Slow Food: To αντίπαλο δέος του Fast Food στην γαστρονομία

Α Decrease font Enlarge font
Slow Food: To αντίπαλο δέος του Fast Food στην γαστρονομίαΠηγή φωτο: pixabay.com

Η εικόνα του κόκκινου σαλιγκαριού είναι πλέον εμβληματική στους παγκόσμιους γαστρονομικούς κύκλους, αφού αμέσως παραπέμπει στο “Slow Food”, τον διεθνή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αναγνωρισμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της επιστροφής στο φυσικό, αγνό, τοπικό προϊόν ως πρώτη ύλη σε όλες τις κουζίνες του κόσμου.

Όλα ξεκίνησαν το 1986 στο Langhe της Ιταλίας, όπου μια παρέα οινολόγων, ιστορικών και κοινωνιολόγων,  προβληματισμένοι αλλά και αγανακτισμένοι από την επέλαση του γρήγορου, ανούσιου και «πλαστικού» fast food,  αποφασίζουν να ενσαρκώσουν τις αξίες του καλού, απλού φαγητού καθιερώνοντας μια σαφέστερη σχέση μεταξύ απόλαυσης, προέλευσης τροφίμων και αγροτικής ζωής.

Κύριος στόχος της ομάδας, ήταν να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την οικογαστρονομία και την εναλλακτική κατανάλωση, αντισταθμίζοντας τις επιδεινούμενες επιπτώσεις της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων διατροφής και της κουλτούρας του γρήγορου φαγητού που τυποποιεί τα γούστα.  

Τα "οχυρά της γεύσης"

Επιπρόσθετοι στόχοι του οργανισμού, οι οποίο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «οχυρά της γεύσης», είναι οι εξής:

-Η προστασία της βιοποικιλότητας των τροφίμων

-Η έμφαση στα ευεργετικά αποτελέσματα της σκόπιμης κατανάλωσης τοπικών τροφίμων

-Η προώθηση μιας φιλοσοφίας ευχαρίστησης

-Η ενθάρρυνση προσεκτικών και φιλικών προς το περιβάλλον πρωτοβουλιών τουρισμού και αλληλεγγύης στον τομέα των τροφίμων

-Τα προγράμματα γευσιγνωσίας για ενήλικες και παιδιά

-Η υποστήριξη των αγροτών και των παραγωγών ποιοτικών γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής με εξαιρετική γαστρονομική αξία. Σε αυτή την κατηγορία συναντώνται σπάνια τοπικά προϊόντα και κρασιά που παράγονται με παραδοσιακούς τρόπους , σπάνια είδη πανίδας, όπως είναι μαύροι χοίροι, οι οποίοι εκτρέφονται από κτηνοτρόφους  που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη διάσωση της αγροτικής βιοποικιλότητας.

Ο πρωτεργάτης του κινήματος στην Ελλάδα

Το εκκολαπτόμενο έργο υποστηρίχθηκε εξ’ αρχής από χιλιάδες Ιταλούς ενώ σήμερα  το δίκτυο και τα υπο-δίκτυά του αποτελούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 130 χώρες. Στην Ελλάδα, πρωτεργάτης του κινήματος είναι ο κ.Γιώργος Χατζηγιαννάκης, που δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη με πρωτοποριακές κινήσεις για την ανάδειξη της δυναμικής της τοπικής κουζίνας, ενώ σημαντικές προσπάθειες γίνονται με τη δημιουργία τοπικών παραρτημάτων και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στο “Slow Food” εντάσσονται άνθρωποι με κοινό πάθος το καλό τρόφιμο, όπως είναι σεφ, νέοι, ακτιβιστές, αγρότες, αλιείς, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί . Τα υπο-δίκτυα του οργανισμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το δίκτυο Terra Madre με 2.000 κοινότητες τροφίμων που ασκούν μικρής κλίμακας βιώσιμη παραγωγή ποιοτικών τροφίμων σε όλο τον κόσμο ,το Slow Youth Network (SFYN), το βραχίονα για τη νεολαία του Slow Food αλλά και το Πανεπιστήμιο Γαστρονομικών Επιστημών (UNISG) το οποίο προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στις μελέτες τροφίμων.

Η μοναδικότητα των μαθημάτων  προσελκύει φοιτητές από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου στο Pollenzo της Ιταλίας. Το πολυεπιστημονικό μοντέλο της σχολής θεωρείται καινοτόμο, αφού συνδυάζει τις ανθρωπιστικές επιστήμες , τις αισθητικές ασκήσεις, την εμπειρία της πρώτης επεξεργασίας και βιομηχανικής τροφής, την  παραγωγή τροφίμων καθώς και τα ταξίδια μελέτης σε όλο τον κόσμο.

Στόχος του πανεπιστημίου είναι να δημιουργηθεί μια νέα αντίληψη για τη γαστρονομία, μέσω νέων επαγγελματιών οι οποίοι θα είναι ικανοί να συνδέσουν την πράξη της κατανάλωσης με την πράξη παραγωγής, ακολουθώντας όλα τα ενδιάμεσα βήματα.  Μετά την αποφοίτησή τους, οι νέοι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ευκαιριών, με κυριότερες το μάρκετινγκ για τις επιχειρήσεις τροφίμων, τον τουρισμό, την παραγωγή και διανομή τροφίμων.

Εξάλλου στην Ελλάδα, τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα όπως είναι μεταξύ άλλων η ελιά και το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά, η φάβα Σαντορίνης, το μέλι, το ούζο, τα ψάρια, η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, τα κρασιά, τα γλυκά του κουταλιού, τα λικέρ, είναι από τα πλέον ονομαστά στον κόσμο για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση, συνεπώς θα έπρεπε να βρίσκονται στην κορυφή της γαστρονομικής πυραμίδας. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πολλά από τα ελληνικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα με ονομασία προέλευσης και διακρίνονται παγκοσμίως, αποτελώντας μια γερή βάση για την περαιτέρω παραδοσιακή γαστρονομική ανάπτυξη, η οποία πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό.

  1. 16/07 15:27

    Turkish Airlines: Διχασμένοι για τη χρήση κινητού στις πτήσεις οι επιβάτες

  2. 16/07 15:21

    Cactus Hotels: Βραβείο για δράσεις προς το περιβάλλον

  3. 16/07 14:45

    ΕΕ: Απαίτηση συμμόρφωσης της Airbnb με τις κοινοτικές οδηγίες

  4. 16/07 14:35

    Question sticker η νέα λειτουργικότητα του Instagram

  5. 16/07 14:23

    Ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα ελληνικά νησιά μέσω Skyscanner

  6. 16/07 14:09

    Εντυπωσιακή θαλαμηγός 210 εκατ. ευρώ στα νερά της Μυκόνου

  7. 16/07 14:05

    O Giorgio Armani στα σοκάκια της Μυκόνου

  8. 16/07 12:34

    Lesvos Food Fest: Μια "βόλτα" 11 ημερών στη γαστρονομία της Λέσβου

  9. 16/07 12:16

    ΝΔ: Μείωση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2018

  10. 16/07 12:15

    Ευρωπαϊκός τουρισμός: 100 κλικ πριν την τελική κράτηση μέσω κινητού

  11. 16/07 11:46

    Βρετανικός τουρισμός: Φαγητό και καφές από το σούπερ μάρκετ στις διακοπές

  12. 16/07 11:21

    Δράση "Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός" για μεσαίες επιχειρήσεις (και στον τουρισμό)

  13. 16/07 11:14

    Παράνομη ναύλωση επαγγελματικού σκάφους αναψυχής στην Πάτμο

  14. 16/07 11:00

    Αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair λόγω αποσυμπίεσης

  15. 16/07 10:47

    Υπουργείο Οικονομικών: Συνεργασία με 3 πλατφόρμες για την τουριστική μίσθωση σπιτιών

  16. 16/07 10:33

    Qatar Airways: Για πρώτη φορά στην Αθήνα το πρωτοποριακό Airbus Α350-1000

  17. 16/07 09:38

    Γιατί καθυστερούν οι πτήσεις από Γερμανία;

  18. 16/07 09:27

    Πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη για το θαλάσσιο περιβάλλον στις Κυκλάδες

  19. 16/07 09:22

    Συμμετοχή του ΕΟΤ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

  20. 16/07 09:19

    Άλλο ένα βήμα για το γήπεδο της ΑΕΚ

  21. 16/07 09:16

    Δράσεις του ΕΟΤ σε Ρωσία και Γερμανία

  22. 16/07 09:11

    Μπουτίκ πολυτελείας το νέο ξενοδοχείο της Λάμψα στο Σύνταγμα

  23. 15/07 10:49

    Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα στη Σκόπελο

  24. 15/07 10:47

    Δράσεις για τον τουρισμό από τους Δήμους Σικυωνίων, Αλοννήσου και Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

  25. 15/07 10:45

    Δήμος Νεμέας: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής

  26. 14/07 11:41

    Θεματικό μουσείο για την προσέλκυση τουριστών στο Αγαθονήσι

  27. 14/07 11:34

    Ο Ποταμοσφυριχτής «απειλεί» τη διεξαγωγή ενός σημαντικού μουσικού φεστιβάλ

  28. 14/07 11:30

    Γιορτή Καλαμποκιού στο Ομόλιο της Λάρισας

  29. 14/07 11:26

    Travel+Leisure: Κορυφαίος νησιωτικός προορισμός στον κόσμο η Πάρος

  30. 13/07 14:32

    Προβολή της Νάξου στο Nautical Channel

  31. 13/07 14:28

    Δορυφορικοί πομποί σε θαλάσσιες χελώνες

  32. 13/07 14:28

    Με απόφαση των δήμων οι γουρούνες- Στη Βουλή η νέα τροπολογία

  33. 13/07 14:21

    Wyndham Athens Residence: Το έβδομο ξενοδοχείο στην Ελλάδα της Wyndham και της Zeus International

  34. 13/07 14:19

    Οι 7 βασικές έννοιες του Ψηφιακού Marketing Τουριστικών Επιχειρήσεων

  35. 13/07 13:10

    Η Ελλάδα με σταθερά βήματα στην αγορά των ΗΠΑ

  36. 13/07 12:28

    H airtickets γίνεται μηχανή σύγκρισης τιμών αεροπορικών εισιτηρίων

  37. 13/07 12:22

    +29% οι επισκέπτες στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το Μάρτιο

  38. 13/07 11:55

    Πώς ταξιδεύουν οι τουρίστες από τη Λατινική Αμερική

  39. 13/07 11:40

    Αστέρες του γκολφ στο Messinia Pro-Am στο Costa Navarino

  40. 13/07 11:30

    Ryanair κατά Lufthansa για τη συμφωνία με την Laudamotion

  41. 13/07 11:17

    Παράνομη ναύλωση ιστιοπλοϊκού σκάφους στη Χαλκιδική

  42. 13/07 11:09

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης της Γέφυρας της Πλάκας

  43. 13/07 10:19

    Ρεκόρ τουριστών φέτος στην Αστυπάλαια

  44. 13/07 09:55

    Χλιδάτες διακοπές σε 3.500 υπαλλήλους του στην Κων/πολη προσφέρει Ινδός μεγιστάνας

  45. 13/07 09:41

    Στην Λάμψα οι υπηρεσίες φιλοξενίας του Travel Trade Athens 2018

  46. 13/07 09:39

    Πλωτές εξέδρες σε Ζάκυνθο, Φθιώτιδα και Ερμιονίδα

  47. 13/07 09:38

    Κατάχωση αρχαιοτήτων στο ξενοδοχείο Amanzoe

  48. 13/07 09:36

    Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων, Τουρισμού και Κρουαζιέρας στο Κατάκολο

  49. 13/07 09:34

    Υπ. Πολιτισμού: Απέρριψε μελέτη για νέο ξενοδοχείο στην Καλαμπάκα

  50. 13/07 09:32

    Κατάλογος (Παρατηρητήριο) Τιμών σε Παραλιακά Κέντρα Αναψυχής στην Κύπρο

  51. 13/07 09:28

    Προγράμματα μετεκπαίδευσης για 1.075 εργαζομένους και πρόσκαιρα άνεργους στον τουρισμό

  52. 12/07 21:14

    Στήριξη του τουρισμού με κονδύλια του ΕΣΠΑ κι όχι μόνο με λόγια

  53. 12/07 17:27

    Kallichoron Art Boutique Hotel: Το πρώτο Bike Friendly ξενοδοχείο στην Αστυπάλαια

  54. 12/07 17:23

    Volotea: 100.000 επιβάτες στην Αθήνα το α' εξάμηνο

  55. 12/07 17:05

    Handelsblatt: Αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία στην Ελλάδα

  56. 12/07 16:11

    Προβολή της Ελλάδας σε ξένες τηλεοπτικές παραγωγές

  57. 12/07 15:13

    Turkish Airlines: Ταξίδι εξοικείωσης για Έλληνες τουριστικούς πράκτορες στην Ανδαλουσία

  58. 12/07 15:05

    Περιφέρεια Κρήτης: Συνέργειες για ενίσχυση του τουρισμού από τη Γερμανία

  59. 12/07 14:52

    Πως αναδεικνύουμε την εμπειρία ενός προορισμού;

  60. 12/07 14:07

    Κρουαζιέρα swingers στην Ελλάδα το 2020- άνοιξαν οι κρατήσεις

  61. 12/07 13:14

    Χρηματοδότηση για κάδους ανακυκλώσιμου χαρτιού στην Κέρκυρα

  62. 12/07 12:37

    Ρωσικός τουρισμός: Το Μουντιάλ και οι τιμές φρέναραν τις κρατήσεις

  63. 12/07 11:55

    Αντιμετωπίζοντας τον υπερ-τουρισμό- Ντοκιμαντέρ

  64. 12/07 11:30

    Wine Spectator Restaurant Awards: Διεθνής διάκριση των GB Roof Garden & Tudor Hall

  65. 12/07 11:29

    ETC: 1 στους 2 τουρίστες παγκοσμίως ήρθε στην Ευρώπη το β' 3μηνο

  66. 12/07 11:11

    Τουρκία: Αυξάνονται οι εξαγωγές τσαγιού

  67. 12/07 11:10

    Έρευνα: Όλοι οι φόροι που αποδίδει η Airbnb σε 56 πόλεις στον κόσμο- Εκτός η Ελλάδα

  68. 12/07 10:48

    Δείτε το «μπουζούκι» του νέου Υπουργού Τουρισμού της Τουρκίας (βίντεο)

  69. 12/07 10:09

    TUI: Δεύτερος προορισμός φέτος η Ελλάδα, τρίτος η Τουρκία

  70. 12/07 09:44

    Επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχείο 7όροφου κτιρίου στον Πειραιά

  71. 12/07 09:36

    Παίρνει σάρκα και οστά η δωρεά του Σταύρου Ανδρεάδη στη Θεσσαλονίκη

  72. 12/07 09:28

    Thomas Cook: Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί με τις καλύτερες παροχές στους γκέι τουρίστες

  73. 11/07 19:08

    21-25 Ιουλίου το Αmari Green Festival στην Κρήτη

  74. 11/07 16:51

    H Ρόδος βράβευσε επαναλαμβανόμενους επισκέπτες

  75. 11/07 16:45

    H Victoria Hislop εξυμνεί την Ελλάδα σε εκδήλωση στο Λονδίνο

  76. 11/07 15:43

    ΑΑΔΕ: Μη υποχρεωτική η ηλεκτρονική θεώρηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις

  77. 11/07 15:38

    Κρήτη: Στο ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του Φρουρίου Φραγκοκάστελλου

  78. 11/07 15:13

    Tα δημοφιλέστερα ελληνικά ξενοδοχεία στη Γερμανία το τελευταίο 15νθήμερο

  79. 11/07 14:24

    Βρετανικός τουρισμός: Επάνοδος στις κρατήσεις διακοπών μετά το Μουντιάλ

  80. 11/07 13:22

    Αστροτουρισμός με την Airbnb (video)

  81. 11/07 12:21

    Tα ξενοδοχεία Hyatt καταργούν τα πλαστικά μιας χρήσης

  82. 11/07 11:47

    T+L Awards 2018: Eλληνικά νησιά και ξενοδοχεία στα καλύτερα στον κόσμο- Δείτε ποια

  83. 11/07 11:34

    Πρόγραμμα "Ψηφιακό Άλμα" για μικρομεσαίες επιχειρήσεις- Από σήμερα οι αιτήσεις

  84. 11/07 11:25

    Γ.Τζιάλλας: Οργανωμένη ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού αναψυχής

  85. 11/07 10:18

    50% περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες στην Τυνησία στο εξάμηνο

  86. 11/07 10:02

    Το Salonica Front WWI στα 10 καλύτερα war memorial tours

  87. 11/07 09:54

    Πέντε ημέρες θα διαρκέσει το έκτο Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο

  88. 11/07 09:19

    Συνάντηση Ε.Κουντουρά με την πρέσβη του Λιβάνου

  89. 11/07 09:07

    Daily Sabah: Οι Έλληνες πάνε για ψώνια στην Τουρκία και αδειάζουν τα μαγαζιά

  90. 11/07 09:00

    Thomas Cook: Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στην Ελλάδα

  91. 11/07 08:57

    Ο ΕΟΤ ενισχύει την παράσταση Πλούτος του Αριστοφάνη

  92. 11/07 08:55

    Δήμος Πόρου: δρομολόγια με λέμβο κατά την τουριστική περίοδο

  93. 11/07 08:36

    Πώς θα μισθωθεί το πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια στην Σταδίου- Διαβάστε τους όρους του διαγωνισμού

  94. 10/07 17:06

    Αυτός είναι ο νέος υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας

  95. 10/07 16:57

    Εκδήλωση της Lifeline Hellas στο St. George Lycabettus

  96. 10/07 16:50

    Κορυφαίες διακρίσεις για τα ξενοδοχεία Elounda Beach, Elounda Bay και Grand Resort Lagonissi

  97. 10/07 14:07

    Επεκτείνεται κατά μια ημέρα το Mediterranean Yacht Show 2019

  98. 10/07 13:40

    Πήλινη πλάκα με στίχους της Οδύσσειας στην Ολυμπία

  99. 10/07 13:38

    Τα εργαλεία της Google που μας βοηθάνε στο digital marketing

  100. 10/07 13:34

    Ενημερωτική εκδήλωση για τις ιαματικές πηγές στη Σαμοθράκη