Πόσο γερά είναι τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας;

Α Decrease font Enlarge font
Πόσο γερά είναι τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας;Πηγή φωτο: pixabay.com

Η Ελλάδα αφήνει σήμερα και επίσημα πίσω της τα προγράμματα διάσωσης. Πώς εξελίχθηκε η ελληνική οικονομία τα τελευταία οκτώ χρόνια; Επετεύχθησαν οι δημοσιονομικοί στόχοι; Απαντήσεις βάσει στατιστικών στοιχείων δίνει ανάλυση της DW (στην οποία μπορείτε να δείτε και τους σχετικούς πίνακες)...

Το ελληνικό χρέος είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι οικονομικές επιδόσεις έχουν μειωθεί από την αρχή της κρίσης κατά 30% ενώ ένας στους πέντε είναι σήμερα άνεργος. Μια πρώτη ματιά στα στατιστικά στοιχεία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Παραδοσιακά ο τομέας παροχής υπηρεσιών συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό στο ΑΕΠ της Ελλάδας ενώ ακολουθούν η βιομηχανία και η γεωργία. Εντούτοις η χώρα χρειάζεται επειγόντως νέες πηγές εσόδων για να μην διολισθήσει και πάλι σε ύφεση μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος στήριξης και την έξοδο από τα μνημόνια. Γι΄ αυτό και ελπίζει στην ενίσχυση των εξαγωγών. Παρά την οικονομικά δύσκολη συγκυρία, μεταξύ 2010 και 2017 οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 35,5%, προκαλώντας ανακούφιση σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η ανάπτυξη αυτή είναι βιώσιμη και αρκετά ισχυρή ώστε η χώρα να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, η DW αξιολόγησε τα οικονομικά δεδομένα της περιόδου 2010-2018. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης καταδεικνύουν σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης αλλά με τρεις τουλάχιστον αστερίσκους.

1. Τα εργατικά κόστη μειώθηκαν

Όταν ξέσπασε η κρίση, το 2010, τα εργατικά κόστη βρίσκονταν σε υψηλό 10ετίας. Στη συνέχεια υποχώρησαν σημαντικά. «Η δημοσιονομική και πολιτική αναδιάρθρωση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος σταθερότητας επέφερε μείωση του εργατικού κόστους», εξηγεί ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φυσικά και συνιστά πλεονέκτημα για τους έλληνες εξαγωγείς όταν πληρώνουν λιγότερα για καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: τα εργατικά κόστη περιλαμβάνουν τόσο το μισθολογικό κόστος όσο και τους φόρους και τις εισφορές. Κατά τη διάρκεια της κρίσης οι μισθοί μειώθηκαν περισσότερο απ΄ ότι το εργατικό κόστος συνολικά.

«Ωστόσο το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προέκυψε από τη μείωση των μισθών εξανεμίστηκε εν μέρει από την αύξηση του κόστους για φόρους, εισφορές ασφαλιστικών ταμείων, ενέργεια και δάνεια», επισημαίνει ο κ. Παγουλάτος. Χιλιάδες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο ή να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων και αντιπροσωπειών τους σε χώρες με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση. Αυτό αποδυνάμωσε περαιτέρω την οικονομία.

«Το ζητούμενο τώρα είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας προκειμένου να αυξηθούν και πάλι και οι μισθοί», εξηγεί ο καθηγητής. Διότι με χαμηλή παραγωγικότητα οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν στο διεθνή ανταγωνισμό.

2. Μονοδιάστατες οι εξαγωγές

Ο δεύτερος αστερίσκος σχετίζεται με το περιορισμένο εύρος των εξαγωγών. Από τη σύγκριση των διαφόρων κλάδων προκύπτει ένας ξεκάθαρος νικητής: τη μερίδα του λέοντος των ελληνικών εξαγωγών κατέχουν όχι το ελαιόλαδο ή η φέτα, αλλά προϊόντα διύλισης πετρελαίου και άλλα ορυκτά καύσιμα, τα οποία μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2018 αντιστοιχούσαν στο ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών.

Ειδικοί, όπως η Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, αντιμετωπίζουν τις εξαγωγές πετρελαιοειδών με κριτική διάθεση. «Η τιμή του πετρελαίου έχει διακυμάνσεις και δεν μπορούμε να την επηρεάσουμε. Όταν έχει μεγάλη αύξηση, αυτό επηρεάζει τα κόστη της εγχώριας παραγωγής στην Ελλάδα και κατά συνέπεια την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές».

Η Ελλάδα θα έπρεπε λοιπόν να καταστήσει τις εξαγωγές της πιο πλούσιες και πολύπλευρες. «Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε μια αύξηση των εξαγωγών νέων τεχνολογιών και προϊόντων που προϋποθέτουν ειδικές τεχνικές γνώσεις και καινοτομίες», επισημαίνει η κυρία Σακελλαρίδη. «Για εμάς είναι μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη».

3. Η Ελλάδα δεν διαθέτει μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις

Η Ελλάδα είναι πράγματι ένας σημαντικός παρασκευαστής βιομηχανικών προϊόντων, υπογραμμίζει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ.  Ωστόσο επειδή διαθέτει πολύ μικρό αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση «να επιβληθεί στις διεθνείς αγορές».

Αυτό οδηγεί στον τρίτο αστερίσκο: για τους μικρομεσαίους οι εξαγωγές δεν είναι τόσο εύκολες όσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Στην Ελλάδα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν τη μισή παραγωγικότητα του ευρωπαϊκού μέσου όρου», επισημαίνει ο κ. Μπίτσιος.

Σε αυτό προστίθενται και τα προβλήματα που άπτονται της χρηματοδότησης. Κατά τη διάρκεια της κρίσης τα δάνεια ήταν δυσεύρετα για τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να μην δουν ποτέ να τους επιστρέφεται μέρος των χρημάτων που δάνεισαν. Ο όγκος των λεγόμενων μη εξυπηρετούμενων ή κόκκινων δανείων έχει δεκαπλασιαστεί από τα 11 δις ευρώ το 2008 στα 110 δις ευρώ στο αποκορύφωμα της κρίσης. Σήμερα κυμαίνονται στα 94 δις ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολο για αυτές, κυρίως τις μικρομεσαίες, να ενισχύσουν και να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Ο Κωνσταντίνος Μπίτσιος χαρακτηρίζει τα κόκκινα δάνεια «μόνιμη κληρονομιά της κρίσης» που μπορούν «να θάψουν κάθε αναπτυξιακή ευκαιρία».

Πολύ μεγάλη πρόκληση;

Πάντως, παρά την αύξηση που καταγράφεται, οι ελληνικές εξαγωγές συμβάλουν συγκριτικά ελάχιστα στο ΑΕΠ της χώρας.

Σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης, πριν από την Μεγάλη Βρετανία και την Κύπρο, οι οποίες έχουν ειδικευτεί στις εξαγωγές υπηρεσιών και όχι αγαθών.

Η Ελλάδα έχει μια χρόνια εξάρτηση από εισαγόμενα προϊόντα. Γι΄ αυτό και πρέπει να δανείζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τις χρηματαγορές προκειμένου να εξισορροπεί το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο. Ο τομέας παροχής υπηρεσιών και κυρίως ο τουρισμός και η ναυσιπλοΐα συμβάλουν σημαντικά στη μείωσή του. Το τελευταίο διάστημα το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε επειδή οι Έλληνες εισάγουν λιγότερα και εξάγουν περισσότερα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μια μικρή, αλλά σημαντική εξαγωγική δύναμη. Εντούτοις τα διαρθρωτικά προβλήματα βάζουν σημαντικά προσκόμματα στη διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης. Μεταξύ αυτών η διαφαινόμενη αύξηση του εργατικού κόστους, η έλλειψη μεγάλων επιχειρήσεων, οι ελλιπείς δυνατότητες χρηματοδότησης αλλά και η έλλειψη μιας εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές.

Παρά ταύτα η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο. Για τις επόμενες δεκαετίες έχει δεσμευτεί βέβαια στην επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων. Μέχρι το 2023 πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% επί του ΑΕΠ ενώ στη συνέχεια και μέχρι το 2060 2,2%. Για την τρέχουσα χρονιά οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης θέλουν το πλεόνασμα να κλείνει στο 3,8%.

 

 1. 13/11 16:32

  Ζ.Χνάρης: Το 2019 δεν θα είναι εύκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό

 2. 13/11 15:20

  Αλ. Βασιλικός: Η επόμενη 5ετία δεν θα μοιάζει με την προηγούμενη στον τουρισμό

 3. 13/11 15:20

  FedHATTA: Το Ουμπεκιστάν και η Κούβα συστήνονται στους Έλληνες ταξιδιώτες

 4. 13/11 14:24

  Εικονική πραγματικότητα και Hotel Design Awards Area στην 100% Hotel Show 2018

 5. 13/11 14:05

  Πόσο διαδεδομένος είναι ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα;

 6. 13/11 13:43

  Σπουδαίοι ομιλητές στο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας του ΞΕΕ στην XENIA 2018

 7. 13/11 13:35

  Ξενοδοχεία | Παράταση προσφορών για το πρώην Ambassadeur στο κέντρο της Αθήνας

 8. 13/11 13:16

  Στο φως η "άγνωστη" αρχαία Τενέα στο Χιλιομόδι Κορινθίας

 9. 13/11 12:24

  Το «Λεωφορείο της Μακεδονικής Κουζίνας» ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ευρώπη

 10. 13/11 12:21

  H ΚΕΔΕ συνεδριάζει για τον τουρισμό

 11. 13/11 11:53

  Hertz: Διψήφια αύξηση των μισθώσεων το 9μηνο

 12. 13/11 11:42

  Ρόδος: Ο τουρισμός τριπλασιάζει τα απόβλητα στις παραλίες

 13. 13/11 11:38

  ΣΤΑΣΥ: Χωρίς μετεπιβίβαση οι μετακινήσεις με Μετρό προς το αεροδρόμιο Αθηνών

 14. 13/11 11:20

  Ίος: Στροφή στον ποιοτικό τουρισμό

 15. 13/11 11:13

  H Θεσσαλονίκη στο όραμα για ενιαία βαλκανική τουριστική εμπειρία

 16. 13/11 11:08

  Ο εναλλακτικός τουρισμός εργαλείο για την επέκταση της σεζόν στην Πάρο

 17. 13/11 11:02

  Πώς η Turkish Airlines θα φέρει τουρισμό όλο το χρόνο στην Τουρκία

 18. 13/11 10:49

  40 εκατ. ευρώ έσοδα είχε φέτος η Ακρόπολη

 19. 13/11 10:42

  Η ASTA βραβεύει την Έλενα Κουντουρά

 20. 13/11 10:38

  Νέα εποχή για την TripAdvisor – Τι αλλάζει από σήμερα

 21. 13/11 08:32

  Πώς η ΑΑΔΕ επιχειρεί τη φορολογική συμμόρφωση των τουριστικών επιχειρήσεων

 22. 13/11 08:28

  Προσλήψεις επιτόπιου προσωπικού σε γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ

 23. 13/11 08:26

  Διυπουργική Επιτροπή για το χωροταξικό του τουρισμού

 24. 13/11 08:24

  Πάρος: Νέος διαγωνισμός για την εκμίσθωση του δημοτικού ξενώνα Νάουσας

 25. 13/11 08:23

  Δράσεις τουριστικής προβολής Καρπενησίου και Θήβας

 26. 13/11 08:01

  Λάμψα: Εγκρίθηκε η σύμβαση απορρόφησης της "Τουριστικά Θέρετρα" (ξενοδοχείο Sheraton Rhodes Resort)

 27. 12/11 15:57

  O κρητικός τουρισμός σε συνάντηση Αρναουτάκη με την Πρέσβειρα της Ιρλανδίας

 28. 12/11 15:30

  Π. Ευσταθίου: Ο ιατρικός τουρισμός και ο τουρισμός πολυτελείας προωθούνται στη ρωσική αγορά

 29. 12/11 15:27

  Τουρισμός γκολφ: Επενδυτική συνεργασία Costa Navarino με την Consillium S.A.

 30. 12/11 15:21

  Σε ιδιώτες και το αεροδρόμιο Καλαμάτας

 31. 12/11 15:01

  Ανοιχτές Ημέρες Καριέρας στα ξενοδοχεία του Ομίλου Μεταξά

 32. 12/11 14:54

  Καλλιτέχνες νοικιάζουν τα σπίτια τους στην Airbnb για να ζήσουν

 33. 12/11 14:49

  Η Νάξος προσεγγίζει Ευρώπη, Ινδία, ΗΠΑ και Μ. Ανατολή στη WTM

 34. 12/11 14:41

  Η Ρόδος στην έκθεση WTM - Ισχυρή αύξηση των προκρατήσεων για το 2019

 35. 12/11 14:23

  Η Θεσσαλονίκη σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή της Εσθονίας

 36. 12/11 13:35

  +13,7% οι επισκέπτες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους το 7μηνο

 37. 12/11 12:45

  Στον Όμιλο Γρύλου το ξενοδοχείο AKTIA Lounge Hotel & spa

 38. 12/11 12:23

  Ξενοδοχεία | Νέο μοντέλο αξιολόγησης της φιλοξενίας ανεβάζει τα έσοδα

 39. 12/11 11:46

  ΑΒΤΑ: Ποια προσέγγιση χρειάζεται ο τουρισμός των άνω των 50 ετών

 40. 12/11 11:23

  Νέο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Πλάκα

 41. 12/11 10:55

  288.000 περισσότεροι επιβάτες στο "Μακεδονία" το πρώτο 10μηνο

 42. 12/11 10:48

  Philoxenia - Hotelia: +34% η επισκεψιμότητα το πρώτο διήμερο

 43. 12/11 10:42

  Προβολή της Καρπάθου στην WTM 2018

 44. 12/11 10:37

  Πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Καρπάθου για το 2019

 45. 12/11 10:35

  Άδειες για εργασίες σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ στη Βόρεια Ελλάδα

 46. 12/11 10:29

  Διαγωνισμός για την μίσθωση του Χιονοδρομικού Κέντρου 3-5 Πηγάδια

 47. 12/11 10:21

  Προληπτικός έλεγχος για Λεγιονέλλα στα συστήματα νερού σε ξενοδοχεία της Κρήτης

 48. 12/11 10:19

  Οινοτουρισμός: Βεβαιώσεις οινοτουριστικής επιχείρησης σε Χατζημιχάλη και Κουλοχέρη

 49. 11/11 21:29

  Α. Ανδρεάδης: Σε εξέλιξη οι επενδύσεις της Ikos Resorts σε Ελλάδα και Ισπανία

 50. 11/11 21:24

  Στην κορυφή του κόσμου «πέταξε» το ελληνικό τένις με τον Στέφανο Τσιτσιπά

 51. 11/11 12:23

  Δ.Ελλάδα και Λέσβος οι τιμώμενες περιοχές στην 34η Philoxenia

 52. 11/11 12:02

  4 ξενοδοχεία για πρόσφυγες στα Γρεβενά

 53. 11/11 12:00

  Τουριστικοί προσβάσιμοι θαλάσσιοι προορισμοί στη Μεσσήνη

 54. 11/11 11:58

  Ψηφιακή προβολή των πολιτιστικών και τουριστικών πόρων του Βόλου

 55. 10/11 17:00

  Philoxenia: Ο "ασημένιος τουρισμός" καταλύτης για την επιμήκυνση της σεζόν

 56. 10/11 16:06

  Η Ιρλανδία νέα αγορά για τη Χαλκιδική

 57. 10/11 14:10

  Ψηφιακές υπηρεσίες στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου

 58. 10/11 14:08

  Δωρεά για τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στη Γορτυνία

 59. 10/11 14:07

  Το Μαρκόπουλο στα Πολιτιστικά Δίκτυα Πόλεων

 60. 10/11 13:16

  34η Philoxenia: Σχολή Ξεναγών και στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε η κ.Κουντουρά

 61. 10/11 12:34

  Η κρίση είναι το σύμπτωμα κι όχι η αιτία...

 62. 09/11 16:39

  Philoxenia-Hotelia: Ρεκόρ 20ετίας με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις

 63. 09/11 16:30

  Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΠΟΞ: «Να πάρουν ανάσα τα ελληνικά ξενοδοχεία»

 64. 09/11 15:45

  Ρόδος: Ανάδειξη της Βίλας Ακάβη και του Πάρκου Ροδίνι

 65. 09/11 14:30

  Έξυπνος τουρισμός στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

 66. 09/11 14:01

  Έκθεση ΠΟΤ/ ETC: Aνερχόμενη αγορά για την Ευρώπη ο τουρισμός από τον Κόλπο

 67. 09/11 14:01

  Ο δρόμος ο λιγότερος ταξιδεμένος, στο digital marketing

 68. 09/11 13:33

  +6,1% η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Οκτώβριο

 69. 09/11 13:11

  Ryanair: Προσφορά σε χειμερινές πτήσεις

 70. 09/11 12:21

  Μήνας Μαραθωνίου ο Νοέμβριος για τον τουρισμό της Αθήνας

 71. 09/11 11:57

  Θρησκευτικός τουρισμός στην Πελοπόννησο | Οι προτάσεις του Τουριστικού Οργανισμού

 72. 09/11 11:08

  Ο τουρισμός πόλης στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη στη νέα καμπάνια ΕΟΤ-Aegean

 73. 09/11 10:57

  Γ,Καμίνης: Η σημασία της ανάδειξης της Αθήνας ως «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας»

 74. 09/11 10:51

  WTM 2018: Καλές πρακτικές για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα

 75. 09/11 10:48

  Συγχωνεύσεις τουριστικών εταιρειών και μία απόσχιση

 76. 09/11 10:46

  Δήμος Βόλου: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2019

 77. 09/11 10:44

  Τουριστικό Βαρόμετρο ετοιμάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

 78. 09/11 10:42

  Νέο κάμπινγκ στην Σκύρο

 79. 09/11 10:38

  Ανερχόμενη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο ο καταδυτικός τουρισμός

 80. 08/11 17:29

  Ryanair: 2 νέα δρομολόγια απο το Μιλάνο προς Κρήτη το 2019

 81. 08/11 16:23

  Απάτη 36.000 ευρώ από ταξιδιωτικό γραφείο στην Αθήνα

 82. 08/11 16:15

  Viking: Νέο πρόγραμμα κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2021

 83. 08/11 15:32

  M. Κόνσολας: Παραλογισμός υπερφορολόγησης στον τουρισμό

 84. 08/11 14:31

  Ρόδος: Eπέκταση της κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων

 85. 08/11 13:46

  Trivago | Χαμηλές τιμές στα αθηναϊκά ξενοδοχεία το Νοέμβριο

 86. 08/11 13:17

  Booking.com | Η Ζάκυνθος στους 7 τροπικούς νησιωτικούς παραδείσους στην Ευρώπη

 87. 08/11 13:04

  Ενδιαφέρον για τη Σκιάθο στην έκθεση WTM 2018

 88. 08/11 13:02

  Τουρισμός | Οι Ισραηλινοί επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη και το χειμώνα

 89. 08/11 12:59

  Ο ανέγγιχτος παράδεισος της Χαλκιδικής, στα σύνορα του Αγίου Όρους

 90. 08/11 12:48

  Grand Hotel Palace: Ανακαίνιση με νέες τεχνολογίες και περιβαλλοντική πολιτική

 91. 08/11 12:46

  Τριμερής συνεργασία για τον τουρισμό της Κέρκυρας

 92. 08/11 12:39

  Ξενοδοχεία/ Deloitte | Ποιές ευρωπαϊκές πόλεις είναι οι πιο ελκυστικές για επενδύσεις το 2019

 93. 08/11 12:24

  Ελληνικός τουρισμός: Το προφίλ των τουριστών την τελευταία διετία

 94. 08/11 12:11

  Thomas Cook: Βραβείο Sunny Heart στο ξενοδοχείο Casa Cook Kos

 95. 08/11 12:00

  Οι τράπεζες πωλούν κόκκινα δάνεια τουριστικών καταλυμάτων

 96. 08/11 11:47

  Οι Γάλλοι ξενοδόχοι κατά της Airbnb για αθέμιτο ανταγωνισμό

 97. 08/11 11:24

  Wikinger Reisen: +38% η ζήτηση για ταξίδια περιπέτειας στην Ελλάδα

 98. 08/11 10:59

  Ένα εκπληκτικό video για την Αθήνα ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας

 99. 08/11 10:57

  O ισπανικός τουρισμός MICE προσεγγίζει τη Θεσσαλονίκη

 100. 08/11 10:39

  Ε.Κουντουρά: 3,3 εκατ. Βρετανοί τουρίστες φέτος, +10% οι προκρατήσεις