Γ.Βερνίκος: Προτάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας

Γ.Βερνίκος: Προτάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας

Παρά τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, παρά την προσπάθεια που η οικονομία και η κοινωνία έχουν καταβάλει, ένας από τους βασικότερους στόχους, αυτός της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί, αλλά δείχνει και σημάδια περαιτέρω υποχώρησης, τόνισε ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος κ.Γιώργος Βερνίκος στην ομιλία του σε ημερίδα με θέμα «Μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας». Ο κ.Βερνίκος κατέθεσε και σχετικές προτάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Αναλυτικά ο ομιλία του:

"Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στην έδρα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος για την Ημερίδα που συνδιοργανώνουμε με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, για ένα θέμα που είναι η καρδιά του προβλήματος αυτή τη στιγμή στη χώρα μας:

«Τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας», στα πλαίσια μάλιστα της στρατηγικής της Ευρώπης 2020.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια διεξάγεται με πολλούς τρόπους η συγκεκριμένη συζήτηση, η δε ΕΟΚΕ έχει θέσει τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης της Ευρώπης για την απασχόληση, την καινοτομία, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και συνοχή, όπως και για θέματα περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας.  Βέβαια, ζούμε σ’ ένα περιβάλλον που αλλάζει γρήγορα και συνεχώς νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις παρουσιάζονται, γι’ αυτό και πρέπει συνέχεια ν’ αναλαμβάνουμε και ν’ ανανεώνουμε τις στρατηγικές μας, όχι μόνο για τα θέματα που προανέφερα, αλλά και για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ταυτότητα, την ενδυνάμωση του διεθνούς ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, την κοινή πολιτική ασφάλειας, την επιχειρησιακή δυνατότητα ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων, τον επανακαθορισμό του κοινωνικού κράτους και την ίδια την κάλυψη του δημοκρατικού και θεσμικού ελλείμματος της Ευρώπης. 

Ο θεσμός των ΟΚΕ είναι άλλωστε σταθερά προσανατολισμένος στην προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας και σε μια κοινωνία που δεν αποκλείεται κανείς και όλοι συμμετέχουν ενεργά, στην οποία οι νέοι έχουν ευκαιρία απασχόλησης και αξιοπρεπούς ζωής και οι πολίτες αισθάνονται χειραφετημένοι, ενεργοί, ισότιμα μέλη και ασφαλείς στην καθημερινότητά τους. Δεν παύουν όμως, δυστυχώς, όλα αυτά τα οποία υπηρετούμε με προσήλωση, να έρχονται συχνά σε σύγκρουση με πιεστικές εθνικές πολιτικές, με οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και προτεραιότητες, με αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες κριτικές για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τελικά με ισχυρές ευρωσκεπτικιστικές τάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα υπάρχει ένας αδυσώπητος ανταγωνισμός των εθνικών παραγωγικών συστημάτων και μια σειρά βαθέων διαρθρωτικών προβλημάτων, που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και μεταξύ άλλων αρνητικών «κλειδώνουν» τις ανισότητες. Από την άλλη, οι τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και τα αδιέξοδα στα οποία βρεθήκαμε τα τελευταία χρόνια, τόσο εθνικά, όσο και σαν Ένωση, δείχνουν πλέον αναμφίβολα το δρόμο: απαιτείται μια νέα κοινωνική και οικονομική οργάνωση, χρειάζεται ν’ αλλάξει ριζικά ο τρόπος που παρέχει υπηρεσίες το κράτος στους πολίτες, ν’ αλλάξουν ριζικά ακόμα και τα πολιτικά κόμματα.  Η σύγκληση και η συνοχή σε όλες μας τις πολιτικές είναι απαραίτητη και επιτακτική. 

Είναι επίσης φανερό ότι, λόγω της κρίσης, ο κοινωνικός διάλογος –πιο ωφέλιμος από ποτέ- υπέστη υποχώρηση και απαιτείται μεγάλη πίστη, επιμονή και προσπάθεια, τόσο από τα μέλη μας, όσο και από την κοινωνία, προκειμένου να καταφέρουμε να προτείνουμε, ν’ αναδείξουμε και κυρίως να υποστηρίξουμε με πειστικό τρόπο λύσεις προς όφελος της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.  Οι κοινωνικοί εταίροι δεν πρέπει να ξεχνάμε το χρέος μας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα καυτά μέτωπα και διλήμματα που έχουμε μπροστά μας, με το πιο πρόσφατο τα εργασιακά.  Είναι σημαντικό να εξακολουθούμε να θέτουμε τις διαφορές, τις συγκλήσεις και τις απόψεις μας κάτω από συνεχή ανταλλαγή απόψεων και διάλογο και προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις για να πάμε παρακάτω.  Είναι σημαντικό ν’ αναρωτιόμαστε: πως θα συνδεθούν τώρα και στο μέλλον οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις με την αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας, την ανάπτυξη και την ανάγκη διατήρησης του κοινωνικού κράτους;

Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα μας «επανεκκίνηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας» θα μπορούσα με ευκολία να ισχυριστώ ότι στο σύγχρονο κόσμο υπάρχουν μερικές αυτονόητες αλήθειες, απλές, που ισχύουν για κάθε οικονομία που θέλει να διατηρήσει το βιοτικό της επίπεδο:  Να υπάρχει ένα καλό επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα, σωστή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, να γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η εγκληματικότητα και η ανομία και να στηρίζεται, όσο είναι δυνατόν, το κοινωνικό κράτος.  Τόσο απλά είναι τα πράγματα, μόνο που αυτό προϋποθέτει κοινωνίες πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ώριμες και εμείς έχουμε, φοβάμαι, δρόμο μπροστά μας. Αν μπούμε βέβαια σε μια πιο εξειδικευμένη προσέγγιση, εκεί μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο μεγάλες αναλύσεις και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι στη σημερινή συνάντησή μας θα καταγραφούν άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Πριν μερικές ημέρες δημοσιεύθηκε η ετήσια Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα (“GlobalCompetitivenessReport 2016 - 2017”), η οποία δείχνει την επιδείνωση της θέσης της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει χάσει πέντε θέσεις στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες και πλέον καταλαμβάνει την 86η θέση μεταξύ 138 κρατών, από 81η που ήταν την προηγούμενη χρονιά.  Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε κρίσιμους δείκτες για την ανταγωνιστικότητα, όπως είναι η ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατατασσόμαστε στην 136η θέση μεταξύ 138 χωρών και στην 137η (προτελευταία θέση) όσο αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Παρά λοιπόν τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, παρά την προσπάθεια που η οικονομία και η κοινωνία έχουν καταβάλει, ένας από τους βασικότερους στόχους, αυτός της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί, αλλά δείχνει και σημάδια περαιτέρω υποχώρησης.

Η Έκθεση του Π.Ο.Φ. επιβεβαιώνει όσα χρόνια τώρα συζητάμε στην ΟΚΕ, όσα λένε οι παραγωγικοί φορείς και επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι επιστημονικές έρευνες. Η Ελλάδα, παρά τις επιμέρους επιτυχίες και τα ασυναγώνιστα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει σε πολλούς τομείς, ακολουθεί για χρόνια ένα στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο, που στηρίζεται στις κομματικές πελατειακές σχέσεις, το διάχυτο κρατισμό, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τα συντεχνιακά συμφέροντα, την ιδιοτέλεια όσων ασκούν μικρή ή μεγάλη εξουσία και τις φαντασιώσεις πολλών.  Αποτέλεσμα να είναι παγιδευμένη, σε συνδυασμό με τις ατέλειες της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και της αυξημένης ανεργίας.  Είναι μία μη ανταγωνιστική χώρα, χωρίς επενδύσεις και εθνική αποταμίευση, με αυξημένη γραφειοκρατία, με προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς, του κράτους, του τραπεζικού συστήματος, με προβλήματα κοινωνικής νοοτροπίας και κλίμα έντονα αντιεπενδυτικό.

Όταν μιλάμε για ανταγωνιστικότητα, υπάρχουν μερικές πραγματικότητες που αφορούν τόσο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας:  Μικρούς, μεγάλους και εθνικούς πρωταθλητές.  Ανάγκη για επενδύσεις, ανάπτυξη χρηματοπιστωτικής αγοράς και πρόσβασης στη χρηματοδότηση, συγκράτηση ταλέντων και προσέλκυση νέων, επαναφορά ομολόγων της Ε.Κ.Τ., συμπεφωνημένο και δυνατό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, δημοκρατικοί θεσμοί και εγγύηση κράτους δικαίου.  Και φυσικά ενίσχυση και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενδεικτικά αναφέρω τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους, το πρόγραμμα δανειοδότησης και εγγυήσεων, το συμψηφισμό οφειλών και επιτάχυνση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τη μέριμνα για εξαγωγικές επιχειρήσεις, την καταπολέμηση λαθρεμπορίου και παρεμπορίου και τη διασύνδεση της έρευνας με το επιχειρείν.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικά τα κείμενα που έχουν κατατεθεί από την ΕΟΚΕ: η Ενημερωτική Έκθεση με θέμα την πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση, καθώς και η Γνωμοδότηση για την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης για το 2016,  τα κείμενα των οποίων είναι στη διάθεσή σας.

Όλο αυτό το διάστημα συζητάμε εδώ αυτά και τα σχετικά θέματα. Εκφράσαμε μία πολύ σημαντική Γνωμοδότηση για τη «Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος», την οποία και θα παρουσιάσει σήμερα στη δεύτερη συνεδρίαση ο Αντιπρόεδρος της ΟΚΕ.  Αναμένουμε επίσης ν’ ανοίξει η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, για τις οποίες σήμερα θα εκφράσουν τις απόψεις τους  οι κοινωνικοί εταίροι.  Επιπλέον, η επόμενη Γνωμοδότησή μας, την οποία έχουμε ήδη αποφασίσει και επεξεργαζόμαστε, είναι ακριβώς γι’ αυτό το θέμα: για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα μας.

Ευχόμενος καλές εργασίες στην Ημερίδα μας, θέλω να σας υποσχεθώ ότι η ΟΚΕ θα συνεχίζει ν’ αγωνίζεται με πείσμα για να πείσει και να εμπνεύσει, πέρα από τα ίδια τα μέλη της, και ολόκληρη την κοινωνία για τη σημασία και τα οφέλη του κοινωνικού διαλόγου.  Και τέλος απευθύνομαι στα μέλη μας:  «Αξιοποιείστε τη θεσμική κατάκτηση του οργανωμένου κοινωνικού διαλόγου στα πλαίσια της ΟΚΕ.  Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν πάντα την τελική ευθύνη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο κοινωνικός διάλογος διεξάγεται και πρέπει να διεξάγεται εδώ».  Και απευθύνομαι και στα μέλη της τρίτης Ομάδας:  «Διεκδικήστε το δικαίωμά σας στον κοινωνικό διάλογο».

Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το τι συμβαίνει στη χώρα μας.  Είμαστε όλοι υπεύθυνοι η ιστορία να προχωρήσει μπροστά, αξιοποιώντας τα παθήματα του παρελθόντος.  Έχουμε ευθύνη και στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές".

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 16/04 16:00

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

  2. 16/04 15:41

    Υπεγράφη η Ολυμπιακή Εκεχειρία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας

  3. 16/04 13:00

    Το 52% των Βρετανών επιλέγουν ξενοδοχείο βάσει κριτικών

  4. 16/04 12:41

    ΠΟΤ – Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών: Μελέτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Ευρώπη

  5. 16/04 11:42

    Τουρισμός | Ο Όμιλος FTI περνά στην εταιρεία Certares - Έναντι 1 ευρώ η συμφωνία, επενδύσεις 125 εκατ. ευρώ

  6. 16/04 11:39

    Αερομεταφορές: 19 νέες συνδέσεις με Ελλάδα από το Ην. Βασίλειο το καλοκαίρι του 2024

  7. 16/04 11:22

    Οι Βρετανοί τουρίστες μένουν περισσότερο και ξοδεύουν περισσότερα στην Ισπανία

  8. 16/04 10:49

    Οι «Ανθισμένες Κερασιές» της Πιερίας πρόσφεραν μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες

  9. 16/04 10:41

    Ιράν εναντίον Ισραήλ: Οι επιπτώσεις στην οικονομία

  10. 16/04 10:30

    Workshop για την προβολή ελληνικών τουριστικών περιοχών στη Σερβία

  11. 16/04 06:00

    Forbes: Ο Ελληνικός προορισμός-έκπληξη που ανήκει στις 5 απόλυτες επιλογές διακοπών χωρίς μαζικό τουρισμό

  12. 15/04 19:50

    Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

  13. 15/04 19:44

    ΠΟΕΕΤ: Συμμετοχή στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη

  14. 15/04 17:25

    H ΕΤΑΔ θα εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο φορέα Real Estate - 6.000 ακίνητα σε αποτίμηση

  15. 15/04 14:59

    Planet Holidays: Διακοπές στην Ελλάδα όλο το χρόνο – «Στηρίζουμε το όραμα Μητσοτάκη»

  16. 15/04 14:27

    Γυρίσματα για νέα βρετανική τηλεοπτική σειρά στην Πάρο

  17. 15/04 13:34

    Ελληνικής καταγωγής ο νέος Γενικός Διευθυντής του 1 Hotel Toronto

  18. 15/04 13:03

    Στο 80% του 2019 οι εξερχόμενος τουρισμός από την Κίνα το 2024 | Οι νεαρές Κινέζες καθοδηγούν την αγορά

  19. 15/04 12:45

    Ποιες αεροπορικές εταιρίες ακύρωσαν πτήσεις λόγω της έντασης στη Μ. Ανατολή

  20. 15/04 11:37

    «Ο υπερτουρισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον βιώσιμο τουρισμό»

  21. 15/04 11:21

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο

  22. 15/04 11:13

    TUI: Παλαιά πόλη της Ρόδου και Ακρόπολη στα πιο δημοφιλή μνημεία για το 2024

  23. 15/04 10:47

    Βρετανικός τουρισμός: Το 54% των οικογενειών σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές παρά την ακρίβεια

  24. 15/04 09:34

    Ryanair: Νέα σύνδεση Λίβερπουλ – Κέρκυρα

  25. 14/04 13:10

    meteo | Ξεπέρασε τους 31 °C η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα το Σάββατο

  26. 14/04 12:57

    Είναι η Ελλάδα σε βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο; - Ο τουρισμός το συγκριτικό πλεονέκτημα

  27. 14/04 12:46

    Γιάννης Κεφαλογιάννης: Οι νέοι πόλεμοι θα αλλάξουν τον τρόπο που οι χώρες προετοιμάζουν την άμυνά τους

  28. 14/04 12:38

    Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας | Ο Γ. Πατούλης πρόεδρος για τρίτη θητεία

  29. 13/04 21:34

    Υπ. Εξωτερικών | Σύσταση για την αποφυγή ταξιδιών σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Λίβανο και Ιράν

  30. 13/04 20:55

    Ποιες αλλαγές φέρνουν για την ελληνική οικονομία οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

  31. 13/04 14:09

    Δημοσιογραφική αποστολή στην Κρήτη από τη Γερμανία και την Ελβετία

  32. 13/04 13:34

    Πώς θα βελτιωθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

  33. 13/04 12:53

    Φόρουμ Δελφών | To Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά στο Ισραήλ αλλά δεν θα ρισκάρει ανοιχτή σύγκρουση

  34. 13/04 12:39

    Ελληνικός τουρισμός | Πρέπει να υπολογίζονται οι δείκτες βιωσιμότητας στις αποφάσεις μας

  35. 12/04 21:52

    Taizoon Khorakiwala | Η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για Ινδούς επιχειρηματίες

  36. 12/04 21:43

    Το προσδόκιμο ζωής είναι 2,3 χρόνια μικρότερο στα κατώτερα μορφωτικά στρώματα σε σχέση με τα ανώτερα

  37. 12/04 21:37

    Επιτακτική η ανάγκη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

  38. 12/04 19:40

    Συνάντηση εργασίας Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα

  39. 12/04 19:34

    Δεν θα πληρώσει ξανά ο ξενοδοχειακός κλάδος την ανεξέλεγκτη λειτουργία των Airbnb

  40. 12/04 16:00

    Google: Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ελλάδα για την τεχνητή νοημοσύνη

  41. 12/04 15:33

    «Από το χωράφι στο πιάτο» | Η TUI στηρίζει 500 αγρότες σε Κρήτη και Ρόδο για πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές

  42. 12/04 15:12

    N. Σταθόπουλος (BC Partners) | Ποιοι κλάδοι προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα

  43. 12/04 14:37

    Oι συμπράξεις ανάμεσα στην Τέχνη και το επιχειρείν

  44. 12/04 14:23

    "Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε…"- Η απάντηση της Ένωσης Ξενοδόχων στον κ.Δούκα περί δημοτικού φόρου στα αθηναϊκά ξενοδοχεία

  45. 12/04 13:56

    Αερομεταφορές: Έρχονται καύσιμα από ανθρώπινα περιττώματα – 92% λιγότερες εκπομπές άνθρακα

  46. 12/04 11:52

    CLIA: Στο 107% των επιπέδων 2019 οι επιβάτες κρουαζιέρας το 2023, 35,7 εκατ. οι επιβάτες το 2024

  47. 12/04 11:30

    Έρευνα CLIA: Τι κάνει την κρουαζιέρα ελκυστική στους Αμερικανούς ταξιδιώτες

  48. 12/04 11:16

    Η Ευρώπη χάνει ανταγωνιστικότητα εδώ και 25 χρόνια

  49. 12/04 11:03

    ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ | Η οικονομική ανασφάλεια τρομάζει τον Έλληνα - Βενιζέλος: Αναζητά λύσεις αρχαϊκές και μεταφυσικές (!)

  50. 12/04 10:59

    Ace Hotel & Swim Club Athens: Έρχεται το νέο ξενοδοχείο τύπου resort στη Γλυφάδα

  51. 12/04 10:56

    Eurowings: Ρεκόρ πτήσεων το καλοκαίρι από Γερμανία στην Ισπανία - 600 πτήσεις την εβδομάδα

  52. 12/04 10:51

    Αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αργεντινή

  53. 12/04 10:40

    Εκδηλώσεις για την ‘Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στη Λάρισα

  54. 12/04 10:31

    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Προβολή των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

  55. 12/04 10:27

    Παρουσίαση των νησιών του Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

  56. 12/04 10:25

    Δήμος Χερσονήσου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  57. 12/04 10:16

    Ισπανία: Οι πολίτες αντιστέκονται στον μαζικό τουρισμό

  58. 11/04 19:04

    Zeus International: Νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό

  59. 11/04 18:07

    Οι τρεις οικονομικές τεκτονικές πλάκες | Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει

  60. 11/04 17:54

    Θ. Σκυλακάκης: Δεν υπάρχουν χρήματα και για πολυτελή ενεργειακή μετάβαση και για στοιχειώδη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

  61. 11/04 17:48

    Η ανθεκτικότητα και η διαχείριση ρίσκου απέναντι στην κλιματική αλλαγή κλειδί για τις επιτυχημένες επιχειρήσεις

  62. 11/04 17:43

    Θα αναδείξουμε το σύνολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

  63. 11/04 17:38

    Το 66% των κορυφαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα δοκιμάζουν το Co-Pilot

  64. 11/04 17:11

    Χάρης Δούκας: Ο κερδίζων από τον τουρισμό θα πληρώνει αυξημένα τέλη στο Δήμο - φόρο στον τζίρο των ξενοδοχείων

  65. 11/04 17:05

    Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Η πραγματικότητα των δεδομένων μας αποκαλύπτει την φοροδιαφυγή

  66. 11/04 16:49

    Π.Αντωνίου | Επίκαιρο το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

  67. 11/04 16:27

    Νίκος Χαρδαλιάς | Ζητάμε η Περιφέρεια Αττικής να έχει τον έλεγχο όλων των μεγάλων έργων

  68. 11/04 16:22

    ΙΝΣΕΤΕ: Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023

  69. 11/04 13:02

    Süddeutsche Zeitung | Ανησυχία στην Κύπρο για τον πόλεμο στη Γάζα

  70. 11/04 12:58

    Τουρισμός | Ισραηλινοί τουρ οπερέιτορ στην Πιερία

  71. 11/04 12:50

    Σε λειτουργία η πλατφόρμα για το «Rodos Week»

  72. 11/04 12:22

    Αποκαθίσταται το Μινωικό Ανάκτορο στα Μάλια

  73. 11/04 11:48

    Booking.com | Πώς τα καταλύματα θα μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους, αξιοποιώντας τις τάσεις του 2024

  74. 11/04 10:27

    Κρουαζιέρα | CLIA: 31,7 εκατ. επιβάτες το 2023, 7% περισσότεροι από το 2019

  75. 11/04 10:14

    Seabourn | Θεματικές κρουαζιέρες στη Μεσόγειο το 2025 με εμπειρίες τένις και γευσιγνωσία σε αμπελώνα

  76. 11/04 09:53

    Attica Group | Δεύτερο ξενοδοχείο στη Νάξο- αγόρασε το Galaxy Hotel με 14 εκατ. ευρώ

  77. 11/04 07:18

    Οδηγός εξερεύνησης της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου

  78. 11/04 07:16

    Σε άνθηση οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας

  79. 11/04 07:15

    Συνέδριο Travel West Forum στην Πάτρα

  80. 11/04 07:13

    Πώς θα ενισχυθεί ο ποδηλατικός τουρισμός στη Θεσσαλονίκη

  81. 11/04 07:10

    Ταξίδι εξοικείωσης για Βρετανούς bloggers στα Χανιά από τον Jet2com

  82. 10/04 21:22

    Φ. Μακαντάση (διαΝΕΟσις) | Τρίτη σημαντικότερη απειλή για το μέλλον της Ελλάδας είναι η κλιματική κρίση

  83. 10/04 18:38

    Μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος και μειώσεις φόρων 870 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2025

  84. 10/04 18:28

    H LOT επιστρέφει με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς τη Βαρσοβία

  85. 10/04 18:27

    Ολγα Κεφαλογιάννη | Tα επενδυτικά σχέδια για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στον τουρισμό

  86. 10/04 16:54

    Η Μεσόγειος αποτελεί πλέον ένα «hot spot» κλιματικής αλλαγής

  87. 10/04 15:01

    Άνοιξε τις πόρτες του στο λιμάνι του Πειραιά το ξενοδοχείο Mitsis N’U Piraeus Port

  88. 10/04 12:22

    Eurocontrol | Η χωρητικότητα των αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης παραμένει κάτω από το 2019

  89. 10/04 12:02

    «Πρασινίζουμε το Γκρίζο» | Διαγωνισμός του Δήμου Αθηναίων για πράσινες γωνιές σε σπίτια και γειτονιές

  90. 10/04 11:19

    Διακήρυξη από τη Ρόδο | Ο ευρωπαϊκός τουρισμός δεσμεύεται για τη βιωσιμότητα

  91. 10/04 11:00

    Ο Τουρισμός Υγείας απέφερε 2,3 δισ. δολ. στην Τουρκία το 2023

  92. 10/04 10:33

    UN Tourism | Ελκυστικός προορισμός για τουριστικές επενδύσεις η Αλβανία

  93. 10/04 10:15

    972.893 αιτήσεις για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

  94. 10/04 10:02

    Μνημόνιο συνεργασίας Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Wyndham Hotels & Resorts

  95. 10/04 07:09

    Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Χανιά και Σύβοτα

  96. 10/04 07:08

    Ενισχυμένο το θερινό πρόγραμμα πτήσεων της Croatia Airlines - Οι συνδέσεις με την Αθήνα

  97. 10/04 07:07

    Οικοτουριστική διαδρομή Ήλιδας-Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας

  98. 10/04 07:03

    Οι τιμές στα ξενοδοχεία στα Λουτρά Σμοκόβου

  99. 10/04 07:00

    Δωρεές για δέντρα και γλυκά στο Δήμο Θεσσαλονίκης

  100. 09/04 22:10

    Δόμνα Μιχαηλίδου: Δέσμευσή μας η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους