Η νέα ελληνική κουζίνα κερδίζει τους Γερμανούς

Α Decrease font Enlarge font
Η νέα ελληνική κουζίνα κερδίζει τους Γερμανούς

Μοναστηριακή σούπα, καλαμαράκια με σπανάκι, φάβα και σαλάτα με φακές. Γεύσεις που κατακτούν τους Γερμανούς και τους μαθαίνουν πως Ελλάδα δεν είναι μόνο σουβλάκι και γύρος. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να αλλάξουν συνήθειες. τονίζεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Αναλυτικά το δημσοίευμα...

Η Γερμανία, παρά την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα, εξακολουθεί τα τελευταία χρόνια να είναι ένας σημαντικότατος εμπορικός εταίρος της χώρας. Το 2015 η Γερμανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία όσον αφορά τις εξαγωγές.

Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών κινήθηκαν πέρυσι στο 35,8% έναντι 38,5% το 2014. Το ένα τρίτο δηλαδή των εξαγωγών προς Γερμανία είναι τρόφιμα και ποτά και κύριοι «πρέσβεις» αυτών των προϊόντων είναι τα ελληνικά εστιατόρια. Και παρόλο που στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το σταμναγκάθι, η φάβα και η σαλάτα με φακές, σερβιρισμένες σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον, τείνει να γίνει ο κανόνας, στη Γερμανία τα ελληνικά εστιατόρια με την γαλανόλευκη και τα αγάλματα με το Δία και την Αφροδίτη να φιγουράρουν στις γωνιές εξακολουθούν να είναι η πλειονότητα.

Τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει

Τζατζίκι, γύρος, μπίφτεκι και φθηνό κρασί είναι αυτό που εδώ και χρόνια ταυτίζουν οι Γερμανοί με την ελληνική κουζίνα ως αποτέλεσμα ενός κακού μάρκετινγκ που βασίστηκε στην ανάγκη για χρήματα, την έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων και την κουτουπονηριά που λέει «έλα μωρέ αυτοί δεν ξέρουν, θα φάνε ό,τι τους δώσουμε». Και η αλήθεια είναι ότι αυτοί έφαγαν ό,τι τους έδωσαν και έμαθαν πως αυτό είναι «Ελλάδα».

Τα τελευταία χρόνια όμως κάτι αλλάζει. Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης ή που γεννήθηκαν στη χώρα αλλά ήθελαν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό, επιχειρούν να αναδείξουν την ελληνική κουζίνα. Όπως για παράδειγμα ο 26χρονος Αλέξανδρος Τζίμας, ο οποίος τόλμησε να ανοίξει ένα εστιατόριο στη βιομηχανική περιοχή του Ντίσελντορφ.

«Η ιδέα ήταν να παρουσιάσω κάτι διαφορετικό, να παρουσιάσω την ελληνική κουζίνα όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό που θα φας εκεί σε ένα καλό εστιατόριο, ήθελα να το προσφέρω εγώ εδώ. Αυτή ήταν η βασική ιδέα και γι' αυτό έγινε αυτός ο χώρος».

Εκλεκτά προϊόντα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας

Παρόμοια ήταν και τα κίνητρα των δύο φίλων από τα Φάρσαλα, του Στέλιου Τζιάμα και του Μιχάλη Γιαντζίδη, οι οποίοι αποφάσισαν πριν από ενάμισυ χρόνο να έρθουν στη Γερμανία και να ανοίξουν ένα μαγαζί με εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Διαθέτουν γύρω στα πεντακόσια είδη από όλη σχεδόν την Ελλάδα, με έμφαση στη Θεσσαλία, τον τόπο καταγωγής τους.

«Έχουμε πολύ καλό ελαιόλαδο, πολύ καλό μέλι, αλλαντικά χωρίς συντηρητικά, χωρίς γλουτένη. Τα κρασιά μας είναι τα περισσότερα ΠΟΠ και βιολογικά, σπάνιες ποικιλίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κρασί στο μαγαζί μας, το Μεσενικόλα, το οποίο δεν το ξέρει κανείς εδώ στη Γερμανία. Αυτό το κρασί παράγεται στη λίμνη Πλαστήρα και είναι ΠΟΠ».

Μιλούν με χαρά για την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων τους. Οι πελάτες τους είναι κυρίως Γερμανοί και Ιάπωνες, αλλά και Γάλλοι. Έλληνες λιγότερο. Προμηθεύονται ακόμα και από πολύ μικρές μονάδες που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά. Όπως για παράδειγμα το γλυκό του κουταλιού από τζίντζερ και λεβάντα που παρασκευάζει μια οικοτεχνία στη Θεσσαλία. 

«Στην αρχή έκλειναν τον κατάλογο όταν δεν έβρισκαν γύρο…»

Εκλεκτά είναι και τα πιάτα στο εστιατόριο "Εστία" του Αλέξανδρου Τζίμα, ο οποίος γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ, μεγάλωσε στη Θεσαλονίκη και με το απολυτήριο της Ελληνογερμανικής Σχολής επέστρεψε για να σπουδάσει διοίηκηση επιχειρήσεων. Δεν θέλησε να αναλάβει το πραγματικά επιτυχυμένο και ξεχωριστό εστιατόριο του πατέρα του αλλά θέλησε να βάλει τη δική του σφραγίδα.

Γραβιέρα Κρήτης με χαρουπάλευρο και μαρμελάδα από ντοματίνια, φέτα με σουσάμι και μέλι, κριθαρώτο με γαρίδες ελευθέρας βοσκής, καλαμάρια με σπανάκι και μια απλή μοναστηριακή ψαρόσουπα όπως την φτιάχνουν οι μοναχοί στην Ελλάδα, είναι μόνο κάποια από τα πιάτα που ξεχωρίζουν. Παρασκευασμένα με καλές πρώτες ύλες και παρουσιασμένα με λεπτότητα, δημιουργούν μια εικόνα που τιμά την ελληνική κουζίνα. Ωστόσο η εικόνα που τόσα χρόνια έχει παγειωθεί στη Γερμανία δεν είναι εύκολο να αλλάξει:

«Στην αρχή είναι αλήθεια ότι έμπαιναν πελάτες μέσα, όταν το μαγαζί δεν ήταν γνωστό, άνοιγαν τον κατάλογο, διάβαζαν, δεν έβρισκαν το γύρο, το σουβλάκι, το μπιφτέκι, τον έκλειναν ευγενικά και έφευγαν. Στην αρχή το έζησα αρκετά συχνά και με στεναχωρούσε. Τώρα στην πορεία δεν γίνεται συχνά γιατί το μαγαζί έχει εδραιωθεί και πλέον γνωρίζουν ότι δεν θα βρουν αυτό το φαγητό εδώ και δεν θα έρθουν. Οι περισσότεροι πλέον το επικροτούν και τους αρέσει».

Οι τρεις επιχειρηματίες δεν δίνουν σημασία μόνο στα προϊόντα αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Μια ελιά και ένας λιτός σχεδιασμός χαρακτηρίζουν το εκλεκτό παντοπωλείο του Στέλιου Τζιάμα και του Μιχάλη Γιαντζίδη. Το πάντρεμα του βιομηχανικού ντιζάιν με την ελληνική ταβέρνα και τα μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν άπλετο φως είναι οι επιλογές του Αλέξανδρου Τζίμα.

Παρόμοια μαγαζιά έχουν δημιουργηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Και εάν είχαν μπει οι σωστές βάσεις από την αρχή «θα μέναμε όλοι στην Ελλάδα και δεν θα προλαβαίναμε να παράγουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες», όπως υποστηρίζει ο Στέλιος Τζιάμας από την «Αμβροσία των θεών».

Πηγή:Deutsche Welle

  1. 21/05 13:27

    IMEX 2018: Εδραιώνεται ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα

  2. 21/05 13:23

    Δήμος Θήρας: Προσλήψεις 8 ναυαγοσωστών

  3. 21/05 13:20

    Πως φέρνουμε επισκέπτες στο Site μας ;

  4. 21/05 13:08

    Εντυπωσιακό σεληνιακό τοπίο στη Χίο

  5. 21/05 13:04

    Το τηλεοπτικό δίκτυο France2 στην Ύδρα

  6. 21/05 12:58

    Αναλυτικά οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στην προστασία δεδομένων

  7. 21/05 12:26

    9 καινοτομίες στα ταξίδια που σας πηγαίνουν στον παράδεισο (ή στην κόλαση)

  8. 21/05 11:09

    Η ΕΞ Θεσσαλονίκης καταδικάζει την επίθεση κατά του Γ. Μπουτάρη

  9. 21/05 10:12

    Προβολή της Λέσβου μέσω της Germania

  10. 21/05 09:46

    Έρχονται νέες επιβαρύνσεις στα ξενοδοχεία

  11. 21/05 09:42

    Ο γαμήλιος τουρισμός στη Σαντορίνη: Προβολή μέσα από ξένη τηλεοπτική σειρά

  12. 21/05 09:35

    Περιφέρεια Κρήτης: Aποφάσεις για ΜΠΕ 4 ξενοδοχείων

  13. 21/05 09:34

    Περιφέρεια Δ. Ελλάδας: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διοργάνωση συνεδρίου

  14. 21/05 09:27

    Δήμος Καρπενησίου: Διαγωνισμοί για εκμίσθωση 2 ακινήτων με χρήση καταλύματος

  15. 21/05 00:42

    Τελευταία σεζόν χωρίς τα υδροπλάνα...

  16. 20/05 12:31

    Στην τελική ευθεία μπήκε η μαρίνα Χίου

  17. 20/05 12:08

    Ryanair: Πτήσεις Αθήνα- Ηράκλειο από τις 15 Ιουνίου

  18. 20/05 11:58

    Νέα τουριστική διαδρομή στην Αρχαία Ολυμπία

  19. 20/05 11:55

    Προσβάσιμοι Θαλάσσιοι Προορισμοί στους Δήμους Ερέτριας, Σικυωνιών και Κέας

  20. 20/05 11:48

    To Καζάνι στη Φωτάδα και η Γιορτή Μελιού στη Λάρισα

  21. 19/05 11:43

    Βανδαλιστική επίθεση στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Βόλου

  22. 19/05 11:27

    Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας Rooms & Apartments: Επιτήδειοι προμηθεύουν παράνομους τιμοκατάλογους πόρτας

  23. 19/05 11:23

    H Περιφέρεια Ν. Αιγαίου διεθνής επιχειρηματικός, τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός

  24. 19/05 11:21

    Παλαιά ελαιοτριβεία στο Μεγανήσι μετατρέπονται σε χώρους πολιτισμού

  25. 19/05 11:14

    Ε.Κουντουρά: Προτεραιότητα το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς

  26. 18/05 17:16

    Laudamotion: Ακυρώνονται τα δρομολόγια από Ζυρίχη προς Κέρκυρα, Ηράκλειο και Ρόδο

  27. 18/05 16:47

    Το Instagram αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στις απευθείας κρατήσεις και πωλήσεις τουριστικών επιχειρήσεων

  28. 18/05 16:04

    Ε. Κουντουρά: Συναντήσεις στη Σαγκάη για προώθηση του ελληνικού τουρισμού

  29. 18/05 15:55

    Mνημόνιο συνεργασίας για έργα αναβάθμισης στο αεροδρόμιο Χίου

  30. 18/05 15:15

    Διεθνής διαγωνισμός για νέες υπηρεσίες διαστημικής τεχνολογίας στην Αθήνα

  31. 18/05 14:43

    Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Θ. Βασιλάκη από ΔΑΑ, ΣΤΕΕΑΕ, Ellinair και ΣΕΤΚΕ

  32. 18/05 14:19

    Η Κύθνος δημιουργεί νέα τουριστικά προϊόντα (video)

  33. 18/05 14:17

    Η Ρόδος μέσα από το φακό της τηλεόρασης του Ισραήλ

  34. 18/05 13:34

    Windrose: Νέα σύνδεση Κίεβο-Πάτρα

  35. 18/05 13:28

    Η Μαγιόρκα κήρυξε πόλεμο κατά των μεθυσμένων Βρετανών τουριστών

  36. 18/05 12:28

    TUI Fly: 100 πτήσεις προς Κρήτη το 2019

  37. 18/05 12:27

    Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΕΤΕ για τον θάνατο του Θεόδωρου Βασιλάκη

  38. 18/05 12:25

    Μέτρα για την υδροδότηση της Τήνου

  39. 18/05 12:10

    Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018: Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων

  40. 18/05 11:29

    TUI: Πιο στοχευμένα τα κόνσεπτ των ξενοδοχείων Robinson Club από το 2019

  41. 18/05 10:49

    World Travel Awards 2018: Στο Ζάππειο το ευρωπαϊκό γκαλά- Ψηφίστε Αθήνα!

  42. 18/05 10:44

    Thomas Cook: Το ξενοδοχείο είναι πιο σημαντικό από τον προορισμό

  43. 18/05 10:16

    Ξένοι δημοσιογράφοι στη Χαλκιδική

  44. 18/05 10:02

    Ιταλοί δημοσιογράφοι στο χωριό του Κρητικού Πάπα της Ρώμης

  45. 18/05 09:56

    Εγκαίνια του Dolce Attica Riviera με ένα φαντασμαγορικό opening party

  46. 18/05 09:45

    Άδεια για 5άστερο ξενοδοχείο με καταφύγιο τουριστικών σκαφών στην Κρήτη

  47. 18/05 09:43

    Νέο Υδατοδρόμιο στην Αρτα

  48. 18/05 09:40

    Διαγωνισμός 1,2 εκατ.ευρώ για σίτιση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

  49. 18/05 09:38

    Η Χίος στο Eyefor Travel Europe 2018

  50. 18/05 09:36

    Δήμος Αρταίων: Διαγωνισμός για την ετήσια τουριστική προβολή

  51. 18/05 09:27

    Θεματικές μορφές τουρισμού vs εποχικότητα- Γράφει ο κ.Νότης Μαρτάκης (*)

  52. 17/05 21:02

    Πέθανε ο Θεόδωρος Βασιλάκης, ιδρυτής της Aegean Airlines και της AutoHellas (Hertz)

  53. 17/05 18:38

    ΕΣΠΑ: Νέες τουριστικές επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ

  54. 17/05 16:23

    Navarino Challenge με πάνω από 20 δραστηριότητες και 12 Ολυμπιακά αθλήματα

  55. 17/05 15:25

    Δεύτερο Ελληνικό Φεστιβάλ στο Ντίσελντορφ

  56. 17/05 15:21

    Πρόταση για αξιοποίηση του Ξενία της Χίου

  57. 17/05 15:07

    TripAdvisor: Οι 10 δημοφιλέστερες γαστρονομικές εμπειρίες στον κόσμο

  58. 17/05 14:47

    Κυπριακός τουρισμός: Ρεκόρ αφίξεων τον Απρίλιο

  59. 17/05 14:14

    Hellas House: Ελληνικό πολιτιστικό κέντρο στη Σαγκάη- εγκαίνια από την Ε.Κουντουρά

  60. 17/05 14:13

    Γερμανοί δημοσιογράφοι στην Κεφαλονιά

  61. 17/05 13:47

    Ενημέρωση για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων

  62. 17/05 13:47

    Απίστευτο: Πωλείται αρχαία ελληνική πόλη στην Τουρκία έναντι 8,3 εκατ. δολαρίων

  63. 17/05 13:31

    Π. Κουρουμπλής: Μέσω παραχωρήσεων δραστηριοτήτων η αξιοποίηση των λιμανιών

  64. 17/05 13:03

    Το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής ενός ξενοδοχείου

  65. 17/05 13:00

    Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων: 6 εκδηλώσεις στα δημοτικά Μουσεία της Αθήνας

  66. 17/05 12:57

    Αναβάθμιση εξοπλισμού σε Σχολές Εμπορικού Ναυτικού και Επαγγελματική Εκπαίδευση

  67. 17/05 12:37

    Στη Λέσβο οι συντελεστές της χολιγουντιανής ταινίας που θα γυριστεί στον Μόλυβο

  68. 17/05 12:30

    Αναβαθμίζεται το σύστημα πληροφοριών για θεωρήσεις Σένγκεν

  69. 17/05 12:26

    Lufthansa: Πιο άνετος ύπνος στη Business Class

  70. 17/05 12:18

    «Χρυσή» χρονιά για την κρουαζιέρα στο Ηράκλειο

  71. 17/05 12:08

    Expedia: 6 στους 10 συνδυάζουν το επαγγελματικό ταξίδι με διακοπές

  72. 17/05 11:25

    Egyptair: Προσφορές σε εισιτήρια για πτήσεις από Αθήνα

  73. 17/05 11:17

    Γερμανικός τουρισμός: +21% οι κρατήσεις θερινών διακοπών τον Απρίλιο

  74. 17/05 10:59

    Thomas Cook: Η Ελλάδα είναι και πάλι μεταξύ των νικητών της σεζόν

  75. 17/05 10:11

    Συνεργασία Visa με την υπηρεσία κρατήσεων ξενοδοχείων Bidroom

  76. 17/05 09:49

    Ε.Ξ. Αρκαδίας: Οι τελευταίες εξελίξεις για τα πνευματικά δικαιώματα στα ξενοδοχεία

  77. 17/05 09:42

    Αλιευτικός τουρισμός με ψαροκάικα

  78. 17/05 09:32

    Νέες άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία

  79. 17/05 09:31

    Δήμος Ελασσόνας: Διαγωνισμός για την εκμίσθωση ξενώνα

  80. 17/05 09:19

    ΕΑΤΑ: Διαγωνισμός για τον ψηφιακό οδηγό της Αθήνας

  81. 17/05 09:17

    Περιφέρεια Ν.Αιγαίου: Δράσεις προβολής φυσικής κληρονομιάς, πολιτισμού και τουρισμού

  82. 17/05 09:09

    H Έλενα Κουντουρά εγκαινίασε την ΙΤΒ China- 50% περισσότεροι Κινέζοι στην Ελλάδα φέτος

  83. 16/05 16:49

    24ωρη απεργία της ΠΝΟ στις 30 Μαΐου

  84. 16/05 15:10

    Η ψηφιοποίηση μονόδρομος για την ναυτιλία

  85. 16/05 14:59

    Με την αιγίδα του ΕΟΤ το έκτο International Rally Greece Offroad

  86. 16/05 14:25

    Ο ρόλος των ΟΤΑ στο Digital Marketing των τουριστικών επιχειρήσεων

  87. 16/05 14:22

    Οι Κυκλάδες πρώτη επιλογή των Ελλήνων για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

  88. 16/05 14:09

    Έρευνα: Η ασφάλεια πρώτο κριτήριο στην επιλογή προορισμού από γυναίκες

  89. 16/05 13:24

    H Περιφέρεια ΑΜ-Θ στο Ελληνικό Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι

  90. 16/05 13:20

    H Daily Mail αποθεώνει το ξενοδοχείο Miraggio Thermal Spa Resort

  91. 16/05 13:06

    Τουριστική προβολή της Ελλάδας στο Βελιγράδι

  92. 16/05 12:37

    Σύμφωνο ανάδειξης της Κυπριακής Γαστρονομίας

  93. 16/05 12:15

    Επιστημονικό Συμβούλιο για την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης

  94. 16/05 12:08

    Παράνομη ναύλωση σκάφους αναψυχής στην Ιθάκη

  95. 16/05 12:01

    Ρόδος: Στις 25 Μαΐου η έναρξη του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ

  96. 16/05 11:48

    Olympic Air: Συνεργασία με μεγάλο καναδικό πρόγραμμα τακτικών επιβατών

  97. 16/05 11:20

    73 εκατ. μπουκάλια ιταλικό κρασί θα καταναλώσουν οι τουρίστες

  98. 16/05 11:10

    Ανοίγει το φθινόπωρο το Grand Airport στην Κωνσταντινούπολη

  99. 16/05 10:57

    TYROS RUN: Διπλάσιος αριθμός των δρομέων φέτος

  100. 16/05 10:17

    Η TUI Nordic βράβευσε 38 ξενοδοχεία της Κρήτης- Δείτε ποια