Η νέα ελληνική κουζίνα κερδίζει τους Γερμανούς

Α Decrease font Enlarge font
Η νέα ελληνική κουζίνα κερδίζει τους Γερμανούς

Μοναστηριακή σούπα, καλαμαράκια με σπανάκι, φάβα και σαλάτα με φακές. Γεύσεις που κατακτούν τους Γερμανούς και τους μαθαίνουν πως Ελλάδα δεν είναι μόνο σουβλάκι και γύρος. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να αλλάξουν συνήθειες. τονίζεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Αναλυτικά το δημσοίευμα...

Η Γερμανία, παρά την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα, εξακολουθεί τα τελευταία χρόνια να είναι ένας σημαντικότατος εμπορικός εταίρος της χώρας. Το 2015 η Γερμανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία όσον αφορά τις εξαγωγές.

Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών κινήθηκαν πέρυσι στο 35,8% έναντι 38,5% το 2014. Το ένα τρίτο δηλαδή των εξαγωγών προς Γερμανία είναι τρόφιμα και ποτά και κύριοι «πρέσβεις» αυτών των προϊόντων είναι τα ελληνικά εστιατόρια. Και παρόλο που στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το σταμναγκάθι, η φάβα και η σαλάτα με φακές, σερβιρισμένες σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον, τείνει να γίνει ο κανόνας, στη Γερμανία τα ελληνικά εστιατόρια με την γαλανόλευκη και τα αγάλματα με το Δία και την Αφροδίτη να φιγουράρουν στις γωνιές εξακολουθούν να είναι η πλειονότητα.

Τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει

Τζατζίκι, γύρος, μπίφτεκι και φθηνό κρασί είναι αυτό που εδώ και χρόνια ταυτίζουν οι Γερμανοί με την ελληνική κουζίνα ως αποτέλεσμα ενός κακού μάρκετινγκ που βασίστηκε στην ανάγκη για χρήματα, την έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων και την κουτουπονηριά που λέει «έλα μωρέ αυτοί δεν ξέρουν, θα φάνε ό,τι τους δώσουμε». Και η αλήθεια είναι ότι αυτοί έφαγαν ό,τι τους έδωσαν και έμαθαν πως αυτό είναι «Ελλάδα».

Τα τελευταία χρόνια όμως κάτι αλλάζει. Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης ή που γεννήθηκαν στη χώρα αλλά ήθελαν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό, επιχειρούν να αναδείξουν την ελληνική κουζίνα. Όπως για παράδειγμα ο 26χρονος Αλέξανδρος Τζίμας, ο οποίος τόλμησε να ανοίξει ένα εστιατόριο στη βιομηχανική περιοχή του Ντίσελντορφ.

«Η ιδέα ήταν να παρουσιάσω κάτι διαφορετικό, να παρουσιάσω την ελληνική κουζίνα όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό που θα φας εκεί σε ένα καλό εστιατόριο, ήθελα να το προσφέρω εγώ εδώ. Αυτή ήταν η βασική ιδέα και γι' αυτό έγινε αυτός ο χώρος».

Εκλεκτά προϊόντα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας

Παρόμοια ήταν και τα κίνητρα των δύο φίλων από τα Φάρσαλα, του Στέλιου Τζιάμα και του Μιχάλη Γιαντζίδη, οι οποίοι αποφάσισαν πριν από ενάμισυ χρόνο να έρθουν στη Γερμανία και να ανοίξουν ένα μαγαζί με εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Διαθέτουν γύρω στα πεντακόσια είδη από όλη σχεδόν την Ελλάδα, με έμφαση στη Θεσσαλία, τον τόπο καταγωγής τους.

«Έχουμε πολύ καλό ελαιόλαδο, πολύ καλό μέλι, αλλαντικά χωρίς συντηρητικά, χωρίς γλουτένη. Τα κρασιά μας είναι τα περισσότερα ΠΟΠ και βιολογικά, σπάνιες ποικιλίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κρασί στο μαγαζί μας, το Μεσενικόλα, το οποίο δεν το ξέρει κανείς εδώ στη Γερμανία. Αυτό το κρασί παράγεται στη λίμνη Πλαστήρα και είναι ΠΟΠ».

Μιλούν με χαρά για την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων τους. Οι πελάτες τους είναι κυρίως Γερμανοί και Ιάπωνες, αλλά και Γάλλοι. Έλληνες λιγότερο. Προμηθεύονται ακόμα και από πολύ μικρές μονάδες που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά. Όπως για παράδειγμα το γλυκό του κουταλιού από τζίντζερ και λεβάντα που παρασκευάζει μια οικοτεχνία στη Θεσσαλία. 

«Στην αρχή έκλειναν τον κατάλογο όταν δεν έβρισκαν γύρο…»

Εκλεκτά είναι και τα πιάτα στο εστιατόριο "Εστία" του Αλέξανδρου Τζίμα, ο οποίος γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ, μεγάλωσε στη Θεσαλονίκη και με το απολυτήριο της Ελληνογερμανικής Σχολής επέστρεψε για να σπουδάσει διοίηκηση επιχειρήσεων. Δεν θέλησε να αναλάβει το πραγματικά επιτυχυμένο και ξεχωριστό εστιατόριο του πατέρα του αλλά θέλησε να βάλει τη δική του σφραγίδα.

Γραβιέρα Κρήτης με χαρουπάλευρο και μαρμελάδα από ντοματίνια, φέτα με σουσάμι και μέλι, κριθαρώτο με γαρίδες ελευθέρας βοσκής, καλαμάρια με σπανάκι και μια απλή μοναστηριακή ψαρόσουπα όπως την φτιάχνουν οι μοναχοί στην Ελλάδα, είναι μόνο κάποια από τα πιάτα που ξεχωρίζουν. Παρασκευασμένα με καλές πρώτες ύλες και παρουσιασμένα με λεπτότητα, δημιουργούν μια εικόνα που τιμά την ελληνική κουζίνα. Ωστόσο η εικόνα που τόσα χρόνια έχει παγειωθεί στη Γερμανία δεν είναι εύκολο να αλλάξει:

«Στην αρχή είναι αλήθεια ότι έμπαιναν πελάτες μέσα, όταν το μαγαζί δεν ήταν γνωστό, άνοιγαν τον κατάλογο, διάβαζαν, δεν έβρισκαν το γύρο, το σουβλάκι, το μπιφτέκι, τον έκλειναν ευγενικά και έφευγαν. Στην αρχή το έζησα αρκετά συχνά και με στεναχωρούσε. Τώρα στην πορεία δεν γίνεται συχνά γιατί το μαγαζί έχει εδραιωθεί και πλέον γνωρίζουν ότι δεν θα βρουν αυτό το φαγητό εδώ και δεν θα έρθουν. Οι περισσότεροι πλέον το επικροτούν και τους αρέσει».

Οι τρεις επιχειρηματίες δεν δίνουν σημασία μόνο στα προϊόντα αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Μια ελιά και ένας λιτός σχεδιασμός χαρακτηρίζουν το εκλεκτό παντοπωλείο του Στέλιου Τζιάμα και του Μιχάλη Γιαντζίδη. Το πάντρεμα του βιομηχανικού ντιζάιν με την ελληνική ταβέρνα και τα μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν άπλετο φως είναι οι επιλογές του Αλέξανδρου Τζίμα.

Παρόμοια μαγαζιά έχουν δημιουργηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Και εάν είχαν μπει οι σωστές βάσεις από την αρχή «θα μέναμε όλοι στην Ελλάδα και δεν θα προλαβαίναμε να παράγουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες», όπως υποστηρίζει ο Στέλιος Τζιάμας από την «Αμβροσία των θεών».

Πηγή:Deutsche Welle

  1. 25/05 17:09

    United: Ξεκίνησε η εποχική απευθείας σύνδεση Αθήνα- Ν. Υόρκη

  2. 25/05 16:22

    Θεματική υπερ-κρουαζιέρα από τη Ρώμη στην Κίνα με στάση και στην Ελλάδα

  3. 25/05 16:20

    ΤτΕ: Σε 5 περιφέρειες το 87,5% των τουριστικών εισπράξεων το 2016!- τι ξόδεψαν οι τουρίστες

  4. 25/05 16:00

    Ο ΕΟΤ στο πλευρό της Εθνικής Ομάδας Βόλει Ανδρών

  5. 25/05 15:24

    Διήμερα ευεξίας στα νέα πολυτελή ξενοδοχεία Wyndham και Ramada στο Λουτράκι

  6. 25/05 14:40

    Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Συνάντηση με τον πρέσβη του Βιετνάμ- ο τουρισμός στην ατζέντα

  7. 25/05 14:35

    ΕΞ Ν. Λάρισας: Συνάντηση με την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

  8. 25/05 14:31

    Κέα: Παρουσίαση της νέας Oπτικής Tαυτότητας

  9. 25/05 13:55

    Κite Parade στην παραλία Σχοινιά

  10. 25/05 13:52

    Ryanair: Εκπτώσεις στα φοιτητικά εισιτήρια

  11. 25/05 13:43

    Διοικούσα επιτροπή για το Ισλαμικό Τέμενος στην Αθήνα

  12. 25/05 13:39

    Τουρισμός υγείας: Νομοθετικό πλαίσιο σε συνεργασία υπουργείων Τουρισμού και Υγείας

  13. 25/05 13:35

    M. Kόνσολας: Υπολειτουργεί η πλοηγική υπηρεσία, ασθενεί η κρουαζιέρα

  14. 25/05 13:06

    Κων/να Σβύνου: Οι αφίξεις στην Κω ανέκαμψαν, όμως τα ταμεία είναι μείον...

  15. 25/05 13:03

    M. Kύρκος: Ενίσχυση από το πακέτο Γιουνκέρ στον τουρισμό

  16. 25/05 12:44

    Ρόδος: Γυρίσματα για ιστορικό ντοκιμαντέρ

  17. 25/05 12:39

    Οι στόχοι του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης

  18. 25/05 12:21

    Σεμινάρια Travelife στην Κρήτη για την αειφορία στα τουριστικά καταλύματα

  19. 25/05 12:19

    Air Europa: Συνεργασία με τη Ryanair- 53 νέες ευρωπαϊκές πόλεις

  20. 25/05 11:58

    Το πρώτο πολυτελές υποβρύχιο ξενοδοχείο στον κόσμο αναζητά επενδυτές...

  21. 25/05 11:23

    TUI: 20% αύξηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα

  22. 25/05 11:18

    Το 97% των παραλιών της Ελλάδας το 2016 ήταν εξαιρετικής ποιότητας

  23. 25/05 11:13

    Eυριδίκη Κουρνέτα: Αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης

  24. 25/05 09:29

    Δήμος Γρεβενών: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής

  25. 25/05 09:23

    Πλωτή εξέδρα στο Miraggio Thermal spa and resort

  26. 24/05 16:38

    Στ. Πιτσιόρλας: Σε ιδιώτες οι μαρίνες Αλίμου, Χίου, Αργοστολίου και Καλαμαριάς

  27. 24/05 15:57

    Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου- Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων

  28. 24/05 15:48

    Απόσυρση του ΤΑΙΠΕΔ από την προσφυγή για τον Ίσσο ζητεί η Περιφέρεια Ι. Νήσων

  29. 24/05 15:39

    H Περιφέρεια Αττικής στo 1o Greek Travel Show 2017

  30. 24/05 15:37

    Η «Αττική γη» στην Ελβετία

  31. 24/05 15:19

    Paypal: Προστασία του πωλητή και στις τουριστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

  32. 24/05 14:49

    TUI Γερμανίας: Η ζήτηση για Ελλάδα θα παραμείνει αμείωτη στο μέλλον

  33. 24/05 14:44

    Ομογενής λατρεύει την Ελλάδα, αν και δεν την έχει επισκεφτεί ποτέ στη ζωή της

  34. 24/05 14:37

    Νέο ηλεκτρονικό σύστημα της ΥΠΑ για υποστήριξη των drones

  35. 24/05 13:51

    ΕΟΤ: Η Αθήνα ιδανικός city break προορισμός

  36. 24/05 13:43

    Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές στη Λάρισα

  37. 24/05 13:35

    E.Κουντουρά: Πρόσκληση σε διεθνείς ομίλους για συνεργασία στην κρουαζιέρα

  38. 24/05 13:24

    Μια γαστρονομική πρωινή βόλτα στο Κέντρο της Αθήνας

  39. 24/05 13:16

    Στο "σκοτάδι" η πλευρά "Σταυρός" των βράχων στα Μετέωρα

  40. 24/05 12:49

    Επενδύσεις 294 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ- η κρουαζιέρα στο επίκεντρο

  41. 24/05 12:40

    Διεθνή τουριστική καμπάνια ετοιμάζει η Τουρκία

  42. 24/05 12:36

    Πρωταθλητής του ελληνικού τουρισμού το Νότιο Αιγαίο

  43. 24/05 12:23

    ΝΔ: Aκριβός και λιγότερο ανταγωνιστικός ο ελληνικός τουρισμός

  44. 24/05 12:20

    Η Airbnb αναλαμβάνει τώρα και το μάρκετινγκ προορισμού: Πρώτη συνεργασία με τη Σουηδία

  45. 24/05 12:04

    Ι.Ρέτσος: Η ασφάλεια μπορεί να πείσει τις εταιρείες κρουαζιέρας να επιστρέψουν

  46. 24/05 11:28

    ΟΠΙ: Κανονικά συνεχίζεται η καταβολή δικαιωμάτων στην ΑΕΠΙ

  47. 24/05 11:12

    Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία: Eπιδόσεις-ρεκόρ στα έσοδα ανά δωμάτιο το 4μηνο

  48. 24/05 11:03

    Να στηρίξουν οι τράπεζες τη δημιουργία ηλεκτρονικών τουριστικών γραφείων

  49. 24/05 10:54

    Ε.Κουντουρά: Η ψηφιακή στρατηγική στον τουρισμό

  50. 24/05 10:52

    Δήμος Δράμας: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής

  51. 24/05 10:49

    Πρωτόκολλο συνεργασίας Δήμων Σάμου - Γκρέϊσβαλντ Γερμανίας

  52. 23/05 18:02

    Συνάντηση Ε. Κουντουρά με τον Γ. Πατούλη για τον ιατρικό τουρισμό

  53. 23/05 17:37

    Πολιτιστικός τουρισμός: Επιδοτούμενο πρόγραμμα δια βίου μάθησης στο Α.Π.Θ.

  54. 23/05 17:32

    Σημαντικό ποσοστό Ελλήνων παραβίασαν το χρονικό όριο παραμονής τους (visa) σε ΗΠΑ

  55. 23/05 17:12

    Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Απτέρας στα Χανιά

  56. 23/05 16:49

    Μειωμένες κατά 26 εκατ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ 3μηνο

  57. 23/05 16:33

    Γ. Καμίνης: Η Αθήνα στηρίζει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία

  58. 23/05 16:14

    Γερμανικός τουρισμός: 4 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρας μέχρι το 2027

  59. 23/05 16:14

    Π.Κουρουμπλής: Κίνητρα για επενδύσεις στην κρουαζιέρα

  60. 23/05 16:02

    Κινεζικός τουρισμός: Η πλατφόρμα ALITRIP παρουσιάζεται στην Αθήνα

  61. 23/05 15:58

    Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Καμπάνια στη σερβική αγορά

  62. 23/05 15:54

    Πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό

  63. 23/05 15:51

    Το Aquila Rithymna Beach τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας

  64. 23/05 15:35

    Μ. Κόνσολας: Οι στατηγικοί στόχοι της ΝΔ για την τουριστική ανάπτυξη

  65. 23/05 15:20

    ΕΟΤ: Προβολή της Αθήνας στη Σουηδία

  66. 23/05 15:16

    DER Touristik: Nέος online τουρ οπερέιτορ δυναμικών πακέτων

  67. 23/05 14:52

    Ελληνικός τουρισμός: Μάχη με χαμένη ανταγωνιστικότητα...

  68. 23/05 13:57

    Διαβούλευση για κατάργηση της πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό

  69. 23/05 13:39

    DΕR Touristik: Νέο μπάρμπεκιου κόνσεπτ στα ξενοδοχεία Club Calimera

  70. 23/05 13:25

    Στη μαρίνα Ζέας τo μοναδικό πλωτό μουσείο στη χώρα

  71. 23/05 13:18

    Συνεργασία Υπουργείου Τουρισμού και ΟΟΣΑ

  72. 23/05 12:52

    ΞΕΕ/ έρευνα: 4 και 5* το 42,3% των ελληνικών ξενοδοχείων το 2016

  73. 23/05 12:49

    Expedia: Eκτόξευση των κρατήσεων από τις ΗΠΑ για Βρετανία

  74. 23/05 12:38

    Ημερίδα για τον ιαματικό τουρισμό στην Καρδίτσα

  75. 23/05 12:30

    Απλούστευση της έναρξης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων - Tί προβλέπει η Απόφαση

  76. 23/05 12:13

    Η Περιφέρεια Αττικής στην εκστρατεία "Η Ευρώπη στην Περιοχή μου" (video)

  77. 23/05 12:08

    Έρευνα TUI: Απόλυτη προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές οι διακοπές

  78. 23/05 12:02

    EU Open Day: 2.500 Αμερικανοί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον

  79. 23/05 11:41

    Επίσημο δείπνο Χατζημάρκου στους συμμετέχοντες στη 2η Διάσκεψη της Ρόδου

  80. 23/05 11:30

    Οι τελευταίες πληροφορίες για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα

  81. 23/05 11:27

    Έως 31 Μαΐου οι προτάσεις επιχορήγησης θεατρικών & χορευτικών ομάδων

  82. 23/05 11:20

    Ποιες διευκολύνσεις προσφέρει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών

  83. 23/05 11:17

    ΕΟΤ: Η Ελλάδα για δύο ημέρες στην «καρδιά» του Βελιγραδίου

  84. 23/05 11:15

    Επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχεία στη Χαλκιδική

  85. 23/05 11:08

    Aegean: +5% η επιβατική κίνηση το α' 3μηνο, +17% η κίνηση εξωτερικού

  86. 23/05 11:01

    Δυναμική παρουσία της Ρόδου στην 1η Greek Travel Show

  87. 23/05 10:45

    Ε.Κουντουρά: Ο ελληνικός τουρισμός κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών

  88. 23/05 10:40

    EOT: Εκδήλωση προβολής στην Τουρκία

  89. 23/05 10:25

    Γιορτή Κερασιού στο Μεταξοχώρι και Γιορτή Σταριού στο Εύδριο της Λάρισας

  90. 23/05 09:40

    Panel TV: Τώρα τα ξενοδοχεία έχουν το δικό τους κανάλι!

  91. 22/05 22:09

    Ρ. Δούρου: Aπόφαση για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

  92. 22/05 22:03

    Yπ. Τουρισμού: Ανάκληση λειτουργίας τουριστικών κατοικιών στη Σκιάθο

  93. 22/05 18:57

    Η κ.Κουρνέτα στην 1η Συνάντηση του Δικτύου Μουσείων

  94. 22/05 16:43

    Thessbrunch: Το νέο γαστρονομικό concept της Θεσσαλονίκης

  95. 22/05 16:03

    Κέρκυρα: Σύμφωνο συνεργασίας με πόλη του Μαυροβουνίου στον Τουρισμό

  96. 22/05 15:55

    Περιφέρεια Ηπείρου: Ο πεζοπορικός τουρισμός στο επίκεντρο

  97. 22/05 15:25

    Το NJV Athens Plaza πρώτο ξενοδοχείο στην Αθήνα με «We do local»

  98. 22/05 15:22

    Το φεστιβάλ που θα κάνει όλη την Αθήνα jazz

  99. 22/05 15:18

    HAPCO: Θετικά μηνύματα για το συνεδριακό τουρισμό από την ΙΜΕΧ 2017

  100. 22/05 14:59

    Απάτες σε βάρος ελληνικών εταιρειών στη Γερμανία