Η νέα ελληνική κουζίνα κερδίζει τους Γερμανούς

Α Decrease font Enlarge font
Η νέα ελληνική κουζίνα κερδίζει τους Γερμανούς

Μοναστηριακή σούπα, καλαμαράκια με σπανάκι, φάβα και σαλάτα με φακές. Γεύσεις που κατακτούν τους Γερμανούς και τους μαθαίνουν πως Ελλάδα δεν είναι μόνο σουβλάκι και γύρος. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να αλλάξουν συνήθειες. τονίζεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Αναλυτικά το δημσοίευμα...

Η Γερμανία, παρά την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα, εξακολουθεί τα τελευταία χρόνια να είναι ένας σημαντικότατος εμπορικός εταίρος της χώρας. Το 2015 η Γερμανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία όσον αφορά τις εξαγωγές.

Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών κινήθηκαν πέρυσι στο 35,8% έναντι 38,5% το 2014. Το ένα τρίτο δηλαδή των εξαγωγών προς Γερμανία είναι τρόφιμα και ποτά και κύριοι «πρέσβεις» αυτών των προϊόντων είναι τα ελληνικά εστιατόρια. Και παρόλο που στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το σταμναγκάθι, η φάβα και η σαλάτα με φακές, σερβιρισμένες σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον, τείνει να γίνει ο κανόνας, στη Γερμανία τα ελληνικά εστιατόρια με την γαλανόλευκη και τα αγάλματα με το Δία και την Αφροδίτη να φιγουράρουν στις γωνιές εξακολουθούν να είναι η πλειονότητα.

Τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει

Τζατζίκι, γύρος, μπίφτεκι και φθηνό κρασί είναι αυτό που εδώ και χρόνια ταυτίζουν οι Γερμανοί με την ελληνική κουζίνα ως αποτέλεσμα ενός κακού μάρκετινγκ που βασίστηκε στην ανάγκη για χρήματα, την έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων και την κουτουπονηριά που λέει «έλα μωρέ αυτοί δεν ξέρουν, θα φάνε ό,τι τους δώσουμε». Και η αλήθεια είναι ότι αυτοί έφαγαν ό,τι τους έδωσαν και έμαθαν πως αυτό είναι «Ελλάδα».

Τα τελευταία χρόνια όμως κάτι αλλάζει. Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης ή που γεννήθηκαν στη χώρα αλλά ήθελαν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό, επιχειρούν να αναδείξουν την ελληνική κουζίνα. Όπως για παράδειγμα ο 26χρονος Αλέξανδρος Τζίμας, ο οποίος τόλμησε να ανοίξει ένα εστιατόριο στη βιομηχανική περιοχή του Ντίσελντορφ.

«Η ιδέα ήταν να παρουσιάσω κάτι διαφορετικό, να παρουσιάσω την ελληνική κουζίνα όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό που θα φας εκεί σε ένα καλό εστιατόριο, ήθελα να το προσφέρω εγώ εδώ. Αυτή ήταν η βασική ιδέα και γι' αυτό έγινε αυτός ο χώρος».

Εκλεκτά προϊόντα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας

Παρόμοια ήταν και τα κίνητρα των δύο φίλων από τα Φάρσαλα, του Στέλιου Τζιάμα και του Μιχάλη Γιαντζίδη, οι οποίοι αποφάσισαν πριν από ενάμισυ χρόνο να έρθουν στη Γερμανία και να ανοίξουν ένα μαγαζί με εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Διαθέτουν γύρω στα πεντακόσια είδη από όλη σχεδόν την Ελλάδα, με έμφαση στη Θεσσαλία, τον τόπο καταγωγής τους.

«Έχουμε πολύ καλό ελαιόλαδο, πολύ καλό μέλι, αλλαντικά χωρίς συντηρητικά, χωρίς γλουτένη. Τα κρασιά μας είναι τα περισσότερα ΠΟΠ και βιολογικά, σπάνιες ποικιλίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κρασί στο μαγαζί μας, το Μεσενικόλα, το οποίο δεν το ξέρει κανείς εδώ στη Γερμανία. Αυτό το κρασί παράγεται στη λίμνη Πλαστήρα και είναι ΠΟΠ».

Μιλούν με χαρά για την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων τους. Οι πελάτες τους είναι κυρίως Γερμανοί και Ιάπωνες, αλλά και Γάλλοι. Έλληνες λιγότερο. Προμηθεύονται ακόμα και από πολύ μικρές μονάδες που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά. Όπως για παράδειγμα το γλυκό του κουταλιού από τζίντζερ και λεβάντα που παρασκευάζει μια οικοτεχνία στη Θεσσαλία. 

«Στην αρχή έκλειναν τον κατάλογο όταν δεν έβρισκαν γύρο…»

Εκλεκτά είναι και τα πιάτα στο εστιατόριο "Εστία" του Αλέξανδρου Τζίμα, ο οποίος γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ, μεγάλωσε στη Θεσαλονίκη και με το απολυτήριο της Ελληνογερμανικής Σχολής επέστρεψε για να σπουδάσει διοίηκηση επιχειρήσεων. Δεν θέλησε να αναλάβει το πραγματικά επιτυχυμένο και ξεχωριστό εστιατόριο του πατέρα του αλλά θέλησε να βάλει τη δική του σφραγίδα.

Γραβιέρα Κρήτης με χαρουπάλευρο και μαρμελάδα από ντοματίνια, φέτα με σουσάμι και μέλι, κριθαρώτο με γαρίδες ελευθέρας βοσκής, καλαμάρια με σπανάκι και μια απλή μοναστηριακή ψαρόσουπα όπως την φτιάχνουν οι μοναχοί στην Ελλάδα, είναι μόνο κάποια από τα πιάτα που ξεχωρίζουν. Παρασκευασμένα με καλές πρώτες ύλες και παρουσιασμένα με λεπτότητα, δημιουργούν μια εικόνα που τιμά την ελληνική κουζίνα. Ωστόσο η εικόνα που τόσα χρόνια έχει παγειωθεί στη Γερμανία δεν είναι εύκολο να αλλάξει:

«Στην αρχή είναι αλήθεια ότι έμπαιναν πελάτες μέσα, όταν το μαγαζί δεν ήταν γνωστό, άνοιγαν τον κατάλογο, διάβαζαν, δεν έβρισκαν το γύρο, το σουβλάκι, το μπιφτέκι, τον έκλειναν ευγενικά και έφευγαν. Στην αρχή το έζησα αρκετά συχνά και με στεναχωρούσε. Τώρα στην πορεία δεν γίνεται συχνά γιατί το μαγαζί έχει εδραιωθεί και πλέον γνωρίζουν ότι δεν θα βρουν αυτό το φαγητό εδώ και δεν θα έρθουν. Οι περισσότεροι πλέον το επικροτούν και τους αρέσει».

Οι τρεις επιχειρηματίες δεν δίνουν σημασία μόνο στα προϊόντα αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Μια ελιά και ένας λιτός σχεδιασμός χαρακτηρίζουν το εκλεκτό παντοπωλείο του Στέλιου Τζιάμα και του Μιχάλη Γιαντζίδη. Το πάντρεμα του βιομηχανικού ντιζάιν με την ελληνική ταβέρνα και τα μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν άπλετο φως είναι οι επιλογές του Αλέξανδρου Τζίμα.

Παρόμοια μαγαζιά έχουν δημιουργηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Και εάν είχαν μπει οι σωστές βάσεις από την αρχή «θα μέναμε όλοι στην Ελλάδα και δεν θα προλαβαίναμε να παράγουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες», όπως υποστηρίζει ο Στέλιος Τζιάμας από την «Αμβροσία των θεών».

Πηγή:Deutsche Welle

  1. 24/01 18:37

    Συνεργασία της Yoleni’s με την Πυραμίς

  2. 24/01 18:29

    Στις 30 Ιανουαρίου θα λάμψουν τα "Φαναράκια" στην Τήνο

  3. 24/01 16:37

    Hostelworld: 2 ελληνικά χόστελ στα καλύτερα στον κόσμο για το 2017

  4. 24/01 16:19

    EasyJet: +8,2% η κίνηση το τελευταίο 3μηνο του 2016

  5. 24/01 15:22

    749 χιλ. ευρώ για την ανάδειξη του μικρού θεάτρου Αρχαίας Αμβρακίας

  6. 24/01 15:17

    Ο δήμος Κέρκυρας στο διεθνές συνέδριο για τις ιστορικές πόλεις στη Σιένα

  7. 24/01 14:50

    Ε.Ξ. Λέσβου: Στήριξη των t.o's για πακέτα διακοπών στα προσφυγόπληκτα νησιά

  8. 24/01 13:55

    Deloitte: Πώς πρέπει να είναι τα ξενοδοχεία του μέλλοντος

  9. 24/01 13:29

    10 εξωτικές παραλίες σε Ελλάδα και Κύπρο

  10. 24/01 13:16

    Μύκονος: Το Golden Star έγινε Absolut Mykonos Suites & More

  11. 24/01 13:13

    Ελληνικός τουρισμός 2016: Στα επίπεδα του 2015 οι διανυκτερεύσεις των ξένων

  12. 24/01 12:49

    Έρευνα: Υψηλό το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτου στην Ελλάδα το 2016

  13. 24/01 12:28

    Στον ΟΛΠ η συνεδρίαση του Δ.Σ. της MedCruise

  14. 24/01 12:04

    TripAdvisor: Νέα προϊόντα για καταλύματα και εστιατόρια

  15. 24/01 11:44

    STR/ Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία: Σταθερές πληρότητες, αυξημένα έσοδα το 2016

  16. 24/01 11:07

    TUI Belgium: 4 νέες συνδέσεις με Κέρκυρα, Ρόδο, Άραξο και Καλαμάτα

  17. 24/01 11:00

    Στο πλευρό των αγροτών το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

  18. 24/01 10:59

    ΠΟΤ: Επίσημη έναρξη του Διεθνούς Έτους Βιώσιμου Τουρισμού 2017

  19. 24/01 10:37

    Τουριστική κίνηση 2017: Οι «ορφανοί» και το επικό πάρτι που στήνεται στο Νότο

  20. 24/01 10:29

    Ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων και οι κρατήσεις

  21. 24/01 10:26

    Δήμος Θέρμης: Διαγωνισμούς για εκτάσεις με χρήση και για ξενοδοχεία

  22. 23/01 19:33

    Π. Ευσταθίου: Έντονη άνοδος των προκρατήσεων από Ρωσία

  23. 23/01 18:51

    Κύπρος: Άλματα στις αφίξεις το χειμώνα

  24. 23/01 17:01

    Ο ΕΟΤ στην MATKA της Φινλανδίας - έντονο ενδιαφέρον για Ελλάδα

  25. 23/01 16:58

    Το μοντέρνο και κλασικό πρόσωπο της Αθήνας σε Αυστριακή εφημερίδα

  26. 23/01 16:11

    Ξενάγηση... εικονικής πραγματικότητας στην Ακρόπολη

  27. 23/01 15:43

    ΔΕΘ-HELEXPO: Στις 30 Μαρτίου η έκθεση Sportexpo Marathon 2017

  28. 23/01 15:30

    Best Western: Νέο lifestyle brand - στην Τουρκία το πρώτο ξενοδοχείο

  29. 23/01 15:07

    Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο: Απογείωση αφίξεων, προσγείωση εισπράξεων στο 11μηνο

  30. 23/01 14:59

    Ο Γ. Χατζημάρκος εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων

  31. 23/01 14:57

    Nέο πρόγραμμα για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις

  32. 23/01 14:34

    Διεθνές Κινηματογραφικό και Fashion Film Φεστιβάλ στη Λάρισα

  33. 23/01 14:16

    M. Κόνσολας: Ανάγκη επεξεργασίας των στοιχείων για τις τουριστικές αφίξεις

  34. 23/01 13:52

    Έρευνα: Πώς η τεχνολογία θα αλλάξει τα ξενοδοχεία του μέλλοντος - 5 διαπιστώσεις

  35. 23/01 13:17

    Γ. Χατζημάρκος: Άμεση έναρξη του πιλοτικού προγράμματος visa στα νησιά

  36. 23/01 13:12

    Hard Rock Cafe: Nέο t-shirt από τη συνεργασία με τον διάσημο καλλιτέχνη Pitbull

  37. 23/01 13:04

    TUI Airlines: Νέα σύνδεση με Βρυξέλλες

  38. 23/01 12:55

    Travel Event Thessaloniki: Εκδήλωση Β2Β με ξένους τουριστικούς πράκτορες

  39. 23/01 12:44

    1,091 δισ. δολάρια η αξία των online τουριστικών πρακτορείων μέχρι το 2022

  40. 23/01 11:59

    Αυτές είναι οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρίες στον κόσμο για το 2017

  41. 23/01 11:51

    Thomas Cook: Διπλάσια fam trips το 2017 - στους προορισμούς η Σαντορίνη

  42. 23/01 11:27

    Περιφέρεια Ι. Νήσων: Ενιαία προβολή των νησιών στο Στρατηγικό Πρόγραμμα 2014-2019

  43. 23/01 11:15

    Περιφέρεια Β. Αιγαίου: 1,6 εκατ. ευρώ για τον οδικό άξονα Μυτιλήνη-Αεροδρόμιο-Κράτηγος

  44. 23/01 11:11

    Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Υποψήφια μέλη για το Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας & Καινοτομίας

  45. 23/01 11:08

    Emirates: Νέες καθημερινές απευθείας πτήσεις από Αθήνα προς Νέα Υόρκη

  46. 23/01 11:05

    Το Grow Greek Tourism Online της Google στη Σαντορίνη

  47. 23/01 10:55

    Ρωσικός τουρισμός: Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για ταξίδια στο εξωτερικό το 2017

  48. 23/01 10:26

    Το τουριστικό μάρκετινγκ προτείνει: «Πες μια ιστορία…» - της Πολυτίμης Κ. Αντωνιάδου*

  49. 23/01 10:04

    Μέτρα για την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων

  50. 23/01 09:56

    Συνεργασία ΣΕΤΕ με Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για δράσεις προβολής

  51. 23/01 09:53

    Περιφέρεια Αττικής: Παράταση στο διαγωνισμό για δράσεις τουριστικής προβολής

  52. 22/01 12:03

    Γρ.Τάσιος: Να διασφαλιστεί η τουριστική εικόνα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις

  53. 22/01 11:57

    Ο Όμιλος Sani-Ikos παραχώρησε στην περιφέρεια τον εξοπλισμό ξενοδοχείου στην Κερκυρα

  54. 21/01 13:47

    Απώλειες 915 εκατ. ευρώ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 11μηνο, -13,8% το Νοέμβριο

  55. 21/01 12:58

    Νέο πράσινο φως για Fraport από την Κομισιόν

  56. 21/01 11:56

    Δύο νέα ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κω

  57. 21/01 11:49

    ΕΟΤ: Πρόκληση για το περίπτερο στην TOUR SALON POSEN 2017

  58. 20/01 14:37

    Oι αρχιμάγειροι Β.Ελλάδος προβάλλουν την Μακεδονική κουζίνα

  59. 20/01 14:03

    Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «φέρνει» Αμερικανούς τουρίστες

  60. 20/01 13:57

    Ρόδος: Σεμινάριο για την κουζίνα του Αιγαίου στους χώρους εστίασης

  61. 20/01 13:35

    Τα ΒορΟινά κατεβαίνουν Αθήνα

  62. 20/01 12:55

    European Best Destinations: Ψηφίστε Αθήνα!

  63. 20/01 12:40

    Συνάντηση της ΕΞ Κέρκυρας με το δήμαρχο

  64. 20/01 12:23

    Kayak: Πού θα ταξιδέψουν οι Καναδοί το 2017

  65. 20/01 12:14

    Τουρισμός: +8,6% Βρετανοί στην Ευρώπη το θερινό τρίμηνο το 2016

  66. 20/01 11:59

    Ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του ΕΟΤ ζητούν οι υπάλληλοι

  67. 20/01 11:37

    5 τάσεις της τεχνολογίας στα ξενοδοχεία το 2017

  68. 20/01 11:28

    Η Fraport AG στις 100 πιο βιώσιμες εταιρίες της χρονιάς

  69. 20/01 11:26

    Ιόνια Νησιά: Η ομογένεια στηρίζει το λιμάνι Μαθρακίου Κέρκυρας

  70. 20/01 11:21

    Τί αλλάζει στην ενοικίαση αυτοκινήτων στην ΕΕ

  71. 20/01 11:19

    Γαστρονομικός τουρισμός - Τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα του 2016

  72. 20/01 11:17

    Νέα υπηρεσία WiZiFi στα Capsis Hotels

  73. 20/01 11:08

    H Περιφέρεια Κρήτης στην έκθεση της Στουτγκάρδης

  74. 20/01 11:00

    Έρευνα: Πώς η Airbnb επιδρά στις επιδόσεις των ξενοδοχείων σε 13 αγορές

  75. 20/01 11:00

    Κουφονήσια: Άγρια ομορφιά και εξωτικά τοπία

  76. 20/01 10:58

    Πληρωμές επιχορηγήσεων σε 3 ξενοδοχειακές επενδύσεις

  77. 20/01 10:56

    EOT: Διαγωνισμός εξπρές για το περίπτερο στην έκθεση IFT 2017

  78. 19/01 18:26

    44 τουριστικές επενδύσεις στο νέο Αναπτυξιακό- δείτε ποιες είναι οι 39

  79. 19/01 17:52

    Ελληνικός Τουρισμός 2016: +9% οι αεροπορικές αφίξεις, +0,6% οι οδικές...

  80. 19/01 15:54

    HOTREC: Σεμινάριο e-learning για τις υποδομές ΑΜΕΑ στα ξενοδοχεία

  81. 19/01 15:50

    Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Τουριστική προβολή στη Ρώμη

  82. 19/01 15:46

    Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων στον κόσμο

  83. 19/01 15:28

    Ύπατη αρμοστεία για τους πρόσφυγες: Σήμερα λήγει ο διαγωνισμός για μίσθωση κλινών σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα

  84. 19/01 15:00

    Έρευνα: Αμείωτη η διάθεση των Γερμανών για ταξίδια και φέτος

  85. 19/01 14:57

    Ο Γ.Γ. κ. Γ. Τζιάλλας στην έναρξη του Παγκοσμίου Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017 στη Μαδρίτη

  86. 19/01 14:47

    Ο γ.γ. του ΠΟΤ Τ.Ριφάι αποδέχθηκε πρόσκληση της Ε.Κουντουρά για επίσκεψη στην Ελλάδα

  87. 19/01 13:50

    FTI: mega-project, με 9 ξενοδοχεία, στα Κανάρια Νησιά- τι προβλέπουν τα σχέδια

  88. 19/01 13:37

    10 ξενοδοχεία στον κόσμο που κόβουν την ανάσα- το ένα στη Σαντορίνη

  89. 19/01 13:17

    Περιφέρεια Κρήτης: Η έξυπνη εξειδίκευση εργαλείο ανάπτυξης

  90. 19/01 13:12

    FTI: Επεκτείνει φέτος το πρόγραμμα στην Τουρκία

  91. 19/01 13:09

    SWOT: Συνεργασία με το ξενοδοχείο Andros Holiday

  92. 19/01 12:51

    Ρωσικός Τουρισμός: Στην Τουρκία το 50% των πρόωρων κρατήσεων

  93. 19/01 12:31

    Γερμανικός τουρισμός: +11,4% τα έσοδα των τουριστικών πρακτορείων το Δεκέμβριο

  94. 19/01 12:27

    Καταγγελίες για Geoblocking στις online ταξιδιωτικές υπηρεσίες στην Ευρώπη

  95. 19/01 11:55

    Αυτά ήταν τα δημοφιλέστερα ελληνικά ξενοδοχεία στη Γερμανία το τελευταίο 15νθήμερο

  96. 19/01 11:41

    Ρωσικός Τουρισμός: Σπεύστε τώρα για κράτηση στην Ελλάδα...

  97. 19/01 11:14

    Δήμος Ηρακλείου: Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2017

  98. 19/01 11:12

    ΕΟΤ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το περίπτερο στην ΙΤΒ

  99. 19/01 10:57

    Η Golden Chemicals χορηγός της χοροεσπερίδας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μ-Θ

  100. 19/01 10:45

    Έτος Βιώσιμου Τουρισμού το 2017 - το προωθητικό βίντεο του ΠΟΤ