Η νέα ελληνική κουζίνα κερδίζει τους Γερμανούς

Α Decrease font Enlarge font
Η νέα ελληνική κουζίνα κερδίζει τους Γερμανούς

Μοναστηριακή σούπα, καλαμαράκια με σπανάκι, φάβα και σαλάτα με φακές. Γεύσεις που κατακτούν τους Γερμανούς και τους μαθαίνουν πως Ελλάδα δεν είναι μόνο σουβλάκι και γύρος. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να αλλάξουν συνήθειες. τονίζεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Αναλυτικά το δημσοίευμα...

Η Γερμανία, παρά την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα, εξακολουθεί τα τελευταία χρόνια να είναι ένας σημαντικότατος εμπορικός εταίρος της χώρας. Το 2015 η Γερμανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία όσον αφορά τις εξαγωγές.

Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών κινήθηκαν πέρυσι στο 35,8% έναντι 38,5% το 2014. Το ένα τρίτο δηλαδή των εξαγωγών προς Γερμανία είναι τρόφιμα και ποτά και κύριοι «πρέσβεις» αυτών των προϊόντων είναι τα ελληνικά εστιατόρια. Και παρόλο που στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το σταμναγκάθι, η φάβα και η σαλάτα με φακές, σερβιρισμένες σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον, τείνει να γίνει ο κανόνας, στη Γερμανία τα ελληνικά εστιατόρια με την γαλανόλευκη και τα αγάλματα με το Δία και την Αφροδίτη να φιγουράρουν στις γωνιές εξακολουθούν να είναι η πλειονότητα.

Τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει

Τζατζίκι, γύρος, μπίφτεκι και φθηνό κρασί είναι αυτό που εδώ και χρόνια ταυτίζουν οι Γερμανοί με την ελληνική κουζίνα ως αποτέλεσμα ενός κακού μάρκετινγκ που βασίστηκε στην ανάγκη για χρήματα, την έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων και την κουτουπονηριά που λέει «έλα μωρέ αυτοί δεν ξέρουν, θα φάνε ό,τι τους δώσουμε». Και η αλήθεια είναι ότι αυτοί έφαγαν ό,τι τους έδωσαν και έμαθαν πως αυτό είναι «Ελλάδα».

Τα τελευταία χρόνια όμως κάτι αλλάζει. Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης ή που γεννήθηκαν στη χώρα αλλά ήθελαν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό, επιχειρούν να αναδείξουν την ελληνική κουζίνα. Όπως για παράδειγμα ο 26χρονος Αλέξανδρος Τζίμας, ο οποίος τόλμησε να ανοίξει ένα εστιατόριο στη βιομηχανική περιοχή του Ντίσελντορφ.

«Η ιδέα ήταν να παρουσιάσω κάτι διαφορετικό, να παρουσιάσω την ελληνική κουζίνα όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό που θα φας εκεί σε ένα καλό εστιατόριο, ήθελα να το προσφέρω εγώ εδώ. Αυτή ήταν η βασική ιδέα και γι' αυτό έγινε αυτός ο χώρος».

Εκλεκτά προϊόντα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας

Παρόμοια ήταν και τα κίνητρα των δύο φίλων από τα Φάρσαλα, του Στέλιου Τζιάμα και του Μιχάλη Γιαντζίδη, οι οποίοι αποφάσισαν πριν από ενάμισυ χρόνο να έρθουν στη Γερμανία και να ανοίξουν ένα μαγαζί με εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Διαθέτουν γύρω στα πεντακόσια είδη από όλη σχεδόν την Ελλάδα, με έμφαση στη Θεσσαλία, τον τόπο καταγωγής τους.

«Έχουμε πολύ καλό ελαιόλαδο, πολύ καλό μέλι, αλλαντικά χωρίς συντηρητικά, χωρίς γλουτένη. Τα κρασιά μας είναι τα περισσότερα ΠΟΠ και βιολογικά, σπάνιες ποικιλίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κρασί στο μαγαζί μας, το Μεσενικόλα, το οποίο δεν το ξέρει κανείς εδώ στη Γερμανία. Αυτό το κρασί παράγεται στη λίμνη Πλαστήρα και είναι ΠΟΠ».

Μιλούν με χαρά για την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων τους. Οι πελάτες τους είναι κυρίως Γερμανοί και Ιάπωνες, αλλά και Γάλλοι. Έλληνες λιγότερο. Προμηθεύονται ακόμα και από πολύ μικρές μονάδες που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά. Όπως για παράδειγμα το γλυκό του κουταλιού από τζίντζερ και λεβάντα που παρασκευάζει μια οικοτεχνία στη Θεσσαλία. 

«Στην αρχή έκλειναν τον κατάλογο όταν δεν έβρισκαν γύρο…»

Εκλεκτά είναι και τα πιάτα στο εστιατόριο "Εστία" του Αλέξανδρου Τζίμα, ο οποίος γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ, μεγάλωσε στη Θεσαλονίκη και με το απολυτήριο της Ελληνογερμανικής Σχολής επέστρεψε για να σπουδάσει διοίηκηση επιχειρήσεων. Δεν θέλησε να αναλάβει το πραγματικά επιτυχυμένο και ξεχωριστό εστιατόριο του πατέρα του αλλά θέλησε να βάλει τη δική του σφραγίδα.

Γραβιέρα Κρήτης με χαρουπάλευρο και μαρμελάδα από ντοματίνια, φέτα με σουσάμι και μέλι, κριθαρώτο με γαρίδες ελευθέρας βοσκής, καλαμάρια με σπανάκι και μια απλή μοναστηριακή ψαρόσουπα όπως την φτιάχνουν οι μοναχοί στην Ελλάδα, είναι μόνο κάποια από τα πιάτα που ξεχωρίζουν. Παρασκευασμένα με καλές πρώτες ύλες και παρουσιασμένα με λεπτότητα, δημιουργούν μια εικόνα που τιμά την ελληνική κουζίνα. Ωστόσο η εικόνα που τόσα χρόνια έχει παγειωθεί στη Γερμανία δεν είναι εύκολο να αλλάξει:

«Στην αρχή είναι αλήθεια ότι έμπαιναν πελάτες μέσα, όταν το μαγαζί δεν ήταν γνωστό, άνοιγαν τον κατάλογο, διάβαζαν, δεν έβρισκαν το γύρο, το σουβλάκι, το μπιφτέκι, τον έκλειναν ευγενικά και έφευγαν. Στην αρχή το έζησα αρκετά συχνά και με στεναχωρούσε. Τώρα στην πορεία δεν γίνεται συχνά γιατί το μαγαζί έχει εδραιωθεί και πλέον γνωρίζουν ότι δεν θα βρουν αυτό το φαγητό εδώ και δεν θα έρθουν. Οι περισσότεροι πλέον το επικροτούν και τους αρέσει».

Οι τρεις επιχειρηματίες δεν δίνουν σημασία μόνο στα προϊόντα αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Μια ελιά και ένας λιτός σχεδιασμός χαρακτηρίζουν το εκλεκτό παντοπωλείο του Στέλιου Τζιάμα και του Μιχάλη Γιαντζίδη. Το πάντρεμα του βιομηχανικού ντιζάιν με την ελληνική ταβέρνα και τα μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν άπλετο φως είναι οι επιλογές του Αλέξανδρου Τζίμα.

Παρόμοια μαγαζιά έχουν δημιουργηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Και εάν είχαν μπει οι σωστές βάσεις από την αρχή «θα μέναμε όλοι στην Ελλάδα και δεν θα προλαβαίναμε να παράγουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες», όπως υποστηρίζει ο Στέλιος Τζιάμας από την «Αμβροσία των θεών».

Πηγή:Deutsche Welle

  1. 23/03 15:48

    To Αεροδρόμιο Αθηνών σβήνει τα φώτα για την «Ώρα της Γης»

  2. 23/03 15:29

    Fraport: Συμβάσεις για τα κατασκευαστικά έργα στα 14 αεροδρόμια

  3. 23/03 15:05

    Αίτηση πτώχευσης από t.o. για ξενοδοχείο της Ρόδου!

  4. 23/03 14:37

    Πώς επιλέγουν οι Ρώσοι διακοπές στο εξωτερικό

  5. 23/03 14:32

    Ομογενειακό «χρώμα» στο «Forbes» με τους πιο πλούσιους

  6. 23/03 13:57

    Διακρίσεις για το αεροδρόμιο Αθηνών

  7. 23/03 13:51

    Στο Βαρούλκο Τσίπρας και Γκάμπριελ

  8. 23/03 13:21

    Αρνητικά ξεκίνησε η χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό -2,4% τα έσοδα τον Ιανουάριο

  9. 23/03 13:06

    Διαγωνισμός για τo ηλεκτρονικό εισιτήριο σε 13 μουσεία και αρχ. χώρους

  10. 23/03 13:02

    Aνάκληση ενισχύσεων ΕΣΠΑ σε 4.122 επενδυτικά σχέδια- και στον τουρισμό

  11. 23/03 13:00

    Γερμανικός τουρισμός: Ασφαλέστερα από τα ξενοδοχεία τα ενοικιαζόμενα σπίτια

  12. 23/03 12:37

    Sentido Pearl Hotels: Εκπαίδευση του προσωπικού από το Χαμόγελο του Παιδιού

  13. 23/03 12:20

    Βρετανικός τουρισμός: Ασφάλεια και Brexit καθορίζουν τα ταξίδια το 2017

  14. 23/03 11:32

    Booking.com: Tα social media καθορίζουν το πρώτο ταξίδι των νέων

  15. 23/03 10:57

    Η Σκάρλετ Γιόχανσον φοράει κοσμήματα του Οίκου Ζολώτας...

  16. 23/03 10:43

    ΕΚΚΑ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για κατάλυμα και κέτερινγκ στη Θεσσαλονίκη

  17. 23/03 10:42

    Διαγωνισμός για τη σίτιση προσφύγων στο ξενοδοχείο ΑΙΓΛΗ στις Θερμοπύλες

  18. 23/03 10:41

    Διαδικτυακές πρωτιές του ΕΟΤ στα βραβεία Tourism Awards 2017

  19. 23/03 10:32

    Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στη ΜΙΤΤ - ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς

  20. 23/03 10:16

    Travel Service Polska: Νέες συνδέσεις από τη Βουδαπέστη με ελληνικά νησιά

  21. 23/03 10:01

    Aegean: 12,5 εκατ. επιβάτες το 2016 - άνω του 1 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών

  22. 23/03 09:57

    Visit Meteora: Χρυσό βραβείο στα Tourism Awards 2017

  23. 23/03 09:44

    ETOA: Το Λονδίνο παραμένει ένας ασφαλής προορισμός

  24. 22/03 16:52

    Bentour: 250 νέα ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Ισπανία

  25. 22/03 16:28

    Fraport: Η νέα εποχή στα 14 αεροδρόμια (εικόνες)

  26. 22/03 16:22

    Κοινοποίηση διαδρομής στους χάρτες της Google Maps

  27. 22/03 16:18

    Το σήμα 'Bike Friendly Hotel' στη Στοκχόλμη

  28. 22/03 16:09

    Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους βασικούς τομείς της Οικονομίας- Συνέδριο

  29. 22/03 15:36

    Σε διεθνές τουρνουά στο Μονακό ο αθλητικός σύλλογος Σπρίγκμποκς Αττικής

  30. 22/03 15:24

    ΗΑΤΤΑ: Ποιοί εξελέγησαν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο

  31. 22/03 15:08

    Royal Caribbean: H Ελλάδα στο πρόγραμμα κρουαζιέρας του 2018

  32. 22/03 14:59

    Accor: Πρώτο ξενοδοχείο ibis Styles στην Ελλάδα

  33. 22/03 14:38

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έσπασε το ξύλινο σφυρί της Wall Street (βίντεο)

  34. 22/03 14:35

    Tourism Awards: Οι πρωταθλητές του ελληνικού τουρισμού για το 2017

  35. 22/03 14:31

    Έρευνα: Φθηνή η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ελλάδα το Πάσχα

  36. 22/03 14:10

    Civitel Esprit: Nέα εμπειρία διαμονής από τον όμιλο Civitel Hotels & Resorts

  37. 22/03 13:53

    Δεν αυξάνεται η βίζα στην Αίγυπτο

  38. 22/03 13:34

    TripAdvisor: Στους top διεθνείς προορισμούς για το 2017 Κρήτη, Σαντορίνη & Ρόδος

  39. 22/03 13:33

    Βρετανία: Απαγόρευση φορητών συσκευών σε πτήσεις από 6 χώρες

  40. 22/03 13:01

    Ένα ξενοδοχείο Marriott θα ανοίγει κάθε 14 ώρες την ερχόμενη 3ετία!

  41. 22/03 12:48

    Το Ρέθυμνο νέος προορισμός κρουαζιέρας

  42. 22/03 12:38

    Το Kasimatis Suites νέο μέλος της Caldera Collection

  43. 22/03 11:39

    Βόλτα στην Foodexpo 2017 - Ελληνες παραγωγοί

  44. 22/03 11:35

    Thomas Cook: Ξενοδοχείο στην Πιερία και νέες πτήσεις το 2018 προς Ελλάδα

  45. 22/03 11:26

    Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου στην έκθεση MIΤΤ

  46. 22/03 11:21

    STR: +3% οι πληρότητες στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία τον Φεβρουάριο

  47. 22/03 11:10

    Tο Aquila Atlantis συμμετέχει στην "Ώρα της Γης"

  48. 22/03 11:09

    Ryanair: Κλειστή για 8 ώρες η ιστοσελίδα και το app λόγω αναβάθμισης

  49. 22/03 11:02

    Απειλή για τον τουρισμό το προσφυγικό

  50. 22/03 11:02

    Αθλητικός τουρισμός: 13-15 Οκτωβρίου το 5ο «Navarino Challenge»

  51. 22/03 10:57

    Προβολή της Αθήνας στην LGBT κοινότητα της Ευρώπης

  52. 22/03 10:56

    H Kλινική ΡΕΑ Preferred Partner Hospital 2017

  53. 22/03 10:51

    Χρυσή διάκριση στο Sympossio Greek Gourmet Touring

  54. 22/03 10:49

    ΕΟΤ: Πρόσθετες διαφημιστικές ενέργειες στις ΗΠΑ

  55. 22/03 10:47

    Δήμος Θηβαίων: Ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής

  56. 21/03 18:08

    Υπουργείο Τουρισμού: Σύσκεψη για την προώθηση των νησιών του Αιγαίου

  57. 21/03 16:38

    Δυναμική παρουσία της Πάτμου σε ITB και Salon Mondial du Tourisme

  58. 21/03 16:37

    Δήμος Ρόδου: Προτάσεις για την προβολή θεματικών διακοπών

  59. 21/03 16:16

    Το Myconian Villa Collection νέο μέλος των Preferred Hotels & Resorts

  60. 21/03 16:11

    1 εκατ. τουρίστες περιμένει φέτος ο Δήμος Χερσονήσου

  61. 21/03 15:16

    Ρωσικός τουρισμός: All in και 5άστερα αναζητούν οι Ρώσοι

  62. 21/03 14:48

    Με το Βραβείο του Διακεκριμένου Καθηγητή τιμήθηκε ο καρδιολόγος Δρ Γεώργιος Ντάγγας

  63. 21/03 14:32

    Τα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρεταννία & King George συμμετέχουν στην "Ώρα της Γης"

  64. 21/03 14:08

    Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το νέο στοίχημα για τον Όμιλο Μουζενίδη

  65. 21/03 13:50

    Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού 2016-2017

  66. 21/03 13:26

    Απαγόρευση ηλεκτρονικών συσκευών σε πτήσεις προς ΗΠΑ από 8 χώρες

  67. 21/03 13:25

    ΕΕ: Ψηφιακή καταγραφή επιβατών πλοίων

  68. 21/03 13:07

    Καζίνο Λουτρακίου: Συζητείται αύριο η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα

  69. 21/03 13:01

    Ε.Ξ. Λευκάδας: Ο κ. Μανώλης Θερμός εξελέγη πρόεδρος

  70. 21/03 12:52

    WTTC: Το Brexit θα επηρεάσει τα εξερχόμενα ταξίδια των Βρετανών

  71. 21/03 12:45

    Ξενοδοχεία: Τί σημαίνει υποαλλεργικό πάπλωμα και μαξιλάρι;

  72. 21/03 12:24

    Space Hellas: Νέο λογότυπο, ίδιες αξίες

  73. 21/03 11:56

    Για μικρούς και μεγάλους: Βιωματικό Εργαστήρι Ιστορίας και Πολιτισμού στις Μυκήνες

  74. 21/03 11:49

    Το Wi-Fi γίνεται Mobile, με την υπηρεσία WiZiFi

  75. 21/03 11:22

    Mediterranean Panorama: Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα

  76. 21/03 10:51

    WTTC: Ο τουρισμός εισφέρει το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ και της απασχόλησης

  77. 21/03 10:40

    Συνάντηση εργασίας για τον τουρισμό της Κω

  78. 21/03 10:36

    Η Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης στην Mediterranean Panorama

  79. 21/03 10:33

    Γερμανικό βραβείο στο Creta Maris

  80. 21/03 10:29

    Δήμος Νάξου: Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής

  81. 21/03 10:26

    EOT: Δράσεις προβολής σε Ολλανδία και Βέλγιο

  82. 21/03 10:15

    Mediterranean Panorama: Διψήφια αύξηση αφίξεων από τη Σουηδία το 2017

  83. 21/03 10:10

    Τον Απρίλιο οι εξετάσεις πιστοποίησης για υπαλλήλους υποδοχής

  84. 21/03 10:00

    Ανάδειξη της Επτανησιακής Γαστρονομίας

  85. 21/03 09:55

    ΥΠΠΟ: Υπό πλήρη έλεγχο τα γυρίσματα του νορβηγικού Survivor στη Μεσσήνη

  86. 21/03 08:46

    Παραδίδονται στην κυκλοφορία οι σήραγγες των Τεμπών

  87. 21/03 08:43

    Περιφέρεια Ηπείρου: Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις για τουρισμό & προϊόντα

  88. 21/03 08:40

    Τουριστικά καταλύματα Vs ενοικιαζόμενες κατοικίες - η νέα γκρίζα πραγματικότητα

  89. 20/03 20:00

    Με τη στήριξη ΕΟΤ τα Greek Tourism Workshops σε Κουβέιτ και Σ. Αραβία

  90. 20/03 19:53

    Συνάντηση Λ. Κονιόρδου με αντιπροσωπεία από το φεστιβάλ Magna Grecia

  91. 20/03 17:23

    M. Kόνσολας: Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει τον τουρισμό με λογική στοιχήματος

  92. 20/03 17:14

    Cebit 2017: Η ψηφιακή οικονομία στο επίκεντρο

  93. 20/03 17:05

    H Tσέλσι Κλίντον στο ΔΣ της Expedia

  94. 20/03 16:02

    Η Περιφερειάρχης Αττικής στο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia

  95. 20/03 15:51

    Επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης στην τεχνολογία για 3.000 άνεργους νέους

  96. 20/03 15:16

    Συγκίνηση στην πρεμιέρα της ταινίας «Η δική μας Μαρία Κάλλας» (βίντεο)

  97. 20/03 14:47

    Κυπριακός τουρισμός: 10 συμπεράσματα από την έκθεση ΙΤΒ

  98. 20/03 14:46

    O δήμαρχος της Καλλίπολης προσκαλεί τη Νικόλ Κίντμαν

  99. 20/03 13:51

    Εαρινό Ράλι Κλασικών Αυτοκινήτων στις Σπέτσες

  100. 20/03 13:51

    Τουρισμός 2017: Η συνάντηση Τσίπρα- ΣΕΤΕ και το στοίχημα...