Slow Food: To αντίπαλο δέος του Fast Food στην γαστρονομία

Α Decrease font Enlarge font
Slow Food: To αντίπαλο δέος του Fast Food στην γαστρονομίαΠηγή φωτο: pixabay.com

Η εικόνα του κόκκινου σαλιγκαριού είναι πλέον εμβληματική στους παγκόσμιους γαστρονομικούς κύκλους, αφού αμέσως παραπέμπει στο “Slow Food”, τον διεθνή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αναγνωρισμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της επιστροφής στο φυσικό, αγνό, τοπικό προϊόν ως πρώτη ύλη σε όλες τις κουζίνες του κόσμου.

Όλα ξεκίνησαν το 1986 στο Langhe της Ιταλίας, όπου μια παρέα οινολόγων, ιστορικών και κοινωνιολόγων,  προβληματισμένοι αλλά και αγανακτισμένοι από την επέλαση του γρήγορου, ανούσιου και «πλαστικού» fast food,  αποφασίζουν να ενσαρκώσουν τις αξίες του καλού, απλού φαγητού καθιερώνοντας μια σαφέστερη σχέση μεταξύ απόλαυσης, προέλευσης τροφίμων και αγροτικής ζωής.

Κύριος στόχος της ομάδας, ήταν να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την οικογαστρονομία και την εναλλακτική κατανάλωση, αντισταθμίζοντας τις επιδεινούμενες επιπτώσεις της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων διατροφής και της κουλτούρας του γρήγορου φαγητού που τυποποιεί τα γούστα.  

Τα "οχυρά της γεύσης"

Επιπρόσθετοι στόχοι του οργανισμού, οι οποίο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «οχυρά της γεύσης», είναι οι εξής:

-Η προστασία της βιοποικιλότητας των τροφίμων

-Η έμφαση στα ευεργετικά αποτελέσματα της σκόπιμης κατανάλωσης τοπικών τροφίμων

-Η προώθηση μιας φιλοσοφίας ευχαρίστησης

-Η ενθάρρυνση προσεκτικών και φιλικών προς το περιβάλλον πρωτοβουλιών τουρισμού και αλληλεγγύης στον τομέα των τροφίμων

-Τα προγράμματα γευσιγνωσίας για ενήλικες και παιδιά

-Η υποστήριξη των αγροτών και των παραγωγών ποιοτικών γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής με εξαιρετική γαστρονομική αξία. Σε αυτή την κατηγορία συναντώνται σπάνια τοπικά προϊόντα και κρασιά που παράγονται με παραδοσιακούς τρόπους , σπάνια είδη πανίδας, όπως είναι μαύροι χοίροι, οι οποίοι εκτρέφονται από κτηνοτρόφους  που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη διάσωση της αγροτικής βιοποικιλότητας.

Ο πρωτεργάτης του κινήματος στην Ελλάδα

Το εκκολαπτόμενο έργο υποστηρίχθηκε εξ’ αρχής από χιλιάδες Ιταλούς ενώ σήμερα  το δίκτυο και τα υπο-δίκτυά του αποτελούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 130 χώρες. Στην Ελλάδα, πρωτεργάτης του κινήματος είναι ο κ.Γιώργος Χατζηγιαννάκης, που δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη με πρωτοποριακές κινήσεις για την ανάδειξη της δυναμικής της τοπικής κουζίνας, ενώ σημαντικές προσπάθειες γίνονται με τη δημιουργία τοπικών παραρτημάτων και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στο “Slow Food” εντάσσονται άνθρωποι με κοινό πάθος το καλό τρόφιμο, όπως είναι σεφ, νέοι, ακτιβιστές, αγρότες, αλιείς, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί . Τα υπο-δίκτυα του οργανισμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το δίκτυο Terra Madre με 2.000 κοινότητες τροφίμων που ασκούν μικρής κλίμακας βιώσιμη παραγωγή ποιοτικών τροφίμων σε όλο τον κόσμο ,το Slow Youth Network (SFYN), το βραχίονα για τη νεολαία του Slow Food αλλά και το Πανεπιστήμιο Γαστρονομικών Επιστημών (UNISG) το οποίο προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στις μελέτες τροφίμων.

Η μοναδικότητα των μαθημάτων  προσελκύει φοιτητές από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου στο Pollenzo της Ιταλίας. Το πολυεπιστημονικό μοντέλο της σχολής θεωρείται καινοτόμο, αφού συνδυάζει τις ανθρωπιστικές επιστήμες , τις αισθητικές ασκήσεις, την εμπειρία της πρώτης επεξεργασίας και βιομηχανικής τροφής, την  παραγωγή τροφίμων καθώς και τα ταξίδια μελέτης σε όλο τον κόσμο.

Στόχος του πανεπιστημίου είναι να δημιουργηθεί μια νέα αντίληψη για τη γαστρονομία, μέσω νέων επαγγελματιών οι οποίοι θα είναι ικανοί να συνδέσουν την πράξη της κατανάλωσης με την πράξη παραγωγής, ακολουθώντας όλα τα ενδιάμεσα βήματα.  Μετά την αποφοίτησή τους, οι νέοι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ευκαιριών, με κυριότερες το μάρκετινγκ για τις επιχειρήσεις τροφίμων, τον τουρισμό, την παραγωγή και διανομή τροφίμων.

Εξάλλου στην Ελλάδα, τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα όπως είναι μεταξύ άλλων η ελιά και το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά, η φάβα Σαντορίνης, το μέλι, το ούζο, τα ψάρια, η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, τα κρασιά, τα γλυκά του κουταλιού, τα λικέρ, είναι από τα πλέον ονομαστά στον κόσμο για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση, συνεπώς θα έπρεπε να βρίσκονται στην κορυφή της γαστρονομικής πυραμίδας. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πολλά από τα ελληνικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα με ονομασία προέλευσης και διακρίνονται παγκοσμίως, αποτελώντας μια γερή βάση για την περαιτέρω παραδοσιακή γαστρονομική ανάπτυξη, η οποία πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό.

  1. 25/04 16:38

    FedHATTA: Αναμνηστικά γραμματόσημα στους Αμερικανούς τουριστικούς πράκτορες της ASTA

  2. 25/04 15:06

    15 ελληνικές παραλίες στις καλύτερες της Ευρώπης

  3. 25/04 15:02

    Σουηδοί δημοσιογράφοι στο Καρπενήσι

  4. 25/04 14:44

    Ημερίδα για την προώθηση της Θεσσαλονίκης ως προορισμού συνεδρίων

  5. 25/04 14:27

    Σήμερα το παγκόσμιο συνέδριο των αεροπορικών εταιριών της TUI στη Ρόδο

  6. 25/04 14:09

    Το Ιδανικό Κοινό για το Ξενοδοχείο μας: Ποιοί Είναι ;

  7. 25/04 13:57

    TUI: Η Ελλάδα πρώτος προορισμός των Αυστριακών από το αεροδρόμιο Linz

  8. 25/04 13:27

    Συνδέοντας σχολεία της Κρήτης με τον κόσμο του Τουρισμού

  9. 25/04 13:20

    17η Έκθεση Επαγγελματικών Πλοίων Αναψυχής «East Med Yacht Show»

  10. 25/04 13:15

    Παρουσίαση της Καρπάθου στη Γερμανία

  11. 25/04 13:13

    Παρουσίαση τροφίμων και ποτών των Δωδεκανήσων στην ΑΣΤΕΡ

  12. 25/04 13:04

    Κέρκυρα: Προβλήματα με την πρόσβαση λεωφορείων στη Μονή Παναγιάς Παλαιοκαστρίτσας

  13. 25/04 12:46

    FTI: Νέο ξενοδοχειακό brand για οικονομικές διακοπές παραλίας

  14. 25/04 12:32

    Σύμβουλος για τη στρατηγική στον τουρισμό των Ιονίων Νήσων

  15. 25/04 12:18

    Οι Κινέζοι πρώτη δύναμη στις παγκόσμιες ταξιδιωτικές δαπάνες

  16. 25/04 11:31

    Virtuoso: Η Ελλάδα "καυτός" προορισμός για τουρισμό πολυτελείας το 2018

  17. 25/04 10:45

    Γ.Καραμέρος: Επισκέψεις Κινέζων στα βόρεια προάστια

  18. 25/04 09:17

    Η Πάλμα απαγορεύει τη μίσθωση σπιτιών στους τουρίστες

  19. 25/04 08:54

    Ρουμάνοι τουριστικοί πράκτορες στην Πιερία

  20. 25/04 08:50

    Δελφοί: Πρόταση για μεγάλη επένδυση με τουριστικό χωριό και ξενοδοχεία 5 αστέρων

  21. 25/04 08:48

    Υπ. Τουρισμού: Αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών

  22. 25/04 08:43

    Ψηφιακές Υπηρεσίες στα Μνημεία της Ηπείρου

  23. 25/04 08:42

    Δήμος Καλαμάτας: Ανάπτυξη του city break και προσβάσιμος τουρισμός για όλους

  24. 25/04 08:40

    Δήμος Αιγιαλείας: Αξιοποίηση ακινήτων στο μοντέλο του «Αθήνα 2004»

  25. 24/04 21:45

    Αμερικάνων εγκώμιον για Ελλάδα κι Έλληνες

  26. 24/04 17:40

    Προωθητικές ενέργειες για την τουριστική μας επιχείρηση

  27. 24/04 16:50

    Ο κ.Γ.Τζιάλλας στη Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων

  28. 24/04 15:43

    Travelzoo: Θεαματική ανάκαμψη της Τουρκίας, Αιγύπτου και Τυνησίας

  29. 24/04 14:56

    Οι Κύπριοι ανακαλύπτουν την Ήπειρο

  30. 24/04 14:54

    Η Πάρος στην Arabian Travel Market

  31. 24/04 14:49

    «Ανοιχτά μνημεία» στη Θεσσαλονίκη

  32. 24/04 14:39

    Μ.Κόνσολας: Χωρίς ηλεκτρονικό εισιτήριο οι αρχαιολογικοί χώροι Ρόδου και Κω

  33. 24/04 13:06

    Workshop για τα Ιόνια Νησιά στο Αμβούργο

  34. 24/04 12:47

    Sky Express: 4 νέα δρομολόγια από Αθήνα

  35. 24/04 12:34

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Οινικές γευστικές δοκιμές στο Wine Library

  36. 24/04 12:33

    Ισπανικός τουρισμός: Ο ανταγωνισμός στην Αν. Μεσόγειο επιβραδύνει την ανάπτυξη

  37. 24/04 12:05

    Τουρκικός τουρισμός: Έτος της Τροίας με «Δούρειο Ίππο» την Turkish Airlines

  38. 24/04 11:45

    Ο ποδηλατικός τουρισμός επιμηκύνει την τουριστική περίοδο

  39. 24/04 11:37

    O EOT στα εγκαίνια της νέας βάση της Volotea στη Μασσαλία

  40. 24/04 11:28

    Jet2.com: Νέες συνδέσεις και αύξηση πτήσεων προς Ελλάδα το 2019

  41. 24/04 11:21

    Νέα τσάρτερ προς Κέρκυρα και Αθήνα το 2018

  42. 24/04 11:07

    Apollo: 8 νέα κόνσεπτ ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2018

  43. 24/04 10:28

    Biblio-Globus: Οι δημοφιλείς μήνες και προορισμοί των Ρώσων τουριστών

  44. 24/04 10:03

    «Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει»

  45. 24/04 09:52

    Δήμος Αγράφων: Εκμίσθωση υδρόμυλου

  46. 24/04 09:50

    Υπ. Πολιτισμού: Aπόφαση για τη μεγάλη επένδυση του Amanzoe στην Ερμιονίδα

  47. 24/04 09:48

    Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο

  48. 24/04 09:41

    ΕΟΤ: Πρόγραμμα συνδιαφήμισης με t.o's της Σκανδιναβίας

  49. 24/04 09:28

    Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στο "Ελληνικό Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι"

  50. 24/04 09:15

    NEW JOB: Travel Operations Executive

  51. 23/04 16:54

    Το Ιδανικό Κοινό και η Σημασία του για το Ξενοδοχείο μας.

  52. 23/04 16:21

    Η Ελ. Κουντουρά στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη

  53. 23/04 15:52

    Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Υποχρέωση αποζημίωσης για καθυστερήσεις πτήσεων λόγω απεργίας

  54. 23/04 14:57

    Γ. Καμίνης: Η Αθήνα καθιερώνεται ως κορυφαίος city break προορισμός

  55. 23/04 14:24

    ΤτΕ: Αυξημένη η μέση δαπάνη ανά ταξίδι τον Φεβρουάριο

  56. 23/04 14:01

    Το πολύτιμο εργαλείο των κριτικών

  57. 23/04 13:58

    ΑΒΤΑ: Καμπάνια για τη μείωση του πλαστικού στους προορισμούς

  58. 23/04 13:08

    Νέος γενικός διευθυντής στο Grace Santorini

  59. 23/04 13:03

    ΤΑΙΠΕΔ: Συνάντηση στη Ρόδο για την πρόοδο αξιοποίησης Αφάντου και μαρίνας

  60. 23/04 12:46

    Thomas Cook: Η Ελλάδα δεύτερος πιο περιζήτητος προορισμός για το καλοκαίρι

  61. 23/04 12:11

    Turkish Airlines: Ιστορικό ρεκόρ επιβατών τον Φεβρουάριο

  62. 23/04 11:43

    Ελληνικός τουρισμός 2018: +18% οι αεροπορικές θέσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια στις 31 Μαρτίου

  63. 23/04 11:38

    Τουρισμός πολυτελείας: Πώς θα ταξιδέψουν οι Αμερικανοί το 2018

  64. 23/04 11:21

    AccorHotels: Συμφωνία με την Ctrip για περισσότερους Κινέζους στα ξενοδοχεία της

  65. 23/04 10:45

    Ανοίγει στις 3 Μαΐου το πολυτελές ξενοδοχείο Ikos Dassia

  66. 23/04 10:11

    Η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου από σήμερα

  67. 23/04 10:05

    Προσεγγίζοντας την αμερικανική αγορά – Οι τουριστικοί πράκτορες των ΗΠΑ αποκαλύπτουν (video)

  68. 23/04 09:54

    Δήμος Καλαμάτας: Νέα δημοπρασία για εκμίσθωση κτιρίου ως ξενοδοχείου

  69. 23/04 09:50

    Αστέρας Βουλιαγμένης: Αρχαιολογική έγκριση για την άδεια δόμησης

  70. 23/04 09:45

    Δήμος Προσοτσάνης: Διαγωνισμός για υπηρεσίες συμβούλου σε τουριστική δράση

  71. 23/04 09:43

    Παρουσίαση της Θεσσαλονίκης στη Ντόχα

  72. 23/04 09:38

    Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στην έκθεση «Ελλάδος Γεύση»

  73. 22/04 13:38

    Πως ο ελληνικός τουρισμός προσεγγίζει την αμερικανική αγορά (video)

  74. 22/04 10:14

    Συνάντηση Ε.Κουντουρά με τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών

  75. 22/04 10:08

    Ιατρικός τουρισμός: Κοινές δράσεις υπουργείου-ΕΛΙΤΟΥΡ

  76. 22/04 10:06

    Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα από τα Κρητικά Γκολφ

  77. 22/04 09:57

    Ο Δήμος Σαρωνικού αναδεικνύει τα τουριστικά του πλεονεκτήματα

  78. 22/04 09:56

    Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης στο Δήμο Κυθήρων

  79. 21/04 11:09

    Ο ελληνικός τουρισμός πίσω από τους αριθμούς

  80. 21/04 10:33

    Τουρκικός τουρισμός: Στόχος οι 500.000 Κινέζοι τουρίστες φέτος

  81. 21/04 09:56

    Προβολή της Χίου ως προορισμός κρουαζιέρας

  82. 21/04 09:55

    Ο Δήμος Λέρου στο πρόγραμμα για προσβάσιμες παραλίες

  83. 21/04 09:46

    Επίδειξη αερομοντέλων στη Νέα Άγχιαλο

  84. 20/04 20:40

    Ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη: Αύξηση πληροτήτων αλλά και προβληματισμός

  85. 20/04 16:48

    Πιτσιόρλας: Έως το φθινόπωρο όλες οι ΚΥΑ για την επένδυση στο Ελληνικό

  86. 20/04 15:22

    ΤτΕ: 17 εκατ. ευρώ περισσότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις το Φεβρουάριο

  87. 20/04 15:09

    H εξέλιξη της επικοινωνίας εξαιτίας του digital marketing

  88. 20/04 13:59

    Στον Πειραιά το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο MSC MUSICA

  89. 20/04 13:14

    Foursquare: Τα 15 top ξενοδοχεία και εστιατόρια της Αθήνας με συγκλονιστική θέα

  90. 20/04 13:06

    Πόσα έσοδα είχαν οι Έλληνες από την Airbnb το 2017

  91. 20/04 12:19

    Airbnb: 4,85 εκατ. καταχωρήσεις στον κόσμο το 2017- Νέος στόχος ο τουρισμός υγείας

  92. 20/04 11:19

    Στις 5 και 6 Μαΐου η πρώτη Greek Panorama στην Κύπρο

  93. 20/04 11:11

    Ρωσικός τουρισμός: Η ισοτιμία μειώνει τα ταξίδια στο εξωτερικό το 2018

  94. 20/04 10:46

    PwC: Πώς ο ελληνικός τουρισμός θα παραμείνει ανταγωνιστικός- 45.000 νέες κλίνες

  95. 20/04 10:26

    Emirates: Ειδικές προσφορές για τους Έλληνες ταξιδιώτες

  96. 20/04 10:20

    O Νίκος Μπήλιος μιλάει για τον Έξυπνο Τουρισμό στο New York College

  97. 20/04 09:57

    Δίαιτα 5 αστέρων στα πολυτελέστερα ξενοδοχεία Weight Loss & Fitness Resorts του κόσμου

  98. 20/04 09:38

    Ο Δήμος Χερσονήσου ενημερώνεται για τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας

  99. 20/04 09:29

    ΕΟΤ: Πρόγραμμα συνδιαφήμισης με τον t.o. Filip Travel της Σερβίας

  100. 20/04 09:27

    Δήμος Ιεράπετρας: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής