Η νέα ελληνική κουζίνα κερδίζει τους Γερμανούς
Μοναστηριακή σούπα, καλαμαράκια με σπανάκι, φάβα και σαλάτα με φακές. Γεύσεις που κατακτούν τους Γερμανούς και τους μαθαίνουν πως Ελλάδα δεν είναι μόνο σουβλάκι και γύρος. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να αλλάξουν συνήθειες. τονίζεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Αναλυτικά το δημσοίευμα...
Η Γερμανία, παρά την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα, εξακολουθεί τα τελευταία χρόνια να είναι ένας σημαντικότατος εμπορικός εταίρος της χώρας. Το 2015 η Γερμανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία όσον αφορά τις εξαγωγές.
Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών κινήθηκαν πέρυσι στο 35,8% έναντι 38,5% το 2014. Το ένα τρίτο δηλαδή των εξαγωγών προς Γερμανία είναι τρόφιμα και ποτά και κύριοι «πρέσβεις» αυτών των προϊόντων είναι τα ελληνικά εστιατόρια. Και παρόλο που στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το σταμναγκάθι, η φάβα και η σαλάτα με φακές, σερβιρισμένες σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον, τείνει να γίνει ο κανόνας, στη Γερμανία τα ελληνικά εστιατόρια με την γαλανόλευκη και τα αγάλματα με το Δία και την Αφροδίτη να φιγουράρουν στις γωνιές εξακολουθούν να είναι η πλειονότητα.
Τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει
Τζατζίκι, γύρος, μπίφτεκι και φθηνό κρασί είναι αυτό που εδώ και χρόνια ταυτίζουν οι Γερμανοί με την ελληνική κουζίνα ως αποτέλεσμα ενός κακού μάρκετινγκ που βασίστηκε στην ανάγκη για χρήματα, την έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων και την κουτουπονηριά που λέει «έλα μωρέ αυτοί δεν ξέρουν, θα φάνε ό,τι τους δώσουμε». Και η αλήθεια είναι ότι αυτοί έφαγαν ό,τι τους έδωσαν και έμαθαν πως αυτό είναι «Ελλάδα».
Τα τελευταία χρόνια όμως κάτι αλλάζει. Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης ή που γεννήθηκαν στη χώρα αλλά ήθελαν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό, επιχειρούν να αναδείξουν την ελληνική κουζίνα. Όπως για παράδειγμα ο 26χρονος Αλέξανδρος Τζίμας, ο οποίος τόλμησε να ανοίξει ένα εστιατόριο στη βιομηχανική περιοχή του Ντίσελντορφ.
«Η ιδέα ήταν να παρουσιάσω κάτι διαφορετικό, να παρουσιάσω την ελληνική κουζίνα όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό που θα φας εκεί σε ένα καλό εστιατόριο, ήθελα να το προσφέρω εγώ εδώ. Αυτή ήταν η βασική ιδέα και γι' αυτό έγινε αυτός ο χώρος».
Εκλεκτά προϊόντα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας
Παρόμοια ήταν και τα κίνητρα των δύο φίλων από τα Φάρσαλα, του Στέλιου Τζιάμα και του Μιχάλη Γιαντζίδη, οι οποίοι αποφάσισαν πριν από ενάμισυ χρόνο να έρθουν στη Γερμανία και να ανοίξουν ένα μαγαζί με εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Διαθέτουν γύρω στα πεντακόσια είδη από όλη σχεδόν την Ελλάδα, με έμφαση στη Θεσσαλία, τον τόπο καταγωγής τους.
«Έχουμε πολύ καλό ελαιόλαδο, πολύ καλό μέλι, αλλαντικά χωρίς συντηρητικά, χωρίς γλουτένη. Τα κρασιά μας είναι τα περισσότερα ΠΟΠ και βιολογικά, σπάνιες ποικιλίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κρασί στο μαγαζί μας, το Μεσενικόλα, το οποίο δεν το ξέρει κανείς εδώ στη Γερμανία. Αυτό το κρασί παράγεται στη λίμνη Πλαστήρα και είναι ΠΟΠ».
Μιλούν με χαρά για την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων τους. Οι πελάτες τους είναι κυρίως Γερμανοί και Ιάπωνες, αλλά και Γάλλοι. Έλληνες λιγότερο. Προμηθεύονται ακόμα και από πολύ μικρές μονάδες που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά. Όπως για παράδειγμα το γλυκό του κουταλιού από τζίντζερ και λεβάντα που παρασκευάζει μια οικοτεχνία στη Θεσσαλία.
«Στην αρχή έκλειναν τον κατάλογο όταν δεν έβρισκαν γύρο…»
Εκλεκτά είναι και τα πιάτα στο εστιατόριο "Εστία" του Αλέξανδρου Τζίμα, ο οποίος γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ, μεγάλωσε στη Θεσαλονίκη και με το απολυτήριο της Ελληνογερμανικής Σχολής επέστρεψε για να σπουδάσει διοίηκηση επιχειρήσεων. Δεν θέλησε να αναλάβει το πραγματικά επιτυχυμένο και ξεχωριστό εστιατόριο του πατέρα του αλλά θέλησε να βάλει τη δική του σφραγίδα.
Γραβιέρα Κρήτης με χαρουπάλευρο και μαρμελάδα από ντοματίνια, φέτα με σουσάμι και μέλι, κριθαρώτο με γαρίδες ελευθέρας βοσκής, καλαμάρια με σπανάκι και μια απλή μοναστηριακή ψαρόσουπα όπως την φτιάχνουν οι μοναχοί στην Ελλάδα, είναι μόνο κάποια από τα πιάτα που ξεχωρίζουν. Παρασκευασμένα με καλές πρώτες ύλες και παρουσιασμένα με λεπτότητα, δημιουργούν μια εικόνα που τιμά την ελληνική κουζίνα. Ωστόσο η εικόνα που τόσα χρόνια έχει παγειωθεί στη Γερμανία δεν είναι εύκολο να αλλάξει:
«Στην αρχή είναι αλήθεια ότι έμπαιναν πελάτες μέσα, όταν το μαγαζί δεν ήταν γνωστό, άνοιγαν τον κατάλογο, διάβαζαν, δεν έβρισκαν το γύρο, το σουβλάκι, το μπιφτέκι, τον έκλειναν ευγενικά και έφευγαν. Στην αρχή το έζησα αρκετά συχνά και με στεναχωρούσε. Τώρα στην πορεία δεν γίνεται συχνά γιατί το μαγαζί έχει εδραιωθεί και πλέον γνωρίζουν ότι δεν θα βρουν αυτό το φαγητό εδώ και δεν θα έρθουν. Οι περισσότεροι πλέον το επικροτούν και τους αρέσει».
Οι τρεις επιχειρηματίες δεν δίνουν σημασία μόνο στα προϊόντα αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Μια ελιά και ένας λιτός σχεδιασμός χαρακτηρίζουν το εκλεκτό παντοπωλείο του Στέλιου Τζιάμα και του Μιχάλη Γιαντζίδη. Το πάντρεμα του βιομηχανικού ντιζάιν με την ελληνική ταβέρνα και τα μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν άπλετο φως είναι οι επιλογές του Αλέξανδρου Τζίμα.
Παρόμοια μαγαζιά έχουν δημιουργηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Και εάν είχαν μπει οι σωστές βάσεις από την αρχή «θα μέναμε όλοι στην Ελλάδα και δεν θα προλαβαίναμε να παράγουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες», όπως υποστηρίζει ο Στέλιος Τζιάμας από την «Αμβροσία των θεών».
Πηγή:Deutsche Welle
- 1) Έρευνα: Η Αθήνα στις 5 κορυφαίες Ευρωπαϊκές πόλεις για γαστρονομικό τουρισμό
- 2) Εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας στην Αθήνα- Με τη συμμετοχή έξι βραβευμένων Σεφ από τη Γαλλία
- 3) Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου
- 4) Αποτέλεσμα μάρκετινγκ η ιταλική παραδοσιακή κουζίνα;
29/03 14:18
29/03 14:16
Cirium: Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων από το 2019
29/03 14:13
Μέχρι τις 8 Απριλίου οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»
29/03 14:08
Aπό τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου το τρίτο Γαστρονομικό Φεστιβάλ της Κορινθίας
29/03 13:58
ΥΠΑ | +15,7% η επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο, +12,2% στο δίμηνο
29/03 11:43
Τρίτο This is Athens – City Festival: 32 ημέρες, 250 εκδηλώσεις σε 129 γειτονιές
29/03 11:18
Brown Hotels: Νέο πρόγραμμα σπουδών στον τουρισμό, νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα
29/03 10:38
29/03 10:31
Δυναμική "εισβολή" της Google στον σχεδιασμό διακοπών με τη χρήση συστάσεων και τεχνητής νοημοσύνης
29/03 10:12
Co-Lab Rhodes | Πώς η Ρόδος θα γίνει φάρος για τον αειφόρο τουρισμό - παρουσίαση από την TUI
29/03 09:57
Καθολικό Πάσχα τον Μάρτιο | Οι ξενοδόχοι στη Μαγιόρκα προβληματίζονται
29/03 07:59
Η Ελλάδα στην 5η θέση των κυριότερων επενδυτριών χωρών στη Ρουμανία
29/03 07:58
Οι τιμές πώλησης πολυτελών ακινήτων στις δημοφιλέστερες περιοχές του Μιλάνου
29/03 07:11
Διαγωνισμός 140.000 ευρώ για διαμονή και ημιδιατροφή σε ξενοδοχεία
29/03 07:08
Σε ποιους κλάδους δραστηριοποιούνται οι 450 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στα Εμιράτα
29/03 07:01
28/03 17:31
United Airlines | +25% οι πτήσεις από την Ελλάδα το 2024 - Επεκτείνονται οι εποχικές πτήσεις
28/03 17:18
Βέλγοι φοιτητές εκπαιδεύονται στον σχεδιασμό τουριστικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη
28/03 16:51
Όλγα Κεφαλογιάννη | Η Ρόδος μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου προορισμού
28/03 16:13
28/03 15:02
Handelsblatt | Προς νέο ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός το 2024, αλλά ποιος θα στρώσει τα κρεβάτια;
28/03 14:58
Braathens Regional Airlines: Οι πτήσεις τσάρτερ των Apollo, Spies και VING προς Ελλάδα το καλοκαίρι
28/03 12:13
Ελληνικός Τουρισμός | Απογειώθηκαν οι τιμές στα ξενοδοχεία πολυτελείας το β' εξάμηνο του 2023
28/03 11:43
28/03 11:30
Eurobank | Ενεργοποιείται και φέτος το Πρόγραμμα "Business Banking Τουρισμός"
28/03 11:23
3.000 θέσεις εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» της ΔΥΠΑ το Σάββατο στο ΣΕΦ
28/03 11:00
Η Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου στην Ημέρα Καριέρας της ΔΥΠΑ στο Βόλο
28/03 10:56
28/03 10:12
28/03 10:01
28/03 08:07
28/03 07:59
Έκθεση φωτογραφίας Αμερικανού φιλέλληνα φωτογράφου στην Κωνσταντινούπολη
28/03 07:56
Eλεγχόμενη στάθμευση σε κεντρική περιοχή της Βουλιαγμένης - τα τιμολόγια στάθμευσης
28/03 07:54
28/03 07:01
Σημαντική πηγή εσόδων το εισερχόμενο οδικό τουριστικό ρεύμα από τη Βουλγαρία
27/03 16:58
27/03 16:56
Αρχαία Ολυμπία | Εορτασμός των 2800 χρόνων από την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων
27/03 14:42
27/03 13:22
Π. Αντωνίου | "Εξοικονομώ", ¨"Θωρακίζω" ή "Κατεδαφίζω κατ' οίκον";
27/03 12:39
Ξενοδοχεία | Ανοίγει την 1η Απριλίου το La Divina στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
27/03 12:27
27/03 12:22
Τουρισμός | Σήμα Πιστοποίησης Αειφορίας “The Rhodes Co–Lab” στα ξενοδοχεία της Ρόδου
27/03 11:57
Η πτώση του πληθωρισμού και των επιτοκίων θα τονώσει τα ταξίδια - έντονη ζήτηση για Ρόδο και Σκιάθο
27/03 11:49
C & W | +23% η αξία των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ελλάδα το 2023
27/03 11:23
MSC Group | Περισσότερες κρουαζιέρες στην Ελλάδα το 2024 - επέκταση και σε χειμερινά δρομολόγια
27/03 10:44
Τουρισμός | Η Μαγιόρκα "συμμαχεί" με τους τουρίστες για τη βιωσιμότητα
27/03 10:18
27/03 10:07
27/03 07:52
27/03 07:48
Διαγωνισμός για τη διαχείριση του τουριστικού καταφυγίου Αγ. Νικολάου στον όρμο Αιγίου
27/03 07:44
27/03 07:42
Oι Δήμοι Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προβολή του προορισμού
26/03 16:28
26/03 16:14
Ελληνικός τουρισμός | Υψηλές επιδόσεις σε αφίξεις και ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιανουάριο του 2024
26/03 15:56
Στην Κάρπαθο το πρώτο Tapestry Collection by Hilton Resort στην Ευρώπη - συνεργασία με την CHC Group
26/03 15:55
Ιταλία: Έρευνες στην Booking.com για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στις ξενοδοχειακές κρατήσεις
26/03 14:43
26/03 13:26
Jet2: Νέες συνδέσεις το 2025 με Ηράκλειο, Ρόδο, Ζάκυνθο και Κέρκυρα
26/03 12:22
ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης στην Ανατολική Χαλκιδική για ανάδειξη του περιπατητικού τουρισμού
26/03 12:19
Αλιευτικός τουρισμός | Σεμινάρια για τους επαγγελματίες από την Περιφέρεια Κρήτης
26/03 12:17
ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης στη Μήλο για προβολή της στην Ολλανδική αγορά
26/03 12:15
«Crete Sense the Αuthentic» | H νέα καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης
26/03 12:08
Σύγχρονες υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών στην Αρχαία Μεσσήνη
26/03 12:08
26/03 11:42
26/03 11:22
26/03 11:05
26/03 07:18
Μερική διατήρηση αρχαιοτήτων σε 7όροφο ξενοδοχείο που κτίζεται στο Κουκάκι
26/03 07:16
26/03 07:15
Η Αλβανία είχε την υψηλότερη αύξηση διανυκτερεύσεων σε όλη την Ευρώπη το 2023
26/03 07:13
Οι νέοι δύσκολα μπορούν να εξασφαλίσουν οικονομική κατοικία στην Ολλανδία
26/03 07:09
Δήμος Αμφίπολης: Στο πρόγραμμα προσβασιμότητας οι παραλίες Κυανής Ακτής και Νέων Κερδυλλίων
25/03 11:12
25/03 07:06
25/03 07:04
24/03 11:57
24/03 07:24
Οι στενές σχέσεις των ιχθυοκαλλιεργητικών κλάδων Ελλάδας-Ισπανία | Oι κορυφαίες εταιρείες
24/03 07:21
Διεθνής Ποδηλατικός Αγώνας L’ Etape Greece by Tour de France στην Αρχαία Ολυμπία
23/03 19:49
19.400 επιχειρηματικές συναντήσεις στο Φόρουμ προώθησης των κρητικών προϊόντων στα ξενοδοχεία
23/03 19:43
Στ. Αρναουτάκης: Το Φόρουμ αποδεικνύει τη δυναμική της Κρήτης στον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα
23/03 19:30
Κανείς Δήμαρχος της Κρήτης δεν έχει στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό
23/03 07:07
22/03 22:39
22/03 22:34
22/03 22:24
22/03 22:14
Πάσχα των Καθολικών: «Τα αεροπλάνα ταξιδεύουν γεμάτα» για Κρήτη
22/03 22:04
22/03 14:57
4 στους 10 ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα έχουν δυνατότητα ΑΙ το 2025
22/03 14:50
Ελληνικός τουρισμός 2024 | +16% οι αφίξεις, +27,1% οι εισπράξεις τον Ιανουάριο
22/03 14:45
H Accor εντάσσεται στην A-list του CDP με τις δράσεις της για την κλιματική αλλαγή
22/03 14:39
22/03 12:20
Αυτές είναι οι χώρες με τις ακριβότερες βίζες στον κόσμο – Στη λίστα και η Ελλάδα
22/03 11:57
Σύλλογος Επιχειρηματιών Κάσου προς υπ. Ναυτιλίας: "Αυξήστε τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς την Κάσο"
22/03 11:43
Συνέλευση Καταλυμάτων Ν. Ηρακλείου: "Είμαστε σημαντικός κρίκος στην παραγωγική διαδικασία"
22/03 11:22
Μνημόνιο Συνεργασίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
22/03 11:19
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιστημονικός εταίρος του ΞΕΕ
22/03 11:07
Βρετανικός τουρισμός | Όλο και περισσότεροι επιλέγουν σόλο ταξίδια
22/03 10:31
Στην αλυσίδα Romantik Hotels & Restaurants το Romantik B&B Villa Selena στη Σύρο
22/03 10:19
ΔΥΠΑ | «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο 30 Μαρτίου στο ΣΕΦ με 3.000 θέσεις εργασίας
22/03 07:55
Νέα Προποντίδα | Έργα προστασίας ακτής, μπροστά από την οποία θα κατασκευαστεί ξενοδοχείο
Co-Lab Rhodes | Πώς η Ρόδος θα γίνει φάρος για τον αειφόρο τουρισμό - παρουσίαση από την TUI
Διαγωνισμός 140.000 ευρώ για διαμονή και ημιδιατροφή σε ξενοδοχεία
Handelsblatt | Προς νέο ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός το 2024, αλλά ποιος θα στρώσει τα κρεβάτια;
Σε ποιους κλάδους δραστηριοποιούνται οι 450 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στα Εμιράτα
Βέλγοι φοιτητές εκπαιδεύονται στον σχεδιασμό τουριστικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη
Καθολικό Πάσχα τον Μάρτιο | Οι ξενοδόχοι στη Μαγιόρκα προβληματίζονται
United Airlines | +25% οι πτήσεις από την Ελλάδα το 2024 - Επεκτείνονται οι εποχικές πτήσεις
Οι τιμές πώλησης πολυτελών ακινήτων στις δημοφιλέστερες περιοχές του Μιλάνου
Ελληνικός Τουρισμός | Απογειώθηκαν οι τιμές στα ξενοδοχεία πολυτελείας το β' εξάμηνο του 2023
Braathens Regional Airlines: Οι πτήσεις τσάρτερ των Apollo, Spies και VING προς Ελλάδα το καλοκαίρι
Όλγα Κεφαλογιάννη | Η Ρόδος μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου προορισμού
Η Ελλάδα στην 5η θέση των κυριότερων επενδυτριών χωρών στη Ρουμανία
Brown Hotels: Νέο πρόγραμμα σπουδών στον τουρισμό, νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Δυναμική "εισβολή" της Google στον σχεδιασμό διακοπών με τη χρήση συστάσεων και τεχνητής νοημοσύνης
Τρίτο This is Athens – City Festival: 32 ημέρες, 250 εκδηλώσεις σε 129 γειτονιές
3.000 θέσεις εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» της ΔΥΠΑ το Σάββατο στο ΣΕΦ
Eurobank | Ενεργοποιείται και φέτος το Πρόγραμμα "Business Banking Τουρισμός"
Σημαντική πηγή εσόδων το εισερχόμενο οδικό τουριστικό ρεύμα από τη Βουλγαρία
( 0 )