

    Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία: Ανεβαίνουν οι τιμές, +20% στην Αθήνα

  79. 19/09 10:00

    Εντυπωσιακό θέαμα στο "Ι. Καποδίστριας"- Στα πιο απίστευτα αεροδρόμια του κόσμου

  80. 19/09 09:27

    Ο τουρισμός ως μοχλός για την προώθηση της Ειρήνης- Το μήνυμα του ΠΟΤ

  81. 19/09 09:20

    Eurowings: Νέες συνδέσεις με Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ρόδο και Κω το 2018

  82. 19/09 09:14

    Ζάκυνθος: Γυρίσματα για διεθνή τηλεοπτική ταξιδιωτική εκπομπή

  83. 19/09 03:17

    Έργα υποδομών στα λιμάνια Μυκόνου και Σούδας

  84. 19/09 03:16

    3η Ανάβαση Πανορμίτη στη Σύμη

  85. 18/09 17:12

    Η καλύτερη ΔΕΘ της 10ετίας με πάνω από 260.000 επισκέπτες

  86. 18/09 17:08

    Τροποποίηση του ωραρίου των μουσείων

  87. 18/09 16:23

    Κομπίνες τουριστών για τσάμπα διακοπές στη Μαγιόρκα

  88. 18/09 16:18

    Κινεζικός Τουρισμός: Η Ελλάδα στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς στην Ευρώπη

  89. 18/09 15:27

    Πρώτο Workshop στη Μ. Βρετανία για επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό

  90. 18/09 15:03

    STR: Ο τουρκικός τουρισμός θα ανακάμψει πλήρως μετά από πολλά χρόνια

  91. 18/09 14:40

    The Times: Ποια Μύκονος; Η Πάρος και η Αντίπαρος τα νέα "καυτά" νησιά της Ελλάδας

  92. 18/09 14:10

    Τι απαντά η Lidl στο δήμαρχο Σαντορίνης για την αφαίρεση των σταυρών

  93. 18/09 13:04

    Eρωτικά video αεροσυνοδών από τους πιλότους της Condor!

  94. 18/09 13:01

    Η κυρία Σβύνου επανεξελέγη πρόεδρος στην Ε.Ξ. Κω

  95. 18/09 12:29

    KLM: Πληροφορίες για τις επιλογές γευμάτων πριν από την πτήση

  96. 18/09 12:27

    Αυστριακός τουρισμός: Πρώτη η Ελλάδα στις κρατήσεις της ΤUI φέτος

  97. 18/09 12:13

    Ιστορικά ρεκόρ καταγράφει φέτος ο κυπριακός τουρισμός

  98. 18/09 12:07

    Ιόνια Νησιά: Πολύπλευρα οφέλη από τη συνεργασία με τη Ryanair

  99. 18/09 11:45

    Γιατί η Ryanair ακυρώνει πτήσεις

  100. 18/09 11:25

    Κως: Πολιτισμός και Τουρισμός ενώνονται για το Φεστιβάλ Τουρκικού Κινηματογράφου