Ανάδειξη της Επτανησιακής Γαστρονομίας

Α Decrease font Enlarge font
Ανάδειξη της Επτανησιακής Γαστρονομίας

Oι γαστρονομικές εμπειρίες πλέον συνδυάζονται με εμπειρίες ανίχνευσης τοπίων, τεχνικών παραγωγής και της ζωής των ανθρώπων σε κάθε τόπο. Η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον αποκτούν oλοένα και περισσότερο μια κοινή ταυτότητα για τον επισκέπτη και οι τόποι που μπορούν να αναδείξουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους αρμονικά και ολοκληρωμένα διακρίνονται ως τουριστικοί προορισμοί αξιώσεων.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν, δια στόματος του διακεκριμένου Chef κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη, κατά τις εργασίες της 1ης διοργάνωσης της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας - Hellenic Union of Heptanisians σχετικά με την Επτανησιακή Γαστρονομία.

Παρ' ότι ο βασικός κορμός της ελληνικής γαστρονομίας είναι κοινός, κάθε περιοχή έχει τους δικούς της γαστρονομικούς θησαυρούς, άλλοτε κάποιες ιδιαίτερες γηγενείς ποικιλίες, άλλοτε κάποιο ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής της τροφής, άλλοτε το κατάλληλο αισθητηριακό περιβάλλον για να απογειώσεις τη γεύση, μπορεί και όλα αυτά μαζί.

Η Επτανησιακή Κουζίνα διακρίνεται κυρίαρχα για τον απαράμιλλο συνδυασμό συστατικών πρώτης ποιότητας και ποικιλίας, την γενικά εκλεπτυσμένη γεύση και μια απόλυτα σύγχρονη τάση μαγειρικής, μέσα στην διαχρονικότητά της: λίγα υλικά, μόνο φρέσκα, στη σωστή αναλογία, χωρίς μεγάλη παρεμβατικότητα στη προετοιμασία των πιάτων. Έτσι οι γεύσεις των κυρίαρχων υλικών προβάλλουν καθαρές, ενώ ο αρωματισμός των πιάτων παίζει κυρίαρχο ρόλο στην κουζίνα μας, συνήθως με συνδυασμό βοτάνων, φρέσκων ή ξηρών.

Ο επηρεασμός της Επτανησιακής Κουζίνας από την Ιταλική, αλλά και την Αγγλία και τα μακρινά λιμάνια, είναι ακόμα εμφανής, ιδιαίτερα στο πάντρεμα των φρούτων με το κρέας, των γλυκών και των αλμυρών γεύσεων, τη γνώση της χρήσης του κάρυ και του τζίτζερ, αλλά και την αγάπη στο αλλαντικό και το αρωματικό τυρί. Το τοπικό λάδι γηγενών ποικιλιών ελιάς είναι γλυκό και ανοιχτόχρωμο, ενώ τα κρασιά - λίγα, μα εκλεκτά – ταξιδεύουν νότια.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και διακεκριμένος Chef κ. Αναστάσιος Μπαλανίκας κατέδειξε τις δυσκολίες της συστηματοποίησης της Επτανησιακής Κουζίνας ως κυρίαρχης στα σημεία εστίασης των νησιών μας, κυρίως λόγω της μικρής παραγωγής των αγροδιατροφικών μονάδων μας, που και να θέλαμε δεν μπορούμε να αναπτύξουμε σε κλίμακα μαζικής παραγωγής, αλλά και του κόστους της Κουζίνας μας, λόγω της υψηλής ποιότητας και σε πολλές περιπτώσεις της σπανιότητας των πρώτων υλών. Μας είπε ότι στην Κέρκυρα καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια ώστε να υιοθετήσουν όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα στον τρόπο λειτουργίας τους το Επτανησιακό Πρωϊνό, το Γεύμα και το Βραδινό, ενώ πρόσθεσε ως τρόπο εύρεσης των προϊόντων το διαδίκτυο και τα e-shops που έχουν δημιουργηθεί από τους παραγωγούς των νησιών μας. Για την ώρα, φαίνεται πως το κόστος της Επτανησιακής Κουζίνας σε κλίμακα είναι συμβατό μόνον με την λειτουργία και τις τιμολογιακές δυνατότητες των πεντάστερων ξενοδοχείων, μικρών ή μεγάλων.

Όμως υπάρχουν λύσεις. Συνέστησε μια σειρά από δράσεις που ο ίδιος έχει δει ότι δουλεύουν στην πράξη, με την έννοια ότι το κατάλυμα μπορεί να αντέξει, η παραγωγή μπορεί να ανταποκριθεί και η ουσία των πραγμάτων να διατηρηθεί . Η κυριότερη από αυτές τις δράσεις για καταλύματα και εστίαση είναι η εκ περιτροπής “Hμέρα Επτανησιακής Κουζίνας”, οι “Θεματικές Βραδιές” πάνω σε ένα υλικό ή ένα αντέτι, “To Eπτανησιακό Καλάθι” στο πρωϊνό ή στον μπουφέ, όπου το γλυκό, το αρτοσκεύασμα και το τυρί έχει μια πιο έντονη παρουσία ενώ απαιτούνται μικρότερες ποσότητες, η προσφορά ροφημάτων από τοπικά βότανα και μυρωδικά ή μέλι ειδικά σε συνδυασμούς τύπου “ice” και ασφαλώς η αναγραφή των τοπικών προϊόντων που σερβίρονται και χρησιμοποιούνται παντού στα μενού και στους καταλόγους.

Όμως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο που μπορεί και πρέπει να γίνει, όπως παραδέχθηκαν οι ομιλητές, είναι η αναβίωση της Επτανησιακής Κουζίνας στα σπίτια, στις αυλές, στα πανηγύρια, στις γιορτές, σε κάθε είδους στιγμή μέσα στην καθημερινότητα. Να ξαναθυμηθούμε τον τρόπο μαγειρέματος, τον βασικό αρωματισμό της τροφής, τις ιδιαίτερες πρακτικές συντήρησης, ακόμα και τον τρόπο που κάθε πιάτο σερβίρεται και πλαισιώνεται με το σωστό ψωμί, το σωστό τυρί, το σωστό κρασί.

Εάν κάτι έχει διαφορετικό η Επτανησιακή Kουζίνα, είναι αυτή η τάση για τη λεπτή γεύση, ακόμα και στο πιο απλό της πιάτο. “Αλλιώς το λάχανο, αλλιώς το ψάρι”. 

  1. 23/07 14:14

    M. Kόνσολας: Nέες λιμενικές υποδομές και σχέδιο προβολής για την Κω

  2. 23/07 14:12

    Δράσεις για τον τουρισμό από τους Δήμους Σάμου, Θηβαίων και Κέας

  3. 23/07 13:45

    "Γιορτές Ρόκκας 2017": 5η επετειακή διοργάνωση στα Χανιά

  4. 23/07 10:08

    H βόρεια Κύπρος στοχεύει στον μαζικό τουρισμό

  5. 23/07 09:55

    O EOT στους αγώνες Αrmy-Games 2017 στη Μόσχα

  6. 23/07 09:51

    Ε.Κουντουρά: Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός του Υπουργείου και του ΕΟΤ για την Κω

  7. 22/07 22:38

    Απεργία ΠΟΕ-ΥΠΠΟ: Κλειστά τα μουσεία & οι αρχ. χώροι στην Αττική στις 29 & 30 Ιουλίου

  8. 22/07 22:31

    Κως: 2η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

  9. 22/07 22:21

    Μ. Παπαβασιλείου: Η Κως παραμένει ένας ασφαλής και φιλόξενος προορισμός

  10. 22/07 22:17

    Συνάντηση Ευ. Κουρνέτα με τον Σεβ. Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας

  11. 22/07 22:07

    Κ. Σβύνου: Να επισπευσθούν οι επιθεωρήσεις στα ξενοδοχεία της Κω

  12. 22/07 12:01

    Γ.Κυρίτσης: Η Κως επιστρέφει στην κανονικότητα

  13. 22/07 11:37

    Κομοτηνή: O TAP «σώζει» τα ξενοδοχεία

  14. 22/07 11:23

    Τουριστικό λεωφορείο στη Σάμο και τουριστικό τραίνο στην Πρέβεζα

  15. 22/07 11:21

    Δράσεις τουριστικής προβολής από Περιφέρεια Β.Αιγαίου και Ρέθυμνο

  16. 22/07 11:18

    Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Διαδικτυακή καμπάνια στη ρωσική τουριστική αγορά

  17. 22/07 11:14

    Δήλωση του προέδρου του ΣΕΤΕ για τον σεισμό στην Κω

  18. 22/07 11:03

    ΠΟΞ: Υπερήφανη για την ξενοδοχειακή υποδομή της Ελλάδας

  19. 21/07 22:10

    Yπουργείο Τουρισμού: Συντονισμός ενεργειών για τον τουρισμό στην Κω

  20. 21/07 19:22

    Απάντηση της Aegean για την άρνηση μεταφοράς ΑμεΑ με παιδί και 2 σκύλους

  21. 21/07 16:15

    ABTA: Σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για την Κω

  22. 21/07 15:50

    Η σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία στη Μόσχα

  23. 21/07 15:43

    Χρ. Σπίρτζης: Ξεκινούν έλεγχοι για τις ζημιές στο λιμάνι και τα ξενοδοχεία της Κω

  24. 21/07 15:25

    Fraport: Κανονικά και με ασφάλεια οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Κω

  25. 21/07 15:16

    Μ. Κόνσολας: 5 άμεσα μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού της Κω

  26. 21/07 15:11

    42 αναγνωρισμένοι ιαματικοί φυσικοί πόροι στην Ελλάδα

  27. 21/07 15:05

    FedHATTA: Ομαλοποιείται η κατάσταση στην Κω

  28. 21/07 14:00

    Παγκόσμιος τουρισμός: Tα 4 σενάρια για το μέλλον των ταξιδίων

  29. 21/07 13:26

    Ημιμαραθώνιος Κρήτης: Χιουμοριστικό σποτ με την Eλληνίδα μάνα

  30. 21/07 13:21

    Ξεκίνησε το Cosmopolis Festival στην Καβάλα

  31. 21/07 13:03

    Ανταλλαγή σπιτιών για διακοπές -HomeExchange: Τεράστια ζήτηση από όλο τον κόσμο για Ελλάδα

  32. 21/07 13:01

    Μ. Κόνσολας: Πρέπει να προστατευθεί ο τουρισμός της Κω

  33. 21/07 12:55

    TUI Γερμανίας: Μικροτραυματισμοί και μικροζημιές στα ξενοδοχεία της Κω

  34. 21/07 12:40

    Συντονιστικό Όργανο: Συστάσεις για τον σεισμό στην Κω

  35. 21/07 12:27

    Συνάντηση Αρναουτάκη-Φούχτελ - Τουρισμός και κρητικά προϊόντα στην ατζέντα

  36. 21/07 12:25

    Ο νέος κανονισμός για τις Σχολές Ξεναγών - Εισαγωγή μόνο με μόρια

  37. 21/07 12:22

    Πιλοτική δράση "Ιστορίες της Νύκτας" σε μουσεία και αρχ. χώρους- Ολο το πρόγραμμα

  38. 21/07 12:14

    Βρετανικό ΥΠΕΞ: Προσοχή στους μετασεισμούς- Ι.Ρέτσος: Η Κως αγωνίζεται να δείξει το καλύτερο πρόσωπο

  39. 21/07 12:10

    Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στη διεθνή έκθεση TourNatur 2017 στη Γερμανία

  40. 21/07 12:00

    ATOR: Ο σεισμός στην Κω δεν έχει επηρεάσει τα ταξίδια των Ρώσων στο Αιγαίο

  41. 21/07 11:57

    Τουρισμός: +2,4% οι αφίξεις και +0,9% οι εισπράξεις το α' 5μηνο

  42. 21/07 11:42

    Συνάντηση Πολιτισμού στην Κρήτη -Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία

  43. 21/07 11:28

    Γερμανικός τουρισμός: Οι 50άρηδες θα ξοδέψουν περισσότερα για διακοπές το επόμενο 12μηνο

  44. 21/07 11:18

    WorldVentures: Ονειρεμένα ταξίδια στην Ελλάδα μέσα από διεθνή κλαμπ

  45. 21/07 10:59

    Οι γερμανοί τουρίστες επιμένουν ακόμη στην Τουρκία

  46. 21/07 10:42

    Joon: Η νέα νεανική low-cost εταιρία της Air France

  47. 21/07 10:37

    Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου: Πρόσκληση για τουριστική αξιοποίηση έκτασης

  48. 21/07 10:33

    Πρότυπο πιστοποίησης ξενοδοχείων «Hikers’ Friendly»

  49. 21/07 10:04

    Δύο τουρίστες νεκροί από το σεισμό στην Κω- άντεξαν οι ξενοδοχειακές υποδομές

  50. 20/07 19:26

    Νέος πολυχώρος πολιτισμού στο Μαρούσι

  51. 20/07 19:20

    Δεξίωση γευσιγνωσίας στο εστιατόριο Ευκάλυπτος του ξενοδοχείου Castelli στη Ζάκυνθο

  52. 20/07 19:16

    Τέχνη και φιλοξενία συμπορεύονται στο Art Hotel

  53. 20/07 19:08

    Περιφέρεια Ν.Αιγαίου: Συνάντηση με την Fraport για τα 4 αεροδρόμια

  54. 20/07 14:26

    Φάρσα με υβριστικό μπάνερ κατά των τουριστών στη νότια Γαλλία

  55. 20/07 13:59

    ΣΕΒ: Ο ελληνικός τουρισμός και η κάθοδος των μυρίων!

  56. 20/07 13:41

    Ιαματικός τουρισμός στη Ρόδο μέσα από τις Πηγές Καλλιθέας

  57. 20/07 13:40

    Γερμανικός τουρισμός: Tαξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία

  58. 20/07 13:31

    Ιαματικός τουρισμός: Στους Δήμους το ερωτηματολόγιο του ΕΣΠΑ

  59. 20/07 12:52

    Τουρισμός: 2,4 εκατ. Βρετανοί αναχωρούν για διακοπές αυτό το Σαββατοκύριακο

  60. 20/07 12:51

    Σεμινάρια στην Αττική για εργαζομένους σε τουριστικά γραφεία

  61. 20/07 12:47

    Συνεδρίαση της Διεθνούς Ένωσης Οργανισμών Δασικών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη

  62. 20/07 12:44

    Περιφέρεια Ι. Νήσων: Σύσκεψη για τα έργα στο λιμένα Βασιλικής

  63. 20/07 12:36

    Προσλήψεις στη Ryanair - Ημέρες καριέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

  64. 20/07 12:32

    Συνεργασία Δήμου Αθηναίων- ΣΤΑΣΥ για την προβολή της Αθήνας

  65. 20/07 11:51

    Cosmos: Νέο brand πολυτελών διακοπών στην Ευρώπη τη χαμηλή σεζόν

  66. 20/07 11:35

    Ο. Κεφαλογιάννη: Ευθύνες στο υπουργείο Πολιτισμού για τις ουρές στους αρχαιολογικούς χώρους

  67. 20/07 11:33

    Τουρισμός: Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ

  68. 20/07 10:44

    Αυτά είναι τα 20 ακριβότερα πολυτελή ξενοδοχεία στον κόσμο

  69. 20/07 10:39

    ΕΟΤ: Έντονο το ενδιαφέρον των Εσθονών για την Ελλάδα

  70. 20/07 10:31

    3η γιορτή Αριστοτελικών & Αθωνικών γεύσεων

  71. 20/07 10:23

    Κάτι νέο γεννήθηκε στη γαστρονομία της Ερμιονίδας - Γαστρονομικό οδοιπορικό

  72. 20/07 10:08

    ΤΕΙ Κρήτης: Διαγωνισμός για ξενοδοχειακές κλίνες

  73. 20/07 10:01

    Υπουργείο Τουρισμού: Διαγωνισμός για εκπαιδευτικά βιβλία στις ΑΣΤΕ

  74. 20/07 10:01

    Σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ελληνικό

  75. 20/07 10:00

    10 λόγοι για μία τουριστική επιχείρηση να επιλέξει cloud υπηρεσίες

  76. 19/07 17:52

    Πρόστιμο 25.000 λιρών σε πελάτη της TUI για ψευδή ασθένεια

  77. 19/07 16:55

    Ποινή φυλάκισης 4 ετών σε ξενοδόχο για ασφαλιστική απάτη

  78. 19/07 16:27

    Ταξιδιωτικό... ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας

  79. 19/07 16:20

    Ο Δήμος Ρόδου τίμησε τουρίστες, που επισκέπτονται το νησί επί δεκαετίες

  80. 19/07 15:22

    Διπλασιάζει το πρόγραμμα για Τουρκία η Jet2 το 2018- έκρηξη της ζήτησης φέτος

  81. 19/07 14:44

    Επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία στη Λέσβο- Χωροταξικό ζητεί η Ε.Ξ.

  82. 19/07 14:33

    Η Φλώρα Παρασκευοπούλου PR & Communication Director σε Axia Hospitality και Nelios

  83. 19/07 14:17

    ΣΕΤΚΕ: Να γίνει φορολογικός έλεγχος στα σπίτια που μισθώνονται σε τουρίστες

  84. 19/07 13:49

    Booking.com: Η Καλαμάτα στους 5 top προορισμούς για διακοπές με τους γονείς

  85. 19/07 13:04

    TUI: Ταξίδι εξοικείωσης για αυστριακούς πράκτορες στη Ρόδο

  86. 19/07 12:53

    Στο προσκήνιο ξανά το επενδυτικό σχέδιο για 20 ξενοδοχεία στην Ελλάδα από Atlantica Hotels και Nataly Tours

  87. 19/07 12:44

    Βραβεία TUI Environment Champion σε 27 ελληνικά ξενοδοχεία

  88. 19/07 12:35

    Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στα βραβεία της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων

  89. 19/07 12:32

    Σύγχυση για τη νέα οδηγία στα οργανωμένα ταξίδια από το 2018

  90. 19/07 12:09

    Παγκόσμιος τουρισμός: Πιο ακριβά τα ταξίδια το 2018, +6,3% οι τιμές στα ξενοδοχεία της Δ.Ευρώπης

  91. 19/07 11:57

    Διαγωνισμός για τη μίσθωση του π.ξενοδοχείου La Mirage στην Ομόνοια

  92. 19/07 11:41

    M.Κόνσολας: Θα παραμείνει ο μειωμένος ΦΠΑ στα προσφυγόπληκτα νησιά;

  93. 19/07 11:02

    ​Δωρεάν Wi-Fi σε 20 αρχαιολογικούς χώρους

  94. 19/07 10:58

    Ενθουσίασε το 3o Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αλοννήσου

  95. 19/07 10:56

    Σύσκεψη για τη νησιωτικότητα στο Υπουργείο Ναυτιλίας

  96. 19/07 10:51

    Spiegel: Ο ελληνικός τουρισμός ανθεί, οι εργαζόμενοι υποφέρουν

  97. 19/07 10:49

    Ολοκληρώθηκε η πώληση της Αγοράς Μοδιάνο

  98. 19/07 10:43

    Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία κορυφαίας συνάντησης του ΟΟΣΑ για τον τουρισμό

  99. 19/07 10:35

    Ιαματικός τουρισμός στην Ήπειρο: Μελέτη από την περιφέρεια

  100. 19/07 10:31

    ΕΟΤ: Πρόσκληση Τούρκων δημοσιογράφων στη Ρόδο - Ενίσχυση της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου για την WTM