Βραβεία Προορισμών Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού σε Κύπρο, Λετονία και Πολωνία

09 Oct 2015, 12:13 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Βραβεία Προορισμών Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού σε Κύπρο, Λετονία και Πολωνία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τρεις προορισμοί στην Πολωνία, την Κύπρο και τη Λετονία βραβεύθηκαν στην πρώτη απονομή των Βραβείων Προορισμών Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού, τα μοναδικά στην Ευρώπη στο χώρο του πολιτιστικού τουρισμού, που διοργάνωσε στις 18 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (ECTN) στη Ρίγα.

Οι βραβευθέντες ήταν οι εξής προορισμοί:

1o  βραβείο | Bydgoszcz Water, Industry and Craft Trail TeH2O, στην Πολωνία

To ευρωπαϊκό αυτό πρότζεκτ με τίτλο SHIFT-X υλοποιήθηκε το 2014 με σκοπό να φέρει ξανά στο προσκήνιο τη λάμψη και τη γνώση παλαιότερων βιομηχανιών. Το TeH2O είναι ένα βιομηχανικό θεματικο μονοπάτι που συνδέει την ιστορία 15 σημείων νερού στην Bydgoszcz, ενσωματώνοντας τους μύθους των τεχνιτών, των επιχειρηματιών και των ακτιβιστών της Bydgoszcz.

2ο βραβείο | Carob Mill and Warehouse στην Λεμεσό, Κύπρος

To συγκρότημα Carob Mill βρίσκεται κοντά στο μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσσού και αρχικά κτίστηκε το 1800 και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη. Τα περισσότερα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην επεξεργασία χαρουπιού, η οποία γινόταν εκεί, παραμένουν ανέπαφα μέχρι σήμερα και αποτελούν σημαντική ατραξιόν για τους τουρίστες και τους ντόπιους.

3ο βραβείο | Daugavpils Shot Factory στη Λετονία

Το εργοστάσιο αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα στη Λετονία και ένα από τα παλαιότερα κατασκευής πυρομαχικών στη βόρεια Ευρώπη (ιδρύθηκε το 1885). Το 2014 ένα ιστορικό μέρος του εργοστασίου ελέγχθηκε από την υπηρεσία προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και αναγνωρίστηκε ως μνημείο Εθνικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς.

H θεματική των βραβείων για το 2015 ήταν ο «Τουρισμός Βιομηχανικής Κληρονομιάς» και επιβράβευσε τα αποτελέσματα ενεργειών που εφαρμόστηκαν από τους προορισμούς και παρήγαγαν επιτεύγματα εντός του τοπικού, επαρχιακού και εθνικού πλαισίου.

Η τελετή απονομής διεξήχθη στο περιθώριο του παγκόσμου συνεδρίου «Βιομηχανικής Κληρονομιάς: Προοπτικές για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Ο διαγωνισμός για τα επόμενα βραβεία ECTN θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2016 και θα έχει διαφορετική θεματική. Η τελετή απονομής θα γίνει στην Guimaraes της Πορτογαλίας, την ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα του 2012, στη διάρκεια του 9ου ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο του 2016.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα