Η νέα ελληνική κουζίνα κερδίζει τους Γερμανούς

Α Decrease font Enlarge font
Η νέα ελληνική κουζίνα κερδίζει τους Γερμανούς

Μοναστηριακή σούπα, καλαμαράκια με σπανάκι, φάβα και σαλάτα με φακές. Γεύσεις που κατακτούν τους Γερμανούς και τους μαθαίνουν πως Ελλάδα δεν είναι μόνο σουβλάκι και γύρος. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να αλλάξουν συνήθειες. τονίζεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Αναλυτικά το δημσοίευμα...

Η Γερμανία, παρά την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα, εξακολουθεί τα τελευταία χρόνια να είναι ένας σημαντικότατος εμπορικός εταίρος της χώρας. Το 2015 η Γερμανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία όσον αφορά τις εξαγωγές.

Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών κινήθηκαν πέρυσι στο 35,8% έναντι 38,5% το 2014. Το ένα τρίτο δηλαδή των εξαγωγών προς Γερμανία είναι τρόφιμα και ποτά και κύριοι «πρέσβεις» αυτών των προϊόντων είναι τα ελληνικά εστιατόρια. Και παρόλο που στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το σταμναγκάθι, η φάβα και η σαλάτα με φακές, σερβιρισμένες σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον, τείνει να γίνει ο κανόνας, στη Γερμανία τα ελληνικά εστιατόρια με την γαλανόλευκη και τα αγάλματα με το Δία και την Αφροδίτη να φιγουράρουν στις γωνιές εξακολουθούν να είναι η πλειονότητα.

Τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει

Τζατζίκι, γύρος, μπίφτεκι και φθηνό κρασί είναι αυτό που εδώ και χρόνια ταυτίζουν οι Γερμανοί με την ελληνική κουζίνα ως αποτέλεσμα ενός κακού μάρκετινγκ που βασίστηκε στην ανάγκη για χρήματα, την έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων και την κουτουπονηριά που λέει «έλα μωρέ αυτοί δεν ξέρουν, θα φάνε ό,τι τους δώσουμε». Και η αλήθεια είναι ότι αυτοί έφαγαν ό,τι τους έδωσαν και έμαθαν πως αυτό είναι «Ελλάδα».

Τα τελευταία χρόνια όμως κάτι αλλάζει. Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης ή που γεννήθηκαν στη χώρα αλλά ήθελαν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό, επιχειρούν να αναδείξουν την ελληνική κουζίνα. Όπως για παράδειγμα ο 26χρονος Αλέξανδρος Τζίμας, ο οποίος τόλμησε να ανοίξει ένα εστιατόριο στη βιομηχανική περιοχή του Ντίσελντορφ.

«Η ιδέα ήταν να παρουσιάσω κάτι διαφορετικό, να παρουσιάσω την ελληνική κουζίνα όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό που θα φας εκεί σε ένα καλό εστιατόριο, ήθελα να το προσφέρω εγώ εδώ. Αυτή ήταν η βασική ιδέα και γι' αυτό έγινε αυτός ο χώρος».

Εκλεκτά προϊόντα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας

Παρόμοια ήταν και τα κίνητρα των δύο φίλων από τα Φάρσαλα, του Στέλιου Τζιάμα και του Μιχάλη Γιαντζίδη, οι οποίοι αποφάσισαν πριν από ενάμισυ χρόνο να έρθουν στη Γερμανία και να ανοίξουν ένα μαγαζί με εκλεκτά ελληνικά προϊόντα. Διαθέτουν γύρω στα πεντακόσια είδη από όλη σχεδόν την Ελλάδα, με έμφαση στη Θεσσαλία, τον τόπο καταγωγής τους.

«Έχουμε πολύ καλό ελαιόλαδο, πολύ καλό μέλι, αλλαντικά χωρίς συντηρητικά, χωρίς γλουτένη. Τα κρασιά μας είναι τα περισσότερα ΠΟΠ και βιολογικά, σπάνιες ποικιλίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κρασί στο μαγαζί μας, το Μεσενικόλα, το οποίο δεν το ξέρει κανείς εδώ στη Γερμανία. Αυτό το κρασί παράγεται στη λίμνη Πλαστήρα και είναι ΠΟΠ».

Μιλούν με χαρά για την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων τους. Οι πελάτες τους είναι κυρίως Γερμανοί και Ιάπωνες, αλλά και Γάλλοι. Έλληνες λιγότερο. Προμηθεύονται ακόμα και από πολύ μικρές μονάδες που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά. Όπως για παράδειγμα το γλυκό του κουταλιού από τζίντζερ και λεβάντα που παρασκευάζει μια οικοτεχνία στη Θεσσαλία. 

«Στην αρχή έκλειναν τον κατάλογο όταν δεν έβρισκαν γύρο…»

Εκλεκτά είναι και τα πιάτα στο εστιατόριο "Εστία" του Αλέξανδρου Τζίμα, ο οποίος γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ, μεγάλωσε στη Θεσαλονίκη και με το απολυτήριο της Ελληνογερμανικής Σχολής επέστρεψε για να σπουδάσει διοίηκηση επιχειρήσεων. Δεν θέλησε να αναλάβει το πραγματικά επιτυχυμένο και ξεχωριστό εστιατόριο του πατέρα του αλλά θέλησε να βάλει τη δική του σφραγίδα.

Γραβιέρα Κρήτης με χαρουπάλευρο και μαρμελάδα από ντοματίνια, φέτα με σουσάμι και μέλι, κριθαρώτο με γαρίδες ελευθέρας βοσκής, καλαμάρια με σπανάκι και μια απλή μοναστηριακή ψαρόσουπα όπως την φτιάχνουν οι μοναχοί στην Ελλάδα, είναι μόνο κάποια από τα πιάτα που ξεχωρίζουν. Παρασκευασμένα με καλές πρώτες ύλες και παρουσιασμένα με λεπτότητα, δημιουργούν μια εικόνα που τιμά την ελληνική κουζίνα. Ωστόσο η εικόνα που τόσα χρόνια έχει παγειωθεί στη Γερμανία δεν είναι εύκολο να αλλάξει:

«Στην αρχή είναι αλήθεια ότι έμπαιναν πελάτες μέσα, όταν το μαγαζί δεν ήταν γνωστό, άνοιγαν τον κατάλογο, διάβαζαν, δεν έβρισκαν το γύρο, το σουβλάκι, το μπιφτέκι, τον έκλειναν ευγενικά και έφευγαν. Στην αρχή το έζησα αρκετά συχνά και με στεναχωρούσε. Τώρα στην πορεία δεν γίνεται συχνά γιατί το μαγαζί έχει εδραιωθεί και πλέον γνωρίζουν ότι δεν θα βρουν αυτό το φαγητό εδώ και δεν θα έρθουν. Οι περισσότεροι πλέον το επικροτούν και τους αρέσει».

Οι τρεις επιχειρηματίες δεν δίνουν σημασία μόνο στα προϊόντα αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Μια ελιά και ένας λιτός σχεδιασμός χαρακτηρίζουν το εκλεκτό παντοπωλείο του Στέλιου Τζιάμα και του Μιχάλη Γιαντζίδη. Το πάντρεμα του βιομηχανικού ντιζάιν με την ελληνική ταβέρνα και τα μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν άπλετο φως είναι οι επιλογές του Αλέξανδρου Τζίμα.

Παρόμοια μαγαζιά έχουν δημιουργηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Και εάν είχαν μπει οι σωστές βάσεις από την αρχή «θα μέναμε όλοι στην Ελλάδα και δεν θα προλαβαίναμε να παράγουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες», όπως υποστηρίζει ο Στέλιος Τζιάμας από την «Αμβροσία των θεών».

Πηγή:Deutsche Welle

  1. 23/02 17:29

    Small Planet: Νέα σύνδεση με Πολωνία

  2. 23/02 17:26

    Monarch: Νέα σύνδεση Μπέρμιγχαμ - Ρόδος

  3. 23/02 17:07

    Wave Awards: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός κρουαζιέρας το 2017

  4. 23/02 16:57

    Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Συζήτηση για κοινό τουριστικό πακέτο Ελλάδας-Σερβίας

  5. 23/02 16:52

    E.Κουντουρά: Άνοιγμα στην αγορά της Ινδίας

  6. 23/02 16:46

    Οι προοπτικές συνεργασίας με τη Βρετανία σε επενδύσεις & τουρισμό

  7. 23/02 15:52

    Αθήνα και Κέρκυρα στους καλύτερους προορισμούς για οικογένειες στην Ευρώπη

  8. 23/02 15:20

    Αστήρ Παλάς: Πώληση 582.000 μετοχών από τον κ.Αθ.Μαρτίνο

  9. 23/02 14:55

    Fraport: Υπηρεσίες πυρασφάλειας στα περιφερειακά αεροδρόμια

  10. 23/02 14:10

    Τουρισμός: Στα 300 δισ.δολ. θα φτάσει ο τζίρος στις μισθώσεις σπιτιών

  11. 23/02 14:10

    ΣΕΤΚΕ: Συνάντηση με τον Τομέα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ

  12. 23/02 13:57

    Σύρος- Άνδρος: Ημερίδα για τις προστατευόμενες περιοχές

  13. 23/02 13:28

    Εθνικό πρωτάθλημα τένις στο Ηράκλειο

  14. 23/02 13:20

    Γερμανία: Νέα χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό

  15. 23/02 13:19

    Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες Αλεξάνδρειας και Καΐρου

  16. 23/02 13:11

    Στο στόχαστρο μεγαλοξενοδόχων το 9όροφο πρώην ακίνητο της ΑΤΕ

  17. 23/02 13:08

    Προτεραιότητα στις αερομεταφορές με την ΕΕ μετά το Brexit

  18. 23/02 12:56

    Συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας στις αερομεταφορές

  19. 23/02 12:13

    Ευρωπαϊκός τουρισμός: Αύξηση της ζήτησης από μακρινές αγορές το 2017

  20. 23/02 12:11

    Το Vedema της Σαντορίνης πιο ρομαντικό ξενοδοχείο στην Ευρώπη

  21. 23/02 11:43

    Το χιτζάμπ της Ελενας Κουντουρά

  22. 23/02 11:41

    STR: +7,6% τα έσοδα, ανά δωμάτιο, στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία τον Ιανουάριο

  23. 23/02 11:17

    Η Μαγιόρκα δεν αντέχει περισσότερους τουρίστες το καλοκαίρι

  24. 23/02 10:46

    Κ.Μαρινάκος: Παράλληλη πολιτική για τις περιοχές που μειονεκτούν τουριστικά

  25. 23/02 10:41

    Tο πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Αριστοτέλη

  26. 23/02 10:36

    Δήμος Ξυλοκάστρου: 36.5000 ευρώ για δράσεις τουριστικής προβολής

  27. 22/02 17:14

    Στην κυκλοφορία τμήμα της Ιονίας Οδού: Aντίρριο-Ιωάννινα σε 2,5 ώρες

  28. 22/02 16:39

    ΕΟΤ: Βραβείο καλύτερου περιπτέρου στην έκθεση της Πολωνίας

  29. 22/02 16:24

    ΓΕΠΟΕΤ: Προμήθεια του ηλεκτρονικού σήματος τουριστικών λεωφορείων

  30. 22/02 16:21

    Περιστρεφόμενο ξενοδοχείο-ουρανοξύστης στο Ντουμπάι

  31. 22/02 16:05

    Air France: 20ή επέτειος του Σαρλ ντε Γκολ

  32. 22/02 15:44

    M. Κόνσολας: Απαιτείται σχέδιο ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού

  33. 22/02 15:36

    Θαλάσσιος τουρισμός: Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν οι φορείς

  34. 22/02 15:26

    ΣΕΤΚΕ: Συνάντηση με την Γραμματέα Τουρισμού των ΑΝΕΛ

  35. 22/02 14:45

    Condor -Thomas Cook Airlines: Όλα τα δρομολόγια προς Ελλάδα το 2017

  36. 22/02 14:42

    Κινεζικός τουρισμός: Ποιές είναι οι προσδοκίες από τα ταξίδια στην Ευρώπη

  37. 22/02 14:41

    Πέντε κορυφαία βραβεία για την Celestyal Cruises

  38. 22/02 13:30

    Ελληνικός φούρνος στο New Jersey

  39. 22/02 12:39

    TripAdvisor: Αυτές είναι οι 10 καλύτερες ελληνικές παραλίες για το 2017

  40. 22/02 12:30

    Πολύ καλή χρονιά το 2017, εάν δεν συμβεί κάποιο ατύχημα...

  41. 22/02 12:17

    Βραβεία TripAdvisor 2017: Πέντε ελληνικές παραλίες στις top 20 της Ευρώπης

  42. 22/02 11:46

    «Πόλος έλξης» για τους Αμερικανούς η Ελλάδα, ελέω Αντετοκούνμπο

  43. 22/02 11:44

    Στρατηγική συνεργασία Web-IQ και Space Hellas

  44. 22/02 11:28

    Η ΤUI απαιτεί ασφαλή μπαλκόνια στα ξενοδοχεία

  45. 22/02 11:28

    Το CNN προβάλλει τα Μετέωρα

  46. 22/02 11:25

    Πώς θα αντιδράσει το... λάδι Καλαμάτας στο διάστημα; Πρωτοφανές πείραμα με ελληνική συμμετοχή

  47. 22/02 11:25

    Σε έκθεση στην Ινδία η Ε.Κουντουρά

  48. 22/02 11:11

    Μ. Κόνσολας: Η κυβέρνηση αδυνατεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού

  49. 22/02 11:06

    Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2017 με θέμα "Συγκάτοικοι στο όνειρο"

  50. 22/02 11:02

    Tα top model της Βρετανίας με την υποστήριξη του υπ. Τουρισμού στην Aθήνα;

  51. 22/02 11:00

    Πανάκριβα τουριστικά ακίνητα στην Πορτογαλία

  52. 22/02 10:49

    Παρίσι: Απώλειες 1,5 εκατ. τουριστών και 1,3 δισ.ευρώ το 2016

  53. 22/02 10:38

    Ε.Κουντουρά: Επιχειρηματικές συναντήσεις στο Ριάντ

  54. 22/02 10:33

    ΕΟΤ: 638.000 ευρώ για προβολή μέσω Google, Eχpedia, Facebook και άλλων μέσων

  55. 22/02 10:31

    Δήμος Βόλβης: Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2017

  56. 21/02 18:55

    Ψηφιακή καμπάνια του Discovergreece για τη Θεσσαλία

  57. 21/02 17:36

    Θεσσαλονίκη- Κιλκίς: Καμπάνια προβολής των Μνημείων Α' Παγκοσμίου Πολέμου

  58. 21/02 17:34

    Η Sky Express χορηγός στο Κυνήγι του Κρυμμένου Λουκουμιού στη Σύρο

  59. 21/02 17:13

    Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών επιχειρηματιών

  60. 21/02 17:11

    Travelzoo: Προσφορά σε πακέτα island hopping στην Ελλάδα

  61. 21/02 16:58

    Κορυφαίες επιδόσεις από τα αεροδρόμια Αθηνών & Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο

  62. 21/02 16:12

    Ηράκλειο/ Τουρισμός υπαίθρου και πολιτισμός: Διαβούλευση για καινοτόμες ιδέες

  63. 21/02 15:52

    Ελληνικός τουρισμός: -11,3% η μέση δαπάνη ανά ταξίδι το 2016

  64. 21/02 15:13

    ΝΔ: Eπιπτώσεις στον τουρισμό από το πάγωμα των έργων στα 23 αεροδρόμια

  65. 21/02 14:49

    Θεσσαλονίκη: Υπερδιπλάσιάστηκαν οι διανυκτερεύσεις των Ρουμάνων σε μια 6ετία

  66. 21/02 14:28

    ΕΞ Κέρκυρας: Συζήτηση για πορθμειακή σύνδεση της Κέρκυρας με το λιμάνι Σαγιάδας

  67. 21/02 14:20

    Τουρισμός πολυτελείας: Οι 7 κορυφαίες τάσεις για το 2017

  68. 21/02 12:15

    ΕΡΓΑΝΗ: 30.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Ιανουάριο

  69. 21/02 11:35

    ΚΕΔΕ: Δυνατότητες συνεργασίας με τη Γαλλία στον ιατρικό τουρισμό

  70. 21/02 11:18

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

  71. 21/02 11:13

    Ρωσικός τουρισμός: 6η στις online αναζητήσεις η Ελλάδα τον Ιανουάριο

  72. 21/02 10:53

    Παρουσίαση στο Ριάντ των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα

  73. 21/02 10:32

    O υψηλότερος ουρανοξύστης στο κόσμο κτίζεται στην Ινδία

  74. 21/02 10:23

    Μέτρα για την ομαλή εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς

  75. 21/02 10:19

    Οι δράσεις τουριστικής προβολής από την Περιφέρεια Β.Αιγαίου

  76. 21/02 10:16

    Δήμος Μήλου: Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής

  77. 20/02 18:02

    Η αναγκαιότητα της οργανωμένης διαδικτυακής παρουσίας των ξενοδοχείων

  78. 20/02 17:34

    British Airways: Άνοιξαν οι κρατήσεις στο δρομολόγιο Λονδίνο - Σκιάθος

  79. 20/02 17:03

    900 μελέτες στις ιαματικές πηγές της Ελλάδας

  80. 20/02 15:49

    Αρωματισμός το νέο “όπλο” των Ξενοδόχων

  81. 20/02 15:32

    Ερευνητικό κέντρο στη Λήμνο για την ιστορία του νησιού

  82. 20/02 15:14

    Eντυπωσίασε ο Αντετοκούνμπο στο All Star Game

  83. 20/02 14:58

    Ελληνικός Τουρισμός 2016: +5,1% οι αφίξεις, -6,4% οι εισπράξεις

  84. 20/02 14:04

    Η πεζοπορία στη Σαντορίνη στα 20 καλύτερα ταξιδιωτικά μυστικά στον κόσμο

  85. 20/02 14:03

    Εναλλακτικός τουρισμός: Προβολή της Περιφέρειας Ηπείρου σε Γερμανία και Αθήνα

  86. 20/02 13:39

    Costa Navarino: Γκολφέρ από 13 χώρες στο Messinia Pro-Am

  87. 20/02 13:35

    T+L: Η Σκόπελος στα 26 καλύτερα μυστικά νησιά στον κόσμο

  88. 20/02 13:04

    Πώς τα ξενοδοχεία θα αποκτήσουν πιστούς πελάτες

  89. 20/02 13:00

    TÜV AUSTRIA HELLAS: Πρώτη εταιρία στην Ελλάδα με διαπίστευση FSC

  90. 20/02 12:47

    Kuoni: +30% οι πωλήσεις για Ελλάδα το 2017

  91. 20/02 12:26

    ΑΒΤΑ: Πρόστιμα σε TUI και Thomas Cook

  92. 20/02 11:56

    Θαλάσσιος τουρισμός: Προώθηση της ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία

  93. 20/02 11:50

    Fraport Greece: Συνάντηση με την τοπική αυτοδιοίκηση Καβάλας

  94. 20/02 11:40

    Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σε διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο

  95. 20/02 11:27

    Κλειστοί σήμερα οι αρχαιολογικοί χώροι λόγω απεργίας των αρχαιοφυλάκων

  96. 20/02 11:17

    Tουρκικός Τουρισμός: Προσαυξημένες επιδοτήσεις στις πτήσεις τσάρτερ

  97. 20/02 11:06

    Coral Travel: H Τουρκία μπορεί να προσελκύσει φέτος 3,3 εκατ. Ρώσους τουρίστες

  98. 20/02 10:54

    Ο ΕΟΤ στην έκθεση της Ρουμανίας ΤΤR-Romexpo

  99. 20/02 10:45

    Mεσσηνία, η γαστρονομία της "γης της Επαγγελίας"

  100. 20/02 10:35

    Έκθεση κρητικών κρασιών «ΟιΝοτικά»