Αειφορία, υγεία και ασφάλεια στον ξενοδοχειακό κλάδο - Γράφει ο Σωτήρης Μυλωνάς (*)

Α Decrease font Enlarge font
Αειφορία, υγεία και ασφάλεια στον ξενοδοχειακό κλάδο - Γράφει ο Σωτήρης Μυλωνάς (*)

Τα θέματα της αειφορίας είναι κυρίαρχα στην ατζέντα του 2017. Η περιβαλλοντική προστασία, η ανάδειξη της τοπικής κοινωνίας, η προστασία του ανθρωπίνου κεφαλαίου και η οικονομική ευημερία αποτελούν τους βασικές άξονες της αειφορίας και μέρος κάθε επιχειρηματικής αειφορικής στρατηγικής. 

Αποτέλεσμα εικόνας για sustainability
 
Οι νέοι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης (Sustainable Development Goals-SDG) που προέρχονται από τα Ηνωμένα Έθνη και αφορούν όλο τον πλανήτη, περιλαμβάνουν πληθώρα θεμάτων όπως η φτώχεια, η ισότητα των φύλων, η υγεία, η εκπαίδευση, η χρηστή διακυβέρνηση, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος όπως επίσης και θέματα υγείας και ασφάλειας.
 
 
 
 
http://cf.cdn.unwto.org/sites/all/files/resize/images/icons-final-500x310.png
Στους νέους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης ο τουρισμός παίζει κυρίαρχο ρόλο καθώς γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στους στόχους SDG8 (αξιοπρεπής εργασία και οικονομική πρόοδος), SDG12 (υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή) και SDG14 (Προστασία και χρήση με βιώσιμο τρόπο των ωκεανούς, των θάλασσών και των θαλασσίων πόρων για βιώσιμη ανάπτυξη). Σε αυτούς τους στόχους περιλαμβάνονται τα θέματα της αειφορίας, προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
http://cf.cdn.unwto.org/sites/all/files/resize/images/sdg_8-220x170.jpg http://cf.cdn.unwto.org/sites/all/files/resize/images/sdg_12-220x170.jpg http://cf.cdn.unwto.org/sites/all/files/resize/images/sdg14-220x170.jpg
Με δεδομένο ότι το 2017 έχει ανακηρυχθεί ως έτος αειφόρου τουρισμού το σύνολο των θεμάτων της αειφορίας θα πρέπει πλέον να αποτελέσει επιχειρηματική στρατηγική για τον τουριστικό και ξενοδοχειακό τομέα
 
Εξειδικεύοντας τη συζήτηση στα θέματα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και την αειφορία διαπιστώνεται αλληλοσυσχέτιση στα ζητήματα του ανθρωπίνου δυναμικού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της τήρησης της νομοθεσίας και της εφαρμογής καλών πρακτικών στον εργασιακό χώρο. Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η εξέχουσα θέση που κατέχει η διαχείριση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία (OSH - Occupational safety and Health – υγεία και ασφάλεια στην εργασία) στους κύκλους της αειφορίας.
 
Η Υγεία και ασφάλεια στην εργασία και αειφορία στον ξενοδοχειακό κλάδο στους κύκλους της αειφορίας
 
Όλα λοιπόν τα παραπάνω τεκμηριώνουν τη σύνδεση μεταξύ της υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο της εργασίας και την αειφορία. Έτσι, σε όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την αειφορία θα πρέπει να ενσωματώνονται και δράσεις υγείας και ασφάλειας στην εργασία αρχίζοντας από τα θέματα της τήρησης της νομοθεσίας και στη συνέχεια της εφαρμογής καλών πρακτικών. Ένα ξενοδοχείο δεν έχει σημασία πόσο ενεργειακά αποδοτικό είναι ή πόσο αειφόρο αν σε αυτό δεν εφαρμόζονται καλές πρακτικές σε θέματα υγείας, ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το προσωπικό του. Το ίδιο ισχύει και στην εφοδιαστική του αλυσίδα και στους υπεργολάβους που συνεργάζονται με αυτό. 
Η προαγωγή λοιπόν της υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας είναι μία συντονισμένη προσπάθεια των εργοδοτών, των εργαζομένων και της κοινωνίας, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ανθρώπων στο εργασιακό περιβάλλον. Για να αποτυπώσουμε καλύτερα τα θέματα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία στον ξενοδοχειακό κλάδο θα πρέπει να εντοπίσουμε ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά του. 
-Ο κλάδος των ξενοδοχείων, αποτελείται κυρίως από πληθώρα και εύρος μεγέθους επιχειρήσεων και  απασχολεί συνήθως σημαντικό αριθμό εποχιακών εργαζόμενων. Το εργατικό του δυναμικό αποτελείται από άτομα νεαρής ηλικίας: σύμφωνα με ευρωπαϊκές στατιστικές (ΕΕ-25, Eurostat 2005) περίπου το 48 % είναι κάτω των 35 ετών, ενώ άνω των 55 ετών είναι λιγότερο από 10 % του εργατικού δυναμικού. Οι γυναίκες εργαζόμενες — >50 % του εργατικού δυναμικού— είναι περισσότερες από τους άντρες. Ο συγκεκριμένος κλάδος θεωρείται μια καλή αφετηρία για την είσοδο των νεαρών και σχετικά ανειδίκευτων εργαζομένων στο εργατικό δυναμικό. Το μορφωτικό επίπεδο των εργαζομένων είναι χαμηλό, το 40 % των απασχολούμενων είναι σχετικά ανειδίκευτοι ενώ μόνο ένας απασχολούμενος στους δέκα έχει ανώτερο επίπεδο μόρφωσης. 
- Τα τελευταία χρόνια, η νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη (Εθνική – Ευρωπαϊκή – απαιτήσεις πιστοποιήσεων). Σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες δε διαθέτουν το χρόνο και τους πόρους για να κατανοήσουν τα νομοθετικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο και να συμμορφωθούν προς αυτά. Η εφαρμογή της νομοθεσίας σε επίπεδο επιχειρήσεων φαίνεται να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται πάντοτε επιτυχώς. 
Στη λειτουργία ενός ξενοδοχείου τα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι πολλαπλά και σύνθετα και οι κίνδυνοι προέρχονται από πολλές και διαφορετικές πηγές. Οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι της εργασίας συνοψίζονται στα παρακάτω: 
  • Η σωματικά απαιτητική εργασία που περιλαμβάνει παρατεταμένη ορθοστασία και στατικές θέσεις του σώματος. 
  • Η μεταφορά και ανύψωση φορτίων και επαναλαμβανόμενες κινήσεις, συχνά σε συνδυασμό με άλλες δυσμενείς συνθήκες εργασίας, όπως ο κακός σχεδιασμός του περιβάλλοντος εργασίας. (βλ. αποθήκες)
  • Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου - περίπου 29% των εργαζομένων στον κλάδο εκτίθενται σε θόρυβο και περισσότερο από 4% θεωρούν ότι αυτό εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία τους. (βλ. κουζίνες, αποθήκες)
  • Το περιβάλλον εργασίας όπου επικρατεί ζέστη ή ψύχος, ιδιαίτερα ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών με ρεύματα, ανοιχτές πόρτες, εναλλαγή ανάμεσα στην εργασία σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας και σε ψυχρά περιβάλλοντα όπως αποθήκες. (βλ. κουζίνες)
  • Η πιθανότητα τραυματισμού από αιχμηρά αντικείμενα και εγκαύματα. (βλ. κουζίνες)
  • Τα παραπατήματα, γλιστρήματα και πτώσεις ως αποτέλεσμα υγρού και ολισθηρού δαπέδου, εμποδίων και πτώσεων από ύψος. (βλ. κουζίνες, οροφοκομία)
  • Η χρήση επικίνδυνων ουσιών, για παράδειγμα η εκτεταμένη χρήση καθαριστικών ή βιολογικών παραγόντων στις τροφές (βλ. κουζίνες, οροφοκομία)
Επίσης υπάρχουν μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες ψυχοκοινωνικών κινδύνων που είναι: 
  • Το παρατεταμένο και μη σταθερό ωράριο εργασίας. Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από μεγάλες βάρδιες, ακανόνιστες και ασυνήθιστες ώρες εργασίας μεγάλο μέρος της εργασίας διεκπεραιώνεται σε ώρες κατά τις οποίες οι περισσότεροι άλλοι εργαζόμενοι συνήθως δεν εργάζονται. 
  • Η δυσκολία διατήρησης ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή, ειδικά με δεδομένη την έλλειψη προβλεψιμότητας του χρόνου εργασίας, τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών και την έλλειψη ελέγχου της εργασίας
  • Ο υψηλός φόρτος εργασίας και πίεση χρόνου. Σύμφωνα με έρευνες περίπου 75% του προσωπικού του κλάδου αναφέρουν ότι δουλεύουν σε υψηλούς ρυθμούς, το 66% αναγκάζονται να δουλεύουν υπό πιεστικές προθεσμίες ενώ περίπου 48% ισχυρίζονται ότι δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο για να διεκπεραιώσουν εργασίες.
  • Η συνεχής επαφή με πελάτες, το οποίο μπορεί είτε να είναι πηγή άγχους είτε, στη χειρότερη των περιπτώσεων, να οδηγεί σε παρενόχληση ή ακόμη και βία. 
  • Η έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα άτομα δεν είναι πάντα σωστά εκπαιδευμένα για να κάνουν τη δουλειά τους, γεγονός που προκαλεί ακόμη περισσότερο άγχος.
Πως μπορεί όμως η διαχείριση της αειφορίας να βοηθήσει στην άμβλυνση των προβλημάτων;
Η διαχείριση της αειφορίας με μια σειρά ενεργειών μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των προβλημάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.  Παρακάτω προτείνονται οκτώ βασικά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει μια ξενοδοχειακή επιχείρηση ανεξαρτήτου μεγέθους για τη διαχείριση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας: 
1. ΘΕΣΠΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
2. ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΡΙΤΩΝ ΜΕΡΩΝ. 
3. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ – ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, RISK ASSESSMENT. 
4. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ. 
5. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.
6. ΘΕΣΠΙΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΙΤΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
7. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ – ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΕΙΚΤΩΝ, ΣΤΟΧΩΝ, ΕΛΕΓΧΟΥ. 
8. ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ, ΔΙΑΡΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ.
 
Με τη σωστή οργάνωση και διαχείριση (αναγνώριση, προγραμματισμός, πλάνο εφαρμογής καλών πρακτικών και πιστοποίηση) τα θέματα της υγείας και ασφάλειας δε θα αποτελούν πλέον πρόβλημα αλλά ευκαιρία για κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίες αλλά και την ικανοποίηση των εργαζομένων. 
 
ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ TRAVELIFE

 

http://www.travelife.org/Hotels/images/TL_horizontal.png

Tο πρότυπο Travelife με τη σειρά του και αναγνωρίζοντας την αλληλοσυσχέτιση μεταξύ των θεμάτων αειφορίας και υγείας & ασφάλειας στην εργασία περιλαμβάνει μια σειρά από κριτήρια για τη διαχείρισή τους. Στον πυρήνα του προτύπου βρίσκεται η απαίτηση της τήρησης της νομοθεσίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα παρακάτω κριτήρια σχετίζονται με την εφαρμογή της αειφορίας και την υγεία και ασφάλεια και εφαρμόζονται με βάση το εύρος και τις λειτουργίες της ξενοδοχειακής επιχείρησης.
Κριτήριο 5 – Πολιτικές για την υγεία και ασφάλεια.
Κριτήριο 12 – Έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας.
Κριτήριο 14 – Έλεγχος και τήρηση των αδειών.
Κριτήρια 19, 21, 24 – Αναφορές μέτρησης της απόδοσης, στόχοι και προγράμματα.
Κριτήριο 128 – Διαδικασία αναφοράς παραπόνου από εργαζόμενο (συμπεριλαμβάνονται θέματα υγείας και ασφάλειας)
Η ολοκληρωμένη εφαρμογή του προτύπου (163 κριτήρια) οδηγεί σε πιστοποίηση και αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα (διοικητικό, λειτουργικό και μέσο πώλησης) για το ξενοδοχείο. Στην Ελλάδα ο νέος νόμος της αστεροποίησης περιλαμβάνει το Travelife στα προαιρετικά βαθμολογούμενα κριτήρια.

GRI ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ 
 
https://www.globalreporting.org/standards/css/img/logo.png
 
Το πρότυπο GRI αφορά σε κατευθυντήριες οδηγίες του GRI για τη Σύνταξη Απολογισμού Βιωσιμότητας και προσφέρουν τις Αρχές Σύνταξης Απολογισμού, τις Τυποποιημένες Δημοσιοποιήσεις και ένα Εγχειρίδιο Εφαρμογής για την κατάρτιση απολογισμών βιωσιμότητας από οργανισμούς ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου ή γεωγραφικής θέσης
Βάσει GRI τα θέματα υγείας και ασφάλειας στα οποία γίνεται αναφορά είναι 
  • Το ποσοστό του συνόλου του ανθρωπίνου δυναμικού που εκπροσωπείται σε επίσημες επιτροπές υγείας και ασφάλειας στην εργασία οι οποίες συμβάλουν στην παρακολούθηση και την παροχή συμβουλών σχετικά με τα προγράμματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία. 
  • Ο τύπος τραυματισμών και τα ποσοστά τραυματισμών, επαγγελματικών ασθενειών, χαμένων ημερών εργασίας και αδικαιολόγητων απουσιών από την εργασία. 
  • Οι εργαζόμενοι με υψηλή συχνότητα ή υψηλό κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με το επάγγελμα τους. 
  • Ζητήματα ασφάλειας και υγείας που καλύπτονται από επίσημες συμφωνίες με τα εργατικά σωματεία. 
 
ISO OHSAS 18001 
 
Το OHSAS 18001 αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρισμένα πρότυπα διεθνώς για τα Συστήματα Διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. Σε κάποιες χώρες η  εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία αποτελεί νομοθετική απαίτηση. Πολλές επιχειρήσεις πάλι, θέλουν απλά να μειώσουν τα συμβάντα στο σύνολό τους. Όπως και να έχει πάντως, η διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων αποτελεί μείζον θέμα για τις σημερινές επιχειρήσεις.
Οφέλη από την εφαρμογή συστήματος κατά OHSAS 18001:
  • ελαχιστοποίηση ή εξάλειψη της πιθανότητας νομοθετικών παραβάσεων
  • ουσιαστική απόδειξη μιας υπεύθυνης πολιτικής σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία
  • συστηματική προσέγγιση στην εκτίμηση της επικινδυνότητας και στη διαχείριση κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
  • μείωση του αριθμού, της έκτασης και της σοβαρότητας εργασιακών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών μέσω των διαδικασιών της πρόληψης. 
  • μείωση του χαμένου χρόνου από εργασιακά ατυχήματα με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας της επιχείρησης. 
  • καλύτερες συνθήκες εργασίας και βελτιωμένο ηθικό / παραγωγικότητα του προσωπικού
επίδειξη επιμέλειας και βελτίωση της εικόνας της επιχείρησης προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και το ευρύ κοινό 
Συμπεράσματα
Συμπερασματικά η διαχείριση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία μπορεί να επιφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην ξενοδοχειακή επιχείρηση βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίες αλλά και την ικανοποίηση των εργαζομένων. Η εφαρμογή των 8 προτεινόμενων βημάτων διαχείρισης που παρουσιάστηκαν παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη οργάνωση της ξενοδοχειακής επιχείρησης σχετικά με την αειφορία και την υγεία και ασφάλεια. 
Πηγές
http://icr.unwto.org/content/tourism-and-sdgs
http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/
https://www.osha.gov/
https://osha.europa.eu/el/tools-and-publications/publications/factsheets/79
https://oshwiki.eu/wiki/Main_Page
http://www.travelife.org/Hotels/Home.asp
https://www.globalreporting.org/standards/
http://www.mfa.gr/exoteriki-politiki/pagkosmia-zitimata/stokhoi-biosimes-anaptuxes.html
 
cid:36103CAA-651D-41DB-8D76-715AB57B404A
 
(*) Ο Σωτήρης Μυλωνάς είναι Εκπρόσωπος της Travelife για την Ελλάδα και πιστοποιημένος ανεξάρτητος επιθεωρητής της. Διαθέτει τεράστια εμπειρία στην εφαρμογή της αειφορίας στον ξενοδοχειακό κλάδο ενώ εργάζεται σε περισσότερες από 10 χώρες. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός και κάτοχος ΜΒΑ. Επιπλέον διαθέτει σημαντική εκπαιδευτική και συγγραφική δραστηριότητα. 
 
 
 
 
 
 
 

  1. 22/01 12:03

    Γρ.Τάσιος: Να διασφαλιστεί η τουριστική εικόνα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις

  2. 22/01 11:57

    Ο Όμιλος Sani-Ikos παραχώρησε στην περιφέρεια τον εξοπλισμό ξενοδοχείου στην Κερκυρα

  3. 21/01 13:47

    Απώλειες 915 εκατ. ευρώ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 11μηνο, -13,8% το Νοέμβριο

  4. 21/01 12:58

    Νέο πράσινο φως για Fraport από την Κομισιόν

  5. 21/01 11:56

    Δύο νέα ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κω

  6. 21/01 11:49

    ΕΟΤ: Πρόκληση για το περίπτερο στην TOUR SALON POSEN 2017

  7. 20/01 14:37

    Oι αρχιμάγειροι Β.Ελλάδος προβάλλουν την Μακεδονική κουζίνα

  8. 20/01 14:03

    Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «φέρνει» Αμερικανούς τουρίστες

  9. 20/01 13:57

    Ρόδος: Σεμινάριο για την κουζίνα του Αιγαίου στους χώρους εστίασης

  10. 20/01 13:35

    Τα ΒορΟινά κατεβαίνουν Αθήνα

  11. 20/01 12:55

    European Best Destinations: Ψηφίστε Αθήνα!

  12. 20/01 12:40

    Συνάντηση της ΕΞ Κέρκυρας με το δήμαρχο

  13. 20/01 12:23

    Kayak: Πού θα ταξιδέψουν οι Καναδοί το 2017

  14. 20/01 12:14

    Τουρισμός: +8,6% Βρετανοί στην Ευρώπη το θερινό τρίμηνο το 2016

  15. 20/01 11:59

    Ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του ΕΟΤ ζητούν οι υπάλληλοι

  16. 20/01 11:37

    5 τάσεις της τεχνολογίας στα ξενοδοχεία το 2017

  17. 20/01 11:28

    Η Fraport AG στις 100 πιο βιώσιμες εταιρίες της χρονιάς

  18. 20/01 11:26

    Ιόνια Νησιά: Η ομογένεια στηρίζει το λιμάνι Μαθρακίου Κέρκυρας

  19. 20/01 11:21

    Τί αλλάζει στην ενοικίαση αυτοκινήτων στην ΕΕ

  20. 20/01 11:19

    Γαστρονομικός τουρισμός - Τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα του 2016

  21. 20/01 11:17

    Νέα υπηρεσία WiZiFi στα Capsis Hotels

  22. 20/01 11:08

    H Περιφέρεια Κρήτης στην έκθεση της Στουτγκάρδης

  23. 20/01 11:00

    Έρευνα: Πώς η Airbnb επιδρά στις επιδόσεις των ξενοδοχείων σε 13 αγορές

  24. 20/01 11:00

    Κουφονήσια: Άγρια ομορφιά και εξωτικά τοπία

  25. 20/01 10:58

    Πληρωμές επιχορηγήσεων σε 3 ξενοδοχειακές επενδύσεις

  26. 20/01 10:56

    EOT: Διαγωνισμός εξπρές για το περίπτερο στην έκθεση IFT 2017

  27. 19/01 18:26

    44 τουριστικές επενδύσεις στο νέο Αναπτυξιακό- δείτε ποιες είναι οι 39

  28. 19/01 17:52

    Ελληνικός Τουρισμός 2016: +9% οι αεροπορικές αφίξεις, +0,6% οι οδικές...

  29. 19/01 15:54

    HOTREC: Σεμινάριο e-learning για τις υποδομές ΑΜΕΑ στα ξενοδοχεία

  30. 19/01 15:50

    Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Τουριστική προβολή στη Ρώμη

  31. 19/01 15:46

    Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων στον κόσμο

  32. 19/01 15:28

    Ύπατη αρμοστεία για τους πρόσφυγες: Σήμερα λήγει ο διαγωνισμός για μίσθωση κλινών σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα

  33. 19/01 15:00

    Έρευνα: Αμείωτη η διάθεση των Γερμανών για ταξίδια και φέτος

  34. 19/01 14:57

    Ο Γ.Γ. κ. Γ. Τζιάλλας στην έναρξη του Παγκοσμίου Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017 στη Μαδρίτη

  35. 19/01 14:47

    Ο γ.γ. του ΠΟΤ Τ.Ριφάι αποδέχθηκε πρόσκληση της Ε.Κουντουρά για επίσκεψη στην Ελλάδα

  36. 19/01 13:50

    FTI: mega-project, με 9 ξενοδοχεία, στα Κανάρια Νησιά- τι προβλέπουν τα σχέδια

  37. 19/01 13:37

    10 ξενοδοχεία στον κόσμο που κόβουν την ανάσα- το ένα στη Σαντορίνη

  38. 19/01 13:17

    Περιφέρεια Κρήτης: Η έξυπνη εξειδίκευση εργαλείο ανάπτυξης

  39. 19/01 13:12

    FTI: Επεκτείνει φέτος το πρόγραμμα στην Τουρκία

  40. 19/01 13:09

    SWOT: Συνεργασία με το ξενοδοχείο Andros Holiday

  41. 19/01 12:51

    Ρωσικός Τουρισμός: Στην Τουρκία το 50% των πρόωρων κρατήσεων

  42. 19/01 12:31

    Γερμανικός τουρισμός: +11,4% τα έσοδα των τουριστικών πρακτορείων το Δεκέμβριο

  43. 19/01 12:27

    Καταγγελίες για Geoblocking στις online ταξιδιωτικές υπηρεσίες στην Ευρώπη

  44. 19/01 11:55

    Αυτά ήταν τα δημοφιλέστερα ελληνικά ξενοδοχεία στη Γερμανία το τελευταίο 15νθήμερο

  45. 19/01 11:41

    Ρωσικός Τουρισμός: Σπεύστε τώρα για κράτηση στην Ελλάδα...

  46. 19/01 11:14

    Δήμος Ηρακλείου: Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2017

  47. 19/01 11:12

    ΕΟΤ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το περίπτερο στην ΙΤΒ

  48. 19/01 10:57

    Η Golden Chemicals χορηγός της χοροεσπερίδας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μ-Θ

  49. 19/01 10:45

    Έτος Βιώσιμου Τουρισμού το 2017 - το προωθητικό βίντεο του ΠΟΤ

  50. 18/01 16:40

    Δημόσια πρόταση για τις μετοχές της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης

  51. 18/01 16:27

    Στην Grivalia το Pearl Island στον Παναμά- αγόρασε το 60% της Dolphin

  52. 18/01 15:48

    Ν. Ηρακλείου: Συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τουρισμό το 2016

  53. 18/01 15:40

    Δήμος Αθηναίων: Ποδήλατο στην πόλη- πείτε τη γνώμη σας

  54. 18/01 15:31

    Κρουαζιέρα για τολμηρά ζευγάρια στη Μεσόγειο

  55. 18/01 15:20

    Εποχικότητα και απορρίμματα: Πρόγραμμα για τα νησιά της Μεσογείου

  56. 18/01 14:54

    Συνάντηση της Ε.Κουντουρά με το Βασιλιά της Ισπανίας

  57. 18/01 14:43

    ΑΒΤΑ: Έκκληση για ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη μετά το Brexit

  58. 18/01 13:37

    ΠΟΤ: Αύξηση 3-4% στις διεθνείς αφίξεις το 2017

  59. 18/01 13:00

    Tourism Awards 2017: "Έχετε κάτι να μοιραστείτε;"

  60. 18/01 12:55

    Αναμνήσεις από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

  61. 18/01 12:44

    Travel.me: Η νέα ενιαία ταξιδιωτική πλατφόρμα της TUI

  62. 18/01 12:40

    Tourism Awards 2017: Η Μάγια Τσόκλη πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

  63. 18/01 12:21

    +0,6% οι οδικές αφίξεις στη χώρα το 2016

  64. 18/01 12:17

    Τα μοντέλα συνεργασίας με τον Online Travel Agency

  65. 18/01 11:43

    ΥΠΑ: 53,6 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμια της χώρας το 2016

  66. 18/01 11:39

    H Περιφέρεια Ηπείρου στην έκθεση Griiecheland Festival στο Ντίσελντορφ

  67. 18/01 11:38

    Το Belvedere Hotel της Μυκόνου νέο μέλος στα Leading Hotels of the World

  68. 18/01 11:29

    Διψήφια αύξηση των Ολλανδών στη Χαλκιδική το 2017

  69. 18/01 11:26

    To Blogtrotters 2017 πρεσβευτής της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα

  70. 18/01 10:30

    Έρευνα: H Αirbnb εντείνει τον κοινωνικο-οικονομικό διχασμό στις πόλεις

  71. 18/01 09:55

    Mediterranean Panorama: Με πυλώνα την Ελλάδα η έκθεση για τον τουρισμό της Μεσογείου στη Στοκχόλμη (17-19 Μαρτίου)

  72. 18/01 08:53

    Ν.Κεραμέως: Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ακόμα και οι σχολικές εκδρομές

  73. 18/01 08:42

    ΕΜΣΤ: Έκθεση "Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα"

  74. 18/01 08:37

    Δράσεις προβολής από τους Δήμους Καρύστου, Θήβας, Αιγιαλείας και Περιφέρεια Στ.Ελλάδος

  75. 18/01 08:30

    EOT: Διαγωνισμός εξπρές για το περίπτερο στην έκθεση TTR 2017

  76. 17/01 22:48

    Mouzenidis Travel: Χιονισμένο παραμύθι στην Καστοριά

  77. 17/01 16:54

    EOT: Εντυπωσιακή αύξηση των Ολλανδών τουριστών προς την Ελλάδα το 2017

  78. 17/01 16:48

    Τα 12 πράγματα που εξοργίζουν τους Αμερικανούς (και όχι μόνο) στο αεροπλάνο

  79. 17/01 15:34

    Booking.com: 12.440 ελληνικά καταλύματα διακρίθηκαν στα Guest Review Awards για το 2016

  80. 17/01 14:44

    ΝΙΚΙ: Όλες οι πτήσεις από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία προς Ελλάδα το 2017

  81. 17/01 14:38

    Στη δικαιοσύνη κατά ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο 100 Βρετανοί τουρίστες

  82. 17/01 13:56

    Σε χαμηλά 30ετίας η λίρα της Βρετανίας

  83. 17/01 13:27

    Κυπριακός τουρισμός: Ιστορικό ρεκόρ το 2016 με αύξηση 20% στις αφίξεις

  84. 17/01 13:23

    Παρασκευή και 13 το μεγάλο Ice Party του Ομίλου Μουζενίδη

  85. 17/01 13:22

    Τουρισμός και προσφυγικό/ έρευνα: 35% απώλειες εσόδων στα ξενοδοχεία της Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω

  86. 17/01 12:44

    Συνάντηση φορέων που θα συμμετάσχουν στο Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Κίνας

  87. 17/01 12:31

    6 ελληνικά ξενοδοχεία στη νέα συλλογή RockStar Hotels

  88. 17/01 11:50

    Η Πάρος στην διεθνή έκθεση τουρισμού Ferien Messe 2017

  89. 17/01 11:45

    Celestyal Cruises: Η Σάμος νέος προορισμός στην κρουαζιέρα «Εικόνες Αιγαίου»

  90. 17/01 11:10

    SquareMile: To Costa Navarino στα 6 πιο χαλαρωτικά resort στον κόσμο

  91. 17/01 11:03

    Συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με τον Ιάπωνα ομόλογό του για επενδύσεις και τουρισμό

  92. 17/01 10:53

    Φιλικός προορισμός για τους γκέι τουρίστες η Ελλάδα- ποιες είναι οι τάσεις

  93. 17/01 10:49

    Ηot spot για πρόσφυγες και στην Κρήτη;

  94. 17/01 10:48

    Lufthansa/ Austrian Airlines: Πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις ενδοευρωπαϊκές πτήσεις

  95. 17/01 10:46

    Τρομάζει τους ξενοδόχους η πιθανή νέα αύξηση του ΦΠΑ

  96. 17/01 10:44

    Ασφάλεια και αναψυχή προσελκύουν Αυστριακούς στη Θεσσαλονίκη

  97. 16/01 21:14

    -1 δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις 9μήνου

  98. 16/01 17:31

    Η Κως στην έκθεση της Ουτρέχτης - γαστρονομία και ποδηλατικές διαδρομές

  99. 16/01 16:43

    Πρώτη απόπειρα αναβίωσης του Σιρκουί της Ρόδου

  100. 16/01 16:01

    Euromonitor: Aυθεντικότητα και ευεξία οι κορυφαίες καταναλωτικές τάσεις το 2017