Η νέα ελληνική κουζίνα κερδίζει τους Γερμανούς

Α Decrease font Enlarge font
Η νέα ελληνική κουζίνα κερδίζει τους Γερμανούς

Μοναστηριακή σούπα, καλαμαράκια με σπανάκι, φάβα και σαλάτα με φακές. Γεύσεις που κατακτούν τους Γερμανούς και τους μαθαίνουν πως Ελλάδα δεν είναι μόνο σουβλάκι και γύρος. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να αλλάξουν συνήθειες. τονίζεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Αναλυτικά το δημσοίευμα...

Η Γερμανία, παρά την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα, εξακολουθεί τα τελευταία χρόνια να είναι ένας σημαντικότατος εμπορικός εταίρος της χώρας. Το 2015 η Γερμανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία όσον αφορά τις εξαγωγές.

Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών κινήθηκαν πέρυσι στο 35,8% έναντι 38,5% το 2014. Το ένα τρίτο δηλαδή των εξαγωγών προς Γερμανία είναι τρόφιμα και ποτά και κύριοι «πρέσβεις» αυτών των προϊόντων είναι τα ελληνικά εστιατόρια. Και παρόλο που στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το σταμναγκάθι, η φάβα και η σαλάτα με φακές, σερβιρισμένες σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον, τείνει να γίνει ο κανόνας, στη Γερμανία τα ελληνικά εστιατόρια με την γαλανόλευκη και τα αγάλματα με το Δία και την Αφροδίτη να φιγουράρουν στις γωνιές εξακολουθούν να είναι η πλειονότητα.

Τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει

Τζατζίκι, γύρος, μπίφτεκι και φθηνό κρασί είναι αυτό που εδώ και χρόνια ταυτίζουν οι Γερμανοί με την ελληνική κουζίνα ως αποτέλεσμα ενός κακού μάρκετινγκ που βασίστηκε στην ανάγκη για χρήματα, την έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων και την κουτουπονηριά που λέει «έλα μωρέ αυτοί δεν ξέρουν, θα φάνε ό,τι τους δώσουμε». Και η αλήθεια είναι ότι αυτοί έφαγαν ό,τι τους έδωσαν και έμαθαν πως αυτό είναι «Ελλάδα».

Τα τελευταία χρόνια όμως κάτι αλλάζει. Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης ή που γεννήθηκαν στη χώρα αλλά ήθελαν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό, επιχειρούν να αναδείξουν την ελληνική κουζίνα. Όπως για παράδειγμα ο 26χρονος Αλέξανδρος Τζίμας, ο οποίος τόλμησε να ανοίξει ένα εστιατόριο στη βιομηχανική περιοχή του Ντίσελντορφ.

«Η ιδέα ήταν να παρουσιάσω κάτι διαφορετικό, να παρουσιάσω την ελληνική κουζίνα όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό που θα φας εκεί σε ένα καλό εστιατόριο, ήθελα να το προσφέρω εγώ εδώ. Αυτή ήταν η βασική ιδέα και γι' αυτό έγινε αυτός ο χώρος».

Εκλεκτά προϊόντα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας

Παρόμοια ήταν και τα κίνητρα των δύο φίλων από τα Φάρσαλα, του Στέλιου Τζιάμα και του Μιχάλη Γιαντζίδη, οι οποίοι αποφάσισαν πριν από ενάμισυ χρόνο να έρθουν στη Γερμανία και να ανοίξουν ένα μαγαζί με εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Διαθέτουν γύρω στα πεντακόσια είδη από όλη σχεδόν την Ελλάδα, με έμφαση στη Θεσσαλία, τον τόπο καταγωγής τους.

«Έχουμε πολύ καλό ελαιόλαδο, πολύ καλό μέλι, αλλαντικά χωρίς συντηρητικά, χωρίς γλουτένη. Τα κρασιά μας είναι τα περισσότερα ΠΟΠ και βιολογικά, σπάνιες ποικιλίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κρασί στο μαγαζί μας, το Μεσενικόλα, το οποίο δεν το ξέρει κανείς εδώ στη Γερμανία. Αυτό το κρασί παράγεται στη λίμνη Πλαστήρα και είναι ΠΟΠ».

Μιλούν με χαρά για την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων τους. Οι πελάτες τους είναι κυρίως Γερμανοί και Ιάπωνες, αλλά και Γάλλοι. Έλληνες λιγότερο. Προμηθεύονται ακόμα και από πολύ μικρές μονάδες που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά. Όπως για παράδειγμα το γλυκό του κουταλιού από τζίντζερ και λεβάντα που παρασκευάζει μια οικοτεχνία στη Θεσσαλία. 

«Στην αρχή έκλειναν τον κατάλογο όταν δεν έβρισκαν γύρο…»

Εκλεκτά είναι και τα πιάτα στο εστιατόριο "Εστία" του Αλέξανδρου Τζίμα, ο οποίος γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ, μεγάλωσε στη Θεσαλονίκη και με το απολυτήριο της Ελληνογερμανικής Σχολής επέστρεψε για να σπουδάσει διοίηκηση επιχειρήσεων. Δεν θέλησε να αναλάβει το πραγματικά επιτυχυμένο και ξεχωριστό εστιατόριο του πατέρα του αλλά θέλησε να βάλει τη δική του σφραγίδα.

Γραβιέρα Κρήτης με χαρουπάλευρο και μαρμελάδα από ντοματίνια, φέτα με σουσάμι και μέλι, κριθαρώτο με γαρίδες ελευθέρας βοσκής, καλαμάρια με σπανάκι και μια απλή μοναστηριακή ψαρόσουπα όπως την φτιάχνουν οι μοναχοί στην Ελλάδα, είναι μόνο κάποια από τα πιάτα που ξεχωρίζουν. Παρασκευασμένα με καλές πρώτες ύλες και παρουσιασμένα με λεπτότητα, δημιουργούν μια εικόνα που τιμά την ελληνική κουζίνα. Ωστόσο η εικόνα που τόσα χρόνια έχει παγειωθεί στη Γερμανία δεν είναι εύκολο να αλλάξει:

«Στην αρχή είναι αλήθεια ότι έμπαιναν πελάτες μέσα, όταν το μαγαζί δεν ήταν γνωστό, άνοιγαν τον κατάλογο, διάβαζαν, δεν έβρισκαν το γύρο, το σουβλάκι, το μπιφτέκι, τον έκλειναν ευγενικά και έφευγαν. Στην αρχή το έζησα αρκετά συχνά και με στεναχωρούσε. Τώρα στην πορεία δεν γίνεται συχνά γιατί το μαγαζί έχει εδραιωθεί και πλέον γνωρίζουν ότι δεν θα βρουν αυτό το φαγητό εδώ και δεν θα έρθουν. Οι περισσότεροι πλέον το επικροτούν και τους αρέσει».

Οι τρεις επιχειρηματίες δεν δίνουν σημασία μόνο στα προϊόντα αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Μια ελιά και ένας λιτός σχεδιασμός χαρακτηρίζουν το εκλεκτό παντοπωλείο του Στέλιου Τζιάμα και του Μιχάλη Γιαντζίδη. Το πάντρεμα του βιομηχανικού ντιζάιν με την ελληνική ταβέρνα και τα μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν άπλετο φως είναι οι επιλογές του Αλέξανδρου Τζίμα.

Παρόμοια μαγαζιά έχουν δημιουργηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Και εάν είχαν μπει οι σωστές βάσεις από την αρχή «θα μέναμε όλοι στην Ελλάδα και δεν θα προλαβαίναμε να παράγουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες», όπως υποστηρίζει ο Στέλιος Τζιάμας από την «Αμβροσία των θεών».

Πηγή:Deutsche Welle

  1. 17/08 13:30

    Συμφωνία κοινού κωδικού μεταξύ Gulf Air και Aegean Airlines

  2. 17/08 13:21

    Η Norwegian Cruise ακυρώνει κρουαζιέρα για νεοναζί

  3. 17/08 12:40

    Κυπριακός τουρισμός: Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο

  4. 17/08 12:33

    Τουριστική προβολή της Λευκάδας στην Ολλανδία

  5. 17/08 12:06

    Ο Ολυμπιονίκης Ι. Μελισσανίδης, Αmbassador του Δήμου Χερσονήσου

  6. 17/08 11:59

    Δήμος Αθηναίων: Eντείνονται οι έλεγχοι στα καταστήματα

  7. 17/08 11:53

    Ελληνικός τουρισμός: Το "πάρτι φοροδιαφυγής" στα ξενοδοχεία και η πραγματικότητα...

  8. 17/08 11:50

    Τουρισμός: Πώς θα ταξιδεύουν οι Γερμανοί τουρίστες το 2030

  9. 17/08 10:59

    Η ΑΒΤΑ συμβουλεύει: Πώς να αντιμετωπίζετε τα αρνητικά σχόλια στα social media

  10. 17/08 10:52

    Alltours: Πρόσθετες πτήσεις για Κρήτη, Ρόδο, Κω το φθινόπωρο

  11. 17/08 10:28

    O Δήμος Ν.Προποντίδας σε τουριστικό πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας

  12. 17/08 10:27

    Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλοννήσου

  13. 17/08 10:24

    ΕΟΤ: Χορηγία στο Κέντρο Τύπου στην έκθεση WTM

  14. 17/08 10:13

    Ryanair: 2 νεα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Βαρκελώνη και Πόρτο

  15. 16/08 14:32

    Έρευνα: Τζατζίκι, ψάρι, σουβλάκι και μεζέ προτιμούν οι Δανοί στις διακοπές

  16. 16/08 13:09

    Ο ...συνταγματάρχης ξενοδόχος στην Αθήνα

  17. 16/08 12:51

    Πάνω από 1.000 παράνομα καταλύματα απέσυρε η Airbnb στη Βαρκελώνη

  18. 16/08 12:47

    Nέα ευρήματα από το ιστορικό ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ στα Κύθηρα

  19. 16/08 12:46

    Ρωσικός τουρισμός: Τρίτος πιο περιζήτητος προορισμός στο διαδίκτυο η Ελλάδα τον Ιούλιο

  20. 16/08 12:25

    Η Ρόδος στην έκθεση Tour Natur 2017

  21. 16/08 12:00

    Τουρκικός τουρισμός: Στα 30 δισ. δολάρια μπορεί να φθάσουν οι απώλειες την τριετία 2016-2018

  22. 16/08 12:00

    Ξενοδοχεία: Στην Grivalia τα "Αστέρια" Γλυφάδας

  23. 16/08 11:47

    DW: H πτώχευση της Air Berlin ήταν αναμενόμενη

  24. 16/08 11:24

    Ryanair: Καταγγελία για "κατασκευασμένη αφερεγγυότητα" της Air Berlin

  25. 16/08 11:08

    Ημερίδα για τον Μαραθώνα: «Branding - The City of Marathon»

  26. 16/08 11:01

    Εκσκαφή φωλιάς θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta στο Aquila Rithymna Beach

  27. 16/08 10:41

    Air Berlin: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες για την πτώχευσή της

  28. 16/08 10:40

    Ευρωπαϊκός τουρισμός: Ποιοι τουρίστες δαπανούν περισσότερα στις διακοπές;

  29. 16/08 10:36

    STR: 22% περισσότερα τα υπό κατασκευή δωμάτια ξενοδοχείων στην Ευρώπη τον Ιούλιο

  30. 16/08 06:44

    Σε διαδικασία πτώχευσης η Air Berlin

  31. 16/08 06:38

    Δεκαπενταύγουστος με τουριστική άνοδο στην Ιταλία

  32. 16/08 06:33

    Η Έλενα Κουντουρά στο συνέδριο της ASTA

  33. 16/08 06:31

    Γάλλοι δημοσιογράφοι στην Αμοργό

  34. 16/08 06:30

    Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Σύμης

  35. 16/08 06:29

    Μεσογειακό Εργαστήριο Κεραμικής στην Τήνο - Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στη Σύρο

  36. 16/08 06:22

    Ανακοίνωση του Ομίλου Ν.Δασκαλαντωνάκη για τη διοίκηση των εταιρειών του

  37. 15/08 12:40

    Συνεδριακό Κέντρο στο παλαιό νοσοκομείο Πατρών

  38. 15/08 12:39

    Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου Λευκάδας

  39. 15/08 12:37

    O EOT υποστηρίζει την ισπανική έκδοση του βιβλίου «Bar Flaubert»

  40. 15/08 12:34

    Διεθνές τουρνουά Μπριτζ στην Καβάλα

  41. 14/08 20:30

    WizzAir: Νέα σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη από το Ιάσιο το 2018

  42. 14/08 19:56

    Σήμα ΕΟΤ και στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

  43. 14/08 13:46

    Aria Hotels: Άνοιξε το Aria Concept Store στα Χανιά

  44. 14/08 13:02

    TUI: Διαθέσιμα προς κράτηση τα δημοφιλή προγράμματα για το καλοκαίρι του 2018

  45. 14/08 12:07

    Οικολογικός παράδεισος η Αλόννησος, γράφει ιταλική εφημερίδα

  46. 14/08 11:52

    ΚΕΔΕ: Ειδικό φορολογικό καθεστώς στα νησιά που επλήγησαν από προσφυγικό και καταστροφές

  47. 14/08 11:40

    "Υπερ-τουρισμός" και Airbnb: Τί δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

  48. 14/08 11:35

    Στ. Αρναουτάκης: Κρητικός πολιτισμός με "πάντρεμα" του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό

  49. 14/08 11:26

    Grace Santorini: Η αγαπημένη πισίνα του διεθνούς τύπου

  50. 14/08 11:16

    Αναπτυξιακό Συνέδριο «ΚΟΡΙΝΘΙΑ 2025» - Τουρισμός και επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο

  51. 14/08 11:12

    Ραγδαία αύξηση των μεθυσμένων επιβατών στις πτήσεις από τη Βρετανία

  52. 14/08 10:13

    Η Περιφέρεια Κρήτης σε εκθέσεις τουρισμού στο Παρίσι και στο Ντίσελντορφ

  53. 14/08 10:12

    Νέες συνθέσεις στα όργανα τουρισμού του Δήμου Δράμας

  54. 14/08 10:07

    Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών στην Καλαμάτα

  55. 14/08 10:06

    ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Διαγωνισμός για ξενοδοχειακές κλίνες στην Πάτρα

  56. 14/08 10:00

    Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αστυπάλαιας

  57. 14/08 09:52

    Συλλυπητήριο μήνυμα του Τ.Ο. Πελοποννήσου και της Ε.Ξ. Αρκαδίας για το θάνατο του Στυλιανού Τσουκάτου

  58. 13/08 13:23

    Βαρκελώνη: 100 ακτιβιστές εμπόδισαν τουρίστες να κάνουν το μπάνιο τους

  59. 13/08 11:54

    Έλληνας ο νέος γενικός διευθυντής του Meliá Dubai

  60. 13/08 11:48

    Στο Λεωνίδιο η 11η Βαλκανική Σπηλαιολογική Συνάντηση

  61. 13/08 11:45

    Δωρεάν μαθήματα ρωσικής γλώσσας από το Mouzenidis Travel στη Θεσσαλονίκη

  62. 13/08 11:44

    Αποφάσεις για ξενώνες και ξενοδοχεία από Δήμους

  63. 13/08 11:41

    Αφιέρωμα στον Καζαντζάκη με εκδηλώσεις και στη Λάρισα

  64. 13/08 11:34

    Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού

  65. 12/08 15:14

    Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά - Τί δείχνει η πρακτική σε ευρωπαϊκά νησιά

  66. 12/08 15:09

    Τουρισμός: Διαμαρτυρία του δημάρχου Μυκόνου στη Fraport για τα προβλήματα στο αεροδρόμιο

  67. 12/08 15:00

    ΣΕΤΚΕ: Μέτρα ανακούφισης για τα καταλύματα των Κυθήρων

  68. 12/08 14:46

    Αθηναϊκός τουρισμός: Την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών ζητεί ο Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζομένων κατοικιών

  69. 12/08 14:43

    Free Pass από το Δήμο Χερσονήσου

  70. 12/08 14:41

    Άδειες για τουριστικό κατάλυμα και τουριστικές κατοικίες

  71. 12/08 14:34

    Άδειες για 6 πλωτές εξέδρες και μία απόρριψη

  72. 11/08 13:25

    Γυναικείοι Συνεταιρισμοί - Κοινωνική, Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία

  73. 11/08 13:00

    Η Ιταλία πρώτος προορισμός κρουαζιέρας στην ΕΕ

  74. 11/08 12:55

    Στον Σύνδεσμο Προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου και ο Δήμος Δελφών

  75. 11/08 12:25

    Κύπρος: Να μπει στα σχολεία ο τουρισμός

  76. 11/08 11:41

    Ισπανικός τουρισμός: Ανησυχία για την "τουριστο-φοβία"

  77. 11/08 11:22

    «Πράσινο φως» για νέα ξενοδοχεία σε Κρήτη, Λευκάδα

  78. 11/08 10:46

    Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης: Ιστοσελίδα γα τους νέους

  79. 11/08 10:43

    Ορειβατικός Αγώνας Ζευς στον Όλυμπο

  80. 11/08 10:21

    Αυξάνεται ο ΦΠΑ σε 32 νησιά από την 1/1/2018

  81. 11/08 10:12

    Ισπανία: Η τουριστική έκρηξη ανεβάζει τις τιμές

  82. 11/08 09:47

    Ο Τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή στη Σάμο

  83. 11/08 09:46

    Δράσεις τουριστικής προώθησης από τους Δήμους Ηρακλείου, Τήλου και Λειψών

  84. 11/08 09:45

    Γιορτές κρασιού, σαρδέλας και κρεμμυδιού μέσα στον Αύγουστο

  85. 11/08 09:43

    Τα μέλη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Δήμο Άνδρου

  86. 11/08 09:40

    Εισαγωγή 857 καταρτιζόμενων στα ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού

  87. 11/08 09:37

    H Τήνος στη ρουμανική τηλεόραση

  88. 11/08 09:32

    Συνάντηση Κουντουρά με στελέχη της Fraport Greece

  89. 10/08 14:47

    Νέο Δ.Σ. στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

  90. 10/08 14:07

    FTI: Αυξημένο φθινοπωρινό πρόγραμμα και για Ελλάδα

  91. 10/08 13:55

    Μεγάλη ταλαιπωρία στο λιμάνι της Σαντορίνης από τηλεφώνημα για βόμβα

  92. 10/08 13:52

    Παράνομη ναύλωση ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στην Ιθάκη

  93. 10/08 13:03

    Ασφαλές πόσιμο νερό στη Ρόδο από σήμερα

  94. 10/08 12:53

    Τουρισμός: Ο βροχερός καιρός ωθεί τους Βρετανούς σε ηλιόλουστους προορισμούς τον Αύγουστο

  95. 10/08 12:39

    Γερμανικός τουρισμός: 73,3 δισ.ευρώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες το 2016

  96. 10/08 12:31

    Βιώσιμος τουρισμός στη Χερσόνησο: Πιστοποίηση παραλιών από την Costa Nostrum

  97. 10/08 11:59

    Το Facebook πρόδωσε Βρετανίδα τουρίστρια που ζητούσε αποζημίωση για δήθεν τροφική δηλητηρίαση...

  98. 10/08 11:27

    Η Airbnb προσφεύγει στην ΕΕ για τους περιορισμούς στην τουριστική μίσθωση σπιτιών στις Βαλεαρίδες

  99. 10/08 10:59

    TUI: Κέρδη για πρώτη φορά στο 9μηνο

  100. 10/08 10:22

    Τουρισμός: Οι εθελοντές «The Athens Greeters» υποδέχονται τους τουρίστες